30 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

KAT KAT GİYDİRMEYİN

Egzama her yaş aralığında görülebiliyor.

KAT KAT GİYDİRMEYİN

Her yaş gurubunda görülebilen cilt hastalığı egzama, özellikle bebeklerde deri kalınlaşmasına sebep oluyor. Ailesinde astım, nezle, egzama gibi alerjik rahatsızlığı olan bebeklerin risk grubunda yer aldığını belirten uzmanlar, üşümesin diye kat kat giydirilen bebeklerde sıkça rastlanılan egzama, beslenme alışkanlıklarına göre de belirti gösterebileceğini dile getirdi.

Central Hospital'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzmanı Dr. Gonca Özmen'e göre, egzama her yaş grubunda görülebilen bir cilt rahatsızlığı. Ancak söz konusu bebekler olduğunda durum daha fazla önem kazanıyor. Egzama genellikle bebeklik çağının ilk aylarında görülüyor. Ailesinde astım, nezle, egzama gibi alerjik rahatsızlığı olan bebekler risk grubunda yer alıyor. Bebeklik çağında görülen alerjik egzama nedeninin tam olarak bilinemediğini belirten Özmen, "Bazı besinler, kimyasallar, sabunlar, deterjanlar, kozmetik kremler ve yünlü kıyafetler alerjiye neden olabilir. Egzama hastalığı nadiren de olsa genetik faktörlüdür. Ailesinde astım, nezle, egzama gibi alerjik rahatsızlığı olan bebekler risk grubundadır." dedi.

'İLK ÖNCE YANAKLARDA BAŞLIYOR'

Egzama bebeklerde ilk önce yanaklarda başladığını anlatan Özmen, şöyle devam etti: "Bacaklar, kollar, sırt, alın, kulak arkaları ve yanaklarda daha fazla yaygınlaşır. Egzama bebeğin cildinde kızarıklık, kabuklanma ve dökülmelere sebep olabilir. Ciltte oluşan bu sivilcelenmeler de zamanla kanamaya başlayabilir. Egzaması olan bebeklerde şiddetli kaşınma ve yanma görülür. Bu sebeple çocuk kendini kaşırken egzama olan bölgeyi tahriş edebilir ve enfeksiyon riski oluşabilir."

'TEDAVİ EDİLMEZSE BEBEĞİN CİLDİ KALINLAŞABİLİR'

Egzaması hafif ve orta seviyede seyreden bebeklere düzenli cilt bakımı ve temizliği yapıldığında belirtilerin azalacağını kaydeden Özmen, "Banyo sonrası egzama görülen yerlere koku içermeyen, bebeğin cildine uygun kremler sürülebilir. Eğer bebeğin kaşıntısı artıyorsa ılık suyla cildi rahatlatılabilir. Ancak egzaması ileri seviyede olan bebeklere antibiyotik ve ultraviyole ışık tedavisi uygulanır. Bunların yanı sıra bebekte alerjik reaksiyona neden olan besinler belirlenerek, diyet programı düzenlenir. Bebeklerdeki egzama tedavi edilmez veya geciktirilirse ileriki safhalarda bebeğin cildinde kalınlaşma ve çatlama gibi sorunlar görülebilir." diye konuştu

'BEBEĞİ TERLETECEK KIYAFETLER GİYDİRMEYİN'

Alınan bazı basit önlemlerin bebekleri bu hastalıktan koruyabileceğini söyleyen Özmen, "Öncelikle bebeğin kıyafetleri seçilirken pamuk benzeri doğal malzemelerden üretilenleri tercih edilmelidir. Kıyafetler bebeği çok sıkmamalı ve giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Terlemeye sebep olacağından bebeği kat kat giydirmek de oldukça sakıncalıdır. Bebek mümkün olduğunca el, ayak ve genital bölge gibi çok kirlenen bölgeler dışında sabunla temas ettirilmemelidir. Diğer bölgeler suyla temizlenebilir. İçeriğinde parfüm olan deterjan ve temizlik ürünleri asla kullanılmamalıdır." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam