DEVA, BORSADAKİ İDDİALARI SORDU
İbrahim Çanakçı: Manipülatörlerin arkasında kim var?...

22 Eylül 2022 Perşembe 14:31
DEVA Partili İbrahim Çanakcı, borsada yaşanan sert yükseliş ve düşüşlerle ilgili ekonomi yönetimine sorularla yüklendi: “Banka hisseleri inceleniyor mu?”, “Birikimleriyle hisse senedi alan vatandaşlarımızın zararını karşılayacak mısınız?”, “Birkaç kişi bütün piyasayı nasıl manipüle edebiliyor?”, “SPK, aracılarla pazarlık mı yaptı?”. TBMM’ye soru önergesi veren DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ise bu soruları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye yöneltti.
DEVA Partisi, borsada yaşanan dalgalanmalar üzerine harekete geçti. Partinin genel merkezinde basın açıklaması yapan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı ekonomi yönetimine 12 soru sordu. TBMM’ye soru önergesi veren DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’den bu soruların yanıtını istedi.
O sorular şöyle:
‘Banka hisseleriyle ilgili bir inceleme yapılıyor mu?’
“Borsada işlem gören bankaların hisse fiyatlarında 2 aylık sürede görülen hızlı yükseliş ve düşüş ile ilgili olarak bir inceleme yapılmakta mıdır?”
‘SPK’da oynaklığı tespit edebilen gözetim sistemleri yok mu?’
“Borsa İstanbul ve SPK’da Borsa İstanbul’un en değerli ve derin hisseleri olan banka hisse senetlerinde 2 ay süren oynaklığı tespit edebilen gözetim sistemleri yok mudur?”
‘VİOP’ta risk yönetim sistemleri yok mu?’
“Aracı kurumların müşterilerinin Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ve Pay Piyasasında bu kadar yüksek miktarda ve fiyat artırıcı işlem yapmalarını tespit edecek risk yönetim sistemleri yok mudur? SPK bu aracı kurumların risk yönetim sistemleri hakkında gözetim gerçekleştirmiş midir?”
‘Niçin tedbir alınmadı?’
“Manipülasyon iddiaları çok sayıda platformda konuşulur hale gelmişken niçin önleyici tedbirler alınmadı?”
‘Manipülasyonu desteklediğinizi düşünüyor musunuz?’
“Banka hisselerinde ‘suni yükseliş’ devam ederken tarafınızdan 11 Eylül 2022’de ‘Sermaye piyasalarımız her geçen gün güven tazeliyor. Geleceğe güvenle bakıyor’ başlıklı bir açıklama yapılmasının ve bu açıklamada BİST 100 Endeksindeki 2 aylık artışın risklere hiç dikkat çekilmeden tek yanlı biçimde olumlanmasının yapılan ‘manipülasyonu’ desteklediğini düşünüyor musunuz?”
‘Küçük yatırımcı vatandaşlarımızın zararını karşılayacak mısınız?’
“11 Eylül’de yaptığınız açıklamanızdaki eksik ve yanlı değerlendirmelerinizle küçük yatırımcıya hisse alma tavsiyesinde bulunmuştunuz. Hemen ardından borsadaki düşüş için niçin bir açıklama yapmıyorsunuz? Size güvenip birikimleriyle hisse senedi satın alan küçük yatırımcı vatandaşlarımızın zararını karşılayacak mısınız?”
‘Sorumluluğunuzu ihmal ettiğinizi düşünüyor musunuz?’
“Kamu bankaları başta olmak üzere ekonomimizin temel kurumları olan bankaların hisseleri ile manipülasyon yapılabilmesinin bankacılık sektörünün ve ekonomimizin itibarına verdiği zarardan dolayı sorumluluğunuzu ihmal ettiğinizi düşünüyor musunuz?”
‘SPK’nın aracı kurumlarla pazarlık masasına oturduğu doğru mu?’
“Takasbank 21.09.2022 tarihinde VİOP’da sadece banka hisse senetlerinde teminat oranlarını azaltmıştır. Oranlar azaltılarak teminat yükümlülükleri düşürülmüş böylece bu işlemi yapan kişiler ve bu kişilerin işlemlerini gerçekleştirdikleri aracı kurumlar kurtarılmışlardır. Takasbank’ın teminat oranlarını Sermaye Piyasası Kurumu’nun 20.09.2022 tarihinde 4 aracı kurumla yaptığı pazarlıklar neticesinde düşürdüğü iddia edilmektedir. SPK ile aracı kurumların pazarlık masasına oturduğu doğru mudur? Doğru ise bu pazarlıkta neler konuşulmuştur?”
‘Zikredilen isimler hakkında bir inceleme veya soruşturma var mı?’
“Bahsi geçen 4 aracı kurumdan birinin Yönetim Kurulu Başkanı medyaya verdiği demeçte bu manipülasyondan dolayı bazı isimler zikretmiştir. Bu konuda ve isimler hakkında SPK tarafından başlatılan herhangi bir inceleme veya soruşturma var mıdır?”
‘Bir kamu bankası manipülatörleri kurtarma operasyonu mu yaptı?’
“Bu dönemde özellikle bir kamu bankası tarafından yapılan kendi hisselerini geri satın almasının manipülatörleri kurtarma operasyonu olduğunu düşünüyor musunuz? Bu geri alımlarla ilgili bir inceleme ve soruşturma başlatacak mısınız?”
‘Yeni vurgun girişimleri konusunda endişeli misiniz?’
“Piyasayı bozan ve küçük yatırımcıyı zarara uğratarak vurgun planlayan ve vurgun denemesinde başarısız olan aracı kurum ve müşterilerinin kurtarılmasının yeni manipülasyonlara ve vurgun girişimlerine yol açacağı konusunda endişe etmekte misiniz?”
‘Birkaç kişi bütün piyasayı nasıl manipüle edebiliyor?’
“Manipülatörlerin birkaç kişiden ibaret olduğu söyleniyor. Eğer doğruysa birkaç kişi nasıl oluyor da tek bir hisse değil bütün piyasayı manipüle edebiliyor? Bu kişilerin arkalarında kamu tarafında kişilerin olduğunu düşünüyor musunuz? Bunu soruşturacak mısınız?”
Ne olmuştu?
Borsa İstanbul Bankacılık Endeksinde 14 Temmuz – 12 Eylül 2022 arasında yüzde 160’tan daha fazla artış olduktan sonra bir hafta içerisinde endekste yüzde 38’lik bir düşüş yaşanmıştı. Bankacılık sektöründeki bu hareketlilik diğer hisse senetlerini de etkilemişti. Hisse fiyatlarında önemli çalkantılar oluşmuştu. Küçük yatırımcılar bu fiyat hareketliliğinden etkilenmişti.
Bu durumun piyasadaki birkaç oyuncunun hem vadeli işlemler piyasasında hem de spot pay piyasasında yaptıkları manipülatif işlemler neticesinde oluştuğu kamuoyuna yansıyan iddialar arasında.
Söz konusu kişi ve kurumların piyasa yukarı yönlü giderken önemli miktarda kazanç sağladıkları, piyasanın aşağı yönlü hareketi sırasında ise vadeli işlemler piyasasındaki teminatlarını karşılayabilmek için pay piyasasında büyük miktarda satış yapmak durumunda kaldıkları ifade ediliyor. Fiyatlardaki düşüşlerin ardından devre kesicilerin çalışması da buna bağlanıyor.
Öte yandan aracı kuruluşların kendi aralarında toplantı yaptıkları ve taleplerini Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı’na ve SPK’ya ilettikleri basına yansıdı. Bu toplantının ardından DEVA Partili İbrahim Çanakcı, borsada yaşanan sert yükseliş ve düşüşlerle ilgili ekonomi yönetimine sorularla yüklendi: “Banka hisseleri inceleniyor mu?”, “Birikimleriyle hisse senedi alan vatandaşlarımızın zararını karşılayacak mısınız?”, “Birkaç kişi bütün piyasayı nasıl manipüle edebiliyor?”, “SPK, aracılarla pazarlık mı yaptı?”. TBMM’ye soru önergesi veren DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ise bu soruları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye yöneltti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saldırıyı müfettişler inceleyecekMüfettişler, Özgür Özel'e gerçekleşen saldırıya ilişkin araştırma yapacak08 Mayıs 2025 Perşembe 10:29GÜNDEM
Bahar Aksu'nun katilleri adliyeye sevk edildiŞişli'de eski eşini öldüren şüpheliyle beraberindeki 3 suç ortağı adliyeye sevk edildi08 Mayıs 2025 Perşembe 10:24GÜNDEM
Mansur Yavaş, profil fotoğrafını Ekrem İmamoğlu yaptıİmamoğlu'nun hesabına erişim engeli getirilmişti...08 Mayıs 2025 Perşembe 10:11GÜNDEM
Kene kabusu başladıHavalar ısındı, kene kabusu başladı08 Mayıs 2025 Perşembe 10:07GÜNDEM
İmamoğlu'nun hesabına erişim engeliİmamoğlu’nun sosyal medya platformu X hesabına erişim engeli getirildi08 Mayıs 2025 Perşembe 09:46GÜNDEM
Teğmenlerin ihracına 'Evet' diyen Tümgeneral terfi ettiİhraca karşı çıkan Korgeneral ise emekli edildi07 Mayıs 2025 Çarşamba 12:08GÜNDEM
Arif Kocabıyık tutuklandıİlave tv Arif Kocabıyık cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandı07 Mayıs 2025 Çarşamba 12:01GÜNDEM
Yalova'da çöp evde yangın: 2 ölü 1 yaralıYalova'da çöp evde yangın: 2 ölü, 1 ağır yaralı07 Mayıs 2025 Çarşamba 11:57GÜNDEM
Kapıkule'de milyonluk operasyonKapıkule'de milyonlarca liralık kaçak eşya ele geçirildi07 Mayıs 2025 Çarşamba 11:16GÜNDEM
Bahçeli üç ay aranın ardından Meclis'e geliyorMHP lideri Bahçeli, üç ay aranın ardından Meclis'e geliyor07 Mayıs 2025 Çarşamba 11:07GÜNDEM
Murat Gülibrahimoğlu'nun mal varlığına el konulduFfirari şüpheli Murat Gülibrahimoğlu'nun mal varlığına el konuldu.07 Mayıs 2025 Çarşamba 10:58GÜNDEM
Trafik kazası istatistikleri endişe vericiTürkiye'de 266 bin 855 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi07 Mayıs 2025 Çarşamba 10:28GÜNDEM
Patatesler virüslü çıktı! Hepsi geri gönderildi...bin tondan fazla patates virüslü çıktı07 Mayıs 2025 Çarşamba 10:23GÜNDEM
Ankara’da feci kaza: 4 ölü *2 otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 ölü, 1 yaralı07 Mayıs 2025 Çarşamba 10:19GÜNDEM
24 ilde müstehcenlik baskını45 gözaltı06 Mayıs 2025 Salı 12:08GÜNDEM
7 ilde eş zamanlı IŞİD operasyonu27 şüpheli hakkında gözaltı kararı06 Mayıs 2025 Salı 10:16GÜNDEM
Dışişleri Bakanı Fidan BAE’deDışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan tarafından kabul edildi06 Mayıs 2025 Salı 09:43GÜNDEM
Saldırganın kaldığı otel mühürlendiCHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran şüphelinin kaldığı otel mühürlendi06 Mayıs 2025 Salı 09:40GÜNDEM
Saldırganın o görüntüleri ortaya çıktıCHP Genel Başkanı Özgür Özel'e saldırıda bulunan şahsın saldırıdan önceki görüntüleri ortaya çıktı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:30GÜNDEM
1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı4 aylık denetim bilançosu açıklandı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:29GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış