22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

KADINA ŞİDDETTE PANİK BUTONU İŞE YARAMADI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik geliştirilen panik butonu projesinin sona erdiğini açıkladı.

Kadına şiddette panik butonu işe yaramadı

02 Mart 2016 Çarşamba 11:15

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik geliştirilen panik butonu projesinin sona erdiğini açıkladı. Bakanlık, panik butonu yerine elektronik kelepçe için çalışmalara başladı.

2012 yılında başlatılan ve 6 saniyede polisle irtibat kurulması planlanan sistem uygulama kapsamında Adana'da 150, Bursa'da 146 olmak üzere toplamda 296 güvenlik butonu cihazı dağıtıldı. Pilot uygulama sürecinde; mağdurların acil durumda cihaza basması ile güvenlik ekibinin olaya müdahalesi arasında geçen sürede mağdurların can güvenliği açısından ciddi risk altında bulunduğu tespit edildiği belirtilen Bakanlığın 2015 yılı faaliyet raporunda, "Bunlara ilaveten sistemsel ve teknik sorunlar nedeniyle uygulamanın mevcut haliyle sürdürülmesi ve ülke geneline yaygınlaştırılmasının uygun olmadığı değerlendirildi. Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması 2015 itibariyle sona erdirildi." denildi. Bakanlık, yeni dönemde panik butonu uygulamasının yerine elektronik kelepçe projesinin çalışmalarına başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015 Yılı İdare Faaliyet Raporu tamamlandı. 2015 yılında Bakanlığın bütçesine 2014 yılına göre yüzde 7,2 artışla toplam 18 milyar 249 milyon 634 bin TL başlangıç ödeneği tahsis edildi. Bu ödenek yıl içerisinde eklenen ve düşülenlerle birlikte yıl sonu toplamı 18 milyon 108 milyon 968 bin 48 TL oldu. Ödeneğin 18 milyar 47 milyon 190 bin 164 TL'si harcanırken, harcamaların toplam ödeneğe göre gerçekleşme oranı yüzde 99,66 olarak gerçekleşti.

Kadına yönelik hizmetler kapsamında Bakanlığa bağlı 100 kadın konukevi 2 bin 636 kapasite ile hizmet verirken, ayrıca 25 ilk kabul birimi de hizmetlerini sürdürüyor. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 14 pilot ilde Ankara, İstanbul, İzmir, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun, Antalya, Trabzon, Adana, Bursa, Mersin, Denizli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) açıldı. ŞÖNİM'lerin 81 ilde yaygınlaştırılmasına karar verildi. Bu kapsamda 2015 yılı içerisinde 26 ilde Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, Sivas, Adıyaman, Zonguldak, Tekirdağ, Erzincan, Gümüşhane, Eskişehir, Çorum, Manisa, Çanakkale, Uşak, Konya, Hatay, Düzce ve Burdur ŞÖNİM açıldı. 2015 yıl sonu itibariyle 40 ilde ŞÖNİM'ler hizmet veriyor.

ŞÖNİM'lerde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik destekleyici hizmetler veriliyor. Şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kadınların başvurabileceği ŞÖNİM'lerde danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici çalışmalar yapılıyor. 2015 yılı içerisinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden 40 bin 144 kişi hizmet aldı.

ELEKTRONİK KELEPÇE CİHAZLARININ KULLANILDIĞI SİSTEMDEN YARARLANILACAK

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu kapsamında 2012 yılı içerisinde Adana ve Bursa illerinde "Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması" projesi başlatıldı. Pilot uygulama kapsamında Adana'da 150, Bursa'da 146 olmak üzere toplamda 296 güvenlik butonu cihazı verildi. Pilot uygulama sürecinde; mağdurların acil durumda cihaza basması ile güvenlik ekibinin olaya müdahalesi arasında geçen sürede mağdurların can güvenliği açısından ciddi risk altında bulunduğundan etkin korumanın sağlanamadığı tespit edildi. Bunlara ilaveten sistemsel ve teknik sorunlar nedeniyle uygulamanın mevcut haliyle sürdürülmesi ve ülke geneline yaygınlaştırılmasının uygun olmadığı değerlendirildi. Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması 2015 itibariyle sona erdirildi.

Bu sebeple kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla 8 Mart 2015 tarihinde Bakanlık, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde kurulu elektronik izleme sistemi altyapısı ve elektronik kelepçe cihazlarının kullanıldığı sistemden yararlanılacak. Sistem ile ile şiddet uygulayan ve şiddet mağdurunun birlikte takip edileceği pilot uygulamanın bakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı işbirliğinde başlatılması kararlaştırıldı. Pilot uygulama izleme süreci 27 Temmuz 2015 tarihi itibariyle 7 gün 24 saat esasına göre görevine başladı. Pilot uygulama kapsamında mevcut durumda 4 vaka toplamda ise 9 vaka Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan "Elektronik İzleme Merkezi'nde 7 gün 24 saat esasına göre izleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet