22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

MAHMUTBEY DENETİM İSTASYONUNDA DÜZENLEME

Yeni denetim modeli trafik yükünü artırır mı?

Mahmutbey denetim istasyonunda düzenleme

22 Nisan 2021 Perşembe 12:25

Mahmutbey Gişeleri öncesi her iki yönde de bulunan denetim istasyonlarının girişlerine EDS sistemi kuruldu ve “İstasyona girmeyen araçlara (otomobil, otobüs hariç) kaçış cezası uygulanacaktır.” tabelaları asıldı.

İstanbul’daki denetim istasyonlarından biri olan Mahmutbey Gişeleri öncesindeki her iki yönde de bulunan denetim istasyonlarının girişine EDS sistemi kuruldu ve otomobil, otobüs hariç denetim istasyonuna girmeyen araçlara kaçış cezası uygulanacağı duyuruldu.  

Ülkemizde kanun ve yönetmelikler ile motorlu taşıtların yolcu ve yük taşıma sınırları belirlenmiş vaziyette. Bu sınırlamalar da belirli noktalardaki denetim merkezleri vasıtası ile kontrol altında tutuluyor. Aksi şekilde davrananlar ise idari para cezası ile karşı karşıya kalıyor.  

KANUN VE YÖNETMELİKLER  

Ülkemizde 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile kara yolu taşımacılık faaliyetlerinin usul ve esasları belirlenmiş vaziyette.  

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 128. maddesinde; karayollarında trafiğe çıkarılacak araçlarda yüklü ve yüksüz olarak uyulacak boyutlar ve karayolu yapısına zarar vermeden güvenle seyredebilecek ağırlıklar da belirtilmiş durumda. 

Araçların ağırlık (tonaj) ve boyut kontrollerinin yapılması ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılıyor. Bakanlık bu kontrolleri ülkemiz kara yolları ağının bazı noktalarındaki denetim istasyonları vasıtası ile gerçekleştiriyor.  

Bu arada, halk arasında bu denetim istasyonlar “kantar” ismi ile anılıyor.  

MAHMUTBEY GİŞELERİNDEKİ DENETİM İSTASYONUNDA YENİ DÜZENLEME 

İstanbul’daki denetim istasyonlarından biri olan Mahmutbey Gişeleri bölgesinde konumlandırılmış, yolun her iki yönündeki kantarlarda bugünlerde yeni bir düzenleme göze çarpıyor.  

TEM üzerinde, yolunda her iki yönünde de Mahmutbey Gişeleri öncesi iki ayrı denetim istasyonu bulunuyor. Bu istasyonların öncesinde artık yeni kamera sistemleri ve tabelalar dikkati çekiyor.  

Radyo Trafik mobil ekibinin bölgede yaptığı incelemeler sonucu her iki yöndeki denetim istasyonlarının öncesine EDS kurulduğu dikkati çekiyor. Yine denetim istasyonları öncesi “SÜRÜCÜLERİN DİKKATİNE! Karayolları Denetim İstasyonuna Girmeyen Araçlara (OTOMOBİL, OTOBÜS HARİÇ) Kaçış Cezası Uygulanacaktır” tabelaları da yerleştirilmiş durumda.  

HUSUSİ DE OLSA DİKKAT 

Kantara çoğunlukla ağır vasıtalar girmeden bölgeden geçiş yapmıyordu ancak yük taşınsa da daha küçük hacimli özellikle panelvan tarzı araçlar kantarı girmeyebiliyordu. Ayrıca ruhsatında aracı kamyonet tarzı olsa da ticari kullanım için olmayan araç sürücüleri de çoğunlukla kantara girmemeyi tercih ediyordu.  

Ancak Radyo Trafik muhabiri Cenk Sarıkaya’nın denetim istasyonu görevlilerinden aldığı bilgiye göre; yeni kamera sistemi ile birlikte otobüs ve otomobil hariç tüm araçların elektronik ortamda kantara girip girmediği kontrol edilecek. Aracın ticari ya da hususi olduğuna bakılmayacak. Yük taşımacılığı için kullanılabilecek panelvan, kamyonet vb. araçların kantara girmesi takip edilecek. Kantara girmeyen araçlar ise kameralar ile tespit edilecek ve araç sürücülerine kaçış cezası uygulanacak. 

YENİ DENETİM MODELİ TRAFİK YÜKÜNÜ ARTIRIR MI? 

Mahmutbey Gişeleri bölgesinde yolun her iki yönünde de bulunan denetim istasyonları hali hazırda bölge trafiğinde yoğunluğun artmasında rol oynayabiliyor. Kantara giriş ve çıkışlar, zaman zaman oluşan kuyruklar Mahmutbey trafiğinin artmasına yol açabiliyor. Yeni elektronik denetim sistemi modeli ile daha fazla aracın kantara girme zorunluğu ile bölgede trafik yoğunluğunun bu nedenden daha da artması bekleniyor.  

YÜK KONTROLÜ NEDEN ÖNEMLİ? 

Araçların kapasite üzerinde yüklenmesi kara yolunda birçok sorunu da beraberinde getirebiliyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün;  

-Kara yolu zemininde asfalta ciddi zararlar verebiliyor. 

-Fren, aks, lastik ve aktarma organları gibi araç sistem ve aksamları zarar görüyor. Bu da sürücünün direksiyon hakimiyetinin zorlanmasına ve daha çabuk yorulmasına neden oluyor.  

-Aşırı yüklemenin etkisiyle; araçların oluşturduğu egzoz gazları, lastik ve balata aşınması, gürültü seviyelerinin artması vb. nedenlerle çevre olumsuz yönde etkileniyor.  

-Yüklü araçların özellikle eğimli yollarda düşük hızlarda seyretmesi sonucu; aşırı yükten dolayı aracın fren balata sisteminin ısınarak durma mesafesinin artmasıyla trafik güvenliği tehlikeye düşüyor ve  arkada seyreden sabırsız sürücülerin hata yaparak kazaya sebebiyet verilebilmesi söz konusu olabiliyor. 

-Kapasite üzerinde yük taşınması; birim taşıma fiyatlarını etkilerken, gerçek fiyatı aşağı düşürebiliyor. Böylece, taşımacılık sektöründe haksız rekabet ortamı oluşmaktadır.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem