'MEB'DE OKUTULAN DERS VE İÇERİKLERİN YÜZDE 49'U SİYASİ YAKLAŞIMLA HAZIRLANIYOR'
ANKARA - Anadolu Eğitim Sendikası´nın eğitimde yaşanan sorunları belirleme ve çözüm önerileri hakkındaki araştırmaya katılanların yüzde 49'una göre, Milli Eğitim Bakanlığı´nda (MEB) okutulacak

ANKARA - Anadolu Eğitim Sendikası'nın eğitimde yaşanan sorunları belirleme ve çözüm önerileri hakkındaki araştırmaya katılanların yüzde 49'una göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) okutulacak dersler, siyasi yaklaşımlarla belirleniyor. Araştırmaya katılan yüzde 37'ye göre ise kitaplar deneysel ve yüzde 14'e göre de bilimsel kriterle hazırlanıyor.
Anadolu Eğitim Sendikası, her yıl düzenli olarak yürüttüğü anket çalışmasının bu yılki konusunu 'Okullardaki Ders Dağılımları ve Ders İçeriklerinin Yeterlilikleri' olarak belirledi.
Her okul türünde çeşitli branşlarda görev yapan toplam 2 bin 186 öğretmenin katıldığı araştırmanın çoğu ülke genelinden seçilenlerle yüz yüze görüşme ile gerçekleşti. Çalışmaya yüzde 5'lik kısmı internet üzerinden form doldurup, katkı verdi. Çoktan seçmeli 17 soruya ilave olarak katılımcıların kendi değerlendirme ve önerilerini sunabilecekleri bir de bölüm yer aldı.
Anadolu Eğitim Sendikası Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Tuba Kaan, anket hakkında yaptığı açıklamada, "Her yıl reform adı altında yapılan sistem değişiklikleri, zorunlu ve seçmeli derslerle içeriklerine ilişkin olarak öğretmenlere dahi danışılmamış olması kabul edilir bir tutum değildir. Ulusal ve uluslararası ölçekte başarısızlığı tescillenen eğitim sistemimizin yanlışlarını bu anket çok net ortaya koymaktadır. Öğretmenlerimizin bilimsel bulmadığı, öğrenci seviyesine, ilgi ve ihtiyacına yanıt vermeyen dersler ve içerikleri bugünden başlayarak sorgulanmalı, bilimsel şuralarda öğretmenlerce yapılandırılmalı. Eğitim bir toplumun geleceği olduğuna göre; ne siyasi ne de deneysel yöntemlerle terk edilemez." dedi.
SORULARDAN BAZILARINA VERİLEN CEVAPLAR
'Okullardaki Ders Dağılımları ve Ders İçeriklerinin Yeterlilikleri' konulu çalışmanın tespitleri ise şöyle;
"Okuttuğunuz dersin haftalık ders saati sayısını ve içeriğini yeterli buluyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 39'u 'hayır', yüzde 33'ü 'evet', yüzde 28'lik kısım ise kısmen cevabını verdi.
"Girdiğiniz derslerin içeriklerini, ülke genelinde uygulanan öğrenci seçme sınavlarıyla uyumlu buluyor musunuz?" sorusuna alınan cevabın yüzde 50'si uyumsuz olurken yüzde 36'sı uyumlu oldu. Yüzde 14'lük kısım fikri olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Sendikanın değerlendirmesine göre bu derece yüksek bir oranın Türkiye'nin eğitim açısından son derece düşündürücü bir tabloyla karşı karşıya olduğunu gösterdiği belirtildi. Okutulan derslerin içerikleri sınav içeriği ile örtüşmediğinden sınava yönelik ihtiyacın karşılanması konusunda okul dışı kurum ve/veya kişilere yönelme (dershane/özel ders) söz konusu olduğu kaydedildi.
"Kurumunuzda okutulan zorunlu dersleri ihtiyaca yanıt verme ve çeşitlilik açısından nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 56'sı zorunlu dersleri ihtiyaca yanıt verme ve çeşitlilik açısından eksik bulduğunu ifade etti. Yüzde 31'i yeterli cevabını verirken yüzde 13 fazla olduğunu belirtti.
"Kurumunuzda okutulan seçmeli dersleri ihtiyaca yanıt verme ve çeşitlilik açısından nasıl buluyorsunuz?" sorusuna; okutulan seçmeli dersleri ihtiyaca yanıt verme ve çeşitlilik açısından değerlendirildiğinde yüzde 60 oranında eksik olduğu belirtildi.
"Okutulan dersleri ve içeriklerini bilimsel açıdan nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 68'i geliştirilebilir cevabını verdi. Yüzde 25'lik kısım bilimsel değil cevabını verirken yüzde 7'lik dilim bilimsel cevabını verdi.
"Okutulmakta olan derslerin ve içeriklerinin öğrencilere milli ve manevi değerleri yeterince aktardığını düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık, mevcut ders içeriklerinin bu konuda yeterli olduğunu söyleyenler yüzde 17 ile en düşük oranda kaldı. Ders içeriklerinin milli/manevi değerlerin aktarılmasında yetersiz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 35 iken kısmen yeterli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 47.
"Okutulan dersler ve içerikleri özgürlükçü, empatik ve farklı bakış açılarına saygılı bireyler yetiştirmeye katkı sağlamakta mıdır?" sonusunda kısmen yeterli bulanların oranı yüzde 43, yetersiz bulanların oranı yüzde 44 ve yeterli bulanların oranı ise yüzde 12 oldu.
"Okutulan dersleri ve içeriklerini akılcı düşünme, problem çözme becerisi kazandırma açısından nasıl buluyorsunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 47'sı geliştirilmesi gerekir cevabını verirken yine yüzde 47'lik dilim yetersiz cevabını verdi. Yeterli cevabını verenler sadece yüzde 6.
"Okutmakta olduğunuz dersin kitabı hakkında aşağıdakilerden hangisi durumunuza uygundur?" sorusuna yüzde 64'lük dilim yardımcı kaynakla birlikte kullanıyorum cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 25'i yardımcı kaynakları kullanıyorum cevabını verirken yüzde 11'lik dilim yeterli buluyorum cevabını verdi.
Cevaplara ilişkin değerlendirmede bedava ders kitabı olumlu bir yaklaşım olsa da içerik ve yeterlik açısından gereken kaliteye ulaşılmadığı sürece eğitim kalitesinden söz etmek söz konusu olamayacağı belirtilerek, "Yardımcı kaynaklara duyulan ihtiyaç da ayrıca veliler üzerinde fazladan mali yük oluşturmakta, ders kitaplarının ücretsiz dağıtılıyor olması da amaca hizmet etmekten uzaklaşıldığının göstergesi olarak değerlendirilebilir. " denildi.
"Bugüne kadar okutmakta olduğunuz dersler, okutulması planlanan dersler ve içerikleri hakkında MEB başta olmak üzere herhangi bir kurum tarafından görüşünüze başvuruldu mu?" sorusuna katılımcıların yüzde 76'sı hayır cevabını verirken yüzde 8'lik dilim evet cevabını verdi.
"Milli Eğitim Bakanlığının, okutulacak dersleri ve içeriklerini belirleme sürecindeki yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?" borusuna ise katılımcıların yüzde 49'u siyasi cevabını verdi. Yüzde 37'si deneysel olduğu yönünde görüş bildirirken yüzde 14'ü 'bilimsel' diye cevapladı.
CİHAN
TRT 1'de gündem olan sözleri işinden ettiIşıl Açıkkar'ın sunduğu TRT 1 Ana Haber Bülteni'nde Anneler Günü sırasında yaptığı açıklamalar sosyal medyada gündem oldu. İşte tüm detaylar...11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:59GÜNDEM
Hantavirüs alarmı! Üç Türk vatandaşı karantinadaArjantin çıkışlı kruvaziyer gemisinde ortaya çıkan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği Hantavirüs vakalarında yeni bir gelişme yaşandı. Gemideki 3 Türk vatandaşı İstanbul'a getirilerek karantinaya alındı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:54GÜNDEM
İş teklifine güvendi işsiz kaldı! Yargıtay'dan emsal karar...Daha iyi şartlar sunulan yeni bir işe geçeceği düşüncesiyle mevcut işinden ayrılan bir çalışanın yaşadığı mağduriyet, mahkemelik oldu.09 Mayıs 2026 Cumartesi 10:24GÜNDEM
TÜİK başkanı değişti! İşte yeni atama kararlarıCumhurbaşkanı kararıyla Resmî Gazete'de yayımlanan atama kararları kapsamında birçok önemli kurumda görev değişimine gidildi.09 Mayıs 2026 Cumartesi 10:21GÜNDEM
Savcılık düğmeye bastı! İBB'ye yeni yolsuzluk operasyonu...İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş.'ye yönelik ihale fesadı iddiasıyla 29 kişiyi, aralarında Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel'in de olduğu, gözaltına aldı. Operasyon 8 Mayıs 2026'da yapıldı.08 Mayıs 2026 Cuma 09:01GÜNDEM
Özdağ’dan Öcalan açıklamasına sert tepkiÖzdağ: “Bu süreç milli güvenliği riske atar”07 Mayıs 2026 Perşembe 18:09GÜNDEM
Bursa'da bir avukat öldürüldü, diğeri ölümden döndü!Bursa'da avukat Hatice Kocaefe'nin icra davası açtığı adam tarafından öldürülmesinin ardından Erzurum'da da dehşete düşüren bir olay yaşandı.02 Mayıs 2026 Cumartesi 10:47GÜNDEM
Yol kenarında sır ölüm! Kanlar içinde bulundu...Malatya'da yol kenarında kanlar içerisinde bulunan bir şahıs kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.02 Mayıs 2026 Cumartesi 09:03GÜNDEM
Milyonlarca emekliye bayram ikramiyesi tuzağı! Sahte linke sakın tıklamayınYaklaşan Kurban Bayramı öncesi dolandırıcılar emeklilerin ikramiyesine göz dikti. Emeklilere 'Bayram ikramiyeniz yattı' şeklinde mesaj atan çeteler, sahte linke tıklayan kişilerin banka hesaplarındaki bütün parayı çalıyor.01 Mayıs 2026 Cuma 10:46GÜNDEM
1 Mayıs gergin başladı! Çok sayıda gözaltı var1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'e yürümek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi üyelerine polis müdahale etti. Çıkan arbede sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.01 Mayıs 2026 Cuma 10:40GÜNDEM
Park yeri kavgasına ait görüntü Bakan Gürlek'i harekete geçirdi!Ataşehir'de çıkan park yeri tartışmasında bir kadın, elinde "Hakim-Savcı" olduğunu belirten sahte kartı göstererek tehditler savurdu. Görüntülerin gündem olmasının ardından Adalet Bakanı Akın Gürlek'ten de açıklama geldi.01 Mayıs 2026 Cuma 09:12GÜNDEM
Yolcu otobüsü devrildi! 3 kişi öldü, 31 kişi yaralandıBandırma yolu Külefli yol ayrımı yakınlarında 35 PK 328 plakalı yolcu otobüsü devrildi; 3 kişi hayatını kaybetti, 31 yolcu yaralandı. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi, inceleme başlatıldı.01 Mayıs 2026 Cuma 09:03GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli görüşmesi sona erdiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen görüşme sona erdi.30 Nisan 2026 Perşembe 19:00GÜNDEM
Sosyal medya bunu konuşuyor! Kira indirimi karşılığında bakın ne istedi...İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Moda semtinde ortaya atılan bir iddia, sosyal medyada gündem oldu.28 Nisan 2026 Salı 13:56GÜNDEM
MHP lideri Bahçeli'den 'Kerkük' açıklaması!MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.28 Nisan 2026 Salı 11:32GÜNDEM
Milyoner'de tarihi an! 1 milyonluk soruyu açtırdıKim Milyoner Olmak İster'de 18 yaşındaki yarışmacı 1 milyon TL'lik soruya kadar yükseldi.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:37GÜNDEM
Metruk binada dehşete düşüren görüntü!Okullarda şiddet olayının tartışıldığı şu günlerde Muğla'nın Ortaca ilçesinde 3 kız öğrenci, kendilerinden küçük bir kızı metruk alana götürerek darbetti. Dakikalarca darp edilen kız çocuğunun çaresizliği kameralara da yansıdı.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:40GÜNDEM
Kördüğümü çözecek delil! Satıp birebir aynısını almışYıllar sonra yeniden açılan Gülistan Doku soruşturmasında dikkatler bu kez tutuklu Mustafa Türkay Sonel'in şüpheli aracın üzerinde yoğunlaştı.25 Nisan 2026 Cumartesi 10:04GÜNDEM
Gülistan Doku dosyasında flaş gelişme! İki isme daha gözaltı...Dosyası yeniden açılan Gülistan Doku soruşturmasında yeni gözaltı kararları çıktı.25 Nisan 2026 Cumartesi 10:00GÜNDEM
Dev operasyon! Toprak altından çıktıİstanbul Pendik'te düzenlenen operasyonda, boş bir arazideki su kuyusuna gizlenmiş 3 bin 92 silah parçası ele geçirildi, olayla bağlantılı 4 şüpheli gözaltına alındı.25 Nisan 2026 Cumartesi 09:59GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.