KURTULMUŞ'TAN REKTÖR AÇIKLAMASI
Boğaziçi Rektörü ile ilgili...

14 Kasım 2016 Pazartesi 14:07
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa çalışmaları için "öncelik başkanlık sistemi" vurgusunu tekrarlayan Kurtulmuş, geçtiğimiz hafta cuma günü Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit olduğu saldırıyla ilgili de "ana failleri yakalandı" dedi. Numan Kurtulmuş, Boğaziçi'ndeki 'olaylı' rektör ataması ile ilgili ise "Üniversiteleri iyi bilirim. Orada kamplaşma çıkmasın diye bu yasa çıktı. Boğaziçi için hayırlısı olsun" yorumunda bulundu.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu. Mardin’in Derik İlçesi’nde Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün şehit edilmesiyle ilgili 62 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Kurtulmuş, “Şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı. Geri kalanların sorgulanması devam ediyor. Olayın ana failleri yakalanmıştır. İstanbul’dan bombanın kargoyla gönderilmesinden bombanın patlatılma anına kadar bütün bu süreçlerde kimlerin dahli olduysa bunlara aşağı yukarı ulaşılmış, arkasında daha başka kimler varsa bunlara da ulaşılacak. Bu olay bütün detaylarıyla ortaya çıkarılarak, hesap sorulacaktır” diye konuştu.
“KAYYUMLARIMIZ VASITASIYLA HİZMETLER SUNULMAYA DEVAM EDECEK”
Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Kurtulmuş,”Bu memlekette hiçbir terör örgütü eylem yapamaz duruma getirilinceye kadar bu mücadele sürdürülecek, bütün terör örgütlerinin de kökü kazınacaktır. Bu olayın içinde olanlar, bu olayı bir şekilde yönlendirenler de bunu, bu şekilde bilmelidir. İnşallah Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da halkın beklediği hizmetler, vekil belediye başkanlarıyla vasıtasıyla halk arasında bilinen adıyla kayyumlarımız vasıtasıyla bu hizmetlerimiz sunulmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
‘AB İLERLEME RAPORU’ AÇIKLAMASI: YANLI BİR RAPORDUR
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu hakkında görüşleri sorulan Kurtulmuş, “Gerekli bütün açıklamalar yapıldı. AB İlerleme Raporu, gerçekten yanlı, Türkiye’ye karşı hiçbir zaman kabul edilemeyecek ifadelerle dolu bir ilerleme raporudur. Bu ilerleme raporlarının tenkitkar olması alışılmış bir şeydir. Ama bu rapor, bu duyguyla yazılmış ve bu amaca hizmet eden bir rapor değildir. Tamamıyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak, siyaseten Türkiye’nin özellikle teröre karşı verdiği bu zor mücadelede Türkiye’nin mücadelesini de bir şekilde etkileyebilecek olan yanlı bir rapordur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi, bu raporu yazılmasındaki düşüncenin de çok dosthane olmadığını ifade etmek isterim” diye yanıt verdi.
SCHULZ’UN AÇIKLAMALARINA TEPKİ: PARMAK SALLAYARAK, KİMSENİN TÜRKİYE’Yİ HİZAYA SOKACAĞINI ZANNETMEMESİ LAZIM
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un Türkiye’ye yönelik açıklamaları sorulan Kurtulmuş, “Sayın Schulz’un, açıkça tehditkar sözlerine de anlam vermek mümkün değil. Eğer AB, Türkiye’de düzgün işleyen bir demokrasinin yoluna sağlam şekilde devam etmesini istiyorsa önce teröre karşı mücadelede Türkiye’yi yalnız bırakmamalıdır. Tam tersine Türkiye’nin terörle mücadelesinden rahatsız olan bir üslupla zaman zaman dile getirilen bu tür yaklaşımları kabul etmek mümkün değil. Yapıcı eleştiriler varsa bunları dinleriz. Ama Türkiye’yi tehdit eden, köşeye sıkıştırmaya çalışan ifadeleri de raporları da anlamak mümkün değildir. Parmak sallayarak, kimsenin Türkiye’yi hizaya sokacağını zannetmemesi lazım” dedi.
FIRAT KALKANI AÇIKLAMASI: HEDEFLERİMİZE ULAŞTIĞIMIZ ZAMAN OPERASYON DURDURULACAK
Fırat Kalkanı harekatında son durumun sorulması üzerine Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle konuştu: “ÖSO mensupları El Bab’a çok yaklaşmıştır. Türkiye havadan desteğini sürdürmeye yeniden başlamıştır. Buradaki hassasiyetimiz özellikle Halep konusundaki Rusya ve diğer ilgili muhataplarla yapılan müzakereler sonucu tedbir amaçlı bir adımdı. Bu müzakereler sonucunda Türkiye, havadan ÖSO’ya havadan destek verebilecek imkanı yeniden bulmuştur. Türkiye’nin hedefi açıktır. 5 bin kilometrekarelik alanın terör örgütlerinden bütünüyle temizlenmesi, PYD ve PYG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi, DEAŞ’ın da bütün alandan temizlenmesidir. Fırat Kalkanı operasyonu El Bab’a doğru planlandığı şekilde ilerliyor. Bütün hedeflerimize ulaştığımız zaman da bu operasyon durdurulmuş olacaktır”
YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI: 330’U BULDUĞUMUZ ANDA TBMM’NİN GÜNDEMİNE GETİRİLECEK
AKP’nin anayasa değişikliği teklifinin detayları sorulan Kurtulmuş, “İki anayasa metnimizin olduğunu, bunlardan birinin kapsamlı bir yeni anayasa çalışması olduğu, diğeri ise Türkiye’deki seçilmiş cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte ortaya çıkan sorunları aşmak için başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi diyebileceğimiz bir sistemle ilgili daha küçük daha dar ve sınırlı bir anayasa değişikliği olması. Gelinen nokta itibariyle kapsamlı bir anayasa değişikliğinin yapılabilmesi herhalde başka bir zamana bırakılacak. Şu anda üzerinde durduğumuz konu, Türkiye’de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi diyebileceğimiz bir sisteme geçişin alt yapısını sağlayacak olan anayasal değişikliktir. 330’u bulduğumuz anda da bu TBMM’nin gündemine getirilecektir” diye konuştu.
‘KAPIMIZ AÇIKTIR’ AÇIKLAMASINA YANIT: BİZİM DE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa görüşmelerine ilişkin ‘Kapımız açıktır’ açıklamasına karşılık veren Kurtulmuş, “MHP ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu görüşmelerin bir parçası olsun. CHP’nin ‘Kapımız açıktır’ sözüne karşı biz de şunu söylüyoruz. Bizim de kapımız sonuna kadar açıktır. CHP yeni anayasa değişikliği süreçleri içerisinde yer almak isterse bütün görüşlerini getirebilir. Bunları konuşabiliriz” dedi.
“367’Yİ BULSAK BİLE MİLLETE GİDERİZ”
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, anayasa değişikliğine ilişkin teklifin en kısa sürede Meclis’e getirileceğini belirterek, “367’yi bulursak ne ala ama 367’yi bulsak bile millete gideriz. 330-367 arasında zaten millete gidileceği açıktır. Bizim görüşümüz her halükarda parlamentodan bu işe onay çıkması durumunda bunun millete sorulmasıdır. Süre vermek çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Müzakereler hızla devam edecek ve ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde TBMM’ye getirilecektir” ifadelerini kullandı.
‘VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA’ AÇIKLAMASI: NE GEREKİYORSA O OLUR
FETÖ ile mücadele kapsamında, vatandaşlıktan çıkarma konusunun gündemde olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, “Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir. Devletimiz, millet adına bu unsurları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin içinden temizlemek için her türlü çalışmayı yapacaktır. Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra yurt dışına kaçanlarla ilgili de vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. Ne gerekiyorsa o olur” açıklamasında bulundu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI: ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ GÜÇLENDİRİLMİŞ BAŞKANLIK MODELİDİ
Başkanlık sistemi tartışmaları üzerinden, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın ‘Cumhursuz başkanlık olmaz’ açıklamasıyla Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Güçlü cumhurbaşkanlığıyla yolumuza devam edeceğiz’ ifadesi sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti: “İsminin ne olduğundan daha önemlisi, fonksiyonunun nasıl olacağıdır. Türkiye’de yürütmenin tek elde toplanacağı, yasamanın tamamıyla güçlendirilmiş halde yoluna devam edeceği, yargı bağımsızlığının bütünüyle koruma altına alınacağı bir sistemin tesis edilmesidir. Böylece daha hızlı daha çabuk karar verebilen ama daha fazla denetlenebilen bir sisteme geçişi öngörüyoruz. Anayasa değişiklik paketimizin özeti budur. Adını şu ya da bu şekilde olması mahiyetini değiştirmeyecektir. Bu anlamda tam, güçlendirilmiş bir başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Adı cumhurbaşkanlığı olabilir, başkanlık olabilir. Bu ayrı bir şey. Ama mahiyeti güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi ve yürütmenin yetkilerinin tek elde toplanmasıdır”
REKTÖR ATAMASI TARTIŞMALARINA YANIT: HUSUMETLERİN ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN KHK ÇIKARILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamasının ardından başlayan tartışmaları nasıl değerlendirdiği sorulan Kurtulmuş, “Geçtiğimiz dönemlerde her rektör seçimi sırasında hemen hemen maalesef üniversitede kamplaşmalar olur. Şu tarafın adamı, bu tarafın adamı. Rektörlük seçimi bittikten cumhurbaşkanı tarafından atandıktan sonra bile bu tartışmalar devam ederdi. Bunların ne kadar çok üniversitelere zarar verdiğini biliyoruz. Bu anlamda KHK çerçevesinde seçimler dolayısıyla öğretim üyesi arkadaşlarımızın arasında uçurum diyebileceğimiz farklılıkların, husumetlerin ortaya çıkmamasını temin etmek bakımından böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da KHK çerçevesinde önüne konulan isimlerden birini seçmiş oldu. Mesele budur” diye konuştu.
Dilencilere zabıta baskını! Üzerlerinden binlerce lira çıktıTekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde Ramazan ayında vatandaşların dini duygularını istismar ederek dilencilik yaptığı belirlenen kişilere yönelik zabıta ekiplerince Cuma namazı sonrası operasyon düzenlendi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:34GÜNDEM
Eski vekilden İlber Ortaylı'ya ağır sözler! "Kötü tarihçi, siyonizm yalakası..."Eski milletvekili Aydın Ünal'ın 78 yaşına hayatını kaybeden ünlü tarihçi İlber Ortaylı hakkında yaptığı paylaşım gündem yarattı.14 Mart 2026 Cumartesi 10:18GÜNDEM
60 suç kaydı vardı! 8 çocuk annesi kadın cezaevine götürüldüSamsun'da, çok sayıda suç kaydı bulunan 8 çocuk annesi bir kadın ve 13 yaşındaki oğlu, bir evden hırsızlık yaptıktan sonra yakalandı. Hırsızlık olayının ardından mahkemeye çıkarılan anne ve oğlu tutuklandı. Kadın, ağlayarak cezaevine gönderildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:13GÜNDEM
Bursa'dan yola çıkan otobüs tıra çarpı! Çok sayıda yaralı varBursa'dan yola çıkan yolcu otobüsü ile tır Amasya'da çarpıştı. Kazada 11 kişi yaralandı.14 Mart 2026 Cumartesi 09:20GÜNDEM
İlber Ortaylı hayatını kaybettiBir süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi gören ve kısa süre önce entübe edildiği açıklanan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 78 yaşında yaşamını yitirdi13 Mart 2026 Cuma 16:21GÜNDEM
Görüntüye tepki yağıyor! Doktordan skandal sözlerİzmir'de bir aile hekimliğinde doktor ile hasta arasında yaşanan tartışma mahkemeye taşındı13 Mart 2026 Cuma 10:24GÜNDEM
Kayıp emekli öğretmen sahilde ölü bulunduBalıkesir’in Bandırma ilçesinde 7 Mart’tan bu yana kayıp olarak aranan emekli öğretmen Ahmet Baysal (66), sahilde ölü bulundu.13 Mart 2026 Cuma 09:54GÜNDEM
İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşenur Eraslan ölü bulundu"İşte Benim Stilim" yarışmasıyla tanınan Ayşegül Eraslan'ın evinde ölü bulundu. Kanlı not paylaşımı intihar iddialarını güçlendirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.13 Mart 2026 Cuma 09:07GÜNDEM
Kavurma yapılan yarış atının görüntüleri ortaya çıktıMersin'de aşevinde dağıtılan kavurmanın içinden çıkan dijital çip skandalında yeni detaylar ortaya çıktı.13 Mart 2026 Cuma 09:04GÜNDEM
Tokat’ta 5.5 büyüklüğünde depremAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Tokat’ın Niksar ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.13 Mart 2026 Cuma 07:00GÜNDEM
Erdoğan: "Türkiye her zaman barışın yanındadır"Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim, İran krizindeki tavrımız gayet berraktır ve nettir. Türkiye her zaman savaşın değil, barışın yanındadır. Çatışmanın değil, diplomasinin tarafındadır. Kaos ve kargaşanın değil, huzur ve istikrarın safındadır" dedİ.12 Mart 2026 Perşembe 09:56GÜNDEM
İran reddetmişti... Türkiye, atılan füzelerin yerini tespit ettiİran'dan Türkiye'ye atılan her iki füzenin de çıkış noktasının aynı olduğunu belirten güvenlik kaynakları, ateşlemenin Tahran'ın doğusunda bir alandan yapıldığını bildirdi.11 Mart 2026 Çarşamba 09:34GÜNDEM
İBB davasının ikinci celsesi de gergin başladı!İBB2ye yönelik aralarında Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu 402 sanıklı davanın ikinci celsesi başlamadan gerginlik başladı.10 Mart 2026 Salı 10:51GÜNDEM
Sürücüler dikkat! APP plakalı araçlara ceza yoldaKırıkkale’de ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahı olan "kilit kavşak"ta görev yapan trafik ekipleri, APP plaka kullanan sürücüleri durdurarak 1 Nisan’a kadar plakalarını mevzuata uygun şekilde değiştirmeleri konusunda bilgilendirme yaptı.10 Mart 2026 Salı 10:40GÜNDEM
Katibe adliye odasında aşk şantajı! O anları gizlice kaydetmişİstanbul'da bir adliyede görevli kadın katip, sosyal medyada tanıştığı Halil Kızmaz'ın yatırım vaadiyle kendisini dolandırdığını ve adliyedeki odada birlikte oldukları anları gizlice kaydedip şantaj yaptığı iddiasıyla şikayetçi oldu.10 Mart 2026 Salı 10:15GÜNDEM
Sahilde sır ölüm! Bekçiler deniz yüzeyinde buldu...Sinop'ta sahil bandında denizde hareketsiz yatan bir erkek şahıs, bekçiler tarafından fark edildi. Sağlık ekiplerinin incelemesinde şahsın hayatını kaybettiği belirlendi10 Mart 2026 Salı 10:11GÜNDEM
MSB: Malatya'ya patriot konuşlandırıldıMilli Savunma Bakanlığı, "hava sahamızın korunmasına destek sağlamak üzere görevlendirilen bir patriot sisteminin Malatya’da konuşlandırıldığını" açıkladı.10 Mart 2026 Salı 10:08GÜNDEM
Türkiye'den savaşa hazırlık! 16 bakanlığa atama yapıldıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Milli Savunma Bakanlığı dışındaki tüm bakanlıklara 'Acil Durumlar ve Savunma Planlaması Daire Başkanı' atandı.07 Mart 2026 Cumartesi 09:59GÜNDEM
Eller tetikte! Türk jetleri sınırda alarm durumuna geçtiABD ve İran arasındaki savaşın devam ettiği bu dönemde, Türkiye'nin sınır bölgelerinde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları devriye uçuşları gerçekleştiriyor.06 Mart 2026 Cuma 11:16GÜNDEM
MİT’ten Suriye'de DEAŞ operasyonu! 3 terörist yakalandıMİT’in istihbari çalışmaları sonucu Şam’da DEAŞ’a bağlı hücre çökertildi: 3 DEAŞ’lı yakalandı06 Mart 2026 Cuma 10:20GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.