25 Kasım 2024
  • Bursa1°C
  • İstanbul3°C
  • Ankara-1°C

KOBİLER VERİLERİNİ YEDEKLEMİYOR

Şirketlerin verilerini koruma mücadelesine rağmen yaşanan 4 korkunç senaryo....

Kobiler verilerini yedeklemiyor

11 Nisan 2022 Pazartesi 15:30

Tüm sektörlerde her ölçekteki şirketin sahip olduğu en değerli varlık olan verilerde yaşanan kayıplar, ciddi zararlara neden olabilir. Bu verileri korumak için çeşitli yollar aramak ve olası senaryoları değerlendirmek gerekiyor ancak yapılan araştırmalara göre KOBİ’lerin yaklaşık %40’ı hiçbir verisini yedeklemezken %68’i ise veri kurtarma için herhangi bir uzmandan destek almıyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal da KOBİ’lerin verilerini tehdit edebilecek 4 farklı senaryoya dikkat çekiyor.

Şirket verileri çalışanlar ve yöneticiler için altın değerindedir. Yaşanabilecek en ufak veri kayıpları bile iş sürekliliğini ciddi riske atarken iflas eşiğine getirebilecek boyutta veri kayıpları yaşanabilir. Öyle ki IDC tarafından yapılan araştırmaya göre, KOBİ’lerin %40’ı verilerini hiç yedeklemiyor. Dolayısıyla zamanında alınmayan önlemler ve profesyonel veri kurtarma işlemlerinden geçmeyen verilerin kayıpları, her geçen yıl artmaya devam ediyor. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin sık sık karşılaştığı bazı sorunları görmezden geldiklerini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, veri kaybına neden olan 4 senaryoyu değerlendiriyor.

1. İnsan hatalarını göz ardı etmeyin. KOBİ’lerde en sık rastlanan veri kaybı nedenleri arasında insanların hatalarından kaynaklanan kayıplar yer alıyor. Bilgisayar kullanmayı bilsin ya da bilmesin herkes önemli bir dosyayı yanlışlıkla ve farkına bile varmadan silebilir. Cihazlar üzerine sıvı dökülebilir ya da farklı biçimde fiziki bir zarara uğrayabilir, yazılım bozulabilir ya da yanlışlıkla sabit disk biçimlendirmesi bile yaşanabilir. Dolayısıyla bu riski göz ardı etmeden maksimum dikkatte olmak oldukça önemli.

2. Kötü amaçlı siber saldırılara dikkat edin. Yazılım saldırılarına karşı güvenlik önlemleri almış olabilirsiniz. Fakat siber saldırganların verilerinize ulaşmak ve sizi zarara uğratmak için her gün kendilerini ve araçlarını geliştirdiklerini unutmayın. Saldırganlar verilerinizi çalabilir, silebilir ya da satabilir. Dolayısıyla virüslere ya da kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmayı önemsemelisiniz.

3. Bir selin ya da yangının ne zaman size uğrayacağını kestiremezsiniz. Doğal afetler her an hepimizin başına gelebilir. Tıpkı hiç bilinmeyen bir salgının iki yıldır dünyayı etkisi altına alması gibi ansızın yaşanır ve kontrol altına almanın bir yolu yoktur. Birkaç saniye içinde her şeyinizin zarar görmesi ihtimalini değerlendirerek gerekli önlemleri almalı ve olası bir durumda ilk işiniz zarar görmüş cihazlarınızı bir uzmana bırakmak olmalıdır.

4. Hasar görmüş sabit disklerden uzak durun. Sabit sürücülerin ömürleri ne kadar uzun da olsa mutlaka bir noktada kullanılamaz hale gelecektir. Zamanla aşınma ve yıpranma nedenleriyle bilgisayarınızda alışılmadık sıcaklıklar, ani donmalar, anlamsız sesler fark etmeniz bilgisayarınızın sabit sürücünüz hakkında size uyarılar vermesidir aslında. Bu tür durumlar genelde veri kayıplarıyla sonuçlanır. Dolayısıyla bilgisayarınızın bakımını ve sabit disk değişimini düzenli olarak yapmayı unutmayın.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji