19 Mayıs 2025
  • Bursa22°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN TÜRKİYE’Yİ UYARDI

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tutuklu gazeteciler için Türkiye’yi uyardı

LONDRA (CİHAN)- İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da tutuklanan iki gazeteci için Türkiye’yi uyardı. Bakanlık, insan haklarını korumak için Türk makamlarını göreve çağırdı. İki İngiliz vatandaşı gazetecinin IŞİD’e yardım ettiği iddiasıyla tutuklanmasının endişe verici olduğu vurgulandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da, ‘silahlı örgüte yardım’ iddiasıyla tutuklanan, ABD merkezli VICE News haber kuruluşunda görevli, iki İngiliz vatandaşı ve bir Iraklı tercüman hakkında resmi açıklama yaptı. Bakanlık açıklamada, Türk yetkilileri insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı. IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler hakkında endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “İngiltere, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’den ifade özgürlüğüne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir. İfade özgürlüğü ve basına sınırlama getirilmeden faaliyet imkanı sağlamak, her demokratik toplumda olması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır.”

“Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde imzası olan ülkeler arasındadır. Türk yetkililerin, anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri benimsemiş bir tavır sergilemesini bekliyoruz.”

Tutuklu gazeteciler için daha önce de Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Yazarlar Birliği English PEN ve VICE News yetkilileri gibi sivil toplum örgütleri, gazetecilerin serbest bırakılmaları için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yerel

Yükleniyor...