DEVA'DAN İSTANBUL HAVALİMANI AÇIKLAMASI
DEVA Partili Karlıtekin:Duyduk duymadık demeyin; Ulaştırma Bakanı harikalar diyarında...

16 Ağustos 2022 Salı 11:21
DEVA Partili Candan Karlıtekin, İstanbul Havalimanı’yla ilgili veriler paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun hesabına tek tek yanıt verdi: “Duyduk duymadık demeyin; Bakan harikalar diyarında. Hesabına göre ülkede herkes 26 bin 630 lira kazanmış. Altı İstanbulludan biri de bu havalimanından geçimini sağlıyormuş.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde (13 Ağustos) İstanbul Havalimanı hakkında yaptığı açıklamada “Toplam yatırım: 10,25 Milyar euro. Devletin cebinden çıkan: 0 euro. Toplam alınacak kira: 26 Milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı: 80,7 Milyar euro. Sıfır harcama ile toplam 117 Milyar euro Türkiye’ye kazanç” ifadelerine yer vermişti.
Karlıtekin’den Karaismailoğlu’na: Milletin aklıyla eğleniyorlar
Bu sözler üzerine kameralar karşısına geçen DEVA Partisi Tarım, Enerji ve Ulaştırma Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin, Karaismailoğlu’na yüklendi. “Neresinden tutsanız elinizde kalır” diyen Karlıtekin, “Elmalar ile armutları kafalarına göre topluyorlar. Sonra ajans grafikerlerine görseller yaptırıp milletin aklıyla eğleniyorlar” diye konuştu. Karlıtekin, Karaismailoğu’nun İstanbul Havalimanı hesabını şu sözlerle eleştirdi:
‘Ya sayı saymayı bilmiyorlar ya dayak yememişler’
“Sıfır harcama ile Türkiye 117 milyar euro kazanmış. Bugünkü kurlarla 2 trilyonun üzerinde bir para. Bu hesaba göre sadece İstanbul Havaalanı’ndan 84 milyon vatandaşımıza kişi başı 25 bin 630 lira kazanç düşüyor. Teşbihte hata olmasın ama ya sayı saymayı bilmiyorlar ya da dayak yememişler.”
‘Sırf erken fesih tazminatı 400 milyon euro’
Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapılacak 2 milyar euroluk yatırımla 15-20 yıllık ihtiyacının karşılanabileceğini savunan Karlıtekin şöyle devam etti:
“Bu inşaatın sıkıştırılması ve 2 yıl önce bitirilmesi için sayısı şeffaf olarak açıklanmamış işçi ölümleri oldu. Atatürk Havalimanı işleticilerine sözleşme bitimine 2 yıl varken erken fesih tazminatı olarak verdikleri para yaklaşık 400 milyon euro. İstanbul Havalimanına erişmek için gereken karayolu, henüz yapılmayan metro hattı ve sair yatırımlara kaç yüz milyon euro harcanıyor?”
‘Fırsat maliyeti hiç mi yok?’
“İstanbul Havalimanı yüklenicilerine yolcu garantisi verdiniz. Yapacakları işe para bulamadılar; Hazine kefil oldu. O da yetmeyince kamu bankaları ağırlıklı teminatsız kredi verdirdiniz. İhale olup bittikten sonra tüm bu verilen imkânların fırsat maliyeti hiç mi yok?”
’26 milyar euro kiranın ödeneceğine dair bir teminat var mı?’
“Kasaya girmiş gibi gösterdiğiniz 26 milyar euro kiranın ödeneceğine dair işletmecinin verdiği bir teminat var mı? Ödeyemezse yaptırımı ne olacak?”
‘Gerçek görünsün diye küsuratı var’
“İstanbul Havalimanı’nın ekonomiye katkısını net kazanç diye yutturmaya çalışıyorsunuz. Bu katkı, 80 milyar 48 milyon euro imiş. Gerçek görünsün diye küsuratı var. Atatürk Havalimanı sıfır çekmediğine göre İstanbul Havalimanı’nın yarattığı ilave yolcu trafiğinin ekonomiye net katkısı mı 80,48 milyar euro?”
‘Elma, armut, ayva toplama işi’
Ayrıca bakanlığın grafiğinde millî gelir, üretim ve ihracat olmak üzere üç kalemin toplanmasına “Pes doğrusu” diyen Karlıtekin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tanımlar ve kavramlar çorba edilmiş. Birbiri içine geçmiş kalemleri toplamışsınız. Rakamları Ayarlama Enstitüsü TÜİK bile sorsanız milli gelir, üretim, ihracat tanımlarının doğrusunu size verirdi, kavram kargaşasına girmezdiniz. Afaki elma, armut, ayva toplama işini nasıl yaptınız?”
‘Hesaplarına göre 6 İstanbulludan 1’ine gelir kapısı, bu mümkün mü?’
“İstihdam edilen 972 bin kişinin İstanbul Havalimanı sayesinde ekmek yediğini iddia ediyorsunuz. Şöyle bir hesap yapalım: Çalışanların yarısı evli, yarısı bekar olsun. Her evli emekçi üç kişiye baksın. Sizin hesabınıza göre 2 buçuk milyon İstanbullu geçimini İstanbul Havalimanı’ndan temin ediyor. Desenize İstanbul Havalimanı her 6 İstanbulludan birine gelir kapısı oldu… Bu mümkün mü?”
Akaryakıt tasarrufu vatandaşın değil, havadaki uçağın…
Bakanlığın 84,3 milyon euro zaman tasarrufu iddiasını Atatürk Havalimanı’na gidiş gelişle kıyaslayarak yanıtlayan Karlıtekin eleştirisine şöyle devam etti:
“Ayrıca 56,5 milyon euro akaryakıt tasarrufundan bahsediyorsunuz. Herhalde buradan kasıt, Atatürk Havalimanı zamanında havada bekleyen uçakların o esnada yaktığı yakıt… İnsanların İstanbul Havalimanı’na gidip gelirken, Atatürk Havalimanı’na göre, ortalama 20 km daha fazla yaktığı mazottan, benzinden bahsetmiyorsunuz sanırım. Çünkü hesabınıza o ters etki yapar.”
Çevre etkisinin hesabını birlikte yapalım mı?’
“7,8 milyon euro çevreye katkı bedelini merak ettim. İstanbul’un akciğerlerine ve su havzalarına olumsuz çevre etkisinin hesabını ayrıca beraber yapalım mı?”
‘Bu propaganda çilekeş insanların gözünü boyamak için’
“Bakanlık bu yanıltmaları sorgulayan insanlara hitaben yapmıyor. Önce vuruyor, sonra gerekçe uyduruyorlar. Tüm bu propaganda, yarı aç gezdiği halde esasen millî gururumuzu okşayan eser siyasetinden kıvanç duyan çilekeş insanların gözünü boyamak için.”
Rekabetçi, doğru bir modelle eserler 3’e, 5’e katlanır
“Büyük yatırımlar fahiş maliyetli, önceliği ve yerindeliği sorunlu, fırsat maliyeti hesabına göre alternatif yatırımları engelleyici, geleceğimizi ipotek altına alıcı şekilde yapılıyor. Halbuki harcanan paralar, rekabetçi şartlarda doğru modellerle gerekli alanlara gitse mevcut eserlerin 3 ila 5 katı eser gövdelenirdi. Türkiye işte o zaman kazanırdı.”
‘Seyahati zorlaştırmak hangi akla hizmettir?’
Esasen “İstanbul Havalimanı yapım modeli yanlış. İnsanların hayatını kolaylaştırırken ulaşım imkânları maddi ve fiziki anlamda erişilebilir kılmalıyız. Doğal tekel konumundaki havaalanlarından istifade etmeyi yüksek yapım maliyetleri ve yüksek işletme giderleriyle pahalılaştırmak ve seyahati zorlaştırmak hangi akla hizmettir?”
‘Yüklenicilerden kira istemeyin, giderlerini gelirleriyle karşılasınlar’
“Yüklenicilerden kira istemek yerine, bırakın onları, rayiç fiyatlardan oluşan havalimanı yapım maliyeti ve işletme giderlerini, net olarak tanımlanmış havaalanı gelirleriyle karşılasınlar. Yüklenici adayları havalimanlarını yapıp, işletip kaç yıl ya da ay sonra devredecekleri üzerine yarışsınlar.”
Ülkeyi bayındırlık eserleriyle DEVA Partisi donatacak’
“Tabii bunları söylüyoruz ama siz kulak asmayacaksınız. Ülkeyi uçtan uca ihtiyaçlara binaen bayındırlık eserleriyle DEVA Partisi donatacak.”
“Hangi yasa, yurttaşların basın açıklaması yapmasını engeller?”Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ...20 Ağustos 2026 Perşembe 13:04GÜNDEM
Daltonlar ve 3 suç örgütüne yeni darbeDaltonlar, Gündoğmuşlar, Şapkalılar ve Barış Boyun suç örgütleri mensubu...18 Ağustos 2026 Salı 01:53GÜNDEM
Suç örgütlerine mali darbe!Suç örgütlerine mali darbe: 818 şüphelinin banka hesapları ve kripto varlıklarına el konuldu18 Ağustos 2026 Salı 01:50GÜNDEM
Patrona yazılı sitem ederseniz işinizden olabilirsiniz!Yönetici olarak çalıştığı şirketin patronuna...17 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48GÜNDEM
Kurtulmuşı:''İmralı dahil üst düzey isimler yararlanamayacak.''Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş...16 Ağustos 2026 Pazar 00:06GÜNDEM
Kemik İliği Nakli 1000 Çocuğa Umut Oldu1000'i aşkın çocuk kemik iliği nakliyle hayat buldu15 Ağustos 2026 Cumartesi 23:48GÜNDEM
Ağrı Dağı’na tırmanan dağcılar kar fırtınasına yakalandıTürkiye’nin çatısı Ağrı Dağı, yaz ve kış dağcıları ağırlamaya devam...15 Ağustos 2026 Cumartesi 23:18GÜNDEM
Marmaris’teki yangına 7 uçak, 17 helikopter ve 46 arazözle müdahaleTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Marmaris Aksaz bölgesinde çıkan orman yangınına...15 Ağustos 2026 Cumartesi 23:16GÜNDEM
Türk Gemisine Saldırı: “Hak Ettiğini Aldı”Rusya’dan Trabzon’a kömür taşıyan Türk bayraklı geminin...15 Ağustos 2026 Cumartesi 13:54GÜNDEM
Kırmızı Bültenli Suç Örgütü Lideri Türkiye’ye getirildiKırmızı Bültenle 2017’den bu yana aranan suç örgütü lideri...15 Ağustos 2026 Cumartesi 13:39GÜNDEM
Gürlek: ''2026’da 245 Şahıs Türkiye’ye İade Edildi''Adalet Bakanı Akın Gürlek, 2026 yılında yurt dışından Türkiye’ye iade edilen...14 Ağustos 2026 Cuma 16:03GÜNDEM
AK Parti İstanbul teşkilatından Ankara'ya 15 bin kişilik çıkarmaAK Parti'nin 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla...14 Ağustos 2026 Cuma 15:44GÜNDEM
11 yıldır dondurucuda saklanan ceset için 7 milyon veri incelendi!Kırıkkale'de 12 yıl önce kaybolan Hüseyin Okumuşoğlu'nun parçalanmış...14 Ağustos 2026 Cuma 14:55GÜNDEM
Tekin:'' Ramazan Etkinlikleri Nedeniyle Bizi Sapkın İlan Ettiler''Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, "Ramazan ayında çocuklarımızın Türkiye...14 Ağustos 2026 Cuma 13:08GÜNDEM
Bakanlıktan 15 yaşındaki çocuğa istismar iddiasına müdahaleAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kocaeli’de 15 yaşındaki bir kız...13 Ağustos 2026 Perşembe 23:32GÜNDEM
Erdoğan: Şehit yakınları ve gazilere destek sürecekErdoğan: Şehit yakınları ve gaziler için devletin tüm imkânları seferber edilecek13 Ağustos 2026 Perşembe 23:20GÜNDEM
Özdağ: ''Şehitleri ailelerine geri verecek misiniz?''Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, çerçeve yasa ve ikinci açılım...13 Ağustos 2026 Perşembe 16:07GÜNDEM
Gezi teknesi alev aldı: 115 kişi suya atladı!Muğla'nın Fethiye ilçesi açıklarında içerisinde 115 kişinin bulunduğu...13 Ağustos 2026 Perşembe 16:02GÜNDEM
Kazdağları eteklerinde yangın!Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Kadıköy'de Kazdağlarının eteklerinde...13 Ağustos 2026 Perşembe 15:59GÜNDEM
MSB: Mekke Anlaşması NATO’ya alternatif değilMilli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında...13 Ağustos 2026 Perşembe 12:47GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.