22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

KADIN ÇİFÇİLER BAL ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

Karabuğday çiçeklerini arılarla buluşturacaklar

Kadın çifçiler bal üretimine başlıyor

14 Temmuz 2017 Cuma 12:42

Filizlerin Mucizeleri'nin "Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi' kapsamında karabuğday yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler ve aileleri, karabuğday çiçeklerini arılarla buluşturarak, bal üretimi konusunda ilk adımı attılar.

BİLECİK, 14 Temmuz 2017 –TürkTraktör'ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği 'Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi'yetiştiricilikten elde edilecek çıktıya ek olarak; arıcılık ve karabuğday balı üretimi konusunda çalışmalara başladılar.

Kadın Çiftçi ve Aileleri şimdi de arıcılık yapıyor ve bal üretiyor

Proje sürekli gelişen ve büyüyen bir dinamik yapıya ve içeriğe sahiptir. Çiftçi kadınlar ve aileleri karabuğday yetiştiriciliğinden elde edilecek çıktıya ek olarak, karabuğday balı üretimi ve arıcılık çalışmaları ile projenin çarpan etkisi daha da artması planlanıyor.

Sağlıklı beslenme ve kırsal kalkınma temelinde projenin daha fazla etki yaratabilmesi için kadın çiftçiler ve aileleri şimdi de, karabuğday çiçeklerinden beslenen arılardan bal üretimini sağlamak üzere arıcılık faaliyetlerine başladılar. Tıpkı karabuğday yetiştiriciliğinde olduğu gibi; projenin bu yeni ayağında da çiftçiler öncelikle arıcılık eğitimleri aldılar. Arıcılık konusunda uzman eğitmenler rasyonel arıcılık yapmanın temel inceliklerini içeren eğitimleri çiftçiler ve ailelerine hem teorik, hem de arazide uygulamalı olarak verdi.

Eğitimlerin ardından projenin paydaşlarından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın finansal desteği ve Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün girişimleri ile 3 köydeki 21 çiftçi kadın ve ailesine 2'şer adet arılı kovan verildi.

Böylece çiftçilere ek gelir ve geçim olanağı sağlayacak karabuğday balı üretimi konusunda ilk adımları atıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi