25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara1°C

İNTERNET GAZETECİLİĞİ MASAYA YATIRILDI

TGK 19. Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı

İnternet Gazeteciliği masaya yatırıldı

16 Kasım 2019 Cumartesi 13:12

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 19. Başkanlar Kurulu Toplantısı Aydın’da yapıldı

Gazeteciliğin güncel gündem maddeleri 8 federasyon 90 cemiyet başkanının katıldığı toplantıda Aydın’da masaya yatırıldı. 

Bursa haber...

Toplantıda konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında 19. Başkanlar Kurulu Toplantısı için Aydın’da sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Öncelikle, bizlere örnek bir ev sahipliği yaparak ağırlayan Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan ve çalışma arkadaşlarına, başkanlarım adına teşekkür ediyorum.  Burada yapacağımız toplantılarda sektörümüzün sorunlarını ele alacak ve çözüm önerilerimizi geliştireceğiz, ayrıca Karadeniz’in güzel kenti Sinop’u ve bölgeyi gezerek tanıyacak ve tanıtımına katkıda bulunacağız” dedi. 

Kolaylı, “Yıllardır her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; en önemli sorunumuz; gazetecilik/habercilik sektörünün kendine özgü bir basın meslek yasasının olmamasıdır. Basınımız, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Bu yasa, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak bir an önce çıkarılmalıdır. Biz bu konuda elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz. Siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuz ile diğer basın meslek kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak, ‘Gazetecilik Meslek Yasası’nın ivedilikle ülkemize kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kolaylı, basın özgürlüğü ve internet yasasıyla ilgili ise şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi; bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler, meslektaşlarımızı baskı altına almaktadır. İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz.

Unutulmamalıdır ki; ifade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. Bu nedenle, ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyor, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla bu önemli sorunun çözümlenmesini istiyoruz.

Türkiye’nin bu çözüme acil ihtiyacı var.

Bu gereklilik sadece bizim değil, toplumun ilerleyebilmesi için tüm kesimlerin ortak beklentisidir. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir.

Sektörde istihdam sağlayan ve gazete ile televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır.

Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse Basın İlan Kurumu destekleri konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır.

İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’ndan ek kaynak bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır.”

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir ise yaptığı açıklamada, “Bursa İnternet Gazetecileri Derneği yönetim kurulu adına bugün burada sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün sizlerle birlikte olma fırsatı veren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı’ya ayrıca teşekkür ediyorum.
 

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği, 2012 yılında kuruldu. Derneğin kurulma amaçlarından birisi, malum çıkarılamayan internet yasası ve internet haber sitelerinde çalışan arkadaşlarımızın haklarının korunması.. Derneğimiz 2013 ve 2014 yıllarında bu konuda önemli çalışmalar yapmış, ve hazırladığı çalışmaları ilgili kurumlara sunmuştu. 2014 yılında Meclis’e sunulan ve komisyonlarda görüşülen internet yasası, o günden sonra askıya alınmıştı. 100’e yakın üyemizin olduğu derneğimiz, internet yasasının biran önce çıkması için çalışmalarını ve mücadelesini sürdürüyor. Bu konuda geniş katılımlı bir çalıştay hazırlığındayız. Bursa’da yapılacak internet ve sosyal medya çalıştayı, internet yasasına ışık tutacağı gibi aynı zamanda sorunların çözümü için de büyük önem arzetmektedir. Sorunlar aslında sadece internet haber siteleri için değil, internetten yapılan her tv ve radyo yayını ile sosyal medyanın getirdiği sorunları da kapsamaktadır. Bugün siyasetçisinden bürokratına, işadamından STK yöneticilerine kadar her kesimin ortak sorunu, merdivenaltı diye tabir ettiğimiz kurumsallığı olmayan internet haber siteleri ve önüne geçilemeyen sosyal medya mecraları...” dedi. 
 
Demir, “Bu sorunlar bazı kesimlere göre küçük görünse de, geleceğin medyası internet haber siteleri ve sosyal medya sorunları her geçen gün çığ gibi büyümekte, çözümsüzlük ve belirsizliğin de beraberinde getirdiği bir kaosa doğru ülkemizi sürüklemektedir.
 

Bu sorunların çözümü için en önemli ve öncelikli konu, gerekli yasaların çıkarılması için mücadele edecek, birlik ve beraberlik içinde kurulacak güçlü bir federasyondur.
 

Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli internet gazeteciliğini temsil eden dernekler bulunmakta, bazı illerde ise yeni kurulmaktadır.
 

Bu dernekleri bir çatı altında toplamak, geleceğin medyasının güvence altına alınması ve sorunlarının çözülmesi konusunda büyük önem arzetmektedir. Bu nedenle İnternet Gazetecileri Federasyonu’nu kurmak için Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak çalışmalarımızı başlattık. Bu konuda sizlerin desteği bizler için çok önemli. Önümüzdeki günlerde, federasyon kurmak için çalışmalarımızı tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. 

Demir açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak, üyelerimizin ve internet gazeteciliğinin sorunlarını çözmek için çeşitli proje ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızdan birisi de, internet haber sitelerinin vasıfsız çalışanlarıdır. İnternet haber sitesi editörlüğü, sadece kopyala-yapıştır haberciliği olmamalıdır. İnternet haber editörü, aynı zamanda bir seo çalışması da yapmalı, photoshoop’ta en güzel manşet görseli de hazırlamalı, sosyal medyada haberi en güzel bir şekilde sunmalıdır.
 

Bir pasta düşünün.. Dış görseli harika, lakin tadı kötü ise, bu pastayı bir kez satarsınız. İkinci kez alıcı bulamazsınız. Ya da bir pasta düşünün, dış görseli kötü ancak içeriği harika. İçeriği güzel ürünü güzel sunamazsanız pastayı yine satamazsınız. Pastanın hem görünüşü, hem de lezzeti çok iyi olmalı ki, alıcınız çok olsun. En önemlisi de, bunları sunarkan binlerce site arasında en hızlı bir şekilde hazırlamaktır. Bunları yaparsanız en iyisi olursunuz.
 

İnternet gazeteciliği, haberi en iyi, en hızlı bir şekilde okuyucuya sunmaktır. Özgün içerik yani özel haber de bu konuda önemli. İnternet haber sitesi muhabirleri, bir etkinlikte haberi etkinlik bitmeden okuyucu ile buluşturabiliyorsa, işte o zaman okuyucuyu yakalar.
İnternet haber okuyucularının zamanı çok kıymetlidir. Okuyucunun zamanını düşünerek haber içeriği üretmek gerekir.

 

Bu konuda Bursa’da editör ve muhabir kursları başlatıyoruz. BEBKA, BTSO, Basın İlan Kurumu, İşkur ve Bursa İnternet Gazetecileri Derneği işbirliğinde gerçekleştireceğimiz kursların sonunda sektöre hem vasıflı editör ve muhabir kazandıracağız, hem de internet haber sitelerine istihdam sağlayarak kaliteli içerik üreten haber siteleri ortaya çıkaracağız.
 

İnternet haber siteleri, devlet desteği almayan yani resmi ilan almayan medya kuruluşları. Bunun yanı sıra kurumsal olmayan merdiven altı dediğimiz haber siteleri de sektöre balta vurmakta, reklam konusunda ciddi sıkıntı oluşturmaktadır. Bu konuda yine derneğimizde kurumsal üyelik çalışmalarına başladık. Oluşacak kurumsal haber sitelerinden oluşan listeyi, Bursa’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere, iş dünyasının dernekleri ile STK’lara verilerek, reklam ve basın toplantılarında bu listenin gözönünde bulundurulmasını tavsiye edeceğiz.
 

Bursa’da derneğimize üye olan 30 civarında internet haber sitesi bulunmakta ve aylık sayfa görüntülenme rakamı ortalama 50 milyon civarındadır.
 

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak internet yasası ile ilgili oluşturduğumuz hukuk komisyonumuz bir taslak çalışma hazırladı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü de, internet haber sitelerine resmi ilan verilmesi için yönetmelik değişikliği konusunda bir taslak çalışma hazırladı. Derneğimizin hazırladığı taslak çalışmayı ilgili kurumlara teslim ettik.
 

Umudumuz, internet yasasının 2020 yılında çıkacağı yönünde. İnternet yasası çıktığında merdiven altı diye tabir edilen internet gazeteleri, ya kendisini kurumsal yapıya dönüştürecek ya da kapanacaktır. Böylelikle günümüz ve geleceğin medyası internet gazeteciliği kaderine terk edilmemiş olacaktır. Bu çalışmalar federasyon çatısı altında daha güçlü bir şekilde yapılmalıdır.
2020 yılının internet yasasının çıktığı yıl olması dileğiyle..”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet