"GENELKURMAY TUZAĞA DÜŞMEDİ"
Çözüm süreci sebebiyle 2 yıldır PKK operasyonlarına izin vermeyen iktidarın, seçim yaklaşırken Ağrı´da 4 askerin yaralandığı çatışma emriyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Çözüm süreci sebebiyle 2 yıldır PKK operasyonlarına izin vermeyen iktidarın, seçim yaklaşırken Ağrı'da 4 askerin yaralandığı çatışma emriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Halkın askerle karşı karşıya getirilmek istendiğini belirten HDP'li Sırrı Süreyya Önder, "Askerlerin duruma zorla itildiği bilgisini paylaşınca Genelkurmay açıklama yaptı. Kendisini iktidar enstrümanı gibi kullandırmayacağını gösterdi." dedi.
Zaman gazetesine konuşan Sırrı Süreyya Önder, Doğan Ertuğrul'un sorularını cevapladı.
"Geçen hafta Ağrı'daki operasyon ile başladı, önceki gece genel merkezinize silahlı saldırı oldu. HDP seçim barajını geçme sınırına gelmişken neler oluyor?
Süreç Ağrı ile başlamadı aslında. Biraz dikkatlerden kaçtı ama çözüm sürecine yönelik yaklaşım değişikliği Mardin Mazıdağı'ndaki operasyonla başladı. Bu operasyonları devreye sokan akıl, halkın olası reflekslerini görerek plan yaptı. Ama halkın beklentimizin üstünde bir sağduyu ile canlı kalkan olması nedeniyle akamete uğradı. İkinci girişim Roboski'de katırların katledilmesiydi. 500-600 kişilik bir kalabalığın içine askerin 'üs bölgesi' dediği bir bölgeden, keskin nişancılar tarafından ateş açıldı. Direk katırlar hedef alındı ve 8 katır öldürüldü. Buradaki hayasızlık, insanların geçim kaynağı olan katırların katledilmesi değil, ardından 'katırlar intihar etti' açıklamasının yapılmasıdır. Tüm ümmeti-i Muhammed biliyor ki katırlar orada tek geçim kaynağıdır. Beklediler ki orada halk da askere bir şey yapsın. Biz durumun farkına vardık, bölgeye gittik, ben bizzat bir oyun kurgulandığını çözüm kurulunun tüm üyelerine tanıklı olarak ilettim.
Neye dayanarak bölgede bir oyun kurgulandığını söylüyorsunuz?
Bakın, Ağrı'da Cumhurbaşkanı ve Başbakan ellerine önceden tutuşturulan bilgileri sıcağı sıcağına paylaştılar. Olayın bir iktidar organizasyonu olduğunu gösteren en net veri budur. Neredeyse çatışma meydanından canlı yayın yaptılar.
Evet, Erdoğan çatışmanın sürdüğünü miting meydanında açıkladı.
Ama mızrak çuvala sığmadı ve biz ön aldık. Alandaki askerlerin bu duruma zorla itildikleri ve hoşnut olmadıkları bilgisine de ulaştık. Kısa süre sonra Genelkurmay açıklama yapmak zorunda kaldı. Yoksa ihale genelkurmaya yıkılacaktı. Burada da hayasızca olan, başka bir kavram bulamıyorum maalesef, Genelkurmay'ın teşekküründen sonra bile yapılan 'halk ucundan tutmuştur' açıklamasıdır. İktidarın yaptığı bu açıklama valinin katırlar intihar etti açıklamasından daha az kerih değildir.
Devlet kademelerinden gelen çelişkili açıklamaları neye bağlıyorsunuz?
Ağrı'da şöyle bir manzara ortaya çıktı. İktidar bloku Dolmabahçe deklarasyonu ile ortadan ikiye bölünmüş durumda. Bu iki parça da kendi içinde kaç parçaya ayrılıyor bilmiyorum. Kalıcı olmayabilir ama gerçek bir bölünme var. Egemen iktidar bloku fayda temelli bir ittifaktır ve uzlaşma zeminini kolayca bulabilirler.
Kobani eylemlerinde asayişi sağlamak için Öcalan'dan yardım isteyen iktidar, sokakların karışmasını neden istesin? Çatışmalar iktidara oy kazandırır mı?
Allah bir kuluna zeval vermeden önce aklını alırmış. Tek açıklaması bu... Rasyonel akıl devrede olsa, feraset devrede olsa, böyle davranmazlar. Bir de akıllarınca Kobani'den sonra gereken önlemi aldıklarını düşünüyorlar. Kobani'de kabul edilemez boyutlara ulaşan tepkileri önlemek için İç Güvenlik Yasası'nı çıkardılar. Zannediyorlar ki yasa ile tepkileri önleyebilirler. Ama unuttukları bir şey var, işin içinde halk varsa kağıt üzerinde rasyonel görünen planlar irrasyonel çıkar. AKP bunu anlamıyor çünkü bir tarihi, bir hafızası yok. AKP'nin kuruluş felsefesinde bir reddiye vardır ama riyakâr bir reddiye vardır. Kendi iç çatışmaları ayyuka çıkınca bunu görüyoruz. Bakmayın siz AKP'lilerin 'baldıran zehiri içeriz' dediklerine. Ayaklarına taş değmedi. Ne bedel ödediler bugüne kadar? Oysa Kürt hareketi çok badireler atlattı. Bölge halkı, İç Güvenlik Yasası'ndan daha şedit neredeyse pogrom yasalarının geçerli olduğu dönemleri yaşadı. Dişiyle tırnağıyla bugünlere getirdiği barış sürecinden geri dönüşe izin verir mi? Biledikleri bu... Dünyanın bütün mazlumları hafızalarıyla var olur, onları o yaşatır. AKP böyle bir hafızadan yoksun.
Eğer bu olaylar planlı ise amaç iktidarın Orta Anadolu'da oy kaybettiğini gösteren anketler olabilir mi?
Olayın arkasında keşke böyle kalabalık bir değerlendirme olsa. Ben bunun bile iyimser bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Bakın açık konuşayım, bunun arkasında sadece can telaşı, can havli var. Fizikî bir can korkusu değil, elindeki mutlak iktidarın kayıp gitmekte olduğunu görüyor. Onun korkusu ve gerçeği var.
Bizdeki devlet aklı bu teveccühü saha kenarından izlemeyecek anlaşılan...
Hüseyin Avni Ulaş'ın Türkiye'deki muktedir sistem için söylediği çok sevdiğim bir lafı var: 'Sistem, yukarda becerikli hain, aşağıda muti köleler ister.' Biz hain muktedir de muti kul da olmadan mücadele edeceğiz, o devlet aklıyla...
Efkan Ala'nın 'Temenni ederim HDP barajı geçemez.' açıklaması iktidarın çözüm sürecini sürdürmeye pek de niyetli olmadığı anlamına gelmiyor mu?
Bir siyasetçi için çok riskli bir değerlendirme olacak ama ben muhataplarımız içinde Efkan Bey'i ayrı bir yere koyarım. Meseleyi en iyi anlayanlardan biri olarak görüyorum. Umarım barajı aşamaz dese de öyle görüyoruz. Baştaki söylediğimiz can havli meselesine dönüyoruz yine. Efkan Bey düşünseydi HDP barajın altında kalırlarsa bu bütün ülkeyi, başta kendileri olmak üzere zor duruma sokar.
İktidar kontrollü bir gerginliği, hatta çatışmayı göze almışsa?..
Bu nasıl göze alınır? Bunun bedeli çatışmadır, insan canıdır.
Ala'nın açıklamaları süreçle ilgili şüpheleri artırmıyor mu?
Süreçle ilgili kuşkuyu artıran bu demeçten daha vahim gelişmeler var. İç Güvenlik Yasası, süreci sabote etmek için çıkarılan bir pratiktir. Bu yasa bizim ısrarımız olmasa bu süreci fiilen bitirmek üzere atılmış bir adımdır. Ama biz bu hamleyi de boşa çıkardık. Çünkü bizim için sadece yukarıdan tesis edilecek bir barışın mühendislikten başka bir anlamı yok. Önemli ama bir mütemmim cüzü var, o da tabanda bu barışı sağlamaktır. Hükümetten doğan bu boşluğu toplumdaki aklıselim ve irfan sahibi kesimler doldurdu. Birçok toplum kesimi, 'bu süreci bırakmayın' mesajı verdi. Bizim açımızdan muhatap artık tüm Türkiye'dir. Hükümet bundan bir hayır devşirmek istiyorsa üzerine düşeni yapacak.
Yani iktidar sorumluluğu Kürt tarafına yıkamadığı için mi sürece devam ediyor?
Fotoğrafın adı tastamam budur. Üstelik kabullenemediğimiz riyakar yaklaşımlar dillendiriliyor iktidara yakın kalemler tarafından. 'Ya işte seçim dönemidir' filan diye ifşa ediyorlar. Bu kabul edilemez. Olup bitenden rahatsız olan, irfan sahibi, hamiyet ehli insanlar var partide. Evet, AK Parti bir koalisyon ama ben bir şer koalisyonu olarak görmüyorum. Bu sıkıştırma politikasına en büyük tepki kendi içinden gelecektir. Dar bir zümrenin istikbal hesabı için böyle bir vebali kimse omuzlayamaz. Bunun çok alameti de belirmeye başladı zaten.
Oy kaybının nedeni çözüm süreci değil, yolsuzluk
Mardin, Roboski ve Ağrı'da yaşanan iktidar kaynaklı bir kışkırtma ise hedef yeniden çatışma sürecinin başlaması mı?
İktidar burada bloku yanlış bir değerlendirmeden yola çıkıyor. İktidarın oy kaybettiğini artık işitme engelli sultan bile biliyor. Ama iktidar sebebini yanlış yerde arıyor. Neden biliyor musunuz? Bugün partinin kurucusunun dile getirdiği şirket metaforu AKP'de cisim bulmuş durumdadır. Aslında karşımızda bir parti yok, bir şirket ve onun hissedarları ve CEO'su var. Bu kâr paylaşımda niza çıkınca çarşı karıştı, hisseler tepetaklak oldu. Şunu söylemek istiyorum. İktidar, kaybettikleri oyu bütün bu yolsuzluklara uğursuzluklara bağlamak yerine çözüm sürecine bağladı. Oysa ellerinde kalan oyun büyük kısmının nedeni çözüm sürecidir. Verili siyaset için veri ve onu yorumlayacak akıl lazım. Bu olmadığı için 'Ne yapalım Kürt'e yüklenelim' dediler. Bu ülkede devlet, siyaset zaten tüm yakın tarih boyunca hep iç çatışmalarını Kürt'e ihraç ederek kompanse etti.
İktidar, muhalefete nefes alacak alan bırakmadı
Nedir sizi bu seçimde popüler yapan?
Eskiler 'Hubb-u Ali mi, buğz-u Muaviye mi?' derlerdi. Bu seçim biraz böyle bir seçim... Hepsi makbulümüzdür, kabulümüzdür. Yani ser çava, başımız üstüne... Kürt partilerinde âbâd olan bir tane insan yoktur ama hayatını, yakınlarını kaybeden birçok insan var. Bir Meclis grubunda kâğıt-kalem aldık ve hesap yaptık. 25 vekil toplam 117 yıl hapis yatmışız. Bu partinin gerisinde böyle bir bedel var. Öte yandan hükümet özgürlük alanlarını, yok ondan da vazgeçtim nefes alma alanlarını o kadar daralttı ki, insanlara nefes aldırabilecek bir auraya ihtiyaç hasıl oldu. HDP bu bu insanlara zemin sağlamaya başladı. Birbirimizi daraltmadan dindar, Alevi sol, sosyalist başka inançlar ve halkların temsiliyeti var bizde. Hükümetin buraya ittiği insanlar var. CHP ve MHP, iktidarın işini kolaylaştırmaktan başka bir şey yapmıyor. O kadar ki iktidar üyeleri yer yer pervasızca 'Sizin gibi muhalefete can kurban' bile diyorlar. İnsanlar eski ağza yeni taam niteliğinde bir yeniliği HDP'de gördü. Buna tam yetkin miyiz, hayır değiliz. Biz de öğreniyoruz. Lenin'in bir lafı var, canı rahmet istedi, (kahkahalar atıyor) aynen böyle yaz, Allah amelince rahmet eylesin. Diyor ki: 'Bir hatayı büyütmek istiyorsanız onda ısrar edin.' Biz hatamızda ısrar etmemeyi biliyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünlü isimlere şafak baskını! Kan örnekleri alınacakTürkiye'nin en ünlü isimleri ile bazı sosyal medya fenomenleri hakkında uyuşturucu kullandıkları şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Ünlülerden tek tek kan örnekleri alınacak.İşte tam liste....08 Ekim 2025 Çarşamba 09:01GÜNDEM
Yerel gazeteler birer birer kapanıyor! 467'den 118'e düştüBasın İlan Kurumu’nun (BİK) uyguladığı birleşme politikasının yerel basını erittiğini dile getiren Prof. Dr. İrvan, Resmî ilan gelirlerine bağımlı olan yerel gazetelerin ayakta kalamayınca kapandığını kaydetti.07 Ekim 2025 Salı 12:30GÜNDEM
Balıkçılar tetikte! Bir insansız deniz aracı daha mı?Artvinli balıkçılar, denizde gördükleri cismi insansız deniz aracı sanarak Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi, ekipler konuyla ilgili inceleme başlattı.07 Ekim 2025 Salı 10:49GÜNDEM
Seçil Erzan davasında mütalaa! 342 yıla kadar hapisYüksek karlı gizli fon vaadiyle aralarında ünlü futbolcuların da bulunduğu pek çok kişiyi dolandırdığı iddia edilen Seçil Erzan’ın davasında mütalaa açıklandı. Savcılık, Erzan’ın 342 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.07 Ekim 2025 Salı 10:40GÜNDEM
Bu kadarına da pes! Fayton çeken ata alkol içirdilerMuğla’nın Yatağan ilçesinde bir düğünde ata bile alkollü içki içirdiler. Vatandaş kamerasına yansıyan görüntüler tepki çekerken sürekli alkollü içki verildiği öğrenilen atın bağımlı hale geldiği öğrenildi.07 Ekim 2025 Salı 10:31GÜNDEM
Bakan Fidan: 'Hedefimiz bölgede istikrarı sağlamak'Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan basınına yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bölgesel gücünü, itibarını ve liderliğini bölgeye istikrar getirmek için kullanıyoruz" dedi.07 Ekim 2025 Salı 10:20GÜNDEM
Kahverengi kokarca ev ve araçları istila ettiKaradeniz bölgesinde fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kışı geçirmek için bu kez evleri ve araçları istila etti.07 Ekim 2025 Salı 10:07GÜNDEM
Kan donduran görüntüler gündem olmuştu! Kedi cinayetinin cezası belli olduİstanbul’un Başakşehir ilçesinde tadilat için gittiği sitede sahipli ‘Cezve’ isimli kediyi işkence yaparak ölümüne neden olan sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sanığın 3 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.07 Ekim 2025 Salı 10:01GÜNDEM
Otopsi raporu çıktı! Güllü’nün kanında 3,53 promil alkol tespit edildiYalova’nın Çınarcık ilçesinde 5. kattaki evinin penceresinden eğlendiği sırada aşağı düşerek hayatını kaybeden ünlü sanatçı Güllü’nün soruşturması çerçevesinde Adli Tıp tarafından hazırlanan raporda, sanatçının kanında 3,53 promil alkol çıktığı bildirildi07 Ekim 2025 Salı 08:10GÜNDEM
Sürücüler dikkat! Zorunlu kış lastiği uygulamasında yeni tarihUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, zorunlu kış lastiği uygulamasının 15 Kasım’da başlayıp 15 Nisan’da biteceğini bildirdi.04 Ekim 2025 Cumartesi 13:14GÜNDEM
İsrail'in alıkoyduğu 36 Türk aktivist Türkiye'ye getirilecekDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Küresel Sumud Filosu'na yönelik İsrail müdahalelerinde alıkonulan Türk vatandaşlarının 36'sının bugün öğleden sonra özel bir uçak seferiyle Türkiye'ye getirileceğini duyurdu.04 Ekim 2025 Cumartesi 13:01GÜNDEM
Yürekleri ağza getiren anlar! Balıkçı teknesinin dev dalgalarla mücadelesiKırklareli’nin Kıyıköy beldesinde fırtınaya rağmen denize açılan balıkçı teknesinin dev dalgalarla mücadelesi yürekleri ağza getirdi.04 Ekim 2025 Cumartesi 12:34GÜNDEM
MİT, İsrail casusu dedektifi yakaladıMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İsrail’e çalıştığını tespit ettiği bir kişiyi "Metron Faaliyeti" adı verdiği operasyon ile yakaladı.03 Ekim 2025 Cuma 12:16GÜNDEM
Dışişleri Bakanlığı'ndan "Küresel Sumud Filosu" açıklamasıDışişleri Bakanlığı kaynakları, uluslararası sularda seyir halindeyken İsrail güçlerince saldırıya uğrayarak el konulan Küresel Sumud Filosu'nda bulunan Türk vatandaşlarının durumunun yakından takip edildiğini açıkladı.02 Ekim 2025 Perşembe 12:23GÜNDEM
Elinde bu paradan olan köşeyi döndü! Binlerce TL ediyorAynı anda 3 farklı baskı hatasını birden taşıyan 1986 basımı 50 liralık madeni paralar, koleksiyon piyasasında büyük ilgi görüyor.02 Ekim 2025 Perşembe 10:27GÜNDEM
Savcılık Ayşe Barım'ın tahliye kararına itiraz ettiGezi Parkı olaylarının organizatörü olduğu iddia edilen menajer Ayşe Barım'ın tahliye kararına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti.02 Ekim 2025 Perşembe 10:18GÜNDEM
Tahliye sonrası Ayşe Barım'dan ilk görüntüGezi Parkı soruşturmasında tutuklanan menajer Ayşe Barım'ın, adli kontrol tedbirleriyle tahliyesine hükmedildi. Serbest bırakılan Ayşe Barım'ı, cezaevi çıkışında magazin muhabirleri karşıladı.02 Ekim 2025 Perşembe 08:15GÜNDEM
Lastik botta 6 düzensiz göçmen yakalandıMuğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında 6 düzensiz göçmen ve 1 göçmen kaçakçısı şüphelisi yakalandı.01 Ekim 2025 Çarşamba 11:44GÜNDEM
İnsansız deniz aracı imha edildiTrabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında bir balıkçı teknesi tarafından önceki gece bulunan Ukrayna’ya ait insansız deniz aracı Yoroz Limanı açıklarında askeri personel tarafından patlatılarak imha edildi.01 Ekim 2025 Çarşamba 11:14GÜNDEM
Şekerde 'metal kalıntısı' iddiası! Bakanlık harekete geçtiTarım ve Orman Bakanlığı, şeker fabrikalarından gelen şekerlerde 'metal kalıntısı' şikayetleri üzerine harekete geçti.01 Ekim 2025 Çarşamba 11:09GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış