14 Mayıs 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

E-TİCARET SİTELERİ, CAZİP GELİYOR

Pratik ve hızlı olması tercih nedeni!..

E-ticaret siteleri, cazip geliyor

05 Eylül 2022 Pazartesi 13:10

Geleneksel ticaretten farklı olan e-ticaret, günümüzde en çok tercih edilen alışveriş yöntemlerinin başında geliyor. Hızlı ve pratik olması sunduğu önemli avantajlar arasında gösterilirken, pandemi ile birlikte sağlık, hijyen, sosyal mesafenin alışveriş merkezlerinde korunabilme hassasiyeti de yine e-ticarete yönelimi artırdı. Yoğun çalışma hayatı, kentleşmenin etkisi, ulaşım problemleri de yine tüketiciyi bu platformlara yönlendiriyor.  Doç. Dr. Özgül Dağlı, son yıllarda öne çıkan alanlardan biri olan e-ticaret siteleri, pazarlama ve reklam konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnternet ve sosyal medya, önemli ve etkili mecralar oldu

2000 yılını takip eden zaman diliminde internet ve sosyal medyanın daha önemli ve etkili birer mecra konumuna geldiğini ifade eden Doç. Dr. Özgül Dağlı, “Dijital reklam ve pazarlamada kullanılan internet teknolojisinin hemen hemen her bireye birçok olumlu yönde etkisi bulunmaktadır. İnternetten iletişim, eğlence, eğitim, araştırma, sosyal medya kullanımı, alışveriş gibi pek çok alanda yararlanılabilmektedir.” dedi.

Son zamanlarda internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığının çok yoğun bir biçimde artarak önem kazandığını söyleyen Doç. Dr. Özgül Dağlı, “İnternet üzerinden alışveriş yapılan platformların temelini elektronik ticaret siteleri oluşturmaktadır. Kısaca e-ticaret siteleri olarak adlandırılan bu siteler de 2000 yılından sonra temelleri hızlı bir şekilde atılan bir ticaret türü olmuştur.” dedi.

E-ticaret, taraflarına ve faaliyetlerine göre ikiye ayrılıyor

Geleneksel ticaretin bir alternatifi olmayan e-ticaretin, internet teknolojinin tüketicilere sunduğu yararlı bir alan haline geldiğini ifade eden Dağlı, “E-ticaretin belli başlı türleri bulunmaktadır. Bunlar taraflarına ve faaliyetlerine göre ikiye ayrılmaktadır. Taraflarına göre e-ticaret türleri: İşletmeden işletmeye e-ticaret, işletmeden tüketiciye e-ticaret, tüketiciden tüketiciye e-ticaret, işletmeden devlete e-ticaret, tüketiciden devlete e-ticaret olarak ayrılmaktadır. Faaliyetlerine göre e-ticaret ise doğrudan ve dolaylı e-ticaret olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.” diye konuştu.

İşletmeciden tüketiciye yönelik siteler her geçen gün artıyor

Hem dünyada hem de Türkiye’de işletmeden tüketiciye yönelik e-ticaret sitelerinin sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Doç. Dr. Özgül Dağlı, belirli kategorilerde çok sayıda sitenin ürünlerini siteleri üzerinden hedef kitlelerine sunduğunu söyledi.   

Hızlı ve pratik olması en önemli avantajlarından… 

Geleneksel ticaretten farklı olan e-ticaretin günümüzde çok tercih edilmesinin nedenlerine işaret eden Doç. Dr. Özgül Dağlı, “E-ticaret, günümüzde pandemi ile birlikte sağlık ve hijyenik koşulların sağlanması, sosyal mesafenin alışveriş merkezlerinde korunabilmesinin imkansızlığı, yoğun çalışma hayatı, kentleşmenin etkisi, ulaşım problemlerinin ortaya çıkması gibi belirli başlı nedenlerden dolayı tüketicilerin dikkatini çekmekte ve onlara avantajlar sağlamaktadır. Özellikle hızlı ve pratik olması, e-ticaret sitelerinin en önemli avantajlarından biri olarak gösterilebilmektedir.” dedi.

Güven en önemli konuların başında geliyor

E-ticaret sitelerinin avantajlarının olmasının yanında dezavantajlarının da bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Özgül Dağlı, “Özellikle güven problemi en dikkat çeken sorundur denilebilmektedir. Güven sorunu ve hesap verilebilirlik aslında dijital iletişim ve dijital reklamcılık için en önemli konuların başında yer almaktadır. Bu bağlamda da dijital reklam platformları ve e-ticaret sitelerinde yer alan markaların marka imajı ve marka konumlandırması ve prestiji oldukça önemsenmektedir. İlk sıralarda, tüketicilerin söz konusu sitelere duydukları güven gelmektedir. Alışverişin kolaylığı, kargonun teslim edilme süreci ve satış sonrası hizmetlerin de tüketici beklentilerini karşılar bir biçimde olması da bir o kadar önemlidir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi