22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

İŞVERENLERDEN "UYKU MOLASI" TEŞVİĞİ

"Uykusuzluk" deyip geçmeyin.

İşverenlerden "uyku molası" teşviği

08 Ocak 2019 Salı 16:12

Sağlık kadar ekonomiye de zarar veriyor. Japonya bu durumu farketti. Birçok firma, çalışanlarını, uyumaya teşvik etmeye başladı.

Gece az uyuyanlar. Gün aydınlanmadan buz gibi havada yollara düşüp bütün gün çalışanlar. Eğer mesai saatlerinde gözlerinizi açık tutmakta zorlanıyorsanız. Yalnız değilsiniz. Fazla çalışma kültürü ile bilinen Japonya bu durumu mercek altına aldı. Uykusuzluğun Japonya'ya maliyetinin yılda 138 milyar dolar yani yaklaşık 775 milyar lira olduğu ortaya çıktı. Uykusuzluk sebebiyle ülke ekonomisinin uğradığı zararı önlemek için harekete geçildi. 

"30 dakikalık rahat bir uyku molası olmalı"

Japonya Sağlık Bakanlığı, tüm çalışanların öğleden sonra 30 dakikalık rahat bir uyku molası almasını,  "İş gücüne kişisel ve profesyonel faydası olduğu için" desteklediğini açıkladı. İşte bu nedenle, ülkede birçok işveren, çalışanları gün içinde uyumaya teşvik etmek için, ses geçirmeyen uyku odaları hazırlamaya başladı. Bu şirketlerden birinin yönetim kurulu üyesi "Gün içinde uyumak bir insanın verimliliğini iyi bir diyet ve antrenman kadar yükseltiyor" dedi. Şirket, çalışanlarına akşam 21:00'den sonra mesaiye kalmayı da yasakladı. 

Bir başka Japon firma, fazla mesaiye kalmadan evine giderek "Makul bir saatte uyuyan çalışanlarına" prim verirken bir diğeri günde 6 saatten fazla uyuyan çalışanlarına "puan" vermeye başladı. Çalışanlar, puanları biriktirip şirketin kantininden ücretsiz alışveriş yapabiliyor. Cep telefonlarına yükledikleri bir uygulamayla uyudukları saatler ölçülüyor.

Japonya ortalamanın altında

28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında. Bu sebeple gün içinde çok bitkin oluyorlar. Finlandiyalılar ortalama 7 saat 45 dakika uyuyor, Estonya, Kanada, Belçika, Avusturya ve Hollanda'da ortalama uyku saatleri, dünya ortalamasının üzerinde. Bu da, gün içinde insanların üretkenliğinin artmasına yardımcı oluyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya