22 Aralık 2024
  • Bursa5°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C

HANIMLAR, EV SÜPÜRMEK İÇİN 125 SAAT HARCIYOR

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkler evini süpürmeye yılda 125 saat ayırıyor.

Hanımlar, ev süpürmek için 125 saat harcıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkler evini süpürmeye yılda 125 saat ayırıyor. Türk tüketicisi ayrıca, enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık konusunda da bilinçli. Kullandığı ürünleri satın alırken, bu özelliklerine dikkat ediyor.

Sağlık hizmeti, tüketici ürünleri ve aydınlatma alanlarındaki ürünleri ile tanınan Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, Türkiye’de elektrik süpürgesi kullanım alışkanlıklarını ortaya koymak üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma için 12 ilde 18 yaş ve üzerinde olan, evdeki küçük ev aletlerinin alımı ile ilgili konularda karar verici konumundaki kişilerle görüşüldü.

İlgi çekici veriler ortaya çıkaran araştırmaya göre, yer süpürmek tercih edilen ev işleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türk tüketicisi haftada ortalama 2,4 saatini elektrikli süpürge ile ev süpürmeye ayırıyor ve ortalama 4,6 yılda bir süpürgesini yeniliyor. Elektrikli süpürge satın alırken emiş gücüne (yüzde 47), markasına (yüzde 31) ve fiyatına (yüzde 22) bakıyor. Kadınlar için emiş gücü, erkekler içinse marka önemli diyen tüketicilerden mevcut elektrikli süpürgesinin gücünü (watt) bilenlerin oranı yüzde 57.

Satın alma sırasında beyaz eşyadan (çamaşır makinesi, buzdolabı ve bulaşık makinesi; yüzde 78-80) sonra en çok elektrikli süpürgenin (yüzde 71) enerji tüketimine dikkat ediliyor.

TÜRKİYE’DE YILDA 3,5 MİLYON ADET ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE SATILIYOR

Araştırmada sektör ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Buna göre büyüklüğü 1 milyar TL olan pazarda yılda 3,5 milyon adet elektrikli süpürge satışı gerçekleşiyor. 27’den fazla markanın yer aldığı pazar, küçük ev aletleri pazarının yüzde 38’ini oluşturuyor. Süpürge üretiminde 43 yıllık deneyime sahip Philips, Türkiye pazarında cirosal bazda lider olarak konumlanıyor.

Çalışma, ERA Research&Consultancy tarafından, Türkiye A, B ve C1 SES kent nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlandı. TÜİK’in belirlediği NUTS1 (İstatistiki Bölge Birimi 1. düzey) düzeyinde seçilen 12 ilde 18 yaş ve üzeri kişiler arasında, evdeki küçük ev aletlerinin alımı ile ilgili konularda karar verici ve evinde elektrik süpürgesi olan 416 kişi ile telefonla görüşme yöntemi kullanılarak yapıldı. Görüşmelerin yüzde 27’si erkekler, yüzde 73’ü ise kadınlar ile gerçekleştirildi. Araştırmanın saha uygulaması 21 Ağustos – 2 Eylül 2015 tarihleri arasında yapıldı.

YÜKSEK WATT'LI DAHA İYİ Mİ ÇEKER ?

Araştırmada, tüketicilerin bir yanlış algısı da yer aldı. Yüksek wattın, yüksek emiş gücü olarak algılandığı, oysa bunun yanlış bir algı olduğu vurgulandı. Bir ürünün yüksek watta sahip olmasının aslında onun yüksek temizlik performansı gösterdiği anlamına gelmediğine işaret edilerek, "Emiş gücünün yüksek olmasını sağlayan başlık ve filtreleme sistemleri gibi faktörler de bulunuyor." denildi. Araştırmanın da bu durumu doğrular nitelikte olduğu, çünkü mevcutta sahip olunan süpürgelerin ortalama 2000 Watt olduğunun tespit edildiğini kaydedildi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi