EĞİTİM-İŞ'TEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NE KARNE
Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dülger'e karnesini verdi.

14 Haziran 2019 Cuma 12:20
Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılının sona ermesi nedeniyle Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e karnesini verdi.
Bursa haber...
Şube Başkanı Özkan Rona, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'in sınıfta kaldığını söyledi. Rona, "Yarın 2018-2019 eğitim öğretim yılının son günü. Türkiye'de 18 milyon, Bursa'da ise 600 bine yakın öğrenci bir yıllık çalışmalarının değerlendirildiği karnelerini alacak. Biz de her yıl olduğu gibi bu yıl da , öğrencilerimizin yanında, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü'nün çalışmalarını değerlendirdiğimiz karnesini hazırladık. Bilindiği üzere Sabahattin Dülger, ilimizde Milli Eğitim Müdürü olarak 2. yılını doldurdu. Ancak kendisi geçen yıl sınıfını geçemediği için hala 1.sınıftadır. Bu haliyle de sınıf geçeceğine dönük biz öğretmenlere pek umut verememektedir." dedi.

Notlarının kıt olmadığını, başarılı oldukları alanlarda tam puan (5) verdiklerini belirten Özkan Rona Sabahattin Dülger'e verilen karnede hangi kriterlerin bulunduğunu şöyle açıkladı:
"Okul Güvenliği
Geride bıraktığımız bir yıl boyunca okullarımızda gerçekleşen şiddet olaylarında önceki yıllara oranla bir azalma görülse de, eğitim ortamlarında şiddeti tamamen ortadan kaldırmak, okulların güvenlik ihtiyacını karşılamak eğitim yöneticilerinin öncelikli görevleri arasında yer almalıdır. Okulların güvenlik ihtiyaçları Milli eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanmalıyken, kimi okullar güvenlik hizmetinden yoksun, kimi okullarda da velilerin yarımları sayesinde bu ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kalmaktadır. Geçmiş yıllara oranla gelişme sağlanmış olsa da henüz bir çok eksik bulunmaktadır. Bu nedenle Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e okul güvenliği alanından "1" veriyoruz.
Kariyer ve Liyakatı Önemseme
Ülkemizde kamu yapılamasının en önemli sorunu liyakat sahibi kişilerin hak ettikleri görevlere gelememesidir. Kamuda, görevde yükselme için kariyer ve liyakatin yerine kullanılan en önemli ölçüt "yandaşlıktır". Bursa milli eğitiminde de yapılan görevlendirmelerin tamamında yandaşlık hukuku geçerli olmuştur. Örneğin Mudanya'da, yandaş sendika Eğitim Bir-Sen ilçe temsilcisi halen Özel Büro'da görevlendirme olarak çalışmaktadır. Tüm ilçe müdürlüklerinde Özel Büro birimleri yandaşlarla doldurulmuş, torpil, kayırmacılık gibi işler bu birimlere yaptırılmaktadır. Özel Büro birimlerini adeta Karanlık İşler Bürosu haline getiren bu yaklaşımın temel amacı "yandaşlara kıyak" yapmaktır. Bu ve benzer görevlendirmelere onay veren İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e kariyer ve liyakatı önemsem alanından "0" veriyoruz.
Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona
Şaibeli Mülakat
Bursa'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğunda oturan isim değişmiş olsa da anlayış değişmemiştir.
Sabahattin Dülger de selefinden aldığı şaibeli mülakat yapma alışkanlığını aynı şekilde sürdürmüş, geçtiğimiz dönem yapılan yönetici mülakatlarında yine yandaşlara hak etmedikleri halde bol puanlar verilerek yönetici olmaları sağlanmıştır. Milli eğitimdeki bu kadrolaşma hevesinin bedelini Bursa'nın çocukları eğitim kalitesindeki düşüşle ödemektedir.
Üstelik Türkiye'nin dört bir yanında mülakat listeleri ve sonuçları açıklanırken Veli Sarıkaya döneminden başlayan listeleri gizleme alışkanlığı bu dönem de devam etmektedir. Sabahattin Dülger,adeta bir usta-çırak ilişkisi içinde Veli Sarıkaya'nın halefi olduğuna sadık kalarak, mülakat listelerini gizlemekte, şaibeyi devam ettirmektedir. Bu nedenle Sabahattin Dülger'e şaibeli mülakat konusundaki yüksek başarısı nedeniyle "5" veriyoruz.
Eğitim Planlaması
Bursa'da eğitimin can çekişiyor olmasının nedenlerinden birisi de planlama hatalarıdır. Deprem nedeniyle yıkım kararı verilen okulların yıkılması ve yeniden inşası planlandığı gibi gitmemiştir. Üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen yıkılan okulların yerinde yeller esmektedir.
Bursa'da eğitim yatırımları da durma noktasına gelmiştir. Ahmet Hamdi Gökbayrak Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi olarak yapılan binanın inşaatı durmuş, yeniden ihalesi de henüz yapılmamıştır.
Kentimiz derslik ihtiyacı bakımından Türkiye sıralamasında yer aldığı halde yeterli derslik ve bina yapımı bir kenara dursun, planlanan okul inşaatlarının bütçesi kesilmiş, çalışmaları durmuştur.
Plansız bir şekilde tam gün eğitime geçme çalışmaları sınıf mevcutlarını arttırmış, Bursa merkezde sınıf mevcutları 49'u bulan okullarımız olmuştur.
Adrese dayalı lise yerleştirmeleri döneminde öğrencilerin tercih ettikleri Anadolu Lisesi türünde kontenjanlar ihtiyacın çok altında kalmış, tercih edilecek okul bulunamamıştır. Bu nedenle 4000'in üzerinde 9.sınıf öğrencisi açıkta kalmış, tercih etmedikleri okullara komisyon eliyle ve zorla yerleştirilmiştir.
Görünen odur ki İl Milli Eğitimdeki birimler arasında ciddi bir iletişim ve planlama eksikliği vardır. Bu nedenle Sabahattin Dülger'e eğitim planlaması alanından "0" veriyoruz.
Bilgi Paylaşımı ve Şeffaflık
Eğitim toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren ciddi bir iştir. Bu nedenle eğitsel verilerin tüm kesimlerle şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Ancak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü eğitimin en temel verileri hakkındaki bilgileri bile gizlemeyi tercih etmektedir. Dönem başında Milli Eğitim Müdürlüğüne en temel bilgilerden, hangi sınıf seviyesinde Bursa'da kaç öğrenci olduğuna dair yaptığımız başvuruya bile olumsuz yanıt verilmiştir. Şayet Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu sayısal verilerden habersiz ise durum son derece vahimdir. Eğer bildikleri halde gizlemeyi seçiyorlarsa o halde gizlemek zorunda oldukları bir tablo var demektir. Bursa milli eğitimi bilgi paylaşımı konusunda şeffaf değildir. Bu nedenle bilgi paylaşımı ve şeffaflık alanından da "0" veriyoruz.
Eğitimi Siyasallaştırma
Okullarımız bilim yuvası olmalı, çocuklarımızı ve gençlerimizi alanında uzman öğretmenler bilimin ışığında yetiştirmelidir. Ancak son dönemlerde okullarımız cemaat ve tarikatların çalışma sahasına dönüştürülmüştür. Sözde bakanlıkla yapılan protokoller yoluyla cemaat mensupları değerler eğitimi vermek bahanesiyle okullara girmekte, öğrencilerimize cemaatleri tanıtmakta hatta cemaat liderlerinin kitaplarından ödev dahi vermekteler. Çeşitli vakıflar ile yapılan protokol gerekçesi ile yürütülen çalışmalarda, protokole aykırı olmasına rağmen velilerinden izin almadan, dersleri alınarak yıl boyunca öğrencilerimize zorla cemaat eğitimleri yapılmıştır.
Eğitim alanında yeterliliği olmayan tarikat - cemaat ilişkili bir çok kişi "motivasyon eğitimi" , "yazarlarla buluşma" gibi etkinlikler adı altında okullara getirilmiş, öğrencilerimize siyasi yönlendirmeler yapılmıştır.
Milli Türk Talebe Birliği , Ensar Vakfı, TÜGVA gibi siyasi yapılar okullara kolaylıkla girmekte, öğrencilerimizi kendi bünyelerine doğru yönlendirmektedirler.
Yine mart ayında TÜGVA isimli yapının gerçekleştirdiği siyasi mitinge binlerce lise öğrencisinin taşınmasına göz yumulmuş, öğrencilerimiz siyasi mitinglere dolgu malzemesi yapılmıştır.
Siyasi propagandalar okullara o denli girmiştir ki , siyasi parti sembolleri okullara asılmakta, milli eğitim yetkilileri de bu durumu bildikleri halde bu siyasi çalışmalara göz yummaktadır.
Bu ve benzeri çalışmalara zemin hazırlaması, eğitimin siyasallaşmasına göz yuman, kimi zaman da katkı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e eğitimi siyasallaştırma alanındaki yüksek başarısı nedeniyle "5" veriyoruz.
Özgüven
Selefi Veli Sarıkaya gibi Sabahattin Dülger de eğitim ile ilgili konuların en yoğun tartışıldığı dönemlerde ortalarda pek görünmemiş, özellikle de adrese dayalı kayıt döneminde oluşan karmaşa ortamında, ne yapacağını bilmeyen öğrenciler ve veliler çaresizce ortada dolaşırken en yetkili ağız olarak kamuoyunu yönlendirme ve bilgilendirme konusunda sessiz kalmayı tercih etmiştir. Kendisini basında, yayınlarda da kamuoyunu bilgilendirirken hiç göremiyoruz. Anlaşılan o ki Sabahattin Dülger de kamuoyunu bilgilendirme konusunda kendisine yeteri kadar güvenmemektedir. Bu nedenle özgüven alanından "0" veriyoruz.
Hukuka Saygı
Bursa Milli Eğitimi öğretmenlere açılan soruşturmalar ve verilen disiplin cezaları ile ülke genelindeki derece yapmıştır. Son dönemlerde milli eğitimin adaleti yandaş okul müdürlerine teslim edilmiştir. Yandaş müdürler eliyle yürütülen soruşturmalarda verilen adrese teslim cezalar tam anlamıyla bir hukuk katliamı haline gelmiştir. Milli eğitimin hukuku da yandaşa göre işletilmekte, mobbing yaptığı için okul değiştirme cezası alan yandaş müdürler korunmakta, okula siyasi parti sembolü asan okul müdürü korunmakta; ancak yandaş olmayan öğretmenler söz konusu olduğunda hukuksuzca cezalar en ağır şekilde yağdırılmaktadır. Üstelik son dönemlerde disiplin cezalarına ek olarak il içinde sürgünler yapılmaktadır. Hukukun ayaklar altına alındığı, adalet duygusunun ve idareye güvenin yok edildiği bu dönemde hukuksuzluğun giderek artması nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e hukuka saygı alanından "0" veriyoruz.
Sendikalarla İletişim
Sabahattin Dülger, sendikalarla iletişim kurma konusunda selefine göre daha yapıcı bir tavır ile göreve başlamış olsa da , sendikalarla yapılan ortak toplantının 2.si gerçekleşememiştir. Öyle anlaşılıyor ki Sabahattin Dülger bu görüşmeleri eğitim sorunlarına ortak çözümler arayışı olarak görmek yerine , sendikaların nabzını tutma, yönelen eleştirileri azaltma hamlesi olarak görmüştür. Ancak eğitimdeki eksikliklerin gündeme gelmeye devam ettiğini görünce de sendikalarla iletişimi kesmiştir.
Sahada aktif çalışan, sorunları yerinde tespit eden ve çözümler öneren sendikalarla iletişim konusunda beklentileri karşılayamayan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e sendikalarla iletişim alanından "0" veriyoruz.
Mobbing İle Mücadele
Okullarımızda özellikle yandaş yöneticiler eliyle öğretmenlerimize yönelik mobbingde büyük artış yaşanmaktadır. Bu psikolojik baskı okul barışını bozmakta, öğretmenlerimizin motivasyonunu düşürmekte, ortaya çıkan isteksizlik nedeniyle de eğitimde verim düşmektedir. Mobbing, Bursa Milli Eğitiminde yıllardır artarak yaşanan bir sorundur, ancak eğitimi yönetenler çalışma yaşamının bu önemli sorununa karşı kayıtsız davranmaktadır. Okullarda yaşanan mobbingin öğretmenlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri sendikamızın yaptığı araştırma ile de ortaya çıkarılmıştır.
Oysa ki başarıyı hedefleyen bir yöneticinin ilk adımı, sorumluluğunda çalışanların, çalışma huzurunu sağlamak olmalıdır.
Okullarda yönetici kaynaklı psikolojik baskının günden güne yaygınlaşmasını uzaktan izleyen ve yaşananlara karşı kayıtsız kalan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e mobbing ile mücadele konusunda da başarısız buluyor ve "0" veriyoruz.
Okullar Arası Ayrımcılık
Okullarımız arasında yapılan ayrımcılık nedeniyle özellikle İmam Hatip Okulları "dönemin okulları" olarak öne çıkarılmaktadır. Bir çok okulumuz yardımcı hizmetli ihtiyacını karşılayamazken bu okullara birden fazla hizmetli görevlendirilmekte, fiziki ihtiyaçlarının karşılanmasında diğer okullara göre öncelik verilmektedir. İhtiyaçtan fazla açılan imam hatip okulları velinin, öğrencinin tercihi değil, eğitimi yönetenlerin siyasi tercihidir. Geçtiğimiz yıl adrese dayalı kayıt döneminde yalnızca 2600 öğrencinin tercih ettiği İmam Hatip Liselerine 3000 öğrencimiz de zorla yerleştirilmiş. Öğrencilerin ve velilerin tercihlerini görmezden gelerek, yalnızca günün siyasi atmosferinde yer edinmek amacıyla kendi siyasi geleceğine yatırım yapan ve bu ayrımcı tutumunu sürdüren Sayın Sabahattin Dülger'e okullar arası ayrımcılık alanındaki üstün performansından dolayı "5" veriyoruz.
Başarıyı Arttırma
Kentimiz son yıllarda eğitim başarıları konusunda gündeme gelememektedir. Önceki yıllarda Türkiye sıralamalarında yer bulmayı başaran Bursa, son yapılan LGS'de sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrenciler düzeyinde ülke genelinde ancak 46. olabilmiştir. Bursa'nın en başarılı %10'luk dilimdeki öğrencileri bile 46.sırada ise geriye kalan yüzde 90'lık kesimin durumunu düşünmek bile istemeyiz.
Kentimizin eğitim başarısını yükseltmek yerine geriye düşüren Sayın Sabahattin Dülger'e başarıyı arttırma alanından da "0" veriyoruz.
Karne Öğretmen Görüşü
Tüm bu süreçleri izlediğimizde görüyoruz ki Bursa'da İl Milli Eğitim Müdürü değişmiş olsa da anlayış değişmemiştir. Sayın Sabahattin Dülger ilimizde 2. görev yılını tamamlarken Bursa eğitimi adına olumlu bir değişim yaratamamıştır.
"Aynı tas aynı hamam" düzeni devam etmektedir. Eğitim, üzerine güzel sözler edilen, felsefi konuşmalarla mülki amirleri mest eden sohbetleri yapmaktan daha önemli bir iştir.
Sayın Sabahattin Dülger'e öğretmen görüşü olarak:
'Arkadaşlarınla ikili sohbetlerde seviliyorsun, ancak yapacak çok iş var. Eğitime söz değil, icraat lazım'
Gençler istedi, Başkan Bozbey yeniliyorBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İnegöl Karadeniz Güvenspor’u ziyaretinde, sahalarının zeminin iyi olmadığını dile getiren gençlere yenileme sözü verdi.17 Mart 2026 Salı 09:25BURSA
Bursa Maliye protokolü iftarda buluştuVergi Müfettişleri Derneği (VMD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen iftar programında, Bursa’nın maliye ve ekonomi bürokrasisi bir araya geldi. Programda mesleki dayanışma, birlik ve beraberlik mesajları verildi.17 Mart 2026 Salı 09:18BURSA
Türkiye'nin en değerli koçları rekor fiyatlara satılıyorTürkiye'nin en değerli koçlarının yetiştiği Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde yılda bir kez açık artırma usulüyle gerçekleştirilen satışlarda rekor fiyatlar oluşuyor.16 Mart 2026 Pazartesi 09:04BURSA
Bursa'da fırınlara denetimYıldırım’da faaliyet gösteren ekmek fırınları, pastaneler ve gıda imalathaneleri zabıta ekiplerince sıkı denetime tabi tutuldu16 Mart 2026 Pazartesi 08:56BURSA
Bursa'da minikler doğa için fidan diktiNilüfer'de Orman Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrenciler doğa için fidan dikti. Dumlupınar Mahallesi'nde akçaağaç fidanları toprakla buluştu.16 Mart 2026 Pazartesi 08:54BURSA
Başkan Bozbey: "Paylaşma duygusunu arttırıyoruz"Bursa genelinde düzenlediği etkinliklerle Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhunu herkese hissettiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, iftar programlarını Osmangazi ilçesinin Emek ve Alacahırka mahalleleriyle sürdürdü.16 Mart 2026 Pazartesi 08:53BURSA
Alper Gezeravcı BTÜ öğrencileriyle buluştuTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Bursa Teknik Üniversitesi programı kapsamında Özdemir Bayraktar TEKNOFEST Atölyesi’ni ziyaret etti.16 Mart 2026 Pazartesi 08:51BURSA
Bursa'da bayram öncesinde şehitler unutulmadıBursa'da bayram öncesinde şehitler unutulmadı.16 Mart 2026 Pazartesi 08:49BURSA
Bursa'da yanan ağaç itfaiyeyi harekete geçirdiBursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan Botanik Park'ta çıkan yangında bir ağaç alevlere teslim oldu. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.14 Mart 2026 Cumartesi 09:37BURSA
Bursa'da İstiklal Marşı'nın kabulünün 105. yılı törenle anıldıBursa'da İstiklal Marşı'nın kabulünün 105. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü kapsamında düzenlenen programda milli şair Mehmet Akif Ersoy saygı ve rahmetle anıldı.13 Mart 2026 Cuma 09:36BURSA
Bursa’nın dağ ilçesinde büyük ramazan dayanışmasıBursa’nın dağ ilçelerinden Harmancık’ta Ramazan ayı dolayısıyla kurulan iftar çadırı, her gün yüzlerce vatandaşı aynı sofrada buluşturuyor.13 Mart 2026 Cuma 09:32BURSA
Gençlerden patili canlara ziyaretYıldırım Belediyesi, Cumalıkızık Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Tedavi Merkezi ile Sahiplendirme Merkezi’nde Osmangazi Gençlik Merkezi üyelerini ağırladı.13 Mart 2026 Cuma 09:27BURSA
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde su kesintisi!BUSKİ Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde su kesintisi yapılacağını duyurdu. İşte detaylar...12 Mart 2026 Perşembe 10:03BURSA
Bursa'da pandeminin izleri konuşulduNilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde düzenlenen programda, COVID-19 pandemisinin tıbbi ve toplumsal etkileri değerlendirilirken, salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanları anıldı.12 Mart 2026 Perşembe 09:25BURSA
Kardeş şehir Saraybosna'da Ramazan buluşmasıBursa Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek'te düzenlediği iftar programıyla kardeşlik duygularını güçlendirdi12 Mart 2026 Perşembe 09:21BURSA
Bursa’da Ramazan boyunca şehitlere vefa ziyaretleriBursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Ramazan ayı boyunca il genelindeki şehitlikleri ziyaret ederek şehit kabirlerinin mevcut durumlarını tespit edildi.12 Mart 2026 Perşembe 09:10BURSA
Bursa'da AVM'de esrarengiz ölümBursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Kent Meydanı AVM'de meydana gelen olayda bir kişi hayatını kaybetti.12 Mart 2026 Perşembe 07:45BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadınlara sağlık ve farkındalık eğitimiOsmangazi Belediyesi’nin kadın sağlığına ilişkin düzenlediği panele katılan uzman isimler, kadınların fiziksel ve ruh sağlığına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.11 Mart 2026 Çarşamba 09:32BURSA
Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran CHP’den istifa ettiGemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa ettiğini kamuoyuna duyurdu.11 Mart 2026 Çarşamba 09:29BURSA
Yıldırım'a yeşil koridorBursa'da Yıldırım Belediyesi’nin, tarihi dokusu ve doğal alanlarıyla ilçenin en kıymetli bölgelerinden biri olan Mollaarap’ı cazibe merkezine dönüştürmek başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.11 Mart 2026 Çarşamba 09:24BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.