29 Mart 2024
  • Bursa24°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C

İMAMOĞLU'NDAN METRO TEPKİSİ

İmamoğlu'ndan Sabiha Gökçen metrosu tepkisi...

İmamoğlu'ndan metro tepkisi

04 Ekim 2022 Salı 10:05

İBB, 2019 öncesinde 0 (sıfır) olan yurt rakamını 10’a, yurtlarda kalacak öğrenci sayısını da 2 bin 800’e çıkardı. Bu yurtların sonuncusu olan Gaziosmanpaşa Erkek Öğrenci Yurdu; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın katılımlarıyla hizmete alındı. Gençlere fırsat eşitliği yaratmanın en büyük sorumlulukları olduğunu vurgulayan İBB Başkanı İmamoğlu; Esenyurt, Şişli, Ümraniye, Bayrampaşa, Maltepe ve Eyüpsultan'da da öğrenci yurtları açtıklarını hatırlattı. “Ama burada durmuyoruz” diyen İmamoğlu, “Şu anda yurt inşaatı devam edenler; ocak, şubat ayına bile yetişecek olanlar var. Ve onun yanı sıra, bazı atıl, kendimize ait binaları da yurda dönüştürerek, kapasitemizi büyüttüğümüz, kendi yurtlarımızı yaptığımız projelerimiz de devam ediyor” dedi.

Dün hizmete alınan Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı açılışına davet edilmemesine tepki gösteren İmamoğlu, “Açılan metroyla ilgili, ‘Bunu da kendi hizmetimiz olarak anlatacağımızı veya söyleyeceğimizi’ ifade eden konuşmalar yapıldı. Elbette ben de orada olmak, davet edilmek isterdim. Çünkü, her yerde söyledim: Bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız. Bu ülkenin İstanbul'da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Gaziosmanpaşa'da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Bunun karşısında durmak, Anayasa’ya karşı durmak demektir. Hiçbir bireyin böyle bir hakkı olmaz, olamaz” ifadelerini kullandı.

“Bakanlığın, bu metroya ayırdığı bütçe, yaklaşık 4,5 milyar lira” bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibariyle. Ve aylık kesintisi, 2019 öncesine göre tam 36 kat daha fazla. 2019 yılı içerisinde, biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle beraber, biz 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız. Yaklaşık 3 yıl içerisinde, harcanan bu para, bizim bütçemizden geriye ödenecek. Dolayısıyla bunu da haksız buluyoruz” şeklinde konuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Gaziosmanpaşa Erkek Öğrenci Yurdu ve Gaziosmanpaşa Barbaros Hayrettin Paşa Enstitü İstanbul İSMEK’in açılışlarını gerçekleştirdi.

Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki yurt ile Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi’ndeki Enstitü İstanbul İSMEK açılışları; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın katılımlarıyla hizmete alındı. 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ ŞANSLI…”

İBB Başkanı İmamoğlu, yurt açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti şanslı. Niçin? Bir gençliğe hitabemiz var. ‘Zor koşullarda nasıl ayağa kalkılır, nasıl mücadele edilir ve gençlik bir millet için ne ifade eder’i çok değerli bir biçimde bize tanımlayan bir önder, Atatürk emanet etti. Mustafa Kemal Atatürk, 38 yaşında Samsun'a ayak bastı. 38 yaşında Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk, gencecik bir insanımızdı, liderimizdi. O bakımdan gençlerin sorumluluğu, gençlerin bilinci, gençlerin ortaya koyabileceği yetenekleri çok fazla. O bakımdan, bu ülkenin her daim iyi hizmet alması gereken ve geleceğe dair hizmet edilmesi noktasında onların önünü açmak, onlara eğitimde, birçok hususta katkı sunmak hepimizin sorumluluğu” ifadelerini kullandı. 

“GENÇLERE FIRSAT EŞİTLİĞİ YARATMAK EN BÜYÜK SORUMLULUĞUMUZ”

“Biz, Cumhuriyet’imizin 100. yılında, umutla yürüyen genç bir ülkeyiz” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Ülkemizin ve şehrimizin ortalama yaşı, yaklaşık 32-33 civarında. O bakımdan gençlere eğitimde, barınmada, iş imkanında fırsat eşitliği yaratmak, onlara hizmet etmek en büyük sorumluluğumuz. Onların işsizlikle ilgili sorunlarının çözümünde, sosyal kültürel ihtiyaçlarını karşılamakta ve de onlara yaşam tarzı dayatmak değil, yaşam tarzlarında onlara katkı sunmaya devam edeceğiz. Biz, ne yazık ki tek bir yatak kapasitesi dahi olmayan bir belediyeyi devraldık. Bu anlamda, zaten seçim vaatlerimizde olan yurt imkanını sağlama hususunda hızlıca harekete geçtik. Pandemiden dolayı, bu hareketimizi geçen yıl faaliyete sokabildik. Ve 600’ün biraz üzerindeki sayımızla hizmetimize başladık. Şimdi 3000’e yaklaştık. Seneye bu rakamı, 5000’e çıkartmak istiyoruz. O bakımdan insanlarımıza, yani İstanbul'a gelen gençlerimizin anne ve babalarına teminat veriyoruz ki; güvenli, sağlıklı, pırıl pırıl, en üst seviyede hizmet alabilecekleri bir yurt imkanını burada sevgili gençlerimize veriyoruz.”

“HİÇBİRİNİ TANIMAYIZ, HEPSİ BİZİM EVLADIMIZ”

Yurt başvurularını dijital ortamda aldıklarını belirten İmamoğlu, “Hiçbirini tanımayız. Hiçbirisinin yakını, dostu, eşi, akrabası değiliz. ‘Hepsi bizim evladımız’ diyerek, adil bir tercihle onları yurtlarına kavuşturmanın da onurunu ve keyfini yaşıyoruz. Bunun şahidi de burada bulunan ve bulunmayan sevgili gençlerimiz. Hiçbirisi buraya torpille girmedi. Bu anlayışla bu güzel ortamı sağlamanın, bu özgürlükçü ve eşitlikçi ortamı sağlaman keyfini yaşıyoruz” dedi. Yurtlarda kalan öğrencilerden İstanbul’un insan kaynağı olarak da faydalanacaklarını kaydeden İmamoğlu, “Az önce değerli Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımız söyledi. Hem Gençlik Merkezi’nden bahsetti hem diğer hizmetlerinden bahsetti. Ki ben de daha önceki Gaziosmanpaşa ziyaretimde, 2 tane kütüphanesini gezdim. Keyifli, gençlerle dolu dolu kütüphanelerdi. Aynı zamanda onlar, birer Gaziosmanpaşalı, birer İstanbullu olarak davranacaklar. Buranın fırsatlarından, imkanlarından faydalanacaklar. Belki geleceklerine dair ama bilim insanı ama bürokrat ama iş insanı, hangi hususta olursa olsun, İstanbul'a hizmet etme noktasında da adımlarını atmış olacaklar” diye konuştu. Yurtlarda kalacak olan gençleri “İstanbul Gönüllüsü” olmaya davet eden İmamoğlu, “Her birisi İstanbul'un ihtiyaçlarına, sorunlarına, sıkıntılarına ve hatta gelişimlerine duyarlı birer genç olacaklar. Aynı zamanda sevgili gençlerimize yarı zamanlı iş imkanları sağlayarak, bir miktar gelir elde etmelerine de fırsat tanıyacağız” ifadelerini kullandı. 

“BURADA DURMUYORUZ…”

Esenyurt, Şişli, Ümraniye, Bayrampaşa, Maltepe ve Eyüpsultan'da da öğrenci yurtları açtıklarını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ama burada durmuyoruz. Şu anda yurt inşaatı devam edenler; ocak, şubat ayına bile yetişecek olanlar var. Ve onun yanı sıra, bazı atıl, kendimize ait binaları da yurda dönüştürerek, kapasitemizi büyüttüğümüz, kendi yurtlarımızı yaptığımız projelerimiz de devam ediyor. Bilgisayar çalışma odaları, yemekhanesi, spor salonu, çamaşırhanesi, ütü odaları… Aynı zamanda buralar 24 saat sıcak suyuyla, jeneratörüyle beraber kesintisiz imkan sağlayan bir ortamı da var edecek. Bütün bu bahsettiğim imkanlar kaç lira? Kişi başı 950 lira. Yani aslında biz, gençlerimize gizli bir fırsat yaratıp, onlara burs da vermiş oluyoruz İstanbul halkı adına. Burs demişken; İBB’nin bursla ilgili bu seneki kapasitesi, 75 bin öğrenciye çıktı. Yani 75 bin öğrenciye, yıllık 4.500 lira burs imkanı sağlıyor olacağız. Devam eden başvurularımıza, İstanbul'da ikamet eden gençlerimiz başvurularını yapsınlar. Onlar da değerlendirilmeye alınıyor.” 

“METRO AÇILIŞINA DAVET EDİLMEK İSTERDİM”

“Çok tartışılan, sabahtan beri de beni basından arayıp duran bir hususa bir cevap vermek istiyorum” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Dün, bir paylaşım yaptım. Paylaşımımın sebebi şu: Benim açılan metroyla ilgili, ‘Bunu da kendi hizmetimiz olarak anlatacağımızı veya söyleyeceğimizi’ ifade eden konuşmalar yapıldı. Birincisi şu: Elbette ben de orada olmak isterdim. Oraya davet edilmek isterdim. Çünkü, her yerde söyledim; bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız. Bu ülkenin İstanbul'da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Gaziosmanpaşa'da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Bunun karşısında durmak, Anayasa’ya karşı durmak demektir. Hiçbir bireyin böyle bir hakkı olmaz, olamaz. O bakımdan, elbette orada olmayı isterdim. Ancak bu şekilde bir açıklamadan sonra, ister istemez bir beyanda bulunduk. Çünkü biz, oraya davet edilmeliydik. Çünkü o yapılan metroların maliyetleri, bizim bütçemizden kesiliyor. İstanbul halkı, yapılan bu metronun parasını geriye ödüyor bakanlığa.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem