HAVUZLARDA SİNSİ TEHLİKE!
Sadece kolluk ve simit korumaz
15 Temmuz 2017 Cumartesi 15:49
Sıcak yaz günlerinde büyük ilgi gören havuzlar gerekli önlemlerin alınmasıyla en eğlenceli serinleme yöntemi olarak küçük büyük herkes tarafından ilgi görüyor. Güvenli bir havuz için ise cankurtarandan temizliğine ve elektrik sistemindeki düzenlemelere kadar pek çok konuda önlem şart.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, yaz aylarında büyük ilgi gören havuzlarda güvenlik önlemlerinin önemine işaret etti.
Sadece kolluk ve simit korumaz
Önlemler alındığında havuzların güvenli bir eğlenme ve serinleme aracı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, o önlemleri şöyle sıraladı:
"1.40 metreden derin havuzlarda cankurtaran bulunma zorunluluğu vardır ancak pek çok havuzda cankurtaran bulunmamaktadır. Yüzme bilmeyen özellikle küçük çocukların ebeveyn gözetiminde havuza girmesi gerekirken bu önlemin de pek dikkate alınmadığı, özellikle çocuğun can simidi veya kolluğu var diye rahat davranıldığı gözlenmektedir. Çocukların ve yüzme bilmeyen yetişkinlerin de kullandığı Çin malı kalitesiz ve can kurtarma aracı olamayacak vasıftaki ürünlerin patlama veya sönme riskinin unutulmaması gerekmektedir.
Havuz hijyeni çok önemli
Havuz hijyeni ve temizliği ikinci sırada önem arz etmektedir. Düzenli olarak havuzun kimyasallar ile dezenfekte edilmesi ve her sabah hijyen kontrolünün yapılması gerekir ve şarttır. Havuzlar, bulaşıcı hastalıkların yayılması için çok uygun ortamlardır. Bulaşma yollarından en önemlilerinden biri olarak görünmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılar üzerinde etkilenim daha fazla olmaktadır. Dolayısı ile günlük hijyen testlerinin yanında akredite firmalar/ laboratuvarlar tarafından haftalık ve aylık testlerinin yaptırılması gerekmektedir.
Havuz bir gün dinlendirilmeli
Havuzun yoğun olduğu hafta sonu ( Cumartesi ve Pazar ) günlerini takiben, Pazartesi günü daha yoğun kimyasal temizleyici kullanarak havuzun dinlenmeye alınması ve pazartesi günü havuzun kullanılmaması da bu konuda çok iyi bir önlemdir. Filtrelerin sık sık kontrol edilerek temizlenmesi de ayrıca gerekmektedir."
Elektrik sistemi sinsi tehlike
Havuz güvenliğinde en önemli konulardan birinin de elektrik sistemi olduğunu vurgulayan ve geçtiğimiz günlerde 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya da değinen Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, "Elektrik sistemi aslında görünmeyen sinsi bir tehlikedir. Elektrik sistemi olmadan havuzun çalıştırılması mümkün değildir. Çünkü temizleme sistemi ile birlikte havuzun dolması için suyun çekilmesi ve basılması icap eder. Bunun için ise motor kullanımı yoğundur. Ayrıca geceleri güzel görünsün diye havuz içi aydınlatma sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Havuz kenarı aydınlatmaları, buzdolabı gibi soğutucu sistemler de elektriği yoğun olarak kullanmaktadır. Hal böyle olunca elektrik güvenliği de önem taşımaya başlar. Genellikle her şey yolunda giderken de ihmal edilen bir unsurdur. Ama çok önemli ve tehlikeli bir unsurdur. Elektrik tehlike ve riskleri nedeniyle çok kişi yaralanmakta ve ölmektedir. Özellikle şebeke gerilimi adını verdiğimiz ülkemizde 220 Volt, bazı ülkelerde 110 Volt, en büyük ölümcül etkiyi kalp üzerinde göstermekte, kalbin durması ya da düzensiz olarak atması ile sonuçlanan olaylara yol açabilmektedir. Elektrik akımına kapılan kişi birkaç saniye içinde yaşamını yitirmekte kimi zaman da çok ciddi yaralanmalarla karşılaşmaktadır" dedi.
Elektrik sisteminde bu önlemlere dikkat
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Nuri Bingöl ise elektrik sistemi konusunda alınacak önlemler hakkında şunu söyledi:
"Elektrik tesisatının mevzuata uygun döşenmiş ve yetkin kişiler tarafından yapılmış olması gerekir. Topraklama yönetmeliğine uygun topraklamanın yapılması, her yıl yetkili firmalar veya EMO tarafından periyodik kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve aynı emniyeti her yıl sağladığı garanti edilmesi gerekmektedir.
Kaçak Akım Rölesi diye Türkçe adlandırdığımız, hayat korumaya yönelik tasarlanmış, gelişmiş ülkelerde 30 – 40 yıldır aktif şekilde kullanılan, ülkemizde de son 5- 6 yıldır şiddetle üzerinde durduğumuz GFCI (Ground Fault Circuit Interrupter) toprak hatası devre kesiciler, elektrik risklerinden korunmak için kullanılması gereken çok önemli cihazlardandır. AFCI (Kaçak Akım Rölesi) çok iyi bir hayat koruma cihazı olsa da TN-S (Toprak-NötrAyrı) sistemlerle veya en azından TN-S-C sistemler ile birlikte kullanılması gerekir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde mevzuatları gereği banyo, bahçe, havuz gibi ıslak zeminlerde kullanımı zorunlu olan bu cihaz uygun şekilde yerleştiğinde ve hatasız çalıştığı onaylandığında, siz çiviyi prize soksanız dahi çok kısa bir sürede ( 0,04 saniye ) devreyi keseceği için ölüm riski açısından önemli bir önlemdir."
Öğretim Görevlisi Nuri Bingöl, bu önlemlerin yanı sıra yalıtım yapılması, havuzun içine ve suyla temas edebilecek herhangi bir yüzeye metal malzeme, iskele gibi kullanılmaması, metallerin tamamen elektrik geçirmeyen malzeme ile kaplanarak izolasyonunun sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Öğretim Görevlisi Nuri Bingöl, diğer önlemleri de şöyle sıraladı:
"Ayrıca havuz içi ve kenarları dâhil benzeri ıslak zemine sahip yerlerde 50 voltun altında (24 Volt gibi) tehlikesiz gerilim kullanılma zorunluluğuna mutlaka uyulmalıdır. Aydınlatma dâhil, hatta kaynak gibi işlerde güvenlik transformatörü ile birlikte tehlikesiz gerilim kullanma imkânı mevcut olup bu şekilde tehlikesiz gerilim kullanımı şarttır.
Bakım onarım esnasında kullanılacak şebeke gerilimi riskleri ile birlikte düşme ve boğulma gibi riskleri de önlemek adına alınacak tedbirlerden biri de izinsiz alana giriş yapılmasının önüne geçilmesidir. Alan güvenliği sağlanarak, izinsiz girişler bakım onarım ve tadilat esnasında önlenmelidir. Elektrik ile ilgili kullanım dışı bırakılmak istenen hatlar kilitlenmeli ve etiketlenmelidir. Böylece gerek elektrik kaçağı ve gerekse izinsiz ve/veya kontrolsüz mesai dışı alana girişlerde kullanılmaması gereken elektrik hatları kullanıma kapalı olacak ve tehlike bertaraf edilmiş olacaktır. Havuza girme dönemi bittikten sonra da havuzun üstünün branda veya koruyucu ağla kapatılması gerekmektedir."
- Dünyada her 5 kişiden biri kanserSağlıklı yaşam ve düzenli tarama şart!25 Kasım 2024 Pazartesi 11:19YAŞAM
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.