GİRİŞİMCİDEN İHRACAT HAMLESİ
2023’de 9 milyar TL ciro hedefi...

18 Ocak 2023 Çarşamba 10:59
Enerji sektöründe küresel aktör haline gelen Girişim Elektrik, 9 milyar liralık ciro beklediği 2023'te ihracatta 80 ülkeye ulaşmayı ve ihracat gelirini cirosunun yüzde 25’ine çıkarmayı hedefliyor.
Son yıllarda enerjinin her alanındaki başarılı faaliyetleri ile hızlı bir büyüme kaydederek küresel aktör haline gelen Girişim Elektrik grubu, 2023 hedefini “ihracatta 80 ülkeye ulaşma ve ihracat gelirini cirosunun yüzde 25’ine çıkarma” şeklinde belirledi.
Girişim Elektrik Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Yüksek Mühendisi Behiç Harmanlı, enerjinin her alanına yönelik faaliyetler sürdürdüklerini, enerjinin üretim, iletim ve dağıtımı alanında geniş bir ürün yelpazesine yönelik ekipman-sistem üretimi ve anahtar teslim kurulumlar gerçekleştirdiklerini iletti. 2023 yılı hedefleri olarak yeni gerçekleşecek ihracatlarla 80 ülkeye ulaşmayı ve toplam cironun yüzde 25'i kadar ihracat miktarına çıkmayı amaçladıklarını bildirdi.
2023’de 9 milyar TL ciro hedefi
Harmanlı, firmanın faaliyetlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2023 yılı sonunda şirketin bağlı olduğu tüm gruplarla birlikte 9 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Harmanlı’nın verdiği bilgiye göre, Grubun üretim şirketi olan Europower Enerji’nin Ar-Ge merkezinde 70’e yakın mühendis çalışıyor, bazıları TÜBİTAK destekli olmak üzere 20’e yakın projenin ticari hale gelmesi amaçlanıyor. Girişim, Ar-Ge Merkezi harcamalarında Türkiye’de ilk 100 firma içerisine girmeyi hedefliyor. Bu arada Girişim Elektrik ve Europower Enerji’nin 2023 yılında Fortune 500 listesinde yer alacağı öngörülüyor.
Yurt içi ve dışında 72 şantiye
Behiç Harmanlı, Türkiye ve yurt dışında gruba ait 72 şantiyenin faaliyet gösterdiğini belirterek, "Girişim Elektrik, yenilenebilir enerjinin rüzgâr, güneş ve hidroelektrik santralleri başta olmak üzere trafo merkezleri, kompanzasyon ve enerji otomasyon sistemlerinde faaliyet gösteriyoruz, bu marifetimizi dünyanın neresinde olursa olsun kullanacak yetenek, bilgi, finans ve yatırım iştahına sahibiz." diye konuştu.
Yatırımlarda Avrupa ve Türkiye başta olmak üzere, ABD ve Kanada'yı mercek altına aldıklarını dile getiren Harmanlı, "Dünyada enerji ihtiyacı giderek artıyor. ABD, Kanada ve Avrupa'da enerji ile ilgili yatırım yapmak önceliklerimiz arasında. Türkiye ve Avrupa’da ESCO projeleri ile ilgileniyoruz. ESCO; yap-devret-işlet modelini temsil ediyor. Dünyada oldukça popüler bir iş modeli. Türkiye, ESCO modeli ile yatırımların yapılması için çok uygun bir ülke. Bu modelde, sanayici olmasanız da elektrik üreten bir firma haline geliyorsunuz. 2 yıl içerisinde 150 MW, yaklaşık 120 milyon Euro’luk yatırım planlamaktayız’’ diye konuştu.
Finansman kanalları açık
Harmanlı, yabancı kredi sağlayıcılarının şirketlerine güven duyduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Makedonya'nın ilk EBRD finansman destekli projesini üstlendik. Almanya'da, Karadağ'da ve Romanya'da güneş santralleri yapıyoruz. Azerbaycan, Nahçıvan'da rüzgâr ve hidroelektrik santralleri yapıyoruz. Afrika'nın en büyük trafo merkezini Cezayir'de kurduk. Fas'ta en büyük trafo merkezlerinden birini bitirmek üzereyiz. Firmamız beş kıtada iş yapıyor, ülkemize döviz kazandırıyor. Bu arada Girişim Elektrik’in satış kısmı var, burada başta Türk ürünleri olmak üzere 30 bin kalem ürünü hem yerel pazarda hem de dünya pazarlarından satışını gerçekleştiriyoruz. Firmamız, dünyadaki büyük kapasiteli üretici firmalar olan Siemens, Schneider ve ABB gibi şirketlerin partneri. Onların ürünlerini hem Türkiye'de hem de yurt dışına satmaktayız. Ayrıca bir test ve denetleme birimi kurarak, bu hizmetleri de kendi bünyemizden alıyoruz. Her üründe ‘yerli malı belgeli’ olarak yüzde 51’in üzerinde yerlilikte ürün üretiyoruz. Dünyanın değişik coğrafyalarına, farklı standartlara uygun ürün üretme yeteneğimiz mevcut. Otomasyon alanında yaptığımız çalışmalarla da yerli malı belgeli ürün ortaya koyan Türkiye'deki tek firmayız. Yazılımları yüzde yüz kendi imkanlarımızla üretiyoruz ve yerliliğin tamamı bize ait."
Harmanlı, elektriğin teknik açıdan alçak gerilim, orta ve yüksek gerilim temeline dayandığını, bu üç alanda da ekipman ve santral üretimi yaptıklarını dile getirdi.
Geniş üretim yelpazesi
Dağıtım şirketleri ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu her çeşit panoyu üretebildiklerine işaret eden Harmanlı, şunları kaydetti:
"Trafo merkezleri ve hidroelektrik santralleri için gerekli olan kontrol, kumanda ve SCADA panolarını üretiyoruz. Bunda da Türkiye pazarının yüzde 90’ına sahibiz. Firmamız 70'e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Orta gerilimde de en geniş ürün yelpazesinde üretim yapan tek firma konumundayız. Modüler hücre, hava ve gaz yalıtımlı orta gerilim anahtarlama cihazları konusunda en geniş akım sahasında üretim yapabiliyoruz. Dünyada en ağır standartlarda ürün talep eden Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde iş yapıyoruz. Sadece Katar’da önümüzdeki 5 yıl içinde 60-70 milyon dolar seviyesinde iş bağlantılarımız söz konusu. Bu bölgeye ürün satışı diğer coğrafyaların kapılarını da aralamakta kolaylık sağlıyor. Yüksek gerilimde de ayırıcıları 550 kV kadar üretebiliyoruz. Bu gerilim seviyesinde Türkiye pazarının lideriyiz."
Güneş paneli üretimi
Harmanlı, güneş paneli üretimi için 1000 MW kapasiteli fabrika kurduklarını anımsatarak, "Bu yıl inverter üretimini de gerçekleştireceğiz. Ev tipi ve endüstriyel tip olarak inverterler üretiyoruz. Bu yılın dördüncü çeyreğinde farklı bir fabrikayı da devreye alarak üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanında Almanya’da da bir panel fabrikası kurmaya karar verdik" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Konut fiyatlarında büyük artışKonut fiyatları Haziran ayında yıllık yüzde 32,8 arttı17 Temmuz 2025 Perşembe 11:11EKONOMİ
Konut satış rakamları açıklandıTürkiye genelinde Haziran ayında 107 bin 723 konut satıldı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:19EKONOMİ
Bütçe Haziran’da açık verdiBütçe Haziran’da 330,2 milyar TL açık verdi16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:18EKONOMİ
Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördüBitcoin, tarihinde ilk kez 120.000 dolar seviyesini aştı.14 Temmuz 2025 Pazartesi 08:55EKONOMİ
Motorine bir zam dahaAkaryakıt fiyatları rekor seviyelere ulaştı12 Temmuz 2025 Cumartesi 11:03EKONOMİ
Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttıAB ülkeleri, otomotiv ihracatında yine en önemli pazar...12 Temmuz 2025 Cumartesi 10:57EKONOMİ
İnşaat maliyetleri yüzde 22,40 arttıİnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,40 arttı10 Temmuz 2025 Perşembe 10:20EKONOMİ
Philip Morris sigaralarına yeni zamYeni fiyatlara göre bazı ürünlerin satış fiyatı 5 TL birden yükseldi.09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:38EKONOMİ
Mevduat stopajları arttırıldıYatırım fonları ve TL mevduatta stopaj oranı artırıldı09 Temmuz 2025 Çarşamba 08:41EKONOMİ
Borsa haftaya düşüşle başladıBorsa, haftaya yüzde 1,34'lük düşüşle başladı.07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:41EKONOMİ
UİB rakamları açıklandıUİB'in haziran ayı ihracat verileri açıklandı03 Temmuz 2025 Perşembe 11:12EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına temmuz zammı3 Temmuz 2025 itibarıyla zam geliyor...03 Temmuz 2025 Perşembe 11:03EKONOMİ
Temmuz ayı kira artış tavanı belli olduTemmuz ayı için kira artış tavan oranı yüzde 43,23 olarak gerçekleşti.03 Temmuz 2025 Perşembe 10:25EKONOMİ
Enflasyon rakamları açıklandıTüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık yüzde 35,05 oldu, aylık yüzde 1,37 arttı.03 Temmuz 2025 Perşembe 10:14EKONOMİ
İhracat rakamları belli olduBakan Bolat açıkladı...02 Temmuz 2025 Çarşamba 10:25EKONOMİ
İstikbal 12,5 milyar TL ile satıştaİstikbal A.Ş. 12 milyar 500 milyon TL'lik muhammen bedel ile satışa çıkarıldı.01 Temmuz 2025 Salı 10:17EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına indirim geliyorAkaryakıt fiyatlarında gerileme!25 Haziran 2025 Çarşamba 10:12EKONOMİ
Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olacak?Hürmüz Boğazı'nın kapatılması Türkiye’de enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırabilir24 Haziran 2025 Salı 11:23EKONOMİ
Alkin'den Kamu Harcamalarında Disiplinsizlik UyarısıProf. Dr. Emre Alkin, MAG Business’a konuştu: ‘İyi yönetilmeyen büyüme, ülkeyi borç batağına sürükler.’24 Haziran 2025 Salı 11:19EKONOMİ
Motorine indirim geliyorZamların ardından motorine indirim geliyor23 Haziran 2025 Pazartesi 08:00EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış