HANGİ ARAÇ NE KADAR ZAMLANDI?
İşte cevabı

25 Kasım 2016 Cuma 12:31
ÖTV düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Ağbal, "Azalan oranlı vergi sistemine geçtik" dedi. Bakan Ağbal, canlı yayında hangi araca ne kadar zam geleceğini anlattı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, canlı yayında otomobildeki ÖTV düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanın açıklamasından satır başları şu şekilde:
Öncelikle biliyorsunuz. Motor silindir hacmi olarak bu oranı yüzde 60’a çıkardık. 1600-2000 cc arası sahip olan araçlar ise yüzde 90 olan yüzde 110’a çıktı. %145 olan %165’e çıkmış oldu. Yeni sistemin temel özelliklerinden biri azalan oranlı vergi sistemine geçmiş olmamız.
ʻʻ
1600 cc araçlarda aracın fiyatı 70 bin'den düşük 40 binden fazlaysa vergi oranı yüzde 50'ye düşüyor.
Eğer aracın fiyatı belirli fiyatın altında ise bu oranı açağı çektik. 1600 cc araçlarda aracın fiyatı 70 bin’den düşük 40 binden fazlaysa vergi oranı yüzde 50’ye düşüyor. Vergilerden önce çıplak satış fiyatı 40 bin -70 bin arasındaysa yüzde 60 oran vergi oranı yüzde 50’ye düşüyor.
Çıplak satış fiyatı 40 bin TL’nin altındaysa vergi oranı yüzde 45 azalan oranı bu şekilde düşürmüş olduk.
2000 cc araçlarda ise fiyat artırımına gitmedik. Bu düzenlemeyi yaptınız piyasadaki satılan araçlarala bu nasıl yansılaycak. Bugün piyasada satılan 100 araçtan 96’sı 1600 CC’nin altındaki araçlardır. Yüzde 3-3.5 arasındaki araçlar 1600 cc- 2000cc arasındaki araçlardır.
MOTOR TİPLERİNE GÖRE VERGİ ARTIŞLARI
Rahat bir şekilde söyleriz ki Türkiye’deki araçların yüzde 96’sı 1600 cc. 1600 cc araçlardan fiyatı 40 bin TL’nin altında olan araçlarda hiçbir vergi artışı olmamış oluyor. Bugün Türkiye’de satılan 1600cc 100 araçtan yüzde 42’si fiyatı vergisiz fiyatı 40 bin TL’nin altında bu düzeleme nedeniyle piyasada satılan araçlardan herhangi bir vergi artışı yok.
Fiyatı 40 bin-70 bin arasında olan araçların piyasadaki oranı yüzde 40. Bunlarda ise yaklaşık olarak 2360 lira ile 4130 lira arasında vergi artışı olacak. 41 bin TL fiyatı olan araca 2360 TL zam gelecek. 70 bin TL olan aracın vergi artışı 4130 TL zam olacak. Fiyatı 40-70 arası araçlarda yüzde 3 bir fiyat artışı gelmiş olacak.
1600 cc altı araçların yüzde 17’sinin fiyatı 70 bin TL’nin üzerinde genel vergi uygulanacak yüzde 60 olacak. Fiyatlarında 12.390 TL bir artış meydana gelecek.
71 bin TL olan aracın yeni vergili fiyatı 12.390 TL olacak. Fiyat arttıkça değişebilir. Piyasada satılan 1600-2000cc araçlarda yüzde 34’ünün fiyatı 100 bin TL’nin altında.
Fiyatı yüzde 110 olan vergi oranı yüzde 100 oluyor.
Yeni sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Bir an önce yasal düzenlemenin yapılmasını ve bakanlar kurulu kararıyla vergi oranlarının belirlenmesi konusunda sektörün yoğun bir talebi vardı. Kanunun yayımlanmasından sonra vergi oranlarını belirlemiş olduk. Genel vergi oranı fiyat aşağı geldikçe düşmektedir. Bu sistemin uygulanmasına başladık.
Özel hastaneler birbirlerine zaman zaman doktorlarını karşılıklı olarak belirli işlerde kullanılmak üzere verebiliyorlar. Burada sistemde tereddüt söz konusuydu.
Bunun da KDV vergisi oranının indirimli oranını 8 olarak belirlemiş olduk. Bu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyorum.
Otomotivde yeni bir sisteme geçtik. Fiyat aralığına dayalı bir sistem.
Yapmış olduğunuz düzenlemede piyasanın genel yapısını değiştirmemeye önem verelim. Otomobil sektörü stratejik bir sektör. Bununla ilgili karar alırken arz talep yatırım ihracatı dikkate aldık.
Bu düzenleme sırasında özellikle dikkate aldık. Bundan sonraki süreçte yakın vadede bir düzenleme düşünmüyoruz. Özellikle yeni araçlarda yeni çevreye duyarlı araçlarda Türkiye’ye teşvik edecek farklı düzenlemeler yapma noktasında da olumlu yaklaşımlarımız var. Hibrit araçlarda düzenlemeler yaptık.
YENİ ZAMLAR GELİR Mİ?
Sayın Başbakanımız dün akşam ekonomi yönetimi konusundaki kararları açıkladı. Son dönemde meydana gelen dalgalanmalara karşı almakta olduğumuz tedbirleri karşıladı. Ekonomik kararlar çerçevesinde adımları atıyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırımı ihracatı artıracak kararları almaya devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz oyanklığın küresel piyasaların bir parçası olarak görmek gerekiyor. Meseleye kararlılıkla yaklaşımımızı devam edeceğiz.
Yaklaşık olarak bu düzenlemenin bütçe gelirlerinin 3 milyar liraya yakın bir gelir etkisi getireceğini düşünüyoruz. Piyasadaki talep arz dengelerine ilişkin bir çalışma var. Bu çalışmanın amacı doğrudan bütçeye gelir getirme değil.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem
24 ilde müstehcenlik baskını45 gözaltı06 Mayıs 2025 Salı 12:08GÜNDEM
7 ilde eş zamanlı IŞİD operasyonu27 şüpheli hakkında gözaltı kararı06 Mayıs 2025 Salı 10:16GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Fidan BAE’deDışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan tarafından kabul edildi06 Mayıs 2025 Salı 09:43GÜNDEM
Saldırganın kaldığı otel mühürlendiCHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran şüphelinin kaldığı otel mühürlendi06 Mayıs 2025 Salı 09:40GÜNDEM
Saldırganın o görüntüleri ortaya çıktıCHP Genel Başkanı Özgür Özel'e saldırıda bulunan şahsın saldırıdan önceki görüntüleri ortaya çıktı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:30GÜNDEM
1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı4 aylık denetim bilançosu açıklandı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:29GÜNDEM
Emniyette FETÖ operasyonu! 38 şüpheli...FETÖ'nün ‘emniyet mahrem sorumlusu’ 38 şüphelinin Ankara merkezli eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verildi05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:27GÜNDEM
Bahçeli'den geçmiş olsun mesajıMHP Genel Başkanı Bahçeli: "Fiziki saldırıya uğrayan bir siyasi kurumun yöneticisine öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum"04 Mayıs 2025 Pazar 18:32GÜNDEM
Özel: Bu saldırıyı siyaset kurumuna yapılmış bir saldırıCHP Genel Başkanı Özel: "Bu saldırıyı siyaset kurumuna yapılmış bir saldırı olarak görüyorum"04 Mayıs 2025 Pazar 18:30GÜNDEM
Sırrı Süreyya Önder'e vedaSırrı Süreyya Önder için Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi04 Mayıs 2025 Pazar 12:22GÜNDEM
Bursa'da çevre katliamı...Dere kızıl akıyor!Turşu sulu renkli dereye çiftçiler de uzmanlar da tepkili fakat müdahale eden yok!04 Mayıs 2025 Pazar 12:18GÜNDEM
İstanbul'da yol çöktü!Doğalgaz sıkıştı, patlama oldu03 Mayıs 2025 Cumartesi 10:14GÜNDEM
Erikli ve Pınar Su'ya rekor para cezası26 milyon liraya yakın idari para cezası kesilmesine karar verildi.02 Mayıs 2025 Cuma 11:38GÜNDEM
'Bekarım' diyen koca ağır kusurlu sayıldıSosyal medyada kendisini ‘bekar' olarak tanıtan koca boşanma davasında ağır kusurlu bulundu02 Mayıs 2025 Cuma 11:22GÜNDEM
Depremde ölenlerin altınlarını çalan polis ihraç edildi2 kez memurluktan çıkartıldı, istifa etti02 Mayıs 2025 Cuma 10:55GÜNDEM
Otostop çektikleri 'dayı' rektör çıktıOtostopla aracına bindikleri rektöre tanımayıp "Dayı" dedi, o anlar kameraya yansıdı02 Mayıs 2025 Cuma 10:53GÜNDEM
"Paraları görünce dayanamadım çaldım"Davetsiz düğüne gitti, pasta yedi, takılan paraları çaldı02 Mayıs 2025 Cuma 10:51GÜNDEM
Narin cinayetinde 15 sanık 3. kez hakim karşısındaNarin Güran cinayetine ilişkin 15 sanık üçüncü kez hakim karşısında02 Mayıs 2025 Cuma 10:48GÜNDEM
MSB’den "Unutana Hatırlatırız" paylaşımıMSB, içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türk Bayrağı’nın olduğu bir fotoğrafı "Unutana Hatırlatırız" notuyla paylaştı.02 Mayıs 2025 Cuma 10:23GÜNDEM
Sırrı Süreyya Önder'le ilgili yeni açıklamaİstanbul İl Sağlık Müdürü Güner’den Sırrı Süreyya Önder açıklaması: "Ağır bir süreçten geçiyor, hayati riski devam ediyor"01 Mayıs 2025 Perşembe 11:40GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış