21 Eylül 2024
  • Bursa23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara22°C

ERDOĞAN: DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güvenlik Konseyini eleştirdi

Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür

23 Mayıs 2016 Pazartesi 16:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un yanında Güvenlik Konseyini eleştirdi. Erdoğan, "Kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi'ne ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5'ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderini 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek ne akla ne vicdana ne de hakkaniyete sığmaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'nde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Ban Ki Moon'un konuşmalarına atıfta bulunan Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaç, insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesiydi. Ancak 70 yıllık tarihine bakınca Birleşmiş Milletler'in en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bundan hepimizin en çok da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkının zaman zaman sorumsuzca kullanımı maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oldu. Bunun bedelini çocuklar, kadınlar, siviller başta olmak üzere tüm dünya ödüyor. Bu konuda herkesin elini vicdanına koyup düşünmesi ve gerekli adımları atması şarttır. İnsani krizleri çevre, kalkınma, çatışma, terör, yoksulluk, alt yapı eksikliği gibi diğer sorunlar tetikliyor. Sadece hastalığın belirtileri olan krizlere değil aynı zamanda hastalığın kendisine de odaklanmalı ve onu ortadan kaldıracak politikalar izlemeliyiz. Taahhütlerde bulunmak üzere bir araya geldik. Çatışmaları insanlığın kaderi olmaktan çıkarmak için hepimize düşen görev ve sorumluluklar var. Sayın Genel Sekreter'in siyasi liderlik başlığı altında belirlediği 5 temel taahhüdün tamamına destek veriyoruz. Bu çerçevede çatışma riski barındıran ihtilafların zamanında tespiti, bunlara zamanında ve etkin şekilde müdahale edilebilmesi için kritik öneme sahiptir." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "Kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi'ne ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5'ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderini 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek ne akla ne vicdana ne de hakkaniyete sığmaz. Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin reforma tabi tutulması, bölgesel ve kültürel dağılımı yansıtacak bir yapıya kavuşması için çalışmaya devam edecektir. Sayın Genel Sekreter'in başlattığı Birleşmiş Milletler'in barışı koruma ve inşa faaliyetlerinin gözden geçirilmesi süreçlerine desteğimizi tekrarlamak istiyorum."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem