22 Kasım 2024
  • Bursa11°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

KURTULMUŞ'TAN REKTÖR AÇIKLAMASI

Boğaziçi Rektörü ile ilgili...

Kurtulmuş'tan rektör açıklaması

14 Kasım 2016 Pazartesi 14:07

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa çalışmaları için "öncelik başkanlık sistemi" vurgusunu tekrarlayan Kurtulmuş, geçtiğimiz hafta cuma günü Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit olduğu saldırıyla ilgili de "ana failleri yakalandı" dedi. Numan Kurtulmuş, Boğaziçi'ndeki 'olaylı' rektör ataması ile ilgili ise "Üniversiteleri iyi bilirim. Orada kamplaşma çıkmasın diye bu yasa çıktı. Boğaziçi için hayırlısı olsun" yorumunda bulundu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu. Mardin’in Derik İlçesi’nde Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün şehit edilmesiyle ilgili 62 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Kurtulmuş, “Şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı. Geri kalanların sorgulanması devam ediyor. Olayın ana failleri yakalanmıştır. İstanbul’dan bombanın kargoyla gönderilmesinden bombanın patlatılma anına kadar bütün bu süreçlerde kimlerin dahli olduysa bunlara aşağı yukarı ulaşılmış, arkasında daha başka kimler varsa bunlara da ulaşılacak. Bu olay bütün detaylarıyla ortaya çıkarılarak, hesap sorulacaktır” diye konuştu.


“KAYYUMLARIMIZ VASITASIYLA HİZMETLER SUNULMAYA DEVAM EDECEK”

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Kurtulmuş,”Bu memlekette hiçbir terör örgütü eylem yapamaz duruma getirilinceye kadar bu mücadele sürdürülecek, bütün terör örgütlerinin de kökü kazınacaktır. Bu olayın içinde olanlar, bu olayı bir şekilde yönlendirenler de bunu, bu şekilde bilmelidir. İnşallah Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da halkın beklediği hizmetler, vekil belediye başkanlarıyla vasıtasıyla halk arasında bilinen adıyla kayyumlarımız vasıtasıyla bu hizmetlerimiz sunulmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.


‘AB İLERLEME RAPORU’ AÇIKLAMASI: YANLI BİR RAPORDUR

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu hakkında görüşleri sorulan Kurtulmuş, “Gerekli bütün açıklamalar yapıldı. AB İlerleme Raporu, gerçekten yanlı, Türkiye’ye karşı hiçbir zaman kabul edilemeyecek ifadelerle dolu bir ilerleme raporudur. Bu ilerleme raporlarının tenkitkar olması alışılmış bir şeydir. Ama bu rapor, bu duyguyla yazılmış ve bu amaca hizmet eden bir rapor değildir. Tamamıyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak, siyaseten Türkiye’nin özellikle teröre karşı verdiği bu zor mücadelede Türkiye’nin mücadelesini de bir şekilde etkileyebilecek olan yanlı bir rapordur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi, bu raporu yazılmasındaki düşüncenin de çok dosthane olmadığını ifade etmek isterim” diye yanıt verdi.
SCHULZ’UN AÇIKLAMALARINA TEPKİ: PARMAK SALLAYARAK, KİMSENİN TÜRKİYE’Yİ HİZAYA SOKACAĞINI ZANNETMEMESİ LAZIM

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un Türkiye’ye yönelik açıklamaları sorulan Kurtulmuş, “Sayın Schulz’un, açıkça tehditkar sözlerine de anlam vermek mümkün değil. Eğer AB, Türkiye’de düzgün işleyen bir demokrasinin yoluna sağlam şekilde devam etmesini istiyorsa önce teröre karşı mücadelede Türkiye’yi yalnız bırakmamalıdır. Tam tersine Türkiye’nin terörle mücadelesinden rahatsız olan bir üslupla zaman zaman dile getirilen bu tür yaklaşımları kabul etmek mümkün değil. Yapıcı eleştiriler varsa bunları dinleriz. Ama Türkiye’yi tehdit eden, köşeye sıkıştırmaya çalışan ifadeleri de raporları da anlamak mümkün değildir. Parmak sallayarak, kimsenin Türkiye’yi hizaya sokacağını zannetmemesi lazım” dedi.


FIRAT KALKANI AÇIKLAMASI: HEDEFLERİMİZE ULAŞTIĞIMIZ ZAMAN OPERASYON DURDURULACAK

Fırat Kalkanı harekatında son durumun sorulması üzerine Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle konuştu: “ÖSO mensupları El Bab’a çok yaklaşmıştır. Türkiye havadan desteğini sürdürmeye yeniden başlamıştır. Buradaki hassasiyetimiz özellikle Halep konusundaki Rusya ve diğer ilgili muhataplarla yapılan müzakereler sonucu tedbir amaçlı bir adımdı. Bu müzakereler sonucunda Türkiye, havadan ÖSO’ya havadan destek verebilecek imkanı yeniden bulmuştur. Türkiye’nin hedefi açıktır. 5 bin kilometrekarelik alanın terör örgütlerinden bütünüyle temizlenmesi, PYD ve PYG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi, DEAŞ’ın da bütün alandan temizlenmesidir. Fırat Kalkanı operasyonu El Bab’a doğru planlandığı şekilde ilerliyor. Bütün hedeflerimize ulaştığımız zaman da bu operasyon durdurulmuş olacaktır”


YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI: 330’U BULDUĞUMUZ ANDA TBMM’NİN GÜNDEMİNE GETİRİLECEK

AKP’nin anayasa değişikliği teklifinin detayları sorulan Kurtulmuş, “İki anayasa metnimizin olduğunu, bunlardan birinin kapsamlı bir yeni anayasa çalışması olduğu, diğeri ise Türkiye’deki seçilmiş cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte ortaya çıkan sorunları aşmak için başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi diyebileceğimiz bir sistemle ilgili daha küçük daha dar ve sınırlı bir anayasa değişikliği olması. Gelinen nokta itibariyle kapsamlı bir anayasa değişikliğinin yapılabilmesi herhalde başka bir zamana bırakılacak. Şu anda üzerinde durduğumuz konu, Türkiye’de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi diyebileceğimiz bir sisteme geçişin alt yapısını sağlayacak olan anayasal değişikliktir. 330’u bulduğumuz anda da bu TBMM’nin gündemine getirilecektir” diye konuştu.


‘KAPIMIZ AÇIKTIR’ AÇIKLAMASINA YANIT: BİZİM DE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa görüşmelerine ilişkin ‘Kapımız açıktır’ açıklamasına karşılık veren Kurtulmuş, “MHP ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu görüşmelerin bir parçası olsun. CHP’nin ‘Kapımız açıktır’ sözüne karşı biz de şunu söylüyoruz. Bizim de kapımız sonuna kadar açıktır. CHP yeni anayasa değişikliği süreçleri içerisinde yer almak isterse bütün görüşlerini getirebilir. Bunları konuşabiliriz” dedi.


“367’Yİ BULSAK BİLE MİLLETE GİDERİZ”

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, anayasa değişikliğine ilişkin teklifin en kısa sürede Meclis’e getirileceğini belirterek, “367’yi bulursak ne ala ama 367’yi bulsak bile millete gideriz. 330-367 arasında zaten millete gidileceği açıktır. Bizim görüşümüz her halükarda parlamentodan bu işe onay çıkması durumunda bunun millete sorulmasıdır. Süre vermek çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Müzakereler hızla devam edecek ve ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde TBMM’ye getirilecektir” ifadelerini kullandı.


‘VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA’ AÇIKLAMASI: NE GEREKİYORSA O OLUR

FETÖ ile mücadele kapsamında, vatandaşlıktan çıkarma konusunun gündemde olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, “Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir. Devletimiz, millet adına bu unsurları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin içinden temizlemek için her türlü çalışmayı yapacaktır. Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra yurt dışına kaçanlarla ilgili de vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. Ne gerekiyorsa o olur” açıklamasında bulundu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI: ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ GÜÇLENDİRİLMİŞ BAŞKANLIK MODELİDİ

Başkanlık sistemi tartışmaları üzerinden, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın ‘Cumhursuz başkanlık olmaz’ açıklamasıyla Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Güçlü cumhurbaşkanlığıyla yolumuza devam edeceğiz’ ifadesi sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti: “İsminin ne olduğundan daha önemlisi, fonksiyonunun nasıl olacağıdır. Türkiye’de yürütmenin tek elde toplanacağı, yasamanın tamamıyla güçlendirilmiş halde yoluna devam edeceği, yargı bağımsızlığının bütünüyle koruma altına alınacağı bir sistemin tesis edilmesidir. Böylece daha hızlı daha çabuk karar verebilen ama daha fazla denetlenebilen bir sisteme geçişi öngörüyoruz. Anayasa değişiklik paketimizin özeti budur. Adını şu ya da bu şekilde olması mahiyetini değiştirmeyecektir. Bu anlamda tam, güçlendirilmiş bir başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Adı cumhurbaşkanlığı olabilir, başkanlık olabilir. Bu ayrı bir şey. Ama mahiyeti güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi ve yürütmenin yetkilerinin tek elde toplanmasıdır”


REKTÖR ATAMASI TARTIŞMALARINA YANIT: HUSUMETLERİN ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN KHK ÇIKARILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamasının ardından başlayan tartışmaları nasıl değerlendirdiği sorulan Kurtulmuş, “Geçtiğimiz dönemlerde her rektör seçimi sırasında hemen hemen maalesef üniversitede kamplaşmalar olur. Şu tarafın adamı, bu tarafın adamı. Rektörlük seçimi bittikten cumhurbaşkanı tarafından atandıktan sonra bile bu tartışmalar devam ederdi. Bunların ne kadar çok üniversitelere zarar verdiğini biliyoruz. Bu anlamda KHK çerçevesinde seçimler dolayısıyla öğretim üyesi arkadaşlarımızın arasında uçurum diyebileceğimiz farklılıkların, husumetlerin ortaya çıkmamasını temin etmek bakımından böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da KHK çerçevesinde önüne konulan isimlerden birini seçmiş oldu. Mesele budur” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem