23 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

MESİR MACUNU İZDİHAMI

Festival kapsamında halka mesir macunu saçıldı

Mesir macunu izdihamı

24 Nisan 2016 Pazar 15:12

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Manisa Sultan Camisi'nden 476. kez halka mesir macunu saçıldı. On binlerce insan, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından saçılan 6 ton mesir macununundan pay alabilmek için yarıştı. Saçım töreninde yaşanan izdiham nedeniyle bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi.

Konuk ülkelerin katılımıyla 476. kez düzenlenen Uluslararası 476. Manisa Mesir Macunu Festivali'nin son gününde, kortej yürüyüşü ve mesir saçım töreni yapıldı. Kortej yürüyüşü ve mesir saçım törenine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da katıldı.

Valilik binası önünden başlayan kortej yürüyüşünde, konuk ülkelerin folklor ekipleri yöresel kıyafetleriyle yer aldı. Manisa'da şehzadelik yapmış Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi'yi temsil eden mankenlerin en önde yer aldığı kortej, Manisa Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde saçım töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar halkı selamlayarak yürüdü.

Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreninde, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular ile diğer temsili padişahlar tanıtılarak halkı selamladı. Daha sonra Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ı oyuncu, Merkez Efendi'yi canlandıran oyuncuyu huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın "Benim sağlığıma iyi gelen bu macun halkımla da paylaşılsın. Her senenin Nevruz gününde dertlilere deva hastalara şifa olması için sultan Camii Külliyesi'nden ahaliye saçılsın" sözleriyle başladı. Festivalde, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 6 ton mesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından protokol üyeleri ve görevliler tarafından halka saçıldı.

MESİRİN TARİHÇESİ

Manisa'da, 476 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın Nevruz'unun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.

İÇİNDE NE VAR?

Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem