GÖZALTINA ALINAN GAZETECİ SAYISI ARTIYOR
Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin hazırlattığı Basın Raporu ile Türk medyasının durumu akademik bir çalışma ile gözler önüne serildi.

Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin hazırlattığı Basın Raporu ile Türk medyasının durumu akademik bir çalışma ile gözler önüne serildi. 2012’den itibaren gözaltına alınan gazeteci sayısında gözle görülür bir artışın olduğu ifade edilen raporda “RTÜK’ün AKP hükumetine muhalif veya eleştirel yaklaşan kanallara daha fazla ceza kestiği gözlemlenmiştir” denildi. İktidara yakın medyaya da dikkat çekilen raporda “Medya kuruluşlarının eleştirel tutumlarını azalttıkça, kamu kaynaklarından daha fazla faydalandıkları gözlemlenmiştir” ifadeleri yer aldı.
Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin yayımladığı üçüncü Liberal Perspektif Raporu olan 'Basın Özgürlüğü Raporu' çarpıcı sonuçları ortaya koydu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Burak Bilgehan Özpek ile TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktör Yardımcısı Dr. Başak Yavcan’ın ortak çalışması olan rapor, Türkiye’deki basın özgürlüğünü inceledi. Türkiye’de basın özgürlüğü tartışmalarının 7 Haziran 2015 seçiminden sonra da gündemdeki yerini korumaya devam ettiğinin altını çizen raporda “13 sene boyunca hükumette olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tek başına iktidar olma yeteneğini kaybetmesiyle beraber gündeme gelen reform-restorasyon gibi kavramlar Türkiye’nin yapısal dönüşüm ihtiyacına işaret etmektedir. Bu çalışmanın amacı, yapısal dönüşüm süreci öncesinde Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumunu liberal bir perspektiften ortaya koymaktır.” ifadesine yer verildi.
‘2012’DEN İTİBAREN GÖZALTINA ALINAN GAZETECİ SAYISINDA GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ VAR’
Türkiye’nin ‘kusurlu demokrasi’ olduğu önermesinde bulunan raporda şu ifadelere yer verildi: “Kusurlu demokrasilerin, yasal koşullar konusunda tanıdığı özgürlük alanlarını, piyasa aktörlerini devlete ekonomik açıdan bağımlı kılarak ortadan kaldırdığını ve otoriter pratiklerin kendisini koruduğunu ileri sürmüştük. Bu sebeple, sadece yasal koşulları değil aynı zamanda bağımlılık koşullarını da inceledik.”
Çalışmanın sonucunda, yasal problemlere ve medya kuruluşlarını siyasal iktidarın denetimine açan keyfi bir iktisadi bağımlılık modeli ortaya çıktığı vurgulandı. Bu durumun Türkiye için öne sürülen ‘kusurlu demokrasi’ savını doğrular nitelikte olduğu kaydedilerek çalışmada öne çıkan noktalar şu şekilde özetlendi: “Gazeteciler hakkında açılan davaların Terörle Mücadele Kanunu kapsamında açılması gazeteciler üzerinde yasal bir baskı oluşturmaktadır. Gözaltına alınan gazeteci sayısında 2012 senesinden itibaren gözle görülür bir artış gözlemlenmiştir.
YAYIN YASAKLARI SIKÇA BAŞVURULAN BİR UYGULAMA OLDU
Gazetecilere yönelik fiziksel şiddetin, siyasal iktidara yakın gruplar tarafından organize edilmeye başladığı ve bu saldırıları gerçekleştirenlerin adli süreçlerden muaf tutuldukları gözlemlenmiştir. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Kamu Bankaları, medya kuruluşlarının el değiştirmesi konusunda siyasal iktidarın etkisi altındadır ve önemli bir rol oynamaktadır. Yayın yasakları, 2013 yılından bugüne kadar sıkça başvurulan bir uygulama olmuştur ve toplumun kanaatlerini ve oy verme davranışlarını etkileyebilecek konulara yayın yasağı getirilmiştir.
RTÜK, AKP HÜKÜMETİNE MUHALİF KANALLARA DAHA FAZLA CEZA KESİYOR
Radyo Televizyon üst Kurulu’nun düzenleyici bir kurumun ifa etmesi gereken görevin ötesinde bir vazife üstlendiği kanaati oluşmuştur. RTÜK’ün yasalar gereği siyasi iktidarın etkisine açık olduğu tespit edilmiş ve RTÜK’ün AKP hükumetine muhalif veya eleştirel yaklaşan kanallara daha fazla ceza kestiği gözlemlenmiştir. Yeni İnternet Yasası, siyasal iktidara ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na keyfi olarak internet sitelerine erişimi yasaklama gücünü vermiştir.
TWİTTER’A EN ÇOK İÇERİK SİLDİRME TALEP EDEN DEVLET TÜRKİYE OLDU
2013 senesinden itibaren erişime engellenen internet sitesi sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Gezi Protestoları sonrasında sosyal medya kısıtlamaları dramatik bir şekilde artmıştır. Türkiye, 2015 senesinde Twitter’a en çok içerik sildirme talebiyle başvuran devlet olmuştur. 2013 yılından bu yana Twitter ve Youtube’a erişim ülke çapında iki kere engellenmiştir.
MEDYA KURULUŞLARININ ELEŞTİREL TUTUMLARI AZALDIKÇA KAMU KAYNAKLARINDAN DAHA FAZLA FAYDALANIYOR
Siyasal iktidar, kamu bağlantılı şirket reklam ücretleri ve Basın İlan Kurumu ilanları vasıtasıyla medya kuruluşları ile ekonomik bir ilişki içerisindedir. Bu ilişki tiraj rakamları ve izlenme oranları dikkate alındığında piyasa ekonomisinin öngördüğü rasyonaliteden uzaktır. Kamu kaynaklarının dağıtılmasında siyasi kaygıların daha önemli bir rol oynadığı kanaatine varılmıştır. Hükumete yönelik eleştirel tutum ile hükumet kaynaklı iktisadi refahın dağılımı arasında bir ilişki gözlemlenmiştir. Medya kuruluşlarının eleştirel tutumlarını azalttıkça, kamu kaynaklarından daha fazla faydalandıkları gözlemlenmiştir.
KAMU KAYNAKLARININ KEYFİ DAĞITILMASI
Medya sahiplerinin, medya dışındaki iş kollarındaki faaliyetleri sahibi oldukları medya kurumlarının yayın politikasından ziyadesiyle etkilenmektedir. Medya’nın yayın politikası medya patronlarının siyasal iktidar ile kurdukları ihale ilişkilerini şekillendirmektedir. Kamu İhale Kanunu’ndaki sorunlar, kamu kaynaklarının keyfi dağıtılmasını beraberinde getirmiştir. Bu keyfilikten faydalanmak isteyen işadamlarının ise sahibi oldukları medya kuruluşlarını bu doğrultuda kullandıkları ve siyasal iktidar tarafından kullanmaya zorlandıkları gözlemlenmiştir.
ELEŞTİREL MEDYA SAHİPLARİNİN DİĞER İŞ KOLLARINDAKİ FAALİYETLERİ MALİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞIYOR
Maliye bürokrasisinin siyasal iktidar ile medya kuruluşları arasındaki ilişkiyi şekillendiren bir aktör olduğu kanısı uyanmıştır. Hükumete yönelik eleştirel tutumuyla dikkat çeken gazeteler ve medya sahiplerinin diğer iş kollarındaki faaliyetleri mali ve idari yaptırımlarla karşılaşmışlardır. Bu mali ve idari denetimlerin zamanlaması açısından sistemli ve güdümlü olduğu gözlemlenmiştir. Öte yandan, hükumet politikalarını destekleyen medya organı sahiplerinin, faaliyet yürüttükleri diğer iş kollarında çarptırıldıkları vergi cezalarının ve idari yaptırımların uzlaşma yöntemiyle veya keyfi olarak görmezden gelinerek uygulanmadıkları gözlemlenmiştir.
BASIN RAPORU: 'AKTROLLER’ İÇİN DAHA AYRINTILI ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR
Çalışmamızın elde ettiği bulgular ve vardığı sonuçlar, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yapısal bir dönüşüm ihtiyacına işaret etmektedir. Çalışmada ele alınan parametrelerin yanı sıra, medya sektörünün siyasal iktidar ile kurduğu sorunlu ilişkinin keşfedilmeyi bekleyen birçok boyutu daha bulunmaktadır. Yerel gazeteler ile yerel siyasi birimler arasındaki ilişkiler, sosyal medyada bir siyasi merkez tarafından organize edilen ve troll olarak adlandırılan grupların finansman kaynakları, orantısız derecede yüksek gazeteci maaşları, iş verimliliğine bağlı olmadan işten çıkartılan gazeteciler ve kamu ihale süreçlerinin şeffaflaşması gibi konular daha ayrıntılı bir çalışmayı hak etmektedir.”
Türkiyenin konuştuğu tacizci kadın gözaltındaİstanbul'da "Öğrenciyim, kolonya satıyorum" diyerek iş yerlerine girip erkek çalışanları taciz eden 30 yaşındaki Z.E. gözaltına alındı.03 Temmuz 2026 Cuma 09:20GÜNDEM
Tacizci kadınla ilgili şoke eden detay!İstanbul'un İkitelli, Bayrampaşa ve Avcılar ilçelerinde "Kolonya satıyorum, öğrenciyim" bahanesiyle iş yerlerine girerek erkek çalışanlara tacizde bulunan kadının, aynı yöntemi ilçe ilçe gezerek uyguladığı ortaya çıktı.02 Temmuz 2026 Perşembe 11:54GÜNDEM
Öğrenci affı teklifi Meclis'e sunuluyorÜniversite eğitimini çeşitli nedenlerle tamamlayamayan binlerce kişi için beklenen öğrenci affı düzenlemesinde önemli bir gelişme yaşanıyor.02 Temmuz 2026 Perşembe 11:52GÜNDEM
Cep telefonlarında yeni dönem başladı!BTK, yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti.02 Temmuz 2026 Perşembe 11:50GÜNDEM
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam geldi! İşte son tarifeler...Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam yapıldı. Osmangazi ve Çanakkale Köprülerinden geçiş ücreti 1170 liraya yükseltildi01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:32GÜNDEM
Genç çalışanı zorla öpmeye çalışınca beklemediği tepkiyle karşılaştı!İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bir atölyede ürün tanıtımı yapmak amacıyla iş yerine gelen bir kadın ile çalışan arasında yaşanan gerginlik, kısa sürede tartışmaya dönüştü.01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:25GÜNDEM
Tutuklanan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin görevden uzaklaştırıldıİçişleri Bakanlığı, İzmir'in Seferihisar ilçesinde Belediye Başkanı olarak görev yapan İsmail Yetişkin hakkında önemli bir idari karar alındığını açıkladı.01 Temmuz 2026 Çarşamba 08:35GÜNDEM
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar!Hukuk davalarında uzun süredir uygulanan önemli bir usul konusunda Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir karar geldi.30 Haziran 2026 Salı 10:44GÜNDEM
Müge Anlı'da aranıyordu, DEAŞ operasyonunda ortaya çıktı2017 yılında birlikte yaşadığı kadınla birlikte ortadan kaybolan ve 2019'da Müge Anlı'nın programında aranan Çekdar Yılmaz'ın yıllar sonra DEAŞ saflarına katıldığı ortaya çıktı.30 Haziran 2026 Salı 10:42GÜNDEM
Milyonlarca liralık sahte altın vurgunu! 10 ilde düğmeye basıldı...Kahramanmaraş merkezli yürütülen soruşturma kapsamında sahte altın üretip piyasaya sürdükleri öne sürülen şüphelilere yönelik 10 ilde operasyon düzenlendi.30 Haziran 2026 Salı 10:40GÜNDEM
Tahta araçla 79 kilometre hız yaptıRize'nin ünlü Ayder Yaylası'nda tamamen ahşaptan yapılan otomobiliyle dikkat çeken bir vatandaşın sosyal medyada büyük ilgi gören paylaşımı, resmi incelemeyi beraberinde getirdi.30 Haziran 2026 Salı 10:32GÜNDEM
Askerlikte yeni dönem!Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını yakından ilgilendiren askerlik düzenlemesi için çalışmalar hız kazandı.30 Haziran 2026 Salı 10:31GÜNDEM
YKS'de hatalı sorular var iddiası! İptal mi olacak?Yaklaşık 2,5 milyon adayın ter döktüğü YKS'de hatalı olduğu iddia edilen iki soru için ÖSYM düğmeye bastı.Soruların iptal edilip edilmeyeceği önümüzdeki hafta çıkacak bilirkişi raporuyla netleşecek.27 Haziran 2026 Cumartesi 11:09GÜNDEM
Trafikte görülmemiş hız cezası! Yolcu uçağından bile hızlı çıktıİstanbul Pendik'te bir sürücüye kesilen hız cezası, hem rakamı hem de iddiasıyla büyük şaşkınlık yarattı.27 Haziran 2026 Cumartesi 10:15GÜNDEM
Kadir İnanır'ın cenaze programı netleştiHayatını kaybederek tüm Türkiye'yi yasa boğan Türk sinemasının efsane ismi Kadir İnanır, pazar günü düzenlenecek törenlerin ardından toprağa verilecek.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:56GÜNDEM
Endişelendiren tablo! O kentte ölüm hızı zirve yaptıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini yayımladı.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:52GÜNDEM
Kamu kreşlerinde yeni dönem! Tüm kurallar değiştiKamu kreşleri için yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme, açılış, personel, denetim ve dijital takipte yeni standartlar getirdi.27 Haziran 2026 Cumartesi 09:48GÜNDEM
Kadir İnanır hayatını kaybettiZatürreye bağlı solunum sıkıntısı nedeniyle Acıbadem Fulya Hastanesi'ne kaldırılan 77 yaşındaki Kadir İnanır'ın durumu kötüleşti.26 Haziran 2026 Cuma 16:01GÜNDEM
Türkiye güne dev operasyonla başladı! Yüzlerce kişi gözaltına alındıAdalet Bakanı Akın Gürlek, organize suç örgütlerine yönelik başlatılan eş zamanlı operasyonlarda 81 ilde 48 operasyon düzenlendiğini ve toplam 841 şüphelinin yakalandığını açıkladı.26 Haziran 2026 Cuma 12:07GÜNDEM
Kocaeli’de Edebiyat Rüzgârı…Kocaeli, önemli bir kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.26 Haziran 2026 Cuma 09:23GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.