26 Aralık 2024
  • Bursa14°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara10°C

KAHVECİ: HER AY BİNİN ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE UĞRUYOR

ANKARA - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta şiddetin her geçen gün ciddi oranda arttığını açıkladı. Sağlık çalışanlarının şiddet olaylarını anında bildirdiği `Beyaz kod´ resm

Kahveci: Her ay binin üzerinde sağlık çalışanı şiddete uğruyor

ANKARA - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta şiddetin her geçen gün ciddi oranda arttığını açıkladı. Sağlık çalışanlarının şiddet olaylarını anında bildirdiği 'Beyaz kod' resmi olarak bildirimi yapılan ortalama aylık şiddet vakası sayısının her yıl arttığını ortaya koyduğunu kaydeden Kahveci, "Beyaz kod verilerine göre aylık ortalama şiddet vakası 2012 yılında 721'dir. 2013'te ise bu rakam 890'a çıkmış, 2014 ise 976'ya ulaşmıştır. Bildirilmeyenleri de hesaba kattığımızda her ay bininin üstünde sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır." dedi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Gaziantep'te 17 Nisan 2012 tarihinde hasta yakını tarafından katledilen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. O günden bugüne sadece şiddetin arttığını kaydeden Kahveci, "Sağlıkta şiddet cinayete dönüştü. O günden bugüne neler değişti diye bakacak olursak ne yazık ki göreceğimiz sadece şiddetin artmış olduğu gerçeğidir. Ambulansların kurşunlandığı, doktorların bıçaklandığı, hemşirelerin tartaklandığı, hastanelerin gruplar halinde basıldığı ve amirlerin sürekli olarak mobbingi çoğalttığı şiddet ortamı ne yazık ki artarak devam etmektedir." sözlerini kaydetti.

Beyaz koda göre resmi olarak bildirimi yapılan ortalama aylık şiddet vakası sayısının her yıl arttığını ifade eden Kahveci, "Beyaz kod verilerine göre aylık ortalama şiddet vakası 2012 yılında 721'dir. 2013'te ise bu rakam 890'a çıkmış, 2014 ise 976'ya ulaşmıştır. Bildirilmeyenleri de hesaba kattığımızda her ay bininin üstünde sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Yani resmi verilere göre de o günden bu yana değişen sadece şiddetin artması olmuştur. Şiddet uygulayanın tutuklu yargılanması gibi düzenlemeler ise uygulamada hayata geçmemiştir. Kısacası dayak yine atanın yanına kar kalmıştır." değerlendirmesini yaptı.

ÇALIŞANLARIN SADECE YÜZDE 10'UNUNA GÖRE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YETERLİ

Türk Sağlık-Sen olarak son yapıkları memnuniyet araştırmasında 'Çalıştığınız kurumunuzda şiddete karşı yeterli güvenlik önlemi alınıyor mu?' sorusunu sorduklarını belirten Kahveci, açıklamasında şunlara yer verdi. "Çalışanların sadece yüzde 10.5'i evet cevabını vermiştir. Yüzde 49,6'sı güvenlik önlemlerinin alındığını ancak yetersiz olduğunu, Yüzde 39,9'u da güvenlik önleminin alınmadığını belirtmiştir."

Tüm bu rakamlar değerlendirildiğinde ortaya sağlık çalışanlarının can güvenliğinin tehlikede olduğu sonucunun çıktığını hatırlatan Kahveci, "Sağlık çalışanları can kurtarmak için çalışırken hayatlarından endişe duyarak hizmet vermektedirler. Bugün eve sağlam dönebilecek miyim tedirginliğini hergün yaşamaktadırlar. Sağlıkta şiddet sadece kamu görevlisini darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçların da cezası olmalıdır. Ayrıca sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre bedel ödeyerek yararlanması ile ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır. Bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ceplerinden para ödemelidir. Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır. Türk Sağlık-Sen olarak Dr. Ersin Arslan'ı bir kez daha rahmetle anıyor ve sağlıkta şiddet sona ersin diyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem