EFSANEYE VEDA...
Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu...

19 Kasım 2017 Pazar 16:12
28 Eylül’den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Kılınan cenaze namazının ardından milli atletin naaşı Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi.
Naim Süleymanoğlu, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazı ile ebediyete uğurlandı… Tabutun üzerine altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilmiş fotoğrafının konulduğu ve fotoğrafın üzerinde “Kalbimizdesin” yazıldığı görüldü. Cenazede 14 yaşında halterde Türkiye birincisi olan Şafak Keskin, Naim Süleymanoğlu’nun fotoğrafını tuttu.
Törene Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım katıldığı cenaze töreninde bir açıklama yaptı. Yıldırım, ‘Naim Süleymanoğlu, bugüne kadar hiç bir sporcunun kırmayacağı rekorları kırmış bir efsaneydi. Bir çok olimpiyat şampiyonluğu ve dünya şampiyonluğu vardı. Genç yaşta kaybettiğimiz efsane sporcu Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum’ dedi.
Öte yandan, caminin çevresinde herhangi bir olumsuzluğa karşı geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.
BAKAN BAK: MİSYONU, LİDERLİĞİ TARTIŞILMAZDI
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Naim Süleymanoğlu’nun cenaze töreni öncesinde yaptığı açıklamasında “Tedavisinin başlaması, takip etti Cumhurbaşkanımız. Naim Süleymanoğlu 1988, 92, 96’da altın madalya kazandı. Dünya halterinin efsane ismi. Messi, Ronaldo’lar konuşuluyorsa, halterde cep herkülü konuşuluyor. O bir semboldü. Rahmetli Turgut Özal onu getirmesi. Orada yaşananların bir sembolüydü. Misyonu, liderliği tartışılmazdı. Time’a kapak olmuştu. Ülkemize çok büyük sevinçler yaşatmıştı. Milletimizin başı sağolsun. Çok üzgünüz. Girişimde bulunduk ve rakibi Leonidis Türkiye’ye geldi. Onun spordaki başarısına herkes saygı duydu. Cumhurbaşkanımız programı olduğu için cenazeye katılamayacak.” ifadelerini kullandı.
Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine özel davetle en büyük rakibi Yunan Leonidis de geldi. Yunan halterciye, İstanbul'da Dünya Şampiyonu Milli haltercilerimiz Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti. İlgili Haberi Oku
Türkiye'yi yasa boğan Süleymanoğlu'nun hikayesi özetle şöyle:
İLTİCA ETMİŞTİ
Bulgaristan'ın Mestanlı kentinde 23 Ocak 1967'de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, güreşle başladığı spor hayatına halterle devam ederken, Naum Şalamanov adıyla Bulgaristan'a 2 dünya şampiyonluğu getirdi. Doğu blokunun boykot etmesi nedeniyle, altın madalya kazanmasına kesin gözüyle bakılan 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'na katılamayan Naim, 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Büyükelçiliğimize sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Büyükelçilik ilk başta şampiyon sporcuyu kabul etmek istemese de devreye bizzat Başbakan Turgut Özal girdi ve işlemlerin tamamlanmasını sağladı.
SİYASETTE BAŞARISIZ
Başarısız olduğu 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'nın ardından sporculuğa veda etti, siyasete atıldı. 1999 genel seçimlerinde Bursa'dan bağımsız milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 2004 yerel seçimlerinde bu kez MHP'nin İstanbul Kıraç Beldesi belediye başkan adayı oldu ancak yine başarı sağlayamadı. Son yıllarda inzivaya çekilen ve sağlığı bozulan ‘Cep Herkülü' 23 Eylül'de aniden fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinden dolayı tedavi gören Süleymanoğlu'na 6 Ekim 2017'de ameliyatla karaciğer nakli yapıldı. Nakil sonrası beyin kanamasına bağlı ödem nedeniyle beyin ameliyatına alınan milli sporcu, dün 14.50'de hayata gözlerini yumdu.
MÜTHİŞ KARİYERDE İLK 10
1-) Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu'nun boyu 1 metre 47 cm idi. Buna karşın kariyeri boyunca girdiği şampiyonalarda kendisinden çok daha iri, uzun kollu onlarca halterciyi yendi.
2-) İlk dünya rekorunu henüz 16 yaşında kırdı.
3-) Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek halterci.
4-) Silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran ilk ve tek halterci.
5-) Bulgaristan'daki Komünist rejimin politik uygulamaları nedeniyle 1980'lerde resmi kayıtlara “Naum Şalamanov” diye girdi.
6-) 1986'da Avustralya'daki Dünya Halter Şampiyonası sırasında Bulgar kampından kaçıp Türkiye'ye sığındı. Bulgar hükümeti Süleymanoğlu'nun Türkiye adına Seul Olimpiyatları'nda yarışmasına izin vermek için 1.2 milyon dolar istedi. Turgut Özal'ın çabalarıyla sorun çözüldü.
7-) Seul'de “tüy sıklet”te altın madalyayı kazanan Naim Süleymanoğlu'nun kaldırdığı ağırlık, üst sıkletteki sporculardan bile fazlaydı!
8-) 1989'daki Dünya Şampiyonası'nı da kazanıp henüz 22 yaşında emekli oldu.
9-) Ama halterden fazla uzak kalamadı. 1992'de emeklilikten dönüp Barselona'da ikinci Olimpik altınını kaptı.
10-) 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda üçüncü altını da kazandıktan sonra tekrar emekliye ayrıldı. Sunucu Lynn Jones, “Az önce tarihin en büyük halter müsabakasına tanıklık ettiniz” diyerek finale son noktayı koymuştu. Naim o finalde, Türk ve Yunan sporseverler önünde, Yunanistan'ın efsanevi haltercilerinden Valerios Leonidis'i, 187.5 kiloyu kaldırarak yenmişti. 190 kiloyu kaldıramayınca gözyaşlarına boğulan Leonidis'i teselli eden de yine Naim olmuştu.
‘DOSTUMU KAYBETTİM… EŞİ YOKTU’
NAİM Süleymanoğlu'nun sporculuk yıllarında “ezeli rakibi” Yunan Leonidis efsane sporcuyu anlattı: “Naim'in öldüğü haberini duyunca yıkıldım. Ben büyük bir dostumu, dünya da çok büyük bir sporcuyu kaybetti. Öldüğüne hâlâ inanamıyorum” dedi. Leonidis, halteri bıraktıktan sonra Naim ile pekçok kez görüştüklerini, iyi dost olduklarını, Türk ve Yunan halklarının dostluğu için de birlikte etkinliklerde bulunduklarını belirtti, “Dünyanın en iyi sporcusu idi. Dünyada bir eşi yok. Bundan sonra da gelir mi? Çok zor.”
MİLLETİN BAŞI SAĞ OLSUN
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Naim Süleymanoğlu'nun vefat haberini Rize'deki konuşması sonrasında aldı. Erdoğan bunun üzerine, “Haftalardır maalesef yoğun bakımdaydı. Kendisini hastanede ziyaret ettik ve Rahmet-i Rahman'a kavuştu. Allah taksiratını affetsin. Tüm yakınlarına ailesine Allah'tan sabırlar diliyoruz. Milletimizin de başı sağ olsun” dedi. Daha sonra taziye mesajı yayımlayan Erdoğan, “Olimpiyat şampiyonu, milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Genç yaşlardan itibaren elde ettiği başarılarıyla spor tarihine adını yazdıran, halter alanında ülkemize gurur dolu şampiyonluklar armağan eden Naim Süleymanoğlu, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir ” ifadelerini kullandı. Diğer taziye mesajları da şöyle:
Başbakan Binali Yıldırım: Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu'nun vefatı bizi derinden üzmüştür. Halterde ülkemizi en yüksek seviyelere çıkaran ve bütün zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu, milletimize armağan ettiği altın madalyalar ve dünya rekorlarıyla gönüllerde taht kurmuştur.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ülkemize yaşattığın gururlar için sana minnet borçluyuz. Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'na rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı niyaz ediyorum. Merhum şampiyonumuzun mekânı cennet olsun diyorum.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Tüm zamanların en iyi haltercisi, ‘cep herkülümüz' Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.
Yorumlar
Gündem
Erdoğan imzaladı... Atama kararları Resmi Gazete’deCumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.19 Mart 2026 Perşembe 09:48GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan bayramı Rize'de geçirecekCumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı’nı geçirmek üzere memleketi Rize’ye gitti19 Mart 2026 Perşembe 09:44GÜNDEM
MHP lideri Bahçeli Afganistan’daki Türkmen çocuklara bayramlık gönderdiMHP lideri Bahçeli Afganistan’daki Türkmen çocuklara bayramlık gönderdi19 Mart 2026 Perşembe 09:43GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Fidan, Katarlı ve Ürdünlü mevkidaşları ile bir araya geldiDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'da bölgesel son gelişmelerin ele alındığı toplantı marjında Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani ve Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile bir araya geldi.19 Mart 2026 Perşembe 09:42GÜNDEM
Sağlık Bakanlığı binlerce personel alıyor! İşte detaylarKamu sektöründe görev almak isteyen binlerce adayın gözü, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak 26 bin 673 sözleşmeli personel alımına çevrildi.19 Mart 2026 Perşembe 09:35GÜNDEM
Skandal görüntü! Karpuzu hem boyadı, utandamadan da paylaştıAnkara'da bir pazarcı, karpuzun içini daha kırmızı göstermek için pancarla boyadı. Utanmadan skandal anları da paylaşan pazarcı, "Kimse görmeden" notunu düştü.19 Mart 2026 Perşembe 09:17GÜNDEM
Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü! Atatürk'ün 111 yıllık telgrafı...Bugün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 111'inci yılı. Çanakkale Savaşı'nda düşman telsizlerinin dinlenmesi, strateji belirleme noktasında önemli rol oynadı. Mustafa Kemal Atatürk'ün cephedeki birlik komutanlarına gönderdiği telgraf da bunu gösteriyor.18 Mart 2026 Çarşamba 10:18GÜNDEM
Sürücüler dikkat! Trafikte hız limitleri değiştiBayram için yola çıkacak sürücüleri ilgilendiren önemli birg elişme yaşandı. Trafikte hız limitleri değişti. Belirlenen limitleri yüzde 10 aşma toleransı da kaldırıldı.17 Mart 2026 Salı 10:00GÜNDEM
İsmail Saymaz duyurdu: Fatih Altaylı'dan kötü haber geldi!Gazeteci Fatih Altaylı'nın beynindeki tümör nedeniyle sabah saatlerinde beyin ameliyatına alındığı açıklandı.17 Mart 2026 Salı 09:44GÜNDEM
Dikkat! Denetimlerde ortaya çıktı! Bu ürün tehlike saçıyor...Ticaret Bakanlığı, 'Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi' üzerinden sağlık riski barındıran yeni ürünleri kamuoyuna açıkladı.17 Mart 2026 Salı 09:31GÜNDEM
Kuşadası Belediye Başkanı Günel tutuklandıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı.17 Mart 2026 Salı 08:47GÜNDEM
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlandıİstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta tarihçi İlber Ortaylı, Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni havadan görüntülendi.17 Mart 2026 Salı 07:57GÜNDEM
Dilencilere zabıta baskını! Üzerlerinden binlerce lira çıktıTekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde Ramazan ayında vatandaşların dini duygularını istismar ederek dilencilik yaptığı belirlenen kişilere yönelik zabıta ekiplerince Cuma namazı sonrası operasyon düzenlendi.16 Mart 2026 Pazartesi 09:34GÜNDEM
Eski vekilden İlber Ortaylı'ya ağır sözler! "Kötü tarihçi, siyonizm yalakası..."Eski milletvekili Aydın Ünal'ın 78 yaşına hayatını kaybeden ünlü tarihçi İlber Ortaylı hakkında yaptığı paylaşım gündem yarattı.14 Mart 2026 Cumartesi 10:18GÜNDEM
60 suç kaydı vardı! 8 çocuk annesi kadın cezaevine götürüldüSamsun'da, çok sayıda suç kaydı bulunan 8 çocuk annesi bir kadın ve 13 yaşındaki oğlu, bir evden hırsızlık yaptıktan sonra yakalandı. Hırsızlık olayının ardından mahkemeye çıkarılan anne ve oğlu tutuklandı. Kadın, ağlayarak cezaevine gönderildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:13GÜNDEM
Bursa'dan yola çıkan otobüs tıra çarpı! Çok sayıda yaralı varBursa'dan yola çıkan yolcu otobüsü ile tır Amasya'da çarpıştı. Kazada 11 kişi yaralandı.14 Mart 2026 Cumartesi 09:20GÜNDEM
İlber Ortaylı hayatını kaybettiBir süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi gören ve kısa süre önce entübe edildiği açıklanan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 78 yaşında yaşamını yitirdi13 Mart 2026 Cuma 16:21GÜNDEM
Görüntüye tepki yağıyor! Doktordan skandal sözlerİzmir'de bir aile hekimliğinde doktor ile hasta arasında yaşanan tartışma mahkemeye taşındı13 Mart 2026 Cuma 10:24GÜNDEM
Kayıp emekli öğretmen sahilde ölü bulunduBalıkesir’in Bandırma ilçesinde 7 Mart’tan bu yana kayıp olarak aranan emekli öğretmen Ahmet Baysal (66), sahilde ölü bulundu.13 Mart 2026 Cuma 09:54GÜNDEM
İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşenur Eraslan ölü bulundu"İşte Benim Stilim" yarışmasıyla tanınan Ayşegül Eraslan'ın evinde ölü bulundu. Kanlı not paylaşımı intihar iddialarını güçlendirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.13 Mart 2026 Cuma 09:07GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.