"ERDOĞAN, GELİNEN SÜREÇTEN MEMNUN"
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs konusundaki süreçten memnun olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreçten memnun olduğunu söyledi. Akıncı, Erdoğan ile garantileri konuşmadıklarını belirterek, kendisine sadece müzakerelerle ilgili bilgi verdiğini ve bu sürecin Türkiye ile istişare halinde yürütüldüğünü kaydetti.
Mustafa Akıncı, “Cumhurbaşkanlığı’nda 100 Gün” isimli basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelerek Kıbrıs konusunda gelinen süreci anlattı. Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile garantileri konuşmadıklarını, Erdoğan’a sadece müzakerelerle ilgili bilgi verdiğini söyledi. Bu sürecin Türkiye ile istişare içerisinde yürütüldüğünü dile getiren Akıncı, garantiler konusunun Türkiye ile Yunanistan’ın kendi iç konuları olduğunu ancak Erdoğan’ın süreçten memnun olduğunu kaydetti.
Erdoğan ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in görüşmesiyle ilgili bir talep olmadığını bildiğini, ancak kendisinin Yunanistan Cumhurbaşkanı ile görüşmesi durumunda Rum liderin de Erdoğan ile görüşmesine itirazı olmayacağını ifade eden Akıncı, ayrıca çapraz ziyaretlerin de yeniden başlamasını uygun gördüğünü belirtti.
Akıncı, masada Kıbrıs Türk halkının seçtiği lider olduğunu belirterek, “Ben ne Türkiye’yi ne de Yunanistan’ı küçük görürüm, masada Türkiye’nin desteği anlamında başka müdahalesini görmedim, olursa paylaşırım. Kararı verecek olan halktır, başkası değildir.” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede yaşayan yabancıların da mülkiyetle ilgili endişe duyduğu ve KKTC tapusunun hâlâ geçerli olup olmadığını merak ettiğinin belirtilmesi üzerine, tedirginliğe gerek olmadığını vurguladı.
"İNSANLAR EVLERİNDE OTURMAYA DEVAM EDECEK ANCAK..."
KKTC'de insanların 'koçan sahibi' olduğunu ve evlerinde oturduğunu, oturmaya da devam edeceğini belirten Akıncı, ancak Türkiye’nin (Rum) mal sahiplerine tazminatlar ödediğini, davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındığını, bunun üzerine KKTC’de mal tazmin komisyonunun kurulduğunu anlatarak, bireylerin mülkiyet hakkı olduğunu ancak mülkiyette hem eski mal sahibinin hem de 41 yıldır kullananın hakkı olduğunu kaydetti. Mal tazmin komisyonunun kabul edildiğini ve tazminat hakkının olduğunu belirten Akıncı, kriterlere göre bağımsız bir komisyona bu konunun aktarılacağını ifade etti.
Akıncı, bu kriterlerin henüz tamamlanmadığını, gereksiz yere telaşa gerek olmadığını, belirtti ve şeffaflığın süreceğini ifade etti.
"HER TÜRLÜ ÖNLEME RAĞMEN SIKINTI YAŞANABİLİR"
“Referanduma bile gidilmeyecek” sözleri duyduğunu ancak bunun tamamen yanlış olduğunu, ilk önce bunu kendisinin kabul etmediğini ifade eden Akıncı, kimseyi mağdur etmeden bir anlaşmaya ulaşmanın önemli olduğunu dile getirdi. Mustafa Akıncı, çözüm sonrasında daha iyi günler getirmemesi durumunda bu anlaşmanın da geçerliliği ve yaşamasının sıkıntılı olacağını kaydetti.
Akıncı, her türlü önleme rağmen bazı sıkıntıların yaşanabileceğini ifade ederek, bu çözümün maliyetli olacağını herkesin bildiğini ve AB’den de bu konuda destek beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, yeraltı kaynakları ve sondajlar konusunda yeni gelişmeler yaşanmayacağına inandığını da ifade ederek, bu konuda yeni gelişmelerin masaya zarar vereceğini en iyi bilen kişilerden birinin de Anastasiasdis olacağını dile getirdi.
"ÇÖZÜM OLMADAN SPOR VE DİĞER AMBARGOLARIN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ"
Akıncı, bu anlaşmada iki kesimlilikten vazgeçemeyeceklerini ifade ederek, Avrupa Birliği (AB) normlarını istediklerini, ancak sürecin Birleşmiş Milletler (BM) süreci olduğunu anlattı. Çözüm olmadan ülkedeki spor ve diğer ambargoların önüne geçemeyeceklerini gördüklerini ifade eden Akıncı, bunun “acı ve gerçek” olduğunu ifade ederek, bu yüzden çözümün özellikle gençler için önemli olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın mensuplarının sorularını cevaplarken, “spor komitesinin” kurulabileceğini, ancak Kıbrıs Rum Federasyonu (KOP) sürecinde de bir yavaşlama yaşandığını ifade etti. Akıncı, geçiş dönemleri için formüller üretilebileceğini ifade ederek, spor meselesinin kapsamlı çözümle birlikte halledilebileceği inancını dile getirdi.
Akıncı, ayrıca çarpıtma haberlerle ile ilgili iki tarafın sözcülerinin birlikte aynı yönde açıklama yapması konusunda çalıştıklarını, böylece bunların önüne geçilebileceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suriye ve İsrailli yetkililer Paris'te"İsrailli ve Suriyeli bakanlar, 2000'den bu yana ilk kez bir araya geldi"25 Temmuz 2025 Cuma 10:22DÜNYA
Irak'ta yangın faciası: 50 ölüIrak'ta alışveriş merkezinde yangın faciası: 50 ölü17 Temmuz 2025 Perşembe 10:56DÜNYA
Eş-Şara: "Hepimiz bu toprakların ortağıyız""İsrail’in bizi parçalamayı amaçlayan girişimlerini alt edebilecek güçteyiz"17 Temmuz 2025 Perşembe 10:14DÜNYA
Trump'tan Kanada'ya yeni vergiTrump, Kanada’ya yüzde 35 yeni gümrük vergisi uygulayacak11 Temmuz 2025 Cuma 09:29DÜNYA
Aliyev, Paşinyan’la bir araya geldiAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan görüşmesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’de başladı.10 Temmuz 2025 Perşembe 10:51DÜNYA
Trump: Brezilya'ya yüzde 50 vergi koyduTrump: "Brezilya'ya yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacak"10 Temmuz 2025 Perşembe 10:50DÜNYA
Ukrayna'dan Rusya'da plaja saldırı3 ölü, 7 yaralı09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:19DÜNYA
Trump’tan yeni vergi sinyaliTrump’tan yeni ülkelere gümrük vergisi sinyali09 Temmuz 2025 Çarşamba 10:52DÜNYA
ABD, HTŞ’yi terör örgütü listesinden çıkarıyorABD, HTŞ’yi terör örgütü listesinden çıkarma kararı aldı08 Temmuz 2025 Salı 09:17DÜNYA
Trump’tan Musk’a: Parti kurması saçmaTrump’tan Musk’a: "Üçüncü bir parti kurması saçma"07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:42DÜNYA
Trump: "FED Başkanı derhal istifa etmeli"FED'den ise Trump'ın istifa çağrısına yönelik herhangi bir açıklama gelmedi.03 Temmuz 2025 Perşembe 10:51DÜNYA
Trump, yine Musk'ı hedef aldıTrump'tan Musk'a: "Sübvansiyonlar olmazsa Musk'ın dükkanını kapatması gerekir"01 Temmuz 2025 Salı 11:10DÜNYA
İran’dan Starlink’e yasakİran Starlink gibi izinsiz internet sistemlerinin kullanımını yasakladı30 Haziran 2025 Pazartesi 10:53DÜNYA
Rusya, Odessa’yı vurdu2 ölü, 14 yaralı28 Haziran 2025 Cumartesi 11:43DÜNYA
İsrailli Bakan: "Hamaney'i öldürmek istedik"İsrailli Bakan Katz: "Hamaney'i öldürmek istedik"27 Haziran 2025 Cuma 10:24DÜNYA
Trump: "Çin ile ticaret anlaşması imzaladık"Trump, Hindistan ile de "büyük" bir anlaşma yapabileceklerini ifade etti.27 Haziran 2025 Cuma 10:07DÜNYA
İsrail: Hala bir tehlike varİran-İsrail arasında ateşkes kararı sonrası İsrail'den açıklama24 Haziran 2025 Salı 11:34DÜNYA
Irak’ta askeri üsse İHA’lı saldırıSaldırıda can kaybı yaşanmadığı açıklandı24 Haziran 2025 Salı 10:14DÜNYA
Trump açıkladı: Ateşkes sağlandıTrump: "İsrail ve İran aynı anda geldi, ‘Barış’ dedi"24 Haziran 2025 Salı 09:27DÜNYA
İran ABD üslerini vurduKatar'ın başkenti Doha'da patlama sesleri yükseldi.23 Haziran 2025 Pazartesi 19:54DÜNYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış