15 Mayıs 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara19°C

KURU MEYVE SEKTÖRÜ TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ

Kuru meyve sektörü Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi ile katma değer yaratıyor...

Kuru meyve sektörü TÜBİTAK işbirliği

10 Aralık 2022 Cumartesi 13:05

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD Projesi kapsamında, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde kurulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu-TÜGİP işbirliğinde “Türkiye'de Kurutulmuş Meyveler Sektörü ve Geleceği Çalıştayı” düzenlendi.  

Türk kuru meyve sektörü; üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek süper gıdalar çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvede Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirledi. 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve sektörü geçmişten bugüne kadar çok şeyi başardı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en önemli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ilan etti. Biz bütün paydaşlarımızla üniversitelerimizle, zirai mücadele kuruluşları, oda ve borsalarımız ile 30 yıl boyunca çok güzel çalışmalar yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıla dayanıyor. Başta çekirdeksiz kuru üzümde üretim ve ihracatta dünyada lider konumdayız. İncirde 10-15 bin tonlardan 100 bin tonlara geldik. Kayısı da ayrı bir başarı öyküsü. 20-25 tondan 100 bin tonların üzerine çıktık. Bütün dünyaya sağlıklı ürün gönderiyoruz. Ana prensibimiz insanlığa bu sağlıklı ürünü en iyi şekilde sunmak.” dedi. 

EİB bünyesindeki Tarım Birlikleri TÜBİTAK ile yeni işbirliğine hazırlanıyor

Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile birlikte yaparak ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Sadece kuru meyvede değil bütün Tarım Birliklerimizle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu destekten faydalanmayı bilmemiz gerekiyor. Bütün kurumlarımız bir araya getirip üniversitelerimizle iç bünyemizdeki projeleri gerçekleştireceğiz sonra küresel projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı kendiliğinden gelişmez.” diye konuştu.   

AB’nin 27 milyon euro bütçeyle fonladığı Ar-Ge Projesi

Cesarettin Alaşalvar, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan Türkiye’nin en büyük gıda AR-GE ve inovasyon projesi INNOFOOD hakkında da bilgiler verdi.

“Gıda Sektörünün Bölgesel Rekabet Gücünün Artırılması için Araştırma ve İnovasyon Tesislerinin Geliştirilmesini kapsayan INNOFOOD Projesi, AB’nin 27 milyon euro bütçeyle fonladığı Ar-Ge Projesi. Avrupa Birliği'nin ve ülkemizin ortak katkısıyla 27 milyon Euro'luk çok büyük bir fon hem altyapı, hem de teknik kapasite ve yetkinlik geliştirmeye yönelik faaliyetlerle sektörün hizmetine sunuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri öncülüğünde gerçekleştirilen, Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi olan INNOFOOD Proje’si kapsamında Gebze’de kurulan “Gıda İnovasyon Merkezi”, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına imkan tanıyor. 200 ileri teknolojili makine ve ekipman, 9 pilot işleme tesisi, 84 modern laboratuvar cihazı, 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip olan Gıda İnovasyon Merkezi’nin, gıda ve içecek sektöründe katma değerli üretimin merkezi olması bekleniyor.”

Türkiye'nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezi

Alaşalvar, “Gıda İnovasyon Merkezi geliştirilecek gıda ürünleri için 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı ve çok farklı analizin yapılabileceği Gıda Araştırma Laboratuvarları ile ülkemizin en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına imkan veren merkezi konumunda. Gıda İnovasyon Merkezi aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezine sahip. INNOFOOD Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında hayata geçiriliyor.” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi