KORONAYI YOK EDEN KUMAŞ!
Covid 19 virüsünü yok eden kumaş Bursa’dan çıktı…

16 Eylül 2020 Çarşamba 21:14
Covid-19 virüsünü %99.99 oranında yok eden kumaş Bursa’da EbruzenTektstil tarafından üretildi. Yaklaşık 15 yıldır teknik ve fonksiyonel tekstil üzerine faaliyet gösteren Bursa merkezli Ebruzen Tekstil'de üretilen kumaşın Covid 19 virüsüyle yapılan laboratuvar testleri başarıyla sonuçlandı.
Ebruzen Tekstil Ceo'su Tekstil Mühendisi Sadık Kutlucan Türkiye’yi gururlandıracak bu haber hakkında şunları söyledi:‘Dünyada tekstil üzerindeki antiviral aktiviteyi ölçmekte kullanılan EN 18184 standartlarına göre ürettiğimiz antiviral kumaşımız Covid 19 virüsüyle teste tabii tutuldu. Ürettiğimiz ve Neutron adını verdiğimiz kumaşın yüzeyine bırakılan Covid19 virüslerinin EN 18184 standardı uyarınca ilk 2 saatte %99,99 oranında yok olduğu belirlendi. Bu test birkaç milyon Covid 19 virüsü ile yapıldı. Neutron Covid 19 süreciyle mücadelede önemli bir kilometre taşı olacak" diye konuştu.
Kutlucan; “Çok mutlu ve gururluyuz. Ürettiğimiz kumaş doğal olarak hem Türkiye, hem de yurtdışında dikkat çekmeye başladı bile. Öncelikli hedefimiz Türk insanına, özellikle de sağlık sektörü çalışanlarına fayda sağlamak. Nihai hedefimiz ise tüm insanlık için yararlı olmak. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" dedi.
Sadece Türkiye değil tüm dünya için büyük önem taşıyor
Dünya üzerinde antimikrobiyal, antiviral kumaşların bulunduğunu belirten Ebruzen Tekstil Satış ve Ürün Yöneticisi Endüstri Mühendisi Tunçel bu noktada dikkat edilmesi gereken durumları şöyle özetledi;
‘Kumaşın üretim aşamalarında kullanılan kimyasalların sağlık otoritelerinden alınmış olan belgelerde sağlığa zararlı olmadığının kanıtlanması gerekiyor. Neutron hem Avrupa Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne, hem de T.C. Sağlık Bakanlığı Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne uygun ve ruhsatlı kimyasalları kullanıyor.
Neutron, Türkiye’de Covid 19 virüsüyle EN18184 standartı kapsamında ilk defa test edilen kumaş olarak öne çıkıyor. Birçok ülkede onlarca ürünün tamamı bugüne kadar H1N1 domuz gribi virüsü veya Felinecoronavirüs de denilen coronavirüs ailesinin kedilere ait olan versiyonuyla testlerini yaptırıyor, buna hem Türkiye’den hem de dünyadaki ünlü firmalardan birçok örnek gösterebiliriz.
Kumaşların bu tarz virüslerle test edilmesi ve sonuçlarının olumlu olması bu kumaşların antiviral kumaşlar olduklarını gösterir, ancak bilimsel olarak aynı başarıyı Covid19’a karşı da gösterebilecekleri konusunda kesin bir bilgi veremez, sadece fikir verebilirler.
Neutron bu konuda diğerlerinden ayrılıyor ve çok net, çok kesin bir bilgi veriyor. Bu da Neutron’u dünya üzerindeki ve Türkiye’de bulunan antiviral kumaşlardan ayırıyor ve hatta birkaç adım öne geçiriyor.
Bir diğer konu ise bizim test sonucumuzun konumu. Kumaşımız ilk 2 saat içinde tüm virüslerin %99,99’unu yok ediyor ve bu sonuç matematiksel olarak fazlasıyla ileri düzeyde bir sonuç. %99 bile insanlarda iyi bir intiba oluşturuyor ancak %99,99 demek %99‘dan 100 kat daha fazla etkili demektir.
Tüm bu nedenlerden dolayı tercih edilen ve antiviral özellikli olduğu belirtilen kumaşların tüketiciler tarafından hangi virüs cinsi ile test edildiği ve ilgili testlerden nasıl bir oranla geçtiğinin sorgulanması gerekiyor”
Hedef tüm insanlığa hizmet etmek
Kutlucan; “Elbette başarımızı uluslararası boyuta taşımak en büyük hedefimiz ancak ne yazık ki bu gibi mega planlar için yetkililerin desteği çok büyük önem taşıyor. Ülkemizin global bir marka çıkarma konusunda şu anda çok önemli bir fırsatı bulunuyor. Bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek hem bu alanda global bir üretici olmuş oluruz, hem de pandemi döneminde tüm insanlığın yararına bir iş yapmış oluruz.” diye konuştu.
Sağlık Sektörü Bu Kumaşla Derin Bir Nefes Alacak
Neutron antiviral kumaşın en önemli kullanım alanlarının başında sağlık sektörü geliyor. Bu noktada doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının giydiği maskeler başta olmak üzere önlükler ve diğer yıkanabilir kıyafetler ile hastanelerde kullanılan çarşaf ve benzeri tekstil ürünlerinde, yıkanabilir ameliyathane kıyafetleri gibi birçok alanda Neutron bir kurtarıcı olmayı hedefliyor.
CEO Kutlucan; “Sağlık çalışanlarımızın bu zorlu pandemi döneminde üst üste birkaç kat maske taktıklarını görüyoruz, haklı olarak tek bir kat maske takmak istemiyorlar. Aynı zamanda maske üretimi için gereken standartlardan da başarıyla geçen Neutron kumaşlardan üretilecek maskeleri de bu taktıkları katmanlardan biri haline getirerek Covid19 virüsünün kumaş tarafından yok edilmesi sağlanabilir. Bu bizim Ebruzen olarak en önemli bulduğumuz, kıymet verdiğimiz konulardan bir tanesi.” diye konuştu.
Yıkanabilir Özellik
Ebruzen Tekstil’in gerçekleştirdiği geçmiş antiviral ve antibakteriyel test tecrübeleri en az 20-30 yıkama yapılabileceğini gösteriyor. Bu da tüketicinin ürününü defalarcaçamaşır makinesine atıp yıkayabilmesi demek. Kumaşın kendine has özellikleri yıkama ile kaybolmadığından tüketici günlük kullanımın ardından yıkayıp ürünü içi rahat bir şekilde tekrar tekrar kullanabilir.
CEO Kutlucan; ’Tecrübelerimize dayanarak defalarca yıkama ile sadece özelliğin şiddeti standartın belirlediği sınırlar içinde bir miktar azalıyor diyebiliriz. Bu noktada da 50 yıkama testine kadar süreci ilerleterek aslında ürünün çok uzun kullanımlarda bile antiviral özelliğini güçlü şekilde devam ettirdiğini ispatlamak için yıkama sonrası viral etkinlik test çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Maskeden önlüğe, nevresimden koltuk döşemesine kadar birçok alanda kullanılabilir
Ebruzen Tekstil’in Covid 19’a karşı yok edici özelliği Türkiye’de bir ilk. Antiviral kumaş Neutron, yıkanabilir maskelerden iş kıyafetlerine, nevresim takımlarından perdeye, koltuk döşemesinden gömleğe, tişörtten cekete her türlü konfeksiyon ve ev tekstilinde kullanım alanına sahip. Bu da Covid 19’la mücadelede çok büyük bir adım anlamına geliyor.
İnsanın olduğu her yerde kullanılabilir
Neutron’un iki saat içinde %99.99 oranında tüm Covid 19 virüsünü yok etmesi, kumaşın birçok sektörde kendine yer bulması anlamına geliyor. Sağlık sektörü öncelikli olmak üzere insanın olduğu her alanda Neutron’a yer bulunuyor.
Maskelerde, yıkanma durumu çok sık olmadığı için iş kıyafetlerinde, resmi üniformalar giyen devlet memurlarının kıyafetlerinde, kışlaların, okulların yatakhanelerinde, huzurevlerinde, her türlü ev tekstili ürünlerinde, toplu taşıma araçlarında döşemelik kumaş olarak, tüm günlük kıyafet türlerinde ve detaylandırılabilecek birçok alanda kullanım alanına sahip olan Neutron,Covid 19 ile mücadelede bir savunma kalkanı olarak yer almaya hazır.
'Bu bir savaş...'
Firmanın Pazarlama Müdürü Elif Tunçel ise, Covid 19'a karşı bir nevi savunma silahı olarak kullanılacak ve Neutron markasıyla üretime hazır oldukları kumaşın, normal kumaş türlerine göre fiyat farkının çok yüksek olmayacağını ifade etti. Arada küçük bir fiyat farkının olacağına işaret eden Elif Tunçel, "Amacımız Türkiye'nin verdiği savaşa destek olmak. Devletimizin ve milletimizin geleceği için kârdan ziyade halkın sağlığı daha önemli. Salgınla yürütülen mücadeleye biz de araştırmalarımız ve bilimsel yaklaşımımızla destek vermeye çalışıyoruz" dedi.
Bursa'da akıl almaz ölüm! Kesilen ağaç kamyonetin üzerine düştüBursa Uludağ'da ormanda kesilen çam ağacının seyir halindeki kamyonetin üzerine devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Olayla ilgili şüpheli gözaltına alındı.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:50BURSA MANŞET
Bursa Büyükşehir'de koltuklar değişti! Yeni isim belli oldu...Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yeniden yapılanma süreci kapsamında üç genel sekreter yardımcısı görevden alındı, son gelişmede Cüneyt Taşkesen'in genel sekreter yardımcısı olarak göreve getirildiği öğrenildi.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:37BURSA MANŞET
Bursa'da motosikletli gencin akrobasi hareketleri pahalıya patladı!Bursa'da motosiklet sürücüsünün trafikte yaptığı tehlikeli hareketler görenleri hayrete düşürdü.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:17BURSA MANŞET
Bursa'da alkollü sürücü polise hakaretler yağdırınca...Bursa'da 3 yıl önce alkolü yakalandığı uygulamada polis ekiplerine "ben ticaret erbabıyım bana ceza kesemezsiniz" diyerek direnen alkollü sürücü 3 yıl sonra bir başka uygulamada yine alkollü yakalandı.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:13BURSA MANŞET
Bursa'da domuzlar piknik alanlarına indiBursa'da akşam saatlerinde Bursa Kent Ormanı'nda yaşanan olay, piknik yapan vatandaşları hem şaşırttı hem de tedirgin etti.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:11BURSA MANŞET
Bursa'da kurban hareketliliği! Tonluk boğaya 400 bin TLBursa'nın Nilüfer ilçesinde kurbanlık satışları devam ederken, yaklaşık bir ton ağırlığındaki damızlık boğa, piyasa ortalamasının altındaki fiyatıyla dikkati çekti.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:07BURSA MANŞET
Bursa'da armut kasası yüzünden cinayet! Genç kadın avukatı böyle vurdu...Bursa'da ablasının 5 milyonluk plastik meyve kasası alacağına ilişkin açtığı davayı geri çekmeyince canından olan avukatın öldürülme anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı29 Nisan 2026 Çarşamba 11:53BURSA MANŞET
Başkan Vekili Biba: "Daha güçlü bir Bursa için çalışıyoruz"BTSO tarafından düzenlenen Bursa İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, "Daha yüksek katma değer üreten,sürdürülebilirlik konusunda daha güçlü adımlar atan bir Bursa için çalışıyoruz” dedi.29 Nisan 2026 Çarşamba 11:34BURSA MANŞET
Bursa Büyükşehir'de iki daire başkanı görevden alındı!Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde iki kritik daire başkanının görevden alınması, yönetimdeki değişim sürecini hızlandırdı.28 Nisan 2026 Salı 17:56BURSA MANŞET
Bursa'da terminal yolu yenileniyorBursa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, trafik akışının yoğun olduğu ve her gün binlerce aracın kullandığı İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne giden yan yolda asfalt yenileme çalışmalarını başlattı.28 Nisan 2026 Salı 15:44BURSA MANŞET
Uludağ’da kış geri dönüyor! Mayısta kar sürprizi yaşanacakTürkiye’nin en önemli kış ve doğa turizm merkezlerinden biri olan Bursa Uludağ, Mayıs ayında sürpriz bir kar yağışına hazırlanıyor.28 Nisan 2026 Salı 12:13BURSA MANŞET
Bursa çevre yolu ücretli mi olacak? Açıklama geldi...Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, Bursa çevre yolunun ücretli olacağı iddialarını yalanladı.28 Nisan 2026 Salı 12:06BURSA MANŞET
Bursa’da tekmeler, yumruklar, sopalar havada uçuştuBursa’da iki grup arasında çıkan tekmeli sopalı kavga cep telefonu kamerasına yansıdı.28 Nisan 2026 Salı 12:00BURSA MANŞET
Bursa Büyükşehir'de yeni atama kararı! O isim görevden alındıBursa Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden Tarım ve Peyzaj A.Ş'de yönetim kadrosunda dikkat çeken bir değişim yaşandı. Şirketin Genel Müdürü Sedat Akar görevden alınırken, yerine Semih Polat atandı.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:48BURSA MANŞET
Bursa'da hastane otoparkında büyük panik! Bir anda alev topuna döndüBursa'da bir otoparkta park halinde bulunan otomobil, motor kısmından yanmaya başladı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:39BURSA MANŞET
Bursa'da ulaşım 15 dakikaya düşecek!Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa ve İngiltere'de gerçekleştireceği çalışmalarla şehirde günlük ihtiyaçlara ulaşım süresini 15 dakikaya düşürmeye hazırlanıyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:36BURSA MANŞET
Bursa'da market hırsızı kameradaBursa'da marketten para ve sigara çalan hırsız kayıplara karıştı. Şüpheliyi yakalamak için soruşturma başlatıldı.27 Nisan 2026 Pazartesi 13:32BURSA MANŞET
Bursa'da ilginç görüntüler! Aç kalan tilkiler insanların yanına geldiBursa’da aç kalan tilkiler, yiyecek bulmak için insanların yayına kadar indi. Vatandaşların elleriyle beslediği tilki görüntüleri büyük ilgi gördü.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:52BURSA MANŞET
Bursa'da sardalya avcılığı başladı... Amatör teknelere önemli uyarı!Gemlik Körfezi içerisinde ve özellikle sahil önlerinde, su üstünde yüzer ağlar kullanılarak sardalya uzatma avcılığı yapılmaya başlandı.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:50BURSA MANŞET
Bursa'da bir çöp ev vakası daha! Temizlendi, mahalle nefes aldıBursa'da uzun süredir temizlenmeyen ve etrafa kötü koku yayan çöp ev, belediye ekipleri tarafından temizlendi. Böylece mahalle sakinleri de rahat nefes aldı.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:45BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.