ERDOĞAN: ÖZGÜR FİLİSTİN DEVLETİ KURULACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu süreç, 1967 sınırları temelinde özgür bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla neticelenecektir"

15 Ekim 2024 Salı 16:57
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Büyük acılar yaşansa da, Allah’ın izniyle bu süreç 1967 sınırları temelinde özgür bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla neticelenecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezinde düzenlenen "Filistin'in Geleceği Konferansı"nda konuştu. Erdoğan, İsrail’in vahşi saldırıları sonucunda Gazze’nin, benzerlerine sadece İkinci Dünya Savaşı sırasında tanık olunan 2 milyon insanın toplandığı bir temerküz kampına dönüştüğünü ifade etti.
İsrail’in yıldırma politikasıyla sürekli kuzeyden güneye, güneyden kuzeye sürüklenen Gazzelilerin büyük bir insani trajedi yaşadığını belirten Erdoğan, yaklaşan kış mevsimiyle birlikte bu trajedinin daha da derinleşeceğin açık olduğunu kaydetti.
“Filistinli mültecileri ayakta tutan Yardım Ajansı UNRWA’ya desteğin artırılması fevkalade önemlidir”
Gazze’ye, kış mevsiminden önce daha fazla insani yardım ulaştırılması noktasında uluslararası toplumun ve İslam dünyasının daha fazla gayret sarf etmesinin gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Yine bu süreçte, Filistinli mültecileri ayakta tutan Yardım Ajansı UNRWA’ya desteğin artırılması fevkalade önemlidir” dedi.
“Kendi personelinin hakkını korumayan bir Birleşmiş Milletler, başkalarının hakkını nasıl savunacak?”
İsrail’in, Lübnan Geçici Görev Gücü'ne saldırmasıyla başta Güvenlik Konseyi olmak üzere Birleşmiş Milletlere alenen meydan okuduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu hoyratlıklara şimdiye kadar daimî üyelerden net bir tepki gelmemesi, en az saldırılar kadar vahim bir durumdur. Soruyorum; kendi personelinin hakkını korumayan bir Birleşmiş Milletler, başkalarının hakkını nasıl savunacak? Kafasında UN yazılı mavi kaskı olan askere uzanan elleri kıramayan Birleşmiş Milletler; Gazzelilere, Lübnanlılara uzanan kirli elleri nasıl engelleyecek? Her gün itibar kaybeden Birleşmiş Milletleri, içine düştüğü bu utanç girdabından kim çekip alacak? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bölgemizin kan deryasına dönmesini, Gazzeli sivillerin diri diri yakılmasını daha ne kadar seyredecek? İslam dünyası bu barbarlığın önüne geçmek için ne zaman adım atacak? Son Birleşmiş Milletler hitabımda Genel Kurulun 1950 tarihli barış için birlik kararında olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisi bu süreçte mutlaka değerlendirilmelidir. İsrail yönetimi, Gazze ve Lübnan’da uyguladığı vahşetle sadece on binlerce masumu değil, dünyanın son bir asırda inşa ettiği tüm yapıları, kuralları ve değerleri de katletmektedir. Gazze ve Lübnan’da ölen sadece çocuklar, sadece kadınlar, yaşlılar ve siviller değil, insanlığın vicdanıdır, binlerce yıllık ortak birikimidir” ifadelerini kullandı.
“Filistin halkının derdini kendi derdi olarak gören bir milletiz”
Bu soykırım karşısında Türkiye’nin ilk günden itibaren itirazlarını ve ikazlarını en yüksek seviyede dile getiren ülke olduğunun altını çizen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz, Filistin sevindiğinde sevinen, üzüldüğünde üzülen; Filistin halkının derdini kendi derdi olarak gören bir milletiz. Tarih boyunca ne zaman Filistin’de bir kan aksa, bir gözyaşı dökülse acısı bizim de yüreğimizi dağlamıştır. Kimseyi ayırmadan zalimlerin karşısında, mazlumların yanında güçlü bir duruş sergiledik. Zulme sessiz kalanlardan olmadık. Zulme rıza gösterenlerden olmadık. ‘Adam aldırma da geç’ diyenlerden asla ve asla olmadık. Tüm imkanlarımızla Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk. Tarihimizden, inancımızdan, insanlığımızdan kaynaklanan görevlerimizi layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardım faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.”
“Savaş ve soykırım suçlularının hesap vermesi için atılan her türlü adıma samimi destek sağlıyoruz”
Erdoğan, Türkiye’nin Gazze’de yaşanan katliama en güçlü tepkiyi gösteren ve İsrail’e karşı somut tedbirler alan tek devlet olduğuna vurgu yaparak, “Önce 54 kalemde, ardından da bütün kalemlerde İsrail’le ticari ilişkileri durdurduk. Yaklaşık 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfınazar ettik. Mısır makamlarının da destekleriyle Gazzeli kardeşlerimize gönderdiğimiz insani yardımların toplam miktarı 84 bin tonu aştı. Bu yardım miktarıyla Türkiye, Gazze’ye en fazla yardım ulaştıran ülke konumundadır. Uluslararası tüm platformlarda Filistin halkının sesi, nefesi, savunucusu olan hükümet, yine biziz. Yabancı liderlerle yaptığımız görüşmelerin vazgeçilmez gündem maddesi, Filistin Devleti'nin tanınması ve Gazze’de katliamların engellenmesidir. Savaş ve soykırım suçlularının hesap vermesi için atılan her türlü adıma samimi destek sağlıyoruz” diye konuştu.
Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanında açılan Soykırım Davası’na müdahillik başvurusunun 7 Ağustos’ta yapıldığını hatırlatan Erdoğan, STK’lerin Filistin konusunda mahkemeye dosya ve delil sunmaya devam ettiğini ve soykırımcı canilerin uluslararası hukuka hesap vermesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını sözlerine ekledi.
Türk milletinin boykot ve protesto gösterileriyle katliama olan tepkisini ortaya koyduğunu aktaran Erdoğan, tüm imkansızlıklara rağmen vatan topraklarını savunan Filistin halkının yanında sapasağlam durduklarını dile getirdi.
“Filistin halkının özgürlük mücadelesine tüm imkanlarımızla sahip çıkacağız”
Yılbaşında 114 ülke ve 448 siyasi partiye mektup göndermek suretiyle AK Parti olarak Filistin’de işlenen katliama dikkat çektiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun dışında gençlik ve kadın kollarımız, Filistin halkıyla dayanışmamızı sergileyen çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiler. Gazze ve işgal edilmiş diğer Filistin topraklarında yapılan zulümleri daima milletimizin gündeminde tutmayı başardık. Aynı şekilde Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı hedef alan tacizler karşısında da çok kararlı bir duruş sergiledik. Ateşkes görüşmelerine destekten kanser hastası ve yaralıların ülkemize getirilmesine kadar geniş bir alanda faaliyetler yürüttük. İnşallah bundan sonra da kimseden çekinmeden, tehditler karşısında geri adım atmadan Filistin davasına, Filistin halkının özgürlük mücadelesine tüm imkanlarımızla sahip çıkacağız” ifadelerine yer verdi.
“Allah’ın izniyle, bu süreç 1967 sınırları temelinde özgür bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla neticelenecektir”
Erdoğan, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti kuruluncaya dek yılmadan, yorulmadan mücadeleyi devam ettireceklerinin altını çizerek, “Türkiye, Filistinli ve Lübnanlı kardeşlerinin yanındadır. Zafer, inşallah Gazze ve Lübnan’da inananların olacaktır. Büyük acılar yaşansa da, Allah’ın izniyle bu süreç 1967 sınırları temelinde özgür bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla neticelenecektir. Hiç endişeniz olmasın; bir gün gelecek, bu gözyaşı, bu acı son bulacak. Gazzeli anneler çocuklarının kefenini değil, inşallah çeyizini hazırlayacak. Gazze’de, Batı Şeria’da, işgal edilmiş tüm Filistin topraklarında çocuklar özgürce koşacak, korkusuzca oynayacak, gökyüzüne baktıklarında savaş uçaklarını değil; güneşi, ayı, parıldayan yıldızları görecek. Buna biz tüm kalbimizle inanıyoruz. Gördüklerimiz karşısında yeise kapılmıyor, karamsarlığa düşmüyor, Alemlerin Rabbi olan Allah’tan ümidimizi asla kesmiyoruz” dedi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Filistinli şair Mahmut Derviş’in şu dizesiyle son verdi:
“Bir Filistin vardı, Bir Filistin gene var. Zalimler ölüm kusan silahlarıyla yok etmeye çalışsa da bir Filistin hep var olacak. Vatanı, toprağı ve inancı uğruna direnen Filistin, tüm insanlığın iftihar kaynağı olacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Depremde ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan sağlanacakBakan Uraloğlu: "Büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya her türlü ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan aksamadan yapılabilecek"28 Nisan 2025 Pazartesi 14:18GÜNDEM
Kamerayı bantlayan korumanın ifadesi ortaya çıktıİmamoğlu'nun oteldeki görüşmesi öncesi kamerayı bantlayan korumasının ifadesi ortaya çıktı28 Nisan 2025 Pazartesi 14:16GÜNDEM
Sırrı Süreyya Önder'le ilgili yeni açıklama"Nörolojik tablosu giderek bozulmaya başlamıştır"28 Nisan 2025 Pazartesi 14:14GÜNDEM
İsmail Saymaz'dan ev hapsi sonrası ilk mesajBaşvurusunun reddedildiğini açıkladı28 Nisan 2025 Pazartesi 14:07GÜNDEM
CHP'li belediyelere operasyonlar sürüyor25 kişi hakkında dava açıldı28 Nisan 2025 Pazartesi 13:34GÜNDEM
2.dalgada para kasaları deşifre edildiİBB operasyonunun 2. dalgasında para kasaları deşifre edildi26 Nisan 2025 Cumartesi 13:03GÜNDEM
İBB'ye operasyonda ikinci dalga! Çok sayıda gözaltıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yeni bir operasyon yapıldı. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa dahil 47 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.26 Nisan 2025 Cumartesi 08:06GÜNDEM
Yenidoğan Çetesi davasında 4.günYenidoğan Çetesi davasında 4. duruşmanın görülmesine 4'üncü gününde devam ediliyor25 Nisan 2025 Cuma 10:44GÜNDEM
Deprem fırsatçıları yine sahnedeMarmara Denizi'nde meydana gelen 6.2'lik deprem sonrası fırsatçılar da harekete geçti. Deprem sonrası vatandaşların sıklıkla kullandığı çadır, fener, acil yardım uygulamaları dahil pek çok ürünün fiyatına zam geldi24 Nisan 2025 Perşembe 13:31GÜNDEM
Kırmızı Et Üreticileri gözünü Amerika'ya diktiKırmızı Et Üreticileri Birliği, Güney Amerika'dan hayvan ithalatı planlıyor24 Nisan 2025 Perşembe 11:42GÜNDEM
Yakalandılar! GSM hattı üzerinden 1.2 milyar vurgun...450 bin GSM hattı üzerinden 1.2 milyar liralık dolandırıcılık yapan 139 şüpheli yakalandı24 Nisan 2025 Perşembe 11:31GÜNDEM
DEM heyeti Adalet Bakanı Tunç ile görüşüyorDEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşüyor24 Nisan 2025 Perşembe 11:16GÜNDEM
AFAD'dan artçı depremlerle ilgili açıklamaAFAD: "Belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir"24 Nisan 2025 Perşembe 10:59GÜNDEM
Murat Ongun'un avukatı gözaltına alındıİBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun'un avukatı gözaltına alındı24 Nisan 2025 Perşembe 10:50GÜNDEM
Deprem korkusuyla parkta uyudularSoğuktan korunmak için bankların ve ağaçların etrafını streç ile kapladılar24 Nisan 2025 Perşembe 10:44GÜNDEM
15 sanık ikinci kez hakim karşısına çıkacakNarin Güran cinayeti davasında 15 sanık yarın ikinci kez hakim karşısına çıkacak24 Nisan 2025 Perşembe 10:41GÜNDEM
Devlet erkanı Anıtkabir’de(TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, beraberindeki heyetle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.23 Nisan 2025 Çarşamba 11:11GÜNDEM
Yenidoğan Çetesi davasına devam ediliyorDavanın 4. duruşmasının görülmesine 2'inci gününde devam ediyor.22 Nisan 2025 Salı 12:04GÜNDEM
Hüseyin Baş'tan Gazze tehcirine 'hicret' diyenlere tepki"Trump’ın Gazze’yi boşaltma planına tahliye değil hicret diyorlar"22 Nisan 2025 Salı 11:57GÜNDEM
‘sahte diploma' soruşturmasında 27 kişi ifade verecekEkrem İmamoğlu'nun ‘sahte diploma' soruşturmasında 27 kişi 'şüpheli' sıfatıyla ifade verecek21 Nisan 2025 Pazartesi 12:05GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış