İMAMOĞLU'NDAN HAVAALANI TEPKİSİ
İmamoğlu: O kıkır kıkır gülen bakanlara sesleniyorum; Böyle bir ihaleyi nasıl verirsiniz?....

18 Mayıs 2022 Çarşamba 15:14
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Florya Atatürk Kent Ormanı incelemesinin ardından gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İçinde bulundukları Florya Atatürk Kent Ormanı’nın Atatürk’ün emaneti bir yeşil alan olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Atatürk'ün, aslında bir liderin yaşadığı ve bulunduğu alana kattığı değerin bugünkü izdüşümünü yaşıyoruz. Yani 80-90 yıl önce gelip kaldığı köşkün yanı başında böylesi bir alan hayal ediyor. Burayı ağaçlandırıyor ve bir park ortaya koyuyor. Ve bu park, bugün gelinen noktada doğallığıyla, özgün ve aynı zamanda çağdaş fırsatlar sunan tasarımıyla bambaşka bir pozisyonda bizlere hizmet ediyor” dedi.
Göreve geldikleri dönemde, 641 bin metrekarelik alanın yalnızca 200 bin metrekaresinin halkın kullanımına açık olduğu tespitini yaptıklarını kaydeden İmamoğlu, yaklaşık 90 bin metrekarelik alanın da İBB Başkanı ile bazı ilçe belediye başkanlarının konut alanı olarak ayrıldığı bilgisini paylaştı. Belediye başkanlarına hizmet eden 90 bin metrekarelik protokol alanını, İstanbul’un geleceğini
planlaması amacıyla kurdukları İstanbul Planlama Ajansı’na dönüştürdüklerini belirten İmamoğlu, kalan bölümün tamamını da vatandaşların kullanımına açtıklarını ifade etti.
“KRALDAN DAHA FAZLA KRAL OLMAYA GAYRET EDENLER”
Bugünün güncel konusunun, Florya’ya çok yakın konumdaki Atatürk Havalimanı’ndaki başlatılan pist kırma çalışmaları olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, iktidar kanadından bazı bakanların kendisine ve İBB’ye yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. “Kraldan daha fazla kral olmaya gayret eden bir dili kullanarak insanları üzen, kıran, büken bir anlayışla bir süreç yönetiyorlar” dedi. Kentin kuzeyine yapılan İstanbul Havalimanı’nın, gelinen noktada şehrin bir realitesine dönüştüğünü aktaran İmamoğlu, “Başlangıcından bugüne yapılan yanlışlar çokça konuşuldu. Ama bugün, onun zemini değil. Biz bununla ilgili çalıştay yaptık. 3 gün süren İstanbul Ulaşım Çalıştayı’nın bir bölümünü sadece havalimanı meselesini ayırdık” bilgisini paylaştı. Yanlış ekonomi politikalarından kaynaklı riskler nedeniyle Türkiye’nin dünyanın en pahalı borçlanan ülkesi haline geldiğini aktaran İmamoğlu, “Türkiye'nin bu durumunda on milyarlarca Euro’yu çöpe atmanın ne anlamı var? Kime kazancı var” sorularını yöneltti.
“BU ŞEHRE BEDELİ MİLYARLARCA EURO”
İstanbul Havalimanı'nın, “fütursuzca ve şuursuzca taşınmasının” kente birçok açıdan zarar verdiğini vurgulayan İmamoğlu, bunun turizm alanındaki yansımalarını örneklendirdi. Atatürk Havalimanı’na yakın bölgelerde konumlanan 50’ye yakın otelin bu süreçten olumsuz etkilendiğinin altını çizen İmamoğlu, “Bir anda bir karar veriliyor ve bir havalimanı yapılıyor. Bu havalimanına, hala toplu taşımayla gidemiyoruz. Ve iki metro hattı yapılıyor. Bu metro hatlarının yeniden yapılmasının bile, bu şehre bedeli milyarlarca Euro” şeklinde konuştu. Göreve geldiklerinde kendilerine Atatürk Havalimanı’yla ilgili görüşlerinin sorulduğunu hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Elbette boşluğa düşecek bir alan var ise, bunun uzmanlarıyla görüşülmesi şartıyla… ‘Elbette insanın gönlünden geçen, bu tür alanların, yeşil alana, ortak kullanım alanlarına, rekreasyon alanlarına, yapılarının da yine toplumsal kazanımlara uygun şekle getirilmeleri önceliğimizdir’ diye tariflerde bulunduk. Sonrasında; ortak aklı hakim kıldığımız bu toplantılarda, ortaya çıkan bir gerçeklik var. O da şu: Şu anda bizim elde ettiğimiz rakamlara göre, İstanbul Havalimanı'nın yapacağı ek imalat 5 milyar Euro’nun üzerinde. Atatürk Havalimanı'nın mevcut değeriyse, 4 milyar Euro’nun üzerinde. Deniliyor ki; ‘Biz burayı kullanmayacağız ve oraya 5 milyar Euro daha yatırım yapacağız. Ve tek bir havalimanına bunu taşıyacağız.’ Bunun anlamı; aslında hepimizin cebinden 10 milyar Euro’nun gitmiş olması. 5 milyar Euro yatırım yapacaksınız, burada var olan 5 milyar Euro’yu da çöpe atacaksınız. Bir milyar Euro’yu bile bulmakta, borçlanmakta ve borçlanırken de dünyanın en pahalı biçimiyle borçlanan ülkesi olduğunuz durumda böylesi tariflemeler, böylesi adımlar atmak, akılcı değildir. Eğer başka bir çıkarınız yok ise…”
“O HASTANE ÇÖP GİBİ ORADA NİÇİN DURUYOR?”
“Tahminle konuşuyorum; kimseyi de zan altında bırakmak istemiyorum” diyen İmamoğlu, “Örnek; İstanbul Havalimanı'nı bir bütüncül proje olarak birilerine söz vermemişseniz, satmayı düşünmüyorsanız ya da onunla ilgili birtakım arka plan sözleşmeleriniz yok ise, gerçekten bu şehrin ve bu ülkenin 10 milyar Euro’sunu daha çöpe atmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı. Dünyanın büyük kentlerinin bazılarının 4 ya da 5 havalimanına sahip olduğunu aktaran İmamoğlu, Atatürk Havalimanı’nın pandemi sürecinde hastaneye dönüştürülüş biçimine yönelik eleştirilerini de sıraladı. Atatürk Havalimanı yakınındaki fuar alanlarının bu amaçla kullanılması yerine, pistlerin kırılmasıyla milyarlarca liranın çöpe atılma sürecinin başladığına vurgu yapan İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Burası doğru yer değil, etmeyin, gitmeyin, yazıktır, günahtır diye tepkiler gösterdik. Bu çalışma 3-4 gün sonra pat diye durdu bu tepkilerden sonra. Bir günde buradaki onlarca eskavatörler, yüzlerce kamyonlar o sahil yolunun üstünden tıkır tıkır tıkır havalimanının tarafına geçtiler, pisti kırmaya başladılar. Ve pistin üstüne hastane yaptılar. Üç gün önce bu tarafta hastane, üç gün sonra bu tarafa geçti. Milyarlarca lira. Allah aşkına, bu devletin aklı böyle olabilir mi? Dün böyle, yarın böyle. Bugün başka, yarın başka. Ya da dün söylediklerinin hesabını kim soruyor? ‘O hastane çöp gibi orada niçin duruyor? Bu kadar parayı niçin harcadınız oraya’ diye kim soruyor Allah aşkına? Yukarıya bakıp kendini yarandırma çabasında olan sayın bakanlar, biraz aklı selim oturup, düşünün Allah aşkına. Biraz düşünün.”
“BU NASIL BİR GÖRMEMİŞLİK, BU NASIL BİR CESARET?”
Atatürk Havalimanı’ndaki yıkım çalışmalarının ortada bir ihale olmadan başlatıldığına dikkat çeken İmamoğlu, “Ortada ihale yok. Kamuya açık hiçbir bildirim yok. Ve bir bakıyoruz; bu milleti kışkırtmak, bu milleti tahrik etmek, sinir uçlarını kaşımak adına oraya cahilce, acemice… İş yaşamındaki sınıfı kötülemek adına değil ama, yani beceriksiz bir müteahhit sıfatınız olsa, ancak böyle olur. Bir yere 5-6 tane eskavatör, 20-30 tane hafriyat kamyonu… Bir de görgüsüzce, utanmaz bir şekilde araçların üstüne de pervasızca firmanın ismi yazıyor. Şimdi demeyecek misiniz ‘Ya arkadaş, ortada ihale yokken siz buraya kamyonları soktunuz. Üç gün sonra da bu firmanın adını, ‘Bu ihaleyi alan firma’ diye açıkladığınızda -ki ortada 2,5 milyar liranın üzerinde bir ihaleden bahsediliyor- demeyecek misiniz ‘Bu nasıl bir görgüsüzlük, bu nasıl bir görmemişlik, bu nasıl bir cesaret” ifadelerini kullandı.
“110 YAŞINDAKİ BİR HAVALİMANININ PİSTLERİNİ KIRMAYI KEYİFLE ANLATIYORSUNUZ”
Daha ihale ortada yokken, iş makinelerinin piste sokulduğunu belirten İmamoğlu, “Milletin gözüne soka soka firmanın ismini de yazıyorsunuz. Ve bu firma, orada takır takır takır takır pisti kırmaya başlıyor. Yani üç tane eskavatörle, kırıcıyla, oraya kamyon sokarak milleti tahrik etmeye çalışıyorsunuz ama bu milletin aklını, bu milletin vicdanını hesaba katmıyorsunuz. Bu milletin bu hataları yapan o kalbinin, o kendi vücudundaki damarlarının kırıldığı anı hissetmesinin cevabını nerede vereceğini bile tahmin edemiyorsunuz. Aynen 6 Mayıs'ta seçimi iptal ederken, 23 Haziran'da 806 bin farkı size çatır çatır sandıkta oy atarken, o farkın nasıl atılacağını tahmin edemediğiniz gibi. Şimdi de edemiyorsunuz. Ve orada milletin gözü önünde, insanların gözü önünde, 100 yılı aşkın, neredeyse 110 yaşındaki bir havalimanının pistlerini kırmayı, yıkmayı keyifle anlatıyorsunuz” diye konuştu.
“BUNUN İÇİNDE BİR ÇIKAR YOLCULUĞU VARDIR”
Söz konusu alanın imar planlarında hala “havaalanı” olarak görüldüğünü hatırlatan İmamoğlu, iktidar kanadından gelen “yeşil alan” hamlesinin “rant içerikli” olduğunun altını çizdi. Yaptıkları hamlelerle kente milyonlarca metrekare yeşil alan kazandırdıkları ve kazandıracakları bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bir kentin planlanması, şehrin planlanması, Allah aşkına bir avuç insanın iradesiyle mi olacak” tepkisini gösterdi. “Buradaki yeşil alan mevzusuyla İstanbul'un bir alakası yok şu anda” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Ve ne yazık ki, böyle pervasızca bir sürece giriştiler. Halkın haberi yok. Halkın bu konudan hiçbir bilgisi yok. ‘Yeşil alan’ diyen insanlar, bu şehirde, hemen yanı başında, yeni havalimanının hemen dibinde, 136 milyon metrekarelik orman ve tarım alanını konut yapacaklar. Hani yeşil alan hastalığınız? Buradaki yeşil alan mevzusuyla İstanbul'un bir alakası yok şu anda. Bu, tartışılması gereken bir konu. Ama siz, tartışmadan, hukuka aykırı bir biçimde, hukukun da yavaş işletilmesini fırsat bilerek, 136 milyon metrekarelik bir alanda, yani sözüm ona ‘Kanal’ dedikleri projenin sağında, solunda 2 milyonluk bir nüfusun var olacağı kenti inşa ediyorsunuz. Bakın size şunu söyleyeyim: Bu tamamen bir çıkar meselesidir. Havalimanında vatandaşa sorulmadan, imar planı yapılmadan, hukuksuz, ihalesiz, keyiflerince yıktıkları bu süreçte, mutlak bir çıkar planı ve bir çıkar haritası vardır. Çıkar yolculuğu vardır. Bunun adı nedir bilemem. Bunun adı Ortadoğu'dur. Bunun adı işte bilmem ne sermayesidir, şudur budur bilemem. Ama bunun içinde bir çıkar yolculuğu vardır, her zaman oldukları gibi. Ne yazık ki bu, ülkenin çıkarlarının önünde, şehrin çıkarlarının önünde, 16 milyon vatandaşımızın çıkarlarının ve düşüncelerinin önünde, kendi düşüncelerini koyup -çok affedersiniz- kıkırdayarak, gülerek, sırıtarak, tarifler yaparak bu şehrin canını, ciğerini, malını, mülkünü heba edemezsiniz. Zamanınız bitti; gidiyorsunuz. Bırakın, bu milletin iradesine saygı gösterin. Bakın son seçimde bu millet, tarihinin en yüksek oyuyla bir belediye başkanı seçti. Ve dedi ki; ‘Ben, sizin o kendi aklınızı kullandığınız duygunuzu kabul etmiyorum. Ben, bu arkadaşın temsil ettiği ortak aklı, demokrat aklı kabul ediyorum ve ona oy veriyorum’ dedi. Saygı gösterin. Aynen bir dahaki seçimde iktidardan düştükten sonra saygı göstermek zorunda kalacağınız gibi.”
“6 MAYIS’DA KOLLARIMIZI SIVADIĞIMIZ YERDEYİZ”
Meselenin “iktidar-muhalefet” konusu olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “Bu, ihanetçilikle- emanetçilik arasında bir meseledir. Bu, iyilikle-kötülük arasında bir meseledir. Biz, şu anda kötülükle mücadele ediyoruz” dedi. Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı ve 29 Mayıs’ta da İstanbul’un Fethi’ni kutlayacağımızı hatırlatan İmamoğlu, “Biz bu şehrin kutsallığına özenle riayet ediyoruz ve bu süreci korumaya devam ediyoruz. Biz, vatandaşın ne tarafta olacağını görüyoruz. Vatandaşımızın, kötülüğün ve ihanetin değil, iyiliğin ve emanete saygı gösteren, özen gösteren insanların yanında olacağına yüzde 100 inanıyorum” şeklinde konuştu. “2019 İstanbul seçimlerinde olduğu gibi, 2023’teki seçimlerde de kötülüğe karşı iyilik kazanacak” diyen İmamoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Milletimiz, asla ihanetin ve kötülüğün yanında olmayacak. Biz, iyiliği temsil etmeye devam ediyoruz ve bir avuç insanın yaptığı İstanbul'a dair, kendi itiraflarıyla geçmişte ihanet ettikleri gibi hala ihanet etme konusundaki ısrarlarını da kınıyorum. Hukuki mücadelemiz devam ediyor. Bütün bu süreçlerin yanlış olduğunu ve planlara aykırı olduğuna dair bütün bakanlıklara uyarı yazılarımızı yaptık. Hukuki süreçleri başlattık ve yapacağımız ilave adımlarımız var. Bunun içerisinde, suç duyurusundan orada yapılan ihalenin biçimine varıncaya kadar vatandaşla paylaşılması hususunda ortaya bütün hukuki mücadelemizi koyacağımızı ifade ediyorum. Ve vatandaşımızın da milletimizin de hukuki yöntemlerle demokrasinin ve kanunun öngördüğü yöntemle bu sürece karşı duruşunu en üst seviyede göstereceğine inanıyorum. Siz, 16 milyon insana bunu nasıl sormazsınız? Siz, 85 milyon vatandaşımıza burada ne yapacağınızı nasıl sormazsınız? Kimsiniz siz? Günün sonunda bir avuç insansınız. Biz, size 85 milyondan bahsediyoruz. Biz, size biz size on altı milyon insanımızdan bahsediyoruz. Biz, hala o 6 Mayıs gecesi ceketimizi çıkardığımız, kollarımızı sıvadığımız yerdeyiz. İstanbul'da hiç kimse, bu ihanetlere sessiz kalınacak bir dönem olduğunu asla düşünmesin. İstanbul’da, o geçmişte ‘Bir kişi ne derse o olur? Bir kişinin kanaati neyse o olur’ dönemi bitti. Bay bay! Bitti o. İstanbul'da bitti; yarın Türkiye'de de bitecek. Onun için bundan kimse şüphe duymasın.”
CHP'li belediyeye operasyon! Başkan dahil çok sayıda gözaltı varİzmir merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Güzelbahçe Belediyesi'ne operasyon düzenlendi.26 Mayıs 2026 Salı 09:27GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'nun ilk icraatı tartışma yarattı! Listede 24 isim varCHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkanlık görevine başlamasının ardından parti genel merkezinde 24 kişinin işine son verildiği öğrenildi.26 Mayıs 2026 Salı 09:24GÜNDEM
Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs'ta CHP Genel Merkezi'nde olacakKemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs'ta CHP Genel Merkezi'nde bayramlaşma yapacak25 Mayıs 2026 Pazartesi 10:24GÜNDEM
Bomba iddia! Kılıçdaroğlu, CHP'yi genel seçimlere taşıyacakCHP’de mutlak butlan kararının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlık koltuğuna oturması parti kulislerini hareketlendirdi.25 Mayıs 2026 Pazartesi 10:17GÜNDEM
Bilgi Üniversitesinin kapatma kararı iptal edildiBilgi Üniversitesi'nin faaliyet kapatma kararının iptali hakkında Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 10:01GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kritik kurumlarda yeni atamalarCumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 09:59GÜNDEM
CHP'de yaşananlarla ilgili Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklamaMahkeme kararıyla yeniden CHP'nin başına geçen Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez'de yaşananlar hakkında ilk kez konuştu.25 Mayıs 2026 Pazartesi 09:39GÜNDEM
AK Parti’den yeni kanun teklifi! Emniyet Teşkilatına düzenleme yoldaAK Parti yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.24 maddelik kanun teklifi Emniyet ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası personeli, KDV oranları, Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngörüyor.25 Mayıs 2026 Pazartesi 09:02GÜNDEM
Polis tahliye için CHP Genel Merkezi'nde! Arbede çıktıCHP heyeti ile İçişleri Bakanı arasında gerçekleşen görüşmenin ardından süreçle ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşandı.24 Mayıs 2026 Pazar 14:28GÜNDEM
CHP'de seçim! Özgür Özel, Grup Başkanı olduMutlak butlan kararı sonrası Özgür Özel başkanlığında toplanan CHP'nin kapalı grup toplantısında grup başkanlığı seçimi yapıldı. Seçimde tek aday olan Özel, CHP Grup Başkanı seçildi.23 Mayıs 2026 Cumartesi 12:55GÜNDEM
Salgın alarmı! Hastaneler doldu, valilik jet hızında açıklama yaptıElazığ'da son günlerde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikâyetleriyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvurularda belirgin bir artış yaşanması üzerine yetkililer harekete geçti.23 Mayıs 2026 Cumartesi 12:52GÜNDEM
Bu kez kiracıya değil, ev sahiplerine kötü haberEv sahibinin daireyi yeni boyanmış teslim etmiş olabileceğine dikkat çeken hukukçular; ev sahiplerinin o meşhur ‘Evi nasıl aldıysan öyle bırak' sözünün artık tarih olduğunu dile getiriyor.23 Mayıs 2026 Cumartesi 11:40GÜNDEM
YSK, CHP'nin itirazı için toplanacakYSK, CHP'nin 'mutlak butlan' kararına yaptığı itiraz başvurusunu görüşmek için toplanacak.22 Mayıs 2026 Cuma 10:48GÜNDEM
CHP'yi sert eleştiren Babacan'dan 'mutlak butlan' kararına sürpriz yorumDEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin verilen "mutlak butlan" kararına tepki gösterdi.22 Mayıs 2026 Cuma 10:43GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'na şok üstüne şok! ylin Nazlıaka da görevi kabul etmediCHP kurultayının “mutlak butlan” kararıyla iptal edilmesinin ardından parti içinde kriz derinleşti.22 Mayıs 2026 Cuma 10:12GÜNDEM
Bilgi Üniversitesi kapatıldı! Binlerce öğrenci Mimar Sinan'da eğitime devam edecekTürkiye’nin köklü vakıf üniversitelerinden İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin faaliyet izni resmen kaldırıldı. Kayyum sürecinin ardından gelen karar sonrası binlerce öğrencinin eğitim hayatının nasıl devam edeceği merak konusu oldu.22 Mayıs 2026 Cuma 10:07GÜNDEM
Bahçeli: Özel ve Kılıçdaroğlu ortak formül üretmeliMHP Genel Başkanı Bahçeli, CHP'deki mutlak butlan kararına ilişkin Kemal Kılıçdaroğlu'na tarihi bir sorumluk düştüğünü, Özgür Özel ile görüşerek görevinden feragat etmesi gerektiğini ifade etti.22 Mayıs 2026 Cuma 09:54GÜNDEM
CHP kurultayı için mutlak butlan kararı çıktı. Bundan sonra ne olacak?Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, CHP için "mutlak butlan" kararı verdi. Özel görevden alındı, Kılıçdaroğlu göreve iade edildi. Peki bundan sonra ne olacak? İşte tüm gelişmeler22 Mayıs 2026 Cuma 09:48GÜNDEM
Mutlak butlan davasını açan Lütfü Savaş konuştuCHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı ile 21’inci Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle dava açan Lütfü Savaş, "Bu karar tüm milletimize, Türkiye'deki tüm siyasetçilere ve siyaset mekanizmasına hayırlı uğurlu olsun" dedi.22 Mayıs 2026 Cuma 09:42GÜNDEM
"Mutlak butlan" sessizliğini gece yarısı paylaşımıyla bozduGelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin verilen "mutlak butlan" kararını eleştirerek, sürecin hukuki olmaktan çok siyasi bir müdahale görüntüsü verdiğini söyledi.22 Mayıs 2026 Cuma 08:45GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.