İMAMOĞLU,KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞLATTI
İmamoğlu:Kentsel dönüşümde siyasi simsarlar var...

22 Aralık 2021 Çarşamba 14:42
İBB iştiraki KİPTAŞ, 2017 yılında riskli yapı ilan edilen Göngören’deki ‘Doğakent Sitesi’ hak sahipleriyle yüzde 100 anlaşarak, kentsel dönüşüm sürecini başlattı. Yeni adıyla ‘Doğakent Evleri’nin temel atma töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaşayan ve riskli binalarda oturan vatandaşlara, “İstanbul Yenileniyor” kampanyasına katılım çağrısı yaptı.
Vatandaşlara, “Lütfen uzlaşınız” şeklinde seslenen İmamoğlu, “Bazı siyasi simsarlar, bazı işlerin olmasını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Benim yaşadığım, bildiğim örnekleri var. Ayıptır. İstanbul'da, dönüşüm yapmak arzusunda olan bir Belediye Başkanı olarak, dönüşüm yaptığımız için milletimiz bana oy versin talebim yok. Benim insanımın burnu kanamasın. Benim insanımın yaşamı tehdit altında olmasın. Bu iş oy meselesi değildir. Bunu zihinlerimize sokalım. Lütfen birbirimize destek ve yardımcı olalım” dedi. KİPTAŞ, projede yaptığı revizeler sayesinde, hak sahiplerine ek maliyet artışı yansıtmayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Güngören Gençosman Mahallesi’nde, kurum iştiraki KİPTAŞ’ın kentsel dönüşüm kapsamında inşa edeceği “Doğakent Evleri”nin temelini attı. Temel atma töreninde konuşan İmamoğlu, iş ve ev yaşamının yaklaşık 14 yılının Güngören’de geçtiğini belirterek, “Güngören'in o zaman diliminden bugüne yaşadıklarını, sıkıntılarını bilirim. O bakımdan, buraya yapılacak her güzel işin, atılacak her adımın -inanın ki bir Büyükşehir Belediye Başkanınız olarak değil- bir hemşehriniz, bir kardeşiniz olarak yanınızda olacağımı ve her hususta Güngörenlileri destekleyeceğimi ifade etmek isterim” dedi.
GÜNGÖREN BELEDİYESİ’NE ELEŞTİRİ, ÇEVRE BAKANLIĞI’NA TEŞEKKÜR
“Doğakent Evleri”nin kentsel dönüşüm sürecince Güngören Belediye Başkanlığı’nın basiretsizliğinin söz konusu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Süreci; akılcı, vicdanlı ve adaletli yönetememiştir. Ama hem vatandaşlarımızın feraseti hem KİPTAŞ kurumumuzun sürece zamanında müdahale edip, zamanında takipleri yapması ve de açıkçası teşekkür ederim ki Şehircilik Bakanlığı’nın da bu anlamda doğru müdahaleler yaparak sürece katkı sunması vesilesiyle bu iş, bu zamana, bu ana gelmiştir” diye konuştu. Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir mesele olduğu görüşünü tekrarlayan İmamoğlu, şu uyarılarda bulundu:
“Bu şehrin dönüşmesi lazım. Ne yazık ki güçlü ve dayanıklı olmayan yapılarımızın, hızlıca güçlü ve dayanıklı hale gelmesi şarttır. Bu anlamdaki dönüşüm mücadelemizin amacına kavuşması için, her kurumun siyaset üstü düşünüp, birbirine katkı sunması lazım, birbirine destek olması lazım. Bununla yeter mi? Yetmez. Aynı zamanda vatandaşlarımızın da uzlaşmacı olması lazım. Yani bir sitedeki dönüşüm, öncelikli olarak bir para kazanma mekanizması değildir; olamaz. Her vatandaşımızın öncelikli hesabı, öncelikli mevzusu, uzlaşmayla binasının dönüşmesini sağlamak olmalıdır.”
“KİPTAŞ, İSTANBUL’UN EMRİNE AMADE”
KİPTAŞ’ın bu anlamda bütün İstanbul'un emrine amade olduğunun altını çizen İmamoğlu, vatandaşlara, “İstanbul Yenileniyor” kampanyasına katılma ve destek verme çağrısında bulundu. Vatandaşlara, “Lütfen uzlaşınız” şeklinde seslenen İmamoğlu, “Allah korusun, bir deprem olduğunda, canımızdan hiçbir şey değerli değildir. Bazı sitelerde bunu görüyorum. Yani 50 daireli yerde 8, 10, 15 kişinin, ne yazık ki anlaşılmaz, inatçı tavırları yüzünden bazı yapıların dönüşmesi olamıyor. Bazı siyasi simsarlar, bazı işlerin olmasını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Benim yaşadığım, bildiğim örnekleri var” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşüm sürecinin, sadece KİPTAŞ’a yüklenemeyeceğini, kurumların ve kişilerin topyekun mücadelesiyle çözülebileceğinin altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:
“SİYASİ SİMSARLIĞIN NASIL YAPILDIĞINI BİLİYORUM”
“Bu konuda, bütün İstanbulluları bu sürece davet ediyorum. Beylikdüzü Belediye Başkanımız burada. Gürpınar'da nasıl mücadele verdiğini biliyorum. Ve bu mücadeleyi kaç yıl önce başlattığımızı da biliyorum. Büyükşehir Belediyesi'nin o dönemde bu işi engellediğini de biliyorum. Siyasi simsarlığın nasıl yapıldığını ve şu anda bile nasıl devam ettiğini de biliyorum. Ses kayıtlarını dinledim. Ayıptır. İstanbul'da, dönüşüm yapmak arzusunda olan bir Belediye Başkanı olarak, dönüşüm yaptığımız için milletimiz bana oy versin; hiçbir talebim yok. Benim insanımın burnu kanamasın. Benim insanımın yaşamı tehdit altında olmasın. Bu iş oy meselesi değildir. Bunu zihinlerimize sokalım. Lütfen birbirimize destek ve yardımcı olalım” dedi.
“YÖNETİCİLERİN GÜVEN KAYBETMEMESİ LAZIM”
Her konuda olduğu gibi, kentsel dönüşüm sürecinde de “güven” konusunun önemli olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Güven, siyasi bir yönetim için kıymetlidir. Buradaki ilçe belediyesi, güven kırılması yaşamıştır. Gereksiz yere, anlamsız yere güven kırılması yaşamıştır. Ben, bu konuda bütün siyasilere, bütün belediyelere sesleniyorum. Lütfen ama lütfen, aynı şekilde yaparsanız, güveni kaybedersiniz” uyarısında bulundu. İnşaat sektörünün kullandığı malzemenin yüzde 80 oranında ithalata dayalı olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Ne yazık ki, dövize bağlı bir ekonomi sisteminin içerisindeyiz. Dövizin nasıl bizi alabora ettiğini, birkaç aydır yaşıyoruz. Yani 17’ye çıktığına mı üzülelim; 13’e indiğine mi sevinelim? Böyle bir ekonomi anlayışı olmaz. Tabii ki ekonomimiz iyi olsun. Ekonomimiz iyi olsun, ellerim çatlayana kadar bugünkü iktidarı alkışlamayan namerttir. Çünkü, bu insanların ekmeğinin önünde daha başka bir şey yoktur. Bizim insanımız, ekmeğini kazandıkça mutlu olur, huzurlu olur. Dünyanın her yeri öyledir. Önünde ‘Türk’ yazan Türk Liramızın bu şekilde alabora olması, kıymetsizleşmesi, 84 milyon insanımızın hiçbirisini mutlu etmez. Mutsuz eder. Varlığımızı kaybediyoruz, değerimizi kaybediyoruz. Tabiri caizse boynumuz bükülüyor. Onun için, yöneticilerin güven kaybetmemesi lazım” ifadelerini kullandı.
“GÜVEN RUH GİBİDİR; TERK ETTİĞİ BEDENE ASLA GERİ DÖNMEZ”
Vatandaşlar nezdinde tesis için KİPTAŞ’a ve emeği geçen her kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Güven önemli. Çok güzel bir sözdür: Güven ruh gibidir; terk ettiği bedene asla geri dönmez. Onun için bütün idarecilerin, bütün yöneticilerin, insanların güvenini kaybetmediği bir biçimde süreçleri yönetmesini diliyorum. Bunlar hassas işlerdir. Bu bakımdan, bugünkü süreci önemsiyorum. Tekrar hak sahiplerimizin de güvenleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Onlara hayırlı uğurlu olsun. 18 ayı dikkatli bir biçimde takip ediyor olacağım. Demek ki, 2023 yılının mayıs-haziran aylarında, belki de Haziran'ın 4’ünde, benim doğum günümde gelir sizlerin anahtarlarını ben teslim ederim” ifadelerini kullandı.
KURT: “7 AYLIK GECİKMENİN FATURASI AĞIR OLDU”
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da konuşmasında, temeli atılacak Doğakent Evleri’nin kentsel dönüşüm sürecine yer verdi. “Çok ciddi bir mücadele verdik burada hak sahiplerimizle birlikte” diyen Kurt, “Görev sürecimizde, görevde olduğumuz süre boyunca hep önceliğimizi, riskli yapıların yenilenmesi için nasıl bir çözüm üretiriz, alternatif finans metotlarıyla bu işin önünü nasıl açarız diye kafa yorduk” şeklinde konuştu. Yüzde 80 oranında ithalata dayalı inşaat sektörünün dövizdeki aşırı dalgalanmalardan olumsuz anlamda etkilendiğinin altını çizen Kurt, devletin farklı kurumlarında yaşanan gecikmelerden dolayı yaşanan 7 aylık gecikmenin faturasının da ağır olduğunu dile getirdi. Sadece demirdeki artışın yüzde 162 olduğu bilgisini paylaşan Kurt, “Sırf bu süreçte zaman kaybedelim diye, vatandaşın kafası karıştırıldı. Zaten borçlanıyorlar. Zaten zor bir süreç. Vatandaşımız, ‘Başka kurumlar da acaba buraya girecek mi? Fiyatlarda bir iyileştirme olabilir mi’ diye vakit kaybetti. Ve bugün biz, 7 ayın maliyetini burada karşılamak için, projemizden ödün vermek zorunda kaldık” dedi.
Konuşmaların ardından CHP İstanbul milletvekilleri Turan Aydoğan, Gökan Zeybek, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve hak sahibi vatandaşlardan oluşan grup, İmamoğlu ile birlikte inşaatın ilk harcını döktü. İmamoğlu, ilk harcı döken butona, hak sahibi vatandaşlardan birinin küçük çocuğuyla birlikte bastı.
KİPTAŞ, HAK SAHİPLERİNE EK MALİYET ARTIŞI YANSITMAYACAK
2017 yılında riskli yapı ilan edilen Doğakent Sitesi; 4 blok 136 bağımsız birimden oluşuyordu. Doğakent Sitesi, Haziran 2020’de yıkıldı. Evleri yıkılan hak sahiplerinin çözüm arayışı, yıllarca sürdü. 17 Mart 2021’de hak sahipleri, 3’te 2 çoğunluğu sağlayarak, sitelerinin yeniden yapılması için KİPTAŞ’a başvurdu. 22 Kasım 2021 tarihi itibariyle, hak sahiplerinin yüzde 100’ü ile uzlaşma sağlandı. Riskli ve depreme dayanıksız yapılarının dönüşmesini uzun zamandır bekleyen hak sahipleri; güvenli, son yönetmeliklere göre yapılmış, sosyal tesisleri ve donatı alanları olan kapalı otoparklı yeni evlerine sahip olacak. Yeni proje; 150 konut, 14 ticari birim olmak üzere, toplam 164 bağımsız birimden oluşacak. KİPTAŞ, projede yaptığı revizeler sayesinde, hak sahiplerine ek maliyet artışı yansıtmayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barzani: "Son derece verimli geçti"Barzani’den Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama: "Son derece verimli geçti"12 Nisan 2025 Cumartesi 12:31GÜNDEM
Piyasada sahte altın alarmı!Palandöken: "Altına olan talep sahte altını artırıyor"12 Nisan 2025 Cumartesi 12:28GÜNDEM
4 ilde FETÖ operasyonu: 36 gözaltıİstanbul merkezli 4 ilde FETÖ operasyonu: 36 gözaltı11 Nisan 2025 Cuma 11:30GÜNDEM
Cumhurbaşkanlığı konvoyunda feci kazaFeci kaza: 2 şehit11 Nisan 2025 Cuma 10:29GÜNDEM
DEAŞ terör örgütüne darbeBakan Yerlikaya: "DEAŞ terör örgütüne mensup 105 şüpheli yakalandı"11 Nisan 2025 Cuma 10:27GÜNDEM
Ekrem İmamoğlu hakim karşısındaEkrem İmamoğlu yargılanmaya başlandı.11 Nisan 2025 Cuma 10:24GÜNDEM
Ağırel ve Soykan adli kontrol şartıyla serbestMurat Ağırel ve Timur Soykan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı11 Nisan 2025 Cuma 09:10GÜNDEM
İstanbul’u lodos vurduBeyoğlu’nda bina çöktü, Kağıthane’de çatı uçtu11 Nisan 2025 Cuma 08:22GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul ettiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul ediyor. Dün grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşma irademizi teyit edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.10 Nisan 2025 Perşembe 13:39GÜNDEM
Erdoğan ve DEM'liler bugün görüşecekErdoğan ve DEM Parti İmralı Heyeti bugün görüşecek10 Nisan 2025 Perşembe 10:54GÜNDEM
Mansur Yavaş'tan Ağırel ve Soykan çıkışıABB Başkanı Mansur Yavaş, Murat Ağırel ve Timur Soykan'ın tehdit ve şantaj suçlamasıyla şafak operasyonuyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi.10 Nisan 2025 Perşembe 10:46GÜNDEM
Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel gözaltına alındıGazeteci Şule Aydın, sosyal medya hesabından Murat Ağırel ve Timur Soykan'ın gözaltına alındığını duyurdu. Aydın, 2 ismin evlerinde arama yapıldığını belirtti. Gözaltı gerekçesiyle ilgili resmi bir bilgi henüz paylaşılmadı.10 Nisan 2025 Perşembe 09:17GÜNDEM
Maden ocağında göçük! 13 işçi yaralıKömür İşletmeleri Anonim Şirketi (KİAŞ) Çayırhan işletmesi Hırkatepe ocağında göçük meydana geldi. 2’si ağır 13 işçi yaralandı.10 Nisan 2025 Perşembe 09:14GÜNDEM
Hüseyin Baş: Bu ülkenin üçüncü yola ihtiyacı var"Ya o yolu bulacağız ya da o yolu inşa edeceğiz."09 Nisan 2025 Çarşamba 17:29GÜNDEM
Erdoğan, DEM Parti heyeti ile görüşecekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın DEM Parti heyetini kabul edeceğini açıkladı.09 Nisan 2025 Çarşamba 13:23GÜNDEM
Erdoğan: "Şiddetli ekonomik kasırga geliyor"Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Ticaret savaşları,büyük küçük demeden herkesi etkileyecek şiddetli bir kasırganın yaklaştığını söylemek abartı olmayacaktıR" DEDİ.09 Nisan 2025 Çarşamba 13:20GÜNDEM
Huzurevi’nde yangın paniği! 17 kişi hastanelik olduİstanbul Maltepe Huzurevi’nde çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınırken içeride bulunan huzurevi sakinleri tahliye edildi. 17 kişi hastaneye kaldırıldı.09 Nisan 2025 Çarşamba 10:03GÜNDEM
Belediye Başkanı Umut Yılmaz 'Beni yalnız bıraktılar' deyip CHP’den istifa ettiGaziantep Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında çok sert ifadeler kullanarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa ettiğini açıkladı. Umut Yılmaz ile birlikte CHP’li 5 meclis üyesi de partisinden istifa etti.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:43GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'ndan CHP kongresi sonrası ilk açıklamaCHP’de kongre sürecinin öncesi ve sonrasının yankıları sürerken, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken açıklamlar geldi.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:21GÜNDEM
Dev baskın! Milyonlarca hap ele geçirildiİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul ve Diyarbakır'da uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda yüklü miktarda narkotik madde ele geçirildiğini ve 16 şüphelinin yakalandığını açıkladı.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:12GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış