22 Kasım 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

İşsizlik maaşı hakkında merak edilen tüm detaylar

İşsizlik maaşı kaç ay alınır?

21 Mayıs 2019 Salı 14:11

Kendi isteği ile ya da kusurları dışında işsiz kalan vatandaşlar, son 120 gün içinde kesintisiz prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar işsizlik maaşı alabilmektedir. Peki, İşsizlik maaşı kaç ay alınır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

2019 YILI İŞSİZLİK MAAŞI TUTARLARI

İşsizlik maaşının tutarı kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. 2019 yılında en düşük işsizlik maaşı 1.016 liraya en yüksek işsizlik maaşı da 2.031 liraya yükseldi.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY SÜREYLE ALINIR?

Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

– 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
– 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
– 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ALINIR?

İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

Altı ay süreyle işlem görmeyen hesaplardaki ödenekler İşsizlik Sigortası Fonuna sigortalı bazında emanet olarak alınmaktadır. Beş yıllık dönemde başvuran sigortalı işsizlere hak etmiş oldukları işsizlik ödenekleri emanet hesaptan ödenmektedir. Söz konusu süreyi geçirenlere ödeme mahkeme kararıyla yapılabilmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi