27 Nisan 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

ERKEK TAKIMINDA OYNAYAN KADIN!

Fenerbahçe 'nin yazdığı kutlama mektubu dikkat çekti

Erkek takımında oynayan kadın!

11 Ekim 2018 Perşembe 12:39

Fenerbahçe kulübünün, Sabiha Rıfat Hanım'ıa yazdığı kutlama mektubu...Sabiha Rıfat Hanım, Fenerbahçe'nin 1927 ve 1928 yıllarında yenilmeyen voleybol takımında, 1929 yılında 5 erkek oyuncuyla birlikte forma giydi.

O tarihlerde Türkiye'de henüz bir bayan voleybol takımı bulunmadığından öğrenim görmekte olan ve büyük bir voleybol yeteneğine sahip bulunan Sabiha Rıfat Hanım'a okul arkadaşları kendi aralarında yer vermekte tereddüt göstermemişlerdi.
 
Yönetmeliklerde bir bayan sporcunun erkek takımında yer alamayacağına dair bir maddenin bulunmaması nedeniyle, Sabiha Rıfat Hanım'ın Fenerbahçe kulübü adına tescili yapılmıştı.
 
Hepsi Mühendis Mektebi'nde okuyan Aziz (Torun), Bedii Süheyl {Enüstün), Fikret (Germen), İsmail Hakkı (Ahbap), Yusuf ve Fahri Beylerden oluşan takım, 1927 ve 1928 yıllarından sonra 1929 yılında da bu kez Sabiha Rıfat (Gürayman) Hanım'lı kadrosuyla yenilmeden İstanbul Şampiyonluğu'nu kazandı.
 
Fenerbahçe Kulübü, Umumi Kaptanı ve Genel Sekreter Vekili Hayri Celaleddin (Atamer), voleybol takımı kaptanı Bedii Süheyl (Enüstün) aracılığı ile Sabiha Rıfat Hanım'a şu mektubu göndermişti:
 
Aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın mühendisi olan Sabiha Rıfat Güreyman, Anıtkabir inşaatında kontrol mühendisi olarak görev yaptı."Bu memlekette ilk defa cem'i bir sporda erkek arkadaşlarla beraber olarak oynamak suretiyle gösterdiğiniz teceddüt ve muvaffakiyetten dolayı sizi Fenerbahçe gençliği ve Hey'et-i İdaresi namına teşekkür etti.
 
Bir Türk kızının şampiyon bir erkek takımında resmi olarak yer alması Türk sporu adına büyük bir olaydı. Ve belki de dünyada ilk ve tekti.
 
Atatürk devrimlerinin Türk kadınına kazandırdığı haklardan ilk yararlanan Türk kızlarından biri olan Sabiha Rıfat Gürayman, Türkiye'nin aynı zamanda ilk kadın mühendisi olacak ve yıllar sonra Anıtkabir inşaatında kontrol mühendisi olarak görev yapacaktı.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Spor