20 Mayıs 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara27°C

KURAKLIKTA 44 YILIN EN KÖTÜSÜ! BURSA'DA SON DURUM...

Bursa'da barajlarda son durum...

Kuraklıkta 44 yılın en kötüsü! Bursa'da son durum...

09 Ocak 2018 Salı 11:22

Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışlar düşmedi, barajlar kurudu. Bahar ayları için şimdiden alarm zilleri çalmaya başladı. Türkiye genelinde son 44 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Bakan Eroğlu, geçtiğimiz günlerde 2017'nin son 44 yılın en kurak yılı olduğunu açıklamıştı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da geçtiğimiz günlerde kuraklık sorunundan bahsederken 2017’nin son 44 yılın en kurak yılı olduğunu açıklamıştı. Bakan Eroğlu, ''Türkiye su zengini değildir. Yağışlar gerçekten çok düştü'' demişti.
 
BURSA
 
Bursa'da Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 76 seviyesinde ölçülürken, Nilüfer Barajı’nda ise bu durum yüzde 19 olarak ölçüldü. Hiç yağmur ya da kar yağmasa bile Bursa’nın Nisan ortasına kadar su ihtiyacı barajdan karşılanabilecek.
 
 
KAHRAMANMARAŞ
 
Kahramanmaraş’ta barajlardaki doluluk oranı bölgenin yeterli yağış almaması nedeniyle ciddi oranda düştü. Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yüzde 8’lik doluluk oranıyla Ayvalı Barajı’nın ileriki günlerde yaşanabilecek kuraklığın en büyük kanıtı olduğuna dikkat çekerek, çiftçiler başta olmak üzere vatandaşlara tasarruf çağrısında bulundu.
SİVAS
 
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, havaların yağışsız gitmesi halinde bahar mevsiminde tarım arazilerinin sulanmasında kullanacak su bulamayacaklarını söyledi.
 
Baraj ve göletlerde su seviyesinin düştüğü, ırmak ve nehirlerin kuruduğu Sivas’ta 2018 yılında kuraklık yaşanmasından endişe ediliyor. Sivas’ta yaz aylarında bazı sulama ve içme suyu barajlarında doluluk oranı dörtte bir oranına gerilirken Koru nehri, Tecer ırmağı ve Karacalar barajı su verilemediği için kurumuştu. Şimdi de Yıldız beldesinde bulunan sulama göleti kuruma aşamasına geldi. Göl kenarında bulunan sedef ağaçlarının gövdesinde geçmişten kalan su izleri, göletteki kuraklığının boyutlarını ortaya koydu.
 
MARDİN
 
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yağış oranının düşük olması nedeniyle çiftçiyi kuraklık endişesi sardı. Tarlaları, suya yakın olmayan ve kuyu da açamayan çiftçiler, kara kara düşünmeye başladı. Tarlalarını ekemeyen çiftçiler, ektikleri tarlalarının da susuzluk nedeniyle yeşermediğine dikkat çekti.
 
KOCAELİ
 
Kocaeli içme suyu ihtiyacının büyük bölümünün sağlandığı Yuvacık Barajı'nda hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlı olarak su seviyesi yüzde 28'e kadar düştü.
 
Kocaeli’ye sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların düşmemesi barajlardaki doluluk oranını etkilediği görülüyor Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan 51 metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’nda havaların kurak gitmesi sebebi ile su seviyesi yüzde 28’e kadar düştü. Barajda 14 bin 540 metreküp su bulunduğunu belirten yetkililer, olası bir tehlike karşısında hazır olduklarını belirtti. Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan bir başka baraj olan Namazgah Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 62 olarak ölçüldü. Kar yağmadan baraj suyunda herhangi bir artış olamayacağının söyleyen çevre sakinleri, ilk defa barajın bu kadar suyunun azaldığını gördüklerini söylediler. Yuvacık Barajı’nda çekilen su havandan da görüntülendi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bursa Manşet