ERDOĞAN'IN DİPLOMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Marmara Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezuniyetine ilişkin açıklama yapıldı.

04 Haziran 2016 Cumartesi 11:54
Marmara Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezuniyetine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada Erdoğan'ın mezun olduğunun tarihi belgelerle ve resmi kayıtlarla sabit olduğu bildirildi.
Marmara Üniversitesinin internet sitesinde, rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Arat imzasıyla yer alan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğrenimi, mezuniyeti ve diploması hakkında görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada yer alan bilgi kirliliği çerçevesinde, üniversiteye yöneltilen haksız ithamların giderilmesi amacıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacının hasıl olduğu vurgulandı.
Marmara Üniversitesi'nin "1883'e uzanan 133 yıllık köklü geçmişe sahip, ülkenin yarınlarını inşa edecek "güçlü gelecek" hedefine yönelmiş, Türkiye'nin en eski, büyük ve saygın yükseköğretim kurumlarından biri olduğu aktarılan açıklamada, "Üniversitemizin tarihi gelişim sürecinin, resmi internet sitemizdeki https://www.marmara.edu.tr/universite/genel/tarihce/" web adresli sayfada anlatılması dolayısıyla, kısa ve ciddi bir araştırmayla söz konusu süreç hakkında kolayca bilgi edinilebilmektedir. Dolayısıyla, kamuoyunun gündemine getirilmeye çalışılan ve tarihi belgelerle sabit gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmayan mesnetsiz iddiaların, web sayfamızdaki resmi bilgilere aykırılığı da kolayca görülebilmektedir." denildi.
Üniversitenin resmi internet sitesindeki http://diploma.marmara.edu.tr/ adresinde Marmara Üniversitesi'nden mezun olan herkesin diploma kaydı hakkında, "öğrenci bilgileri" veya "T.C. kimlik numarası ve diploma bilgileri" girilmek suretiyle sorgulama yapılabildiğine değinilen açıklamada, "Bütünüyle resmi bilgilere ve tarihi belgelere dayanan bu şeffaf ve aleni duruma rağmen, amacı ne olursa olsun gerçekle bağdaşmayan iddialar ortaya atılmakta, hem kurumumuz hem de mezunumuz olmasından her zaman gurur duyduğumuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, haksız ve mesnetsiz ithamlara maruz bırakılmaya çalışılmaktadır." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, üniversiteye ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
"Marmara Üniversitesinin tarihi geçmişi, Osmanlı Devleti dönemindeki Ticaret, Ziraat ve Orman Nezaretine (Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlığına) bağlı olarak 16 Ocak 1883 tarihinde kurulan ve eğitim süresi Sadaret (Başbakanlık) makamının kararı ile 4 yıl olması istenen Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi'ne (Hamidiye Yüksek Ticaret Okuluna) dayanmaktadır. Bu okul, 1889 yılında Maarif Nezaretine (Eğitim Bakanlığına) bağlanmış ve eğitim süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi yeniden yapılandırılmak amacıyla 1893 yılında geçici olarak kapatılmış ve 1897 yılında Maarif Nezaretine (Eğitim Bakanlığına) bağlı olarak tekrar açılmıştır.
Okul, 1915 yılında yapılan bir düzenleme ile Birinci Kısım ve İkinci Kısım olarak iki kademeli hale getirilmiş ve adı Ticaret Mekteb-i Alisi (Yüksek Ticaret Okulu) olarak değiştirilmiştir. 1925-1926 eğitim-öğretim döneminde ise iki yıllık eğitim veren Orta Ticaret Mektebi ve Yüksek Ticaret Mektebi ile üç yıllık eğitim veren İstanbul Ulum-u Aliye-i Ticariyye Mektebi (İstanbul Yüksek Ticaret Bilimleri Okulu) isimleri ile üç kademeli hale getirilmiş ve İktisat Vekaletine (Ekonomi Bakanlığı'na) bağlanmıştır. İstanbul Ulum-u Aliye-i Ticariyye Mektebinin adı 1934 yılında Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebine (Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'na) dönüştürülmüş ve 1938 yılında Maarif Vekaletine (Eğitim Bakanlığına) bağlanmıştır. Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi, 7334 sayılı İktisadi ve Ticari İlimler Akademileri Kanunu'nun 8 Haziran 1959 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, Maarif Vekaletine (Eğitim Bakanlığı'na) bağlı, ilmî muhtariyeti haiz (bilimsel özerkliğe sahip), yüksek eğitim, öğretim ve araştırma yapan bir akademiye (yükseköğretim kurumuna) dönüştürülerek İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi adını almış, ihtisas dalları "Maliye Muhasebe', "İktisadî İşletmecilik', "Dış Ticaret ve Turizm" olarak belirlenmiş ve eğitim süresi dört yıla çıkarılmıştır. 30 Nisan 1969'da yürürlüğe giren 1169 sayılı kanunla İktisadi ve Ticari İlimler Akademileri'ne "tüzel kişilik" kazandırılmış ve bütçe yapısı "katma bütçe'ye dönüştürülmüştür. 24 Şubat 1970'te yürürlüğe giren 1235 sayılı İktisadi ve Ticari İlimler Akademileri Kadro Kanunu, 8 Ağustos 1977'de aynı adla yürürlüğe giren 2095 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılarak, akademilerin kadro yapısı yeniden düzenlenmiştir.
İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bünyesinde 1977 yılında "Ekonomi', "İşletme" ve "Siyasal Bilimler" fakülteleri oluşturulmuş, ayrıca "Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu', akademinin İşletme Fakültesi'ne katılmış, dört yıllık eğitim veren Aksaray Yüksek Ticaret Okulu (1974 yılındaki adı ile Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu) ve Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu birleştirilmek suretiyle yine dört yıllık eğitim veren Ticari Bilimler Fakültesine dönüştürülmüş ve böylece Akademi bünyesindeki fakülte sayısı dörde çıkarılmıştır. 20 Temmuz 1982 tarihinde yürürlüğe giren 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" (md. 14/d) ve 28 Mart 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ile Marmara Üniversitesi kurulmuş, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bünyesindeki "Ekonomi', "İşletme', "Siyasal Bilimler" ve "Ticari Bilimler" fakülteleri birleştirilerek Marmara Üniversitesine bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine dönüştürülmüştür (md. 14/d). 23 Mart 2012 tarihli ve 28242 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapatılmış ve yerine İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi adlarıyla üç fakülte kurulmuştur."
Bu süreç çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğrenim hayatına ilişkin şu bilgiler verildi:
"Sayın Cumhurbaşkanımız, 1974 yılında yapılan Üniversitelerarası Seçme Sınavı'nda verilen resmi sınav sonuç belgesi (ÜSSSB) itibariyle, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı ve dört yıllık eğitim veren Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu'na kaydolma hakkı kazanmış ve aynı yıl 2443 öğrenci numarası ile resmen kayıt yaptırmıştır. Öğrenimini, sorumlu olduğu 41 dersten başarılı olarak, 1980-1981 eğitim-öğretim yılı içinde, 1981 yılının Şubat ayında resmi olarak tamamlamıştır. Kayıtlı olduğu Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu'nun, yukarıda da açıklandığı üzere Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu ile birleştirilerek Ticari Bilimler Fakültesine dönüştürülmüş olması dolayısıyla, mezuniyeti Ticari Bilimler Fakültesine kayıtlı olarak gerçekleşmiştir. Mezuniyetleri nedeniyle, 03.04.1981 tarihinde düzenlenen ve dönemin dekanı Doç. Dr. Sinan Artan tarafından imzalanan 440-678 nolu "geçici mezuniyet belgesi" kendilerine verilmiştir. Ticari Bilimler Fakültesi, 1982 yılında Marmara Üniversitesinin kurulmasıyla, diğer üç fakülteyle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine dönüştürülmüştür.
Diploması, talepleri üzerine, MÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Diploma Defteri'nin 4694 kütük numarası kaydına bağlı 8345 diploma numarası ile "İşletme Bölümü mezunu" olarak düzenlenmiş, zamanın dekanı ve rektörü tarafından imzalanarak, 01.11.1991 tarihinde, geçici mezuniyet belgesi teslim alınmak suretiyle kendilerine verilmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin yaklaşık otuz yıl faaliyette bulunduktan sonra 23 Mart 2012 tarihinde İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesine bölünmesi dolayısıyla, mezkur Ticari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri ve mezunlarına dair arşiv, akademik bağ ve gereklilikler dolayısıyla yeni kurulan İşletme Fakültesi kapsamına dahil edilmiştir. 31.03.2011 tarihinde "duplikata" talebinde bulunulması üzerine, kendilerine daha önce verilmiş olan diplomanın duplikatası, 01.04.2011 tarihinde düzenlenerek teslim edilmiştir.
Duplikatanın, diploma olarak kullanılmak üzere hak sahibinin çalınma, kayıp vb. nedenlerle talep ve beyanı üzerine ikinci ve son kez düzenlenen ve diploma yerine geçen resmi bir belge olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Duplikatanın ön yüzünde, diplomanın ilk suretinde imzası bulunan dönemin dekanının ve rektörünün imzası bulunmaz. Bunun yerine yalnızca adları, soyadları ve unvanları yer alır. Yine duplikatanın ön yüzünün üst kısımda sol ve sağ tarafta kırmızı renklerle "duplikata" kaşesi basılı olur. Ayrıca duplikatanın arka kısmına, hazırlanma nedeninin şerh düşüldüğü diploma örneği tanzim edilir. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Marmara Üniversitesi Senatosunun 18.12.2012 tarihli ve 2012/309-4 sayılı kararı ile Siyaset Bilimi dalında "Fahri Doktorluk" unvanı da tevcih edilmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın lisans düzeyinde "dört yıl" eğitim veren Ticari Bilimler Fakültesinden mezun olduğu, bu fakültenin zaman içinde diğer fakültelerle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine dönüştürüldüğü ve günümüzde ise İşletme Fakültesi bünyesinde yer aldığı tarihi belgelerle ve resmi kayıtlarla sabittir. Ayrıca, diplomasını almamış veya kaybetmiş olan bütün mezunlara, güncel fakülte kaydı üzerinden diploma verilmesi hususunun ilgili mevzuatın bir gereği olduğunun bilinmesine rağmen, "şahsa sıkı surette bağlı hak" kapsamında bulunan resmi diplomaya ilişkin olarak görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada ortaya atılan "sahte diploma" iddialarının hiçbir hukuki, resmi ve tarihi dayanağı yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımıza 01.04.2011 tarihinde verilmiş olan "duplikata" hakkında, bir "duplikata" diplomanın resmi-hukuki özellikleri bilinmeden veya bilindiği halde kasıtlı olarak gözardı edilmek suretiyle ortaya atılan iddiaların "hak" ve "hukuk" ilişkisi açısından iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığı ortadadır."
Bilgi edinme kapsamında değerlendirilen ve toplumun aydınlatılmasını amaçlayan açıklamanın yayımlanması sonrasında, hukuki niteliği ve tarihi seyri resmi kayıt ve belgelere dayalı olarak açıklanan konu hakkında yalan ve yanlış bilgilerin paylaşılmaya devam edilmesi halinde, Marmara Üniversitesinin kurumsal haklarını yargı yolu ile korumak için gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.
e-Devlet'e bomba özellik! Arabası olanlar resmen akın edeceke-Devlet mobil uygulamasına eklenen "Şarj İstasyonları" hizmeti kullanıma açıldı.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:22GÜNDEM
Kadın spikere ait 'büyük arşiv' iddası! Birlikte olduğu isimleri kayda alıp...Bir kadın spikerin birlikte olduğu onlarca makam ve mevki sahibi kişiyi kayda aldığı, video ve fotoğrafların olduğu iddia edildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:04GÜNDEM
TBMM'deki bütçe görüşmelerinde yumruklu kavgaTBMM'de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında AK Partili milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında çıkan tartışma yumruklu kavgaya dönüştü.22 Aralık 2025 Pazartesi 09:09GÜNDEM
FETÖ'ye Bursa dahil 28 ilde darbe 76 şüpheli yakalandıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftadır FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 76 şüphelinin yakalandığını duyurdu.22 Aralık 2025 Pazartesi 08:47GÜNDEM
6 kez ışık ihlali yapanın ehliyeti alınacak!İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı ışık ihlallerine yönelik yeni yasa teklifinin detaylarını paylaştı. Yerlikaya, 6. kez ihlalde ehliyetin iptal edileceğini açıkladı.19 Aralık 2025 Cuma 09:43GÜNDEM
Şeyma Subaşı'ndan operasyon sonrası Kuran-ı kerim paylaşımıÜnlülere yapılan uyuşturucu operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan Şeyma Subaşı'ndan ilk açıklama geldi.19 Aralık 2025 Cuma 08:50GÜNDEM
Ünlü isimler gözaltına alındı!İstanbul'da yürütülen uyuşturucu soruşturmasında 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak İstanbul il jandarma komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:39GÜNDEM
Gain Medya soruşturmasında ünlü sunucu Okan Karacan gözaltına alındıGain Medya soruşturması kapsamında sunucu Okan Karacan gözaltına alındı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:34GÜNDEM
Güllü'nün ölümünde çarpıcı iddialar! Cinayet mi? Kaza mı?Güllü'nün ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada kardeşleri Kader Tut ve Raşit Günyer'in avukatı, son günlerde müvekkilleri hakkında ortaya atılan iddiaları reddederek, tek amaçlarının kardeşlerinin ölümünün aydınlatılması olduğunu söyledi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:13GÜNDEM
Başkente gökyüzünden bilinmeyen bir cisim düştü!Ankara'nın Elmadağ ilçesinde gökyüzünden büyük bir gürültüyle düşen bilinmeyen cisim halen aranıyor.16 Aralık 2025 Salı 10:31GÜNDEM
İnanılmaz iddialar! Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu trafiğini deşifre ettiHabertürk'ün eski Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un tutuklandığı uyuşturucu soruşturmasında yeni detaylar ortaya çıktı.16 Aralık 2025 Salı 10:25GÜNDEM
Cami önlerinde şans oyunu satışı yasaklandıİstanbul Valiliği, milli piyango bileti ve diğer şans oyunlarının satışına dair bir genelge yayımladı. Cami avlusu ve ibadethane önlerinde milli piyango biletleri ve diğer şans oyunlarının satışının yasaklandığı belirtildi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:12GÜNDEM
Güllü'nün oğlu camı kırıp gizlice eve girmiş!Ünlü sanatçı Gül Tut'un ölümünün ardından kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in annesini kasten öldürme suçlamasıyla tutuklandığı soruşturmada bu kez Güllü'nün oğlu Tuğberk Yağız gündeme geldi.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:06GÜNDEM
Güllü'nün yıllar önce çocukları için söylediklerigündem olduArabesk müziğin usta ismi Güllü'nün ölümüyle ilgili soruşturmada kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in tutuklanmasının ardından, sanatçının yıllar önce çocuklarıyla ilgili sözleri yeniden gündeme geldi.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:42GÜNDEM
Cinayet itirafı gelmişti! Güllü'nün kızı tutuklandıYalova'daki evinin terasının penceresinden düşen Güllü'nün ölümüyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan kızı Tuğyan Ülkem Gülter, kasten öldürme suçlamasıyla tutuklandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:34GÜNDEM
9 üniversiteye yeni rektör atandıCumhurbaşkanlığı tarafından 9 üniversiteye yeni rektör atandı.12 Aralık 2025 Cuma 10:00GÜNDEM
Başsavcılıktan Barış ve Abdülkerim açıklamasıGalatasaraylı futbolcular Barış Alper Yılmaz ve Abdülkerim Bardakçı hakkında inceleme başlatıldığına ilişkin çıkan haberler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklama yapıldı.12 Aralık 2025 Cuma 09:58GÜNDEM
TBMM'de taciz iddiası! Bakanlıktan açıklama geldiAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) taciz iddialarına ilişkin sürecin yakından takip edildiğini, çocuk ile ailesine yönelik psikososyal destek başlatıldığını bildirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 11:03GÜNDEM
Görüntülerdeki ses temizlendi! Güllü'yü itip "Hadi görüşürüz bay bay" demişÜBİTAK'ın temizlediği kamera ses kayıtları, Güllü'nün boğuşma sonrası pencereden itilerek öldürüldüğünü ortaya koydu. Kayıtlarda Tuğyan Ülkem Gülter'in "Atacağım şimdi seni" ve ardından "Hadi görüşürüz bay bay" dediği belirlendi.11 Aralık 2025 Perşembe 10:34GÜNDEM
Eski spikerden ses getirecek iddia: Utanarak yazıyorum!Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un tutuklanmasının ardından eski Habertürk spikeri Nur Köşker, Ersoy'un kendisini taciz ettiğini açıkladı.11 Aralık 2025 Perşembe 10:29GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.