02 Mayıs 2024
  • Bursa12°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

KİRALIK KONUT ARTIŞINDA MUĞLA BİRİNCİ

Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları değişim oranları

Kiralık konut artışında Muğla birinci

20 Ocak 2021 Çarşamba 11:35

 Türkiye’nin uzman emlak platformu Hürriyet Emlak, pandemi sürecinden dolayı zorlu geçen 2020 yılında gayrimenkul tarafında yaşanan değişimleri ve kiralık konut kategorilerinde yükselişe geçen il ve ilçeleri değerlendirdi. Hürriyet Emlak 2020 Endeksi'ne göre, kiralık konutlarda fiyat artışı %68,42 ile en çok Muğla’da yaşandı. Muğla’yı %37,50 ile Denizli, %35,71 ile İzmir ve %28,57 ile Hatay takip etti. 

Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları değişim oranları

Muğla'da metrekare birim fiyatı 19 TL’den 32 TL’ye çıktı ve %68,42 oranında artış gerçekleşti. İkinci sırada kiralık ev fiyatlarının metrekare ortalamasının 8 TL’den 11 TL’ye yükseldiği Denizli var. Denizli'de artış %37,50 oranında. Üçüncü sırada 14 TL’den 19 TL’ye artan fiyatla %35,71’lik değişimin görüldüğü İzmir yer alıyor. Son sırada yer alan Hatay’da ise metrekare birim fiyatı 7 TL’den 9 TL’ye yükselerek %28,57’lik bir artış gerçekleşti.

Muğla’da en çok artış Bodrum’da

Muğla'nın ilçelerini incelediğimizde en yüksek artışın Bodrum'da olduğunu görüyoruz. Bodrum'da kiralık konutların ortalama fiyatı %206,89 oranında arttı ve 29 TL’den 89 TL’ye kadar çıktı. İkinci sırada %80 artışla Milas, üçüncü sırada %53,33 artışla Fethiye yer alıyor. Dördüncü sırada yer alan Menteşe’de son bir yıl içerisinde %33,33’lük artış gerçekleşirken Marmaris %22,72’lik değişimle listenin sonunda yer alıyor.

Son 1 Yılda Muğla’da Kiralık Konut Fiyatı En Çok Artan İlçeler

5 büyük ilde kiralık konut fiyatlarında ne kadarlık bir artış oldu?

Son 1 yıl içerisinde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatları 5 büyük ilde değerlendirildiğinde %35’lik artış ile İzmir ilk sırada geliyor. İzmir’i %15 artış ile İstanbul ve %9 artış ile Ankara takip ediyor. Antalya’da genel bir değişim gözlenmezken Bursa’da %9 oranında bir düşüşün olduğu görülüyor.

İstanbul kiralık konut fiyatları değişim oranları

İstanbul’da son bir yılda kiralık konut fiyatlarında Bağcılar ilçesi %115,38’lik artışla ilk sırada yer aldı. Gaziosmanpaşa %66,66 ile ikinci sırada yer alırken, Esenyurt %61,53 ile üçüncü sırada, Ataşehir %61,11 ile dördüncü sırada ve Başakşehir %43,75 ile beşinci sırada yer aldı.

Ankara kiralık konut fiyatları değişim oranları

Ankara’da son bir yılda kiralık konut fiyatlarında %30,76’lık artışla Çankaya ilk sırada yer aldı. Yüzde 16,66 ile ikinci ve üçüncü sırada Pursaklar ve Sincan yer alırken, %14,28 ile Mamak dördüncü sırada, %12,50 ile Altındağ ilçesi beşinci sırada yer aldı.

İzmir kiralık konut fiyatları değişim oranları

İzmir’de son bir yılda kiralık konut fiyatlarında %63,15’lik artışla Güzelbahçe ilk sırada yer aldı. Yüzde 62,50 ile ikinci sırada Urla yer alırken, %44,44 ile Menemen üçüncü, %43,75 ile Narlıdere dördüncü ve %27,27 ile Menderes ilçesi beşinci sırada yer aldı.

Bursa kiralık konut fiyatları değişim oranları

Bursa’da son bir yılda kiralık konut fiyatlarında %18,18’lik bir artış gösteren Nilüfer listenin en başında yer aldı. Nilüfer’i %11,11 ile Yıldırım ve %10,00 ile Osmangazi ilçesi takip etti.

Antalya kiralık konut fiyatları değişim oranları

Antalya’da son bir yılda kiralık konut fiyatlarında %27,27’lik bir artış gösteren Kepez listenin en başında yer aldı. Kepez’i %18,75 ile Alanya, %15,78 ile Konyaaltı ve %6,60 ile Muratpaşa takip etti.

“Pandemi şehirlerde göç başlattı”

Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, kiralık konutlarda son bir yılda gözlemlenen değişimi şu şekilde yorumladı: “2020 yılında Türkiye geneline baktığımızda kiralık konutların ortalama metrekare fiyat artışında Muğla’nın birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Pandemiden dolayı özellikle Fethiye, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz’e olan taleplerde önemli artışlar gözlemledik. Bölgeye büyük şehirlerden çok fazla göç oldu. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar, evlerini satarak ya da kiraya vererek Muğla ilçelerinde evler kiraladı. Bodrum’daki yoğunluğun büyük bir çoğunluğunu da yine İstanbul’dan gelenler oluşturuyor. Genellikle emekli olan ya da pandemi döneminde uzaktan çalışma imkânı olanlar bu bölgelere göç etti. Çocukları için organik hayatı tercih ederek Muğla ilçelerine yerleşenler de oldu. Listede ikinci sırada yer alan Denizli’de ise şehrin dışına doğru yapılanma arttı, piyasa epey hareketlendi. İzmir’de ise yaşanılan deprem felaketi sonrasında kiralık evlere olan talep artınca; özellikle yeni binalarda kira artışı kaçınılmaz oldu. Listenin beşinci sırasında yer alan Hatay’da ise uzun süredir imar sorunları nedeniyle hareketsiz olan sektör faiz indiriminin ardından hareketlendi. Özellikle İskenderun ve Antakya’daki konut stokları hızlıca eridi. Satılık evlere olan yüksek talep dolayısıyla kiralık ev fiyatlarını da yükseltti. Bu ilimizde de yeni projelerin başlamasının ve arz-talep dengesinin yeniden kurulmasının ardından fiyat artışı daha stabil seyredecektir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi