22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

KURBAN'DA 20 MİLYON DOLAR ÇÖPE GİDİYOR!

Büyükbaş kurbanlık derilerinde her yıl 20 milyon dolarlık kayıp yaşanıyor.

Kurban'da 20 milyon dolar çöpe gidiyor!

05 Eylül 2016 Pazartesi 15:38

Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, hatalı yüzüm ve zamanında tuzlama yapılmamasından dolayı her yıl büyükbaş kurbanlık derilerinde 20 milyon dolarlık kayıp yaşandığını söyledi.
 
Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, kurban kesen vatandaşlara ve yetkililere uyarılarda bulundu. Başkan Aygüler, Türkiye’de yüzüm hataları ve tuzlama yapılamasından dolayı her yıl büyük maddi kayıplar yaşandığını belirterek, “Yalnızca büyükbaş kurbanlıklarda acemi kasaplarca yüzülen kurban derilerindeki kesikler ve tuzlama yapılmamasından dolayı derilerde oluşan hamlama yüzünden yaklaşık 20 milyon Dolarlık bir kaybın yaşandığını altını çizdi.
 
Hayvan yüzüldükten itibaren kurban derilerinin üzerinde üç saat içerisinde bakterilerin oluşmaya başladığını belirten Başkan Aygüler, bu bakterilerin deriyi hamlak hale getirdiğini söyledi. Hamlayan derilerin üçüncü sınıf ya da ıskarta tabir edilen ve işe yaramayan bir hale geldiğini anlatan Aygüler, “Bunun önlenmesi için kurban derileri hemen tuzlanmalı ya da hemen deri alım merkezlerine ulaştırılmalıdır. Acemi kasaplarca yapılan yüzüm hataları nedeniyle küçük başta yüzde yetmiş oranında kesik ve izbere (Bıçak izi) oluşuyor, büyük başta da oranların bu şekilde olduğu tahmin ediliyor” diyen Başkan Aygüler, “Bu durumun en büyük sebeplerinden biri ülkemizde çok büyük bir kesimin bu ibadetini Kurban Bayramı’nın ilk gününde gerçekleştirmeye çalışmasıdır. Bayramın ilk günü oluşan yoğunluktan dolayı oluşan hatalar ve neticesindeki deri zaiyatı, kesim işlemi üç gün yayılırsa yüzde 1 oranına kadar düşebilecektir. Bunun yanı sıra ehliyetsiz kasapların yaptığı yüzüm hataları yüzünden kurban derilerinin ne yazık ki yüzde 70’i ikinci sınıf (Kesikli) deri haline geliyor” diye konuştu.
 
deri-yuzumundeki-ve-tuzlamadaki-hatalar-(3).jpg
 
GEÇEN YIL BÜYÜK ORANDA KAYIP YAŞANDI
 
Kurban kestiren vatandaşların derinin tuzlama işlemini yapmamasından ya da bu işlemin geç yapılmasından dolayı, kurban derilerinin kullanılamayacak hale geldiğini vurgulayan Aygüler, şöyle devam etti:
 
“ Bu kaybın yaşanmaması için piyasada çok düşük bedellerle alınacak kaliteli tuzlarla derilerin 1-2 saat içersinde tuzlanması gerekiyor. Bu şekilde derilerdeki hamlama da önlenmiş olur. Bir de kurban kesimi yapan kişilerin deriyi tuzlamadan poşetlere koyması ve poşetin ağzını bağlaması, içerideki sıcaklığı arttırıyor ve hamlamayı erkene alıyor. Geçtiğimiz yıl kurban derilerinde tuzlama yapılmamasından dolayı yüzde 20 oranında hamlak, yüzde 10 oranında da hamlak başlangıcı gerçekleşti. Yani geçtiğimiz yıl ortaya çıkan kurban derilerinin yüzde 30’u hamlak olarak tuzlandı ve bu derilerin büyük bir kısmı ne yazık ki kullanılamayarak çöpe atıldı. Geriye kalanların ise değeri üçte bir fiyatına düştü. Tüm bu hatalar ithalatımızın artmasına neden oluyor.”
 
deri-yuzumundeki-ve-tuzlamadaki-hatalar-(2).jpg
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi