ERDOĞAN’DAN ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Asya İşbirliği Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu

15 Haziran 2019 Cumartesi 15:09
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Aziz kardeşim” diye hitap ettiği Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ı, başarıyla sürdürdüğü dönem başkanlığından dolayı kutlayan ve Rahman’a misafirperverliği için teşekkür eden Erdoğan, toplantının bölge için hayırlara vesile olmasını diledi.
Zirve’nin bölgesel ve küresel hadiseler bağlamında kritik bir dönemde icra edildiğini belirten Erdoğan, “Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın temelleri, aksakalımız Nursultan Nazarbayev’in vizyoner önerisiyle atılmıştır. Konferansımız, ortak çabalarımız sonucu içerikli, temsil kabiliyeti yüksek bir bölgesel foruma dönüşmüştür. Üye sayımızın artması bunun ispatıdır” diye konuştu.
Bu vesileyle 27’nci üye Sri Lanka’ya “Hoşgeldiniz” diyen Erdoğan, 2 ay önce yaşanan menfur terör eyleminden dolayı bir kez daha Sri Lanka halkına geçmiş olsun dileklerini iletti ve dayanışma mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Laos’un da konferansa gözlemci olarak katılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğine inandığını ifade eden Erdoğan, “Bu minvalde konferans yapılarının kurumsallaştırılması ve çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıyla çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Konferansı hep birlikte daha fazla sahiplenmemiz gerekiyor. Finansal destek sağlanmasının yanı sıra güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına somut katkı ve aktif katılım, sahiplenmeyi artıracaktır. Takvime bağlı somut bazı hedefler belirlemek suretiyle bu alanlardaki çalışmalarımıza ivme kazandırabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
“DÜZEN DEĞİL DÜZENSİZLİK HAKİM”
Günün dünyasında, düzenin değil düzensizliğin hakim olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yakın coğrafyamızda çatışmalar, iç savaşlar, vekalet savaşları ve terörizmle mücadele ediyoruz. Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı tüm bu sınamalar karşısında ortak adımlar atabileceğimiz bir platformdur. Türkiye olarak çevremizdeki dinamikleri, barış, refah ve istikrar doğrultusunda şekillendirmenin gayretindeyiz. Komşumuz Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. 4 milyona yakın Suriyeliyi şu anda ülkemizde misafir ediyoruz. Suriye’nin geleceğini tehdit eden DEAŞ ve PKK/YPG terör örgütlerine karşı yaptığımız sınır ötesi operasyonlarla çok ağır darbeler indirdik. 4 bin kilometrekareden fazla alanı terör örgütlerinin işgalinden kurtardık. 330 bin Suriyeli sığınmacının tekrar kendi topraklarına, kendi vatanlarına dönmelerini sağladık.”
Bölgenin bir diğer kanayan yarası Filistin meselesinde de aktif bir tutum sergilediklerini dile getiren Erdoğan, “İşgal, zulüm ve adaletsizliğin Filistin’in adeta kaderi olmaktan çıkarılması, insanlık onurunun bir gereğidir. Kudüs’te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz. Tüm ülkeleri Birleşmiş Milletler kararlarına, Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsüne saygı göstermeye davet ediyoruz” dedi.
Afganistan’da barışın tesisi ve şiddetin sona ermesi için yürütülen çabalara destek verdiklerini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asya’nın Kalbi-İstanbul” süreci kapsamındaki faaliyetlerin, bu doğrultuda sürdürülmeye devam edeceğini söyledi.
Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalogla ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde, Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda çözümünü desteklediklerini de kaydeden Erdoğan, “Rohingyaların içinde bulunduğu durumu da yakından takip ediyor, bu insani dramın bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin halihazırda BM Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile İslam İşbirliği Teşkilatı içindeki arabuluculuk gruplarının eşbaşkanlıklarını yürüttüğünü anımsatarak, konferans bünyesinde de arabuluculuk kapasitesini geliştirmekte fayda gördüklerini bildirdi.
“AŞIRICILIK VE TERÖRİZM DÜNYA GENELİNDE YÜKSELİŞTE”
Şiddete varan aşırıcılık ve terörizmin dünya genelinde yükselişte olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“35 yıldır terörle mücadele eden, DEAŞ’tan PKK’ya, FETÖ’den El Kaide’ye kadar farklı terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş bir ülkeyiz. Bugüne kadar onbinlerce vatandaşımızı terör eylemlerinde kurban verdik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki terörün ve şiddetin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu alanda kararlı ve net duruş sergilenmesi çok önemlidir. Bir terör örgütü eliyle diğerini yok etme politikalarının varacağı yer daha fazla kan, daha fazla işgal, daha fazla zulüm ve daha fazla gözyaşıdır. Suriye sahası maalesef bu acı hakikatin ispatı olmuştur.”
Öte yandan istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini güvence altına almak noktasında somut adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Erdoğan, bu kapsamda hakkaniyeti esas alan çok taraflı çözümlerin yararına inandıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizde kombine taşımacılık koridorlarının geliştirilmesine önem veriyor. Modern İpek Yolu’nun yeniden inşasını destekliyoruz. Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak, Çin’e kadar uzanan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz bu yaklaşımımızın en somut örneğidir” ifadesini kullandı.
Bölgesel barışı, istikrarı ve ekonomik işbirliğini zedeleyen tek taraflı adımları ve yaptırımları doğru bulmadıklarını belirten Erdoğan, “Bu düşüncelerle zirvenin aramızdaki uzun soluklu dayanışmanın dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” dedi.
Erdoğan’ın konuşması sırasında, Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Başkanı Hakan Fidan ile Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’deki zirvede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya geldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öğretmenin heimlich manevrası hayat kurtardıTokat’ta kalem parçası boğazına kaçan öğrenci, öğretmenlerin heimlich manevrasıyla son anda kurtarıldı.07 Nisan 2025 Pazartesi 16:57GÜNDEM
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğuna itiraz!19 Mart'taki İBB'ye yönelik operasyon sonrası tutuklanan ve o günden bu yana Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde bulunan Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğuna itiraz edildi. Tutuklanan gençlerle ilgili itirazın da iletildiği belirtildi.07 Nisan 2025 Pazartesi 16:03GÜNDEM
Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'i tebrik ettiCezaevinde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'in yeniden genel başkan seçildiği 21. Olağanüstü Kurultay'a dair bir açıklama yaptı.07 Nisan 2025 Pazartesi 12:39GÜNDEM
"TRT'de Rasim ile Cem Yıkılış AKP dizisi çekerler"Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş gündemi değerlendirdi.07 Nisan 2025 Pazartesi 11:13GÜNDEM
Hamile kadınla yanındaki şahıs öldürüldüŞişli'de silahlı saldırı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:56GÜNDEM
Tatil bitti trafik başladıİstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 78 oldu07 Nisan 2025 Pazartesi 09:12GÜNDEM
Ve Bahçeli 2 ay sonra mesaiye başladı! İşte ilk görüntüKalp kapakçığından ameliyat olan ve iki aydır tedavi süreci devam eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş’in anıt mezarını ziyaret ediyor.04 Nisan 2025 Cuma 14:08GÜNDEM
Boşanmanın maliyeti dudak uçuklattı! Takılar avukata gidiyorEvlenmek isteyenlerin masrafları giderek artarken, boşanmak isteyenler de benzer bir maliyetle karşı karşıya kalıyor. Çekişmeli boşanmaların minimum maliyeti dudak uçuklattı.04 Nisan 2025 Cuma 12:51GÜNDEM
Kılıçdaroğlu aday olacak mı? Beklenen açıklama geldiEski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Partimizin bu hafta sonu yapacağı olağanüstü kurultayında Genel Başkan adayı olmayacağım. Aday olmam için imza toplayan, ısrar eden ve çalışan bütün kardeşlerime teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.04 Nisan 2025 Cuma 12:46GÜNDEM
Devlet Bahçeli, Türkeş'in anma törenine katılmadı28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Bahçeli, Alparslan Türkeş'in mezarı başında düzenlenen anma töreni katılmadı.04 Nisan 2025 Cuma 11:46GÜNDEM
Bomba kulis! 2 isim Özel'e rakip oluyorCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partiye yönelik kayyum atanması olasılığına karşı olağanüstü kurultay kararı aldı.Kurultayda Müslim Sarı ve Berhan Şimşek'in aday olacağı idida edildi.04 Nisan 2025 Cuma 09:50GÜNDEM
Tavuk döner 300 kişiyi hastanelik etti! 2 kişi yoğun bakımdaKocaeli'nin Körfez ilçesinde yedikleri tavuk döner sebebiyle çok sayıda kişi, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Tedavi gören 2 kişinin durumunun kritik olduğu öğrenilirken, sayı 300'ü geçti. İşletme geçici süreyle kapatıldı.03 Nisan 2025 Perşembe 15:26GÜNDEM
Kılıçdaroğlu son noktayı koydu: "Kurultayda aday değilim"Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 6 Nisan'da yapılacak olan olağanüstü kurultayında aday olmayacağını açıkladı.03 Nisan 2025 Perşembe 14:56GÜNDEM
Boykot çağrısı yapan 11 kişi gözaltındaİstanbul'da sosyal medya üzerinden boykot çağrısı yapan 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Aralarında oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.03 Nisan 2025 Perşembe 10:01GÜNDEM
AK Parti Bursa Milletvekili Varank, 2014'teki 'Boykot' tweetini güncellediAK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2014 ve 2025 dönemlerini kıyaslayarak CHP’yi hedef aldı.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:02GÜNDEM
İşte 26 ilde yapılan seçim anketinin çarpıcı sonuçları21-28 Mart tarihleri arasında 26 ilde yapılan ankette, CHP yüzde 33.1 ile birinci, AK Parti yüzde 30.2 ile ikinci sırada yer aldı.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:33GÜNDEM
Diploması iptal edilen İmamoğlu'na üniversiteden bir darbe dahaİstanbul Üniversitesi, İmamoğlu'nun da bulunduğu 28 kişinin diplomalarını hangi gerekçelerle iptal ettiğini açıkladı. İptal edilen diplomaların üniversite veri tabanından bayram tatilinin ardından silineceği ifade edildi.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:17GÜNDEM
Eski CHP'li isimden Kılıçdaroğlu iddiasıCumhuriyet Halk Partisi Kurultayı, pazar günü genel başkan seçmek için olağanüstü toplanıyor.02 Nisan 2025 Çarşamba 13:30GÜNDEM
Tatilin acı bilançosu! İlk 4 günde 34 can kaybıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinin ilk 4 gününde meydana gelen trafik kazalarında 34 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.02 Nisan 2025 Çarşamba 11:32GÜNDEM
LGS başvuruları başladı! İşte tüm detaylar15 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvuruları açıldı. İşte LGS sınavı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...02 Nisan 2025 Çarşamba 11:17GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış