KİŞİSEL VERİLERİ İHLAL ETMENİN CEZALARI
Türkiye, kişisel verileri ihlal etmenin cezasının çok ucuz olduğu ülkeler arasında...

24 Ağustos 2022 Çarşamba 10:20
Irksal kökenimiz, politik, dini görüşlerimiz, sağlık veya cinsel tercihlerimizle ilgili verilerin elden ele dolaşmasının, cep telefonlarımızın reklam için her gün aranmasının, telefon dolandırıcılarının önüne geçilememesinin sebebi anlaşıldı. Türkiye, kişisel verileri ihlal etmenin cezasının çok yüksek olmadığı Tayland ve Mısır gibi ülkeler liginde yer alıyor.
Türkiye’de bu suçun cezası 2022 yılı için 40 bin 179 lira ile 2 milyon 678 bin 863 lira (148 bin Euro) arasında değişiyor. Kişisel veriyi hukuka aykırı şekilde başkasına veren için 2 yıldan 4 yıla hapis cezası öngörülüyor.
Kişisel verilerin korunmasında Türk Ceza Mevzuatı ile Avrupa, ABD, Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri mevzuatını karşılaştıran Avukat Abide Gülel, diğer ülkelerde kişisel verileri ihlal etmenin cezaları hakkında şu bilgileri verdi:
FRANSA: Fransız Ceza Kanunu’nun getirdiği yükümlülüklere aykırı şekilde kişisel verileri işleyen veya işlenmesine sebep olan kişiler hakkında 5 yıl hapis ve 300 bin Euro para cezası öngörülüyor.
İNGİLTERE: İngiltere’de sulh ceza mahkemesinde para cezasının üst limiti 5 bin Sterlin iken asliye ceza mahkemesinde üst sınır yoktur. Hükümetin talebi halinde kişisel verilerle ilgili hapis cezası da söz konusu olabilmekte.
ALMANYA: Alman Veri Koruma Kanunu’nda iki tür ceza öngörülmüştür. Veri elde edilmesine ilişkin suç için 3 yıla kadar hapis cezası yahut para cezası öngörülmüştür. Kişisel verileri ticari amaçlı olarak erişilebilir kılmayı da Alman mevzuatı suçun kapsamına sokmuştur. Bu suç için 2 yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.
AVUSTRALYA: Yıllık cirosu 3 milyon Avustralya Doları üzerinde olan kuruluşlar, "gerçek bir ciddi zarar tehdidi" oluşturan veri ihlallerini, keşfedilmelerinden itibaren 30 gün içinde ifşa etmek zorundalar. Veya 1,8 milyon Avustralya Doları kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.
KANADA: Veri ihlali yapan şirketler, küresel gelirin yüzde 5'ine veya 25 milyon dolara kadar (hangisi daha büyükse) para cezasına çarptırılabiliyor.
ABD: Şu anda federal düzeyde tüm sektörler için geçerli bir veri gizliliği yasası bulunmamakla birlikte, ülkede her eyalet kendi veri gizliliği yasalarına sahip.
ŞİLİ: En küçük ihlaller için yaklaşık 55 Euro'dan 530 bin Euro'ya kadar değişen miktarlarda ceza veriliyor.
ÇİN: Çin'de iş yapan şirketler, sorumlu bulunan kişiler için 1 milyon Çin Yuanı'na kadar kişisel para cezalarına ek olarak, 50 milyon Çin Yuanı (kabaca 6 milyon Euro) veya küresel yıllık cironun yüzde 5'ine kadar olan para cezalarına uymak veya bunlara tabi olmak zorunda. Ciddi ihlaller, işletme ruhsatlarının askıya alınması veya iptali ile bile sonuçlanabilir.
MISIR: İhlal durumunda minimum ceza 100 bin Mısır Lirası (yaklaşık 5 bin 560 Euro) ve maksimum 1 milyon Mısır Lirası (yaklaşık 55 bin 600 Euro). Mısır ceza yasasına göre, özellikle kişisel bilgiler şantaj için kullanıldığında, bireylerin mahremiyetinin ihlal edilmesi hapis cezasıyla sonuçlanabilir.
İSRAİL: İsrail'in Gizlilik Koruma Otoritesi'nin veri gizliliği ihlallerini araştırmak ve ihlaller için 3,2 milyon İsrail Şekeli (yaklaşık 900 bin Euro) kadar para cezası vermek için yetkisi var.
GÜNEY AFRİKA: Güney Afrika'nın Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası’nda (POPIA) en yüksek para cezası 10 milyon Güney Afrika Randı veya kabaca 500 bin Euro'dur. Ayrıca hapis cezası da vardır.
TAYLAND: İdari para cezalarının tavanı 5 milyon Tayland Bahtı olup bu da yaklaşık 140 bin Euro'ya eşittir. Ayrıca hapis cezası da vardır.
Av. Abide Gülel:
“ÇALIŞANLAR DÜZENLİ ARALIKLARLA EĞİTİM ALMALI”
“Çalışanların, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak açıklanmaması ve paylaşılmaması gibi konular hakkında eğitim almaları, çalışanlara yönelik farkındalık çalışmaları yapılması ve güvenlik risklerinin belirlenebildiği bir ortam oluşturulması kişisel veri güvenliğinin sağlanması bakımından oldukça önemlidir. Veri sorumlusu nezdinde çalışan herkesin hangi konumda çalıştığına bakılmaksızın kişisel veri güvenliğine ilişkin rol ve sorumlulukları, görev tanımlarında belirlenmeli ve çalışanların bu konudaki rol ve sorumluluğunun farkında olması sağlanmalıdır. Bu kapsamda tüm veri sorumlularının işe yeni başlayan her çalışanı için ‘kişisel veri güvenliğinin korunması eğitimi’ aldırması gerekmektedir. Ayrıca yaşanan gelişmeler ve değişen prosedürler hakkında çalışanları güncel tutmak ve farkındalığı en üst seviyeye taşımak açısından da ‘tamamlayıcı eğitimler’ aldırılması gerekmektedir. Bu eğitimlerin yılda 2 kez tekrarlanması önerilmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tartışmalı yasa TBMM'den geçtiZeytinlikler rant uğruna gidiyor19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:48GÜNDEM
Genç kadın kocasını öldürdüGenç adam, karısı tarafından tüfekle vurularak öldürüldü19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:22GÜNDEM
YKS sonuçları açıklandıÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS sonuçlarının açıklandığını duyurdu.19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:19GÜNDEM
Faladdin'in sahibi tutuklandı: "Ben falcılara inanmam"Tutuklanan 'Faladdin' ve 'Binnaz' uygulamalarının sahibinin ifadesi ortaya çıktı: "Ben falcılara inanmam"18 Temmuz 2025 Cuma 11:09GÜNDEM
Tunç Soyer için 45 yıl hapis istemiİddianame hazırlandı: Soyer ve Aslanoğlu için 45'er yıla kadar hapis istemi18 Temmuz 2025 Cuma 11:01GÜNDEM
Kavurucu Afrika sıcakları geliyorMeteoroloji’den sıcak hava uyarısı geldi.18 Temmuz 2025 Cuma 10:39GÜNDEM
İBB'ye soruşturmasında yeni dalgaİBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 14 şüpheli gözaltına alındı18 Temmuz 2025 Cuma 10:19GÜNDEM
"Hayatta olduğumuz için şükredemez haldeyiz"Otel faciasından eşi ve çocuğuyla birlikte kurtulan anne: "Hayatta olduğumuz için şükredemez haldeyiz"17 Temmuz 2025 Perşembe 11:34GÜNDEM
Minguzzi cinayeti zanlıları hakim karşısındaAhmet Minguzzi’nin öldürülmesine ilişkin 2 sanık 4. kez hakim karşısında17 Temmuz 2025 Perşembe 11:28GÜNDEM
Mansur Yavaş ‘adaylık’ sorusunu yanıtladıMansur Yavaş’tan ‘adaylık’ sorusuna ‘anket’ yanıtı17 Temmuz 2025 Perşembe 11:20GÜNDEM
LGS skandalında 29 kişi hakkında soruşturma!Bakan Tekin iddiaları reddetmişti...17 Temmuz 2025 Perşembe 11:15GÜNDEM
Balıkesir'deki orman yangını sürüyorBalıkesir'deki orman yangınına havadan müdahale tekrar başladı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:25GÜNDEM
Özgür Özel hakkında yeni soruşturmaCHP Genel başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı17 Temmuz 2025 Perşembe 06:45GÜNDEM
DEM Parti heyeti Bakan Tunç'la görüştüBakan Tunç DEM Parti heyetini kabul etti16 Temmuz 2025 Çarşamba 12:39GÜNDEM
Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldıTutuklanan Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı.16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:25GÜNDEM
"Faladdin" ve "Binnaz"a soruşturmaŞüpheli Sertaç Taşdelen hakkında gözaltı kararı da verilirken yürütülen soruşturma sürüyor.16 Temmuz 2025 Çarşamba 10:56GÜNDEM
10 ilde 5 ayrı organize suç örgütüne baskınJandarmadan 10 ilde 5 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 74 gözaltı16 Temmuz 2025 Çarşamba 09:51GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'ndan, Bahçeli'ye 'teşekkür' telefonuBarış Yarkadaş duyurdu...16 Temmuz 2025 Çarşamba 09:47GÜNDEM
Dışişleri Bakanlığı'nda operasyonFETÖ'nün Dışişleri Bakanlığı yapılanmasına operasyon16 Temmuz 2025 Çarşamba 09:40GÜNDEM
Yargıtay'dan kiracıları ilgilendiren emsal kararYargıtay'dan mal sahibi ve kiracıları ilgilendiren emsal karar16 Temmuz 2025 Çarşamba 09:30GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış