22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

ETHEREUM REKOR TAZELEDİ

Bitcoin’den sonra Ethereum da yastık altında...

Ethereum rekor tazeledi

03 Kasım 2021 Çarşamba 12:54

Kripto paralara olan ilginin tüm dünyada her geçen gün daha da arttığını söyleyen Türkiye’nin en yüksek işlem hacimli Kripto para borsalarından Paritex’in CEO’su Özgür Serkan Uslu, “Bitcoin’den sonra en yaygın kullanılan kripto paraların başında ise şüphesiz Ether (ETH) geliyor. Ethereum bir akıllı sözleşme platformu olarak, geliştiricilere kendi blockchaini üzerinde merkeziyetsiz uygulama (DApp) geliştirme olanağı sunuyor. Bu sayede kendi blockchain alt yapısı olmayan pek çok kripto para projesine Erc20 akıllı sözleşme özelliği ile ana kaynak olma özelliği gösteriyor. Yani token olarak piyasaya sürülen pek çok kripto para projesi Ethereum tabanlı çalışıyor. İşte tam da bu sebeple ethereum günlük hayatta kullandığımız pek çok ürüne hammadde olma özelliği gösteren petrole benzetiliyor ve “Dijital Dünyanın Petrolü” olarak nitelendiriliyor” dedi. 

Özellikle Ethereum 2.0 güncellemesinin ardından bu yana kaydettiği yükselişle gözleri üzerine çeken ether (ETH), Beacon zincirinin ilk güncellemesi olan Altair’in işleme konmasından sadece birkaç gün sonra tüm zamanların rekor seviyesini (ATH) tazeleyerek 4.550 dolar seviyelerine yükseldi. Cryptoquant verileri incelendiğinde bu yükseliş seyrinin altında ise likiditeyi azaltan ciddi bir yastık altı etkisi olduğuna işaret ediliyor. Verileri analiz eden Paritex CEO’su Özgür Serkan Uslu, “Ethereum arzının 8.1 milyon adet, yani %6,85’i 2.0 güncellemesi için stake edilmiş durumda. Ayrıca tüm kripto para borsalarındaki toplam rezerv ise 17.9 milyon, yani arzın sadece %15,14'ü. Dolaşımdaki ETH 'lerin %78'i ise likit halde değil! Ether'in yükseliş trendi ve yeni rekor fiyatlanması, Eth 2.0 stake sözleşmesinde kilitlenen coin miktarının ilk kez 8 milyonu aşmasının ardından geldi. Bu süreç, dolaşımdaki mevcut arzı azaltmaya devam ediyor ve fiyat üzerinde yukarı yönlü pozitif baskı oluşturuyor.”

Ethereum  likiditesini kısıtlayan 3  ana aktör :

Tüm kripto para borsalarındaki toplam rezerv ise 17.9 milyon, yani toplam arzın sadece %15,13’ü likit olarak piyasada dolaşıyor. Uzun vadeli yatırımcılar tarafından %6,85’i 2.0 güncellemesi için stake edilmiş durumda olduğuna göre, “Peki, geriye kalan ETH ne şekilde nerede tutuluyor?” sorusu akıllara geliyor. Konuyu değerlendiren Paritex CEO’su USLU, “Temeli sağlam, kendini devamlı güncelleyip geliştiren ve kripto ekosistemine katkı sağlayacak köklü projeler kurumsal yatırımcıların ilgisini daima çekiyor kurumsal yatırımcılar ise yüklü miktarda ETH satın alıp soğuk cüzdanlara taşıyarak dolaşımda olan arzı azaltan ilk aktör olarak sayılabilir. Madenciler ise kazandıkları ETH’ları doğrudan piyasaya sürmeyerek yastık altı eden ikinci aktör olarak görülebilir. Soğuk cüzdanlarda yüklü miktarda ETH bulunduran balina diye tabir edilen büyük yatırımcılar da likiditeyi kısıtlayan üçüncü ana aktör olarak göze çarpıyor.”

Ethereum değerlenmesindeki ana sebepler 

Ethereum 1.0 dan 2.0 a geçişindeki her adımın projenin değerlenmesini sağladığı görüldü. Ethereum 1.0  iki şeritli, gidiş dönüş, işlek bir yol olarak düşünülmeli. Bu senaryoda arabalar, yoğun saatlerde akmayan bir trafikte gitmek zorunda kalacaklardır. Ethereum 2.0 ile birlikte  bölümleme özelliği geliyor, bu sayede blockchain onlarca şeritli bir otobana dönüşüyor. Tüm bunlar, aynı anda yapılabilen işlem sayısını artırmayı amaçlıyor.

Ayıca PoW'dan PoS'e geçişin büyük fayda sağlayacağı konulardan biri de enerji verimliliği. İş ispatı sistemi (PoW) , dudak uçuklatıcı bir enerjiye ihtiyaç duyuyor. Öyle ki Bitcoin blockchain'indeki tek bir işlemin karbon ayak izi, 667.551 VISA işlemine denk geliyor. Ethereum 1.0 üzerindeki tek bir ödeme, standart bir ABD hanesinde bir günde tüketilen enerjiden fazlasını kullanıyor. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından yapılan hesaplamalar, ETH 2.0 geçişiyle birlikte enerji tüketiminin %99 oranında azalacağını iddia ediyor.

Diğer bir deyişle, blockchain finansal özgürlüğü sağlama yolculuğunda çevresel bir felakete dönüşmeyecek. Çözüm ve iyileştirme odaklı her adım ETH için yeni rekorlar getiriyor. Ether (ETH) mevcut değerlenmesini koruyabilirse, Coinbase Institutional tarafından gönderilen tweet’te de vurgulandığı gibi, art arda sekizinci çeyrekte de kazanç elde etmiş olacak.

Blockchain ekosistemine katkısı mutlaka araştırılmalı!

Temeli sağlam olmayan projelere karşı da yatırımcıları uyaran USLU, “Paritex Bilişim Teknolojileri A.Ş yüksek PR bütçesi ile şişirilerek inanan bir kitleye pazarlanan sözde projeleri Kripto ekosistemine ihanet olarak değerlendiriyoruz.  Squid Game kripto parasında büyük bir vurgun yaşandı, bu tür olaylar kriptoya olan güveni sarsmasının yanı sıra yatırımcıları da ciddi oranda mağdur ediyor. Bu yüzden Paritex’te listelenecek projeleri çok ince detayına kadar inceliyoruz. Blockchain ekosistemine katkısı neler olur enine boyuna değerlendiriyoruz.  Türkiye’de en az sayıda kripto para ile işlem yapılan borsa olmamızda da bu sorumluluk bilinci yatıyor. Teknik alt yapısı sağlam gelecek vadeden yerli projelere hem kurumsal hem de yazılım olarak destek olup küresel kripto para piyasalarına yerli aktörler kazandırma amacıyla hareket ediyoruz. Yatırımcılarımızı korumak adına Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi 9 adet belli başlı projenin  yer aldığı Paritex işlem hacmi ile Coinmarketcap verilerinde en üst sıralarda yer almayı başarmıştır. Kripto para yatırımcıları kısa sürede çok kazanç sağlama içgüdüsü yerine sağlam projeler ile emin adımlarla yol almalıdır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi