DEMİRTAŞ: BARİKATTA ÇATIŞARAK DEĞİL MASADA KONUŞARAK BİRBİRİMİZİ İKNA EDELİM
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de bir rejim değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, diktatörlüğü, ayrılığı, federasyonu,...

17 Ocak 2016 Pazar 20:14
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de bir rejim değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, diktatörlüğü, ayrılığı, federasyonu, özerkliği, otonom yapıları, eyalet sistemini ya da mevcut yönetim sistemini savunmak isteyenlerin bunu demokrasi içinde yapabileceklerini söyledi. Bunun da yolunun bir an önce müzakereye dönülmesi olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bir an önce devrilmiş olan müzakere masasını doğrultmak ve öz yönetim, özerklik, başkanlık, parlamenter sistem tartışmalarını barikatta çatışarak, savaşarak değil masada konuşarak, birbirimizi ikna ederek tartışma sürecini başlatalım. Biz bunu söylüyoruz, siyaseten bu noktadayız." dedi.
HDP'nin gelecek hafta yapılacak 2. Olağan Kongresi öncesi, parti politikalarının tartışıldığı "Yarını Bugünden Kuruyoruz" konulu konferansı yapılıyor. İki gün sürecek konferansa HDP ve HDK eş başkanları da katılıyor. Konferans Divanı Başkanı HDP MYK Üyesi Günay Kubilay, "Sevgili yoldaşımız Abdullah Öcalan'a sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz." deyince, konferansa katılanlar tarafından alkışlandı.
Konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu ve Türkiye için tarihi kırılmaların ve tarihi alt üst oluşların yaşandığı bir dönemin olduğuna dikkat çekti. Bu dönemin de kısa bir süreliğine yaşanıp olup bitecek bir dönem olmadığını ifade eden Demirtaş, her gün yeni gelişmelerle daha büyük kan ve gözyaşıyla bir alt üst oluş sürecinin devam ettiğini kaydetti.
"İĞNEYİ ÖNCE KENDİMİZE BATIRMAYA İHTİYAÇ VAR"
60 il ve ilçede büyük konferanslar gerçekleştirdiklerini belirten Demirtaş, bugün partilerinin eksikliklerini, yetmezliklerini, yanlışlarını büyük bir cesaretle tartışacaklarını vurguladı. Türkiye'nin en iyi partisi olduklarını ama aynı zamanda da yeni parti olduklarını ifade etden Demirtaş, şöyle devam etti: "En mükemmel partisi değiliz çünkü kendi gerçekliğimizi görüyoruz. Eş genel başkanı olduğum için söylemiyorum, Türkiye'nin en iyi partisiyiz. Birbirimizi övmek için bir araya gelmiyoruz. Eksikliklerimizi cesaretle tartışamazsak, cesurca ortaya koyamazsak geleceğimizi inşa etmede sıkıntı yaşayabiliriz. Bu konu yeterince açık, delegelerimiz yeterince objektif davranır ve iğneyi önce kendimize batırmayı başarırsak ki buna ihtiyaç var. Biz o zaman yeni yaşamı inşa etme konusunda çıktığımız yolda çok daha büyük hamleler yapabilecek bir partiye dönüşebileceğiz. HDP'nin şahsında Türkiye'de kirli hesaplar frenlendi, Rojava devriminin şahsında Suriye'de kirli hesaplar yapanların hesapları frenlendi."
Karşıdakilerin kim olduğunun kendilerinden çok karşıdakiler tarafından tarif edildiğini dile getiren Demirtaş, "Bizim mevcut AKP rejimini ısrarla tespit ve tarif konusunda bir çabaya girmemize gerek bırakmadan sağ olsunlar pratikleriyle, bizim anlatamayacağımız, kelimelerin anlatmaya yetmeyeceği pratikleriyle kendilerini ortaya koyuyorlar." ifadelerini kullandı.
"CENAZEYE BUNU YAPAN AKADEMİSYENE BUNU YAPMIŞ ÇOK MU?"
Savaşı durdurmanın öncelikleri olduğunu ama durduramadıklarını belirten Demirtaş, mutlaka eksiklikleri olduğu için durduramadıklarını kaydetti. Savaşta ahlaki, evrensel değerlerin ihlal edilmemesi çağrısı yaptıklarını dile getiren Demirtaş, "Baktık ki bunu duyacak insan yüreği yok." dedi.
Demirtaş, şöyle devam etti: "Her konuda bizler çatışabiliriz, farklı düşünebiliriz. Sorunların çözümü konusunda HDP'nin fikri başka, AKP'nin veya hükümetin fikri başka olabilir. Bu çok normaldir ve bunu anlıyoruz, anlayışla karşılıyoruz. İki ayrı partiyiz. Fakat bir cenazeye işkence yapılması konusunda farklı düşünüyorsak ya biz insan değiliz, ya sen insan değilsin. Aynı anda insan olamayız. Ölüye işkence yapan, yani üzerinden hüküm kalmış olanlar, artık tümüyle Yaradan'a emanet edilmiş olandan hesap sormaya kalkan, onun üzerinden geri kalanlara manevi işkence yapan bir anlayış, ötesini tartışmaya gerek yoktur. Böyle bir zihniyet, demokratik midir, yeni anayasa yapar mı, bunlar Türkiye'yi açılıma götürür mü falan; tartışmanın bittiği noktayı ifade ediyorum. Haftalardır hatta aylardır çözülmemiş bir Türkiye'de cenazeye işkence mevzusu var. Şimdi deniyor ya "akademisyenlere yapılanları aklımız almıyor." Nasıl aklınız almıyor ya? Benim de bunu aklım almıyor. Cenazeye bunu yapan, akademisyene bunu yapmış çok mu? Benim de bunu aklım almıyor."
"KORKACAKSA EĞER BU ÜLKEDE DİKTATÖR SEVDALILARI KORKMALI"
Demirtaş, "Korkacaksa eğer bu ülkede faşizm taraftarları korkmalıdır, ırkçılar korkmalıdır, diktatör sevdalıları korkmalıdır. Kürt, Türk niye korkacakmış? Alevinin korkması için nasıl bir gerekçe olabilir ki. Ama biz bir araya gelmediğimiz için, gelemediğimiz için birbirimizle bizi korkutmaya devam ediyorlardı. HDP bunun ilk dalgasını kırdı." diye konuştu.
Türkiye Barolar Birliği'nin hazırladığı anayasa teklifini hatırlatan Demirtaş, Barolar Birliği'nin HDP'nin öz yönetim teklifine sert eleştiriler getirdiğini söyledi. Fakat Barolar Birliği'nin 2001 yılında hazırladığı anayasa taslağındaki ilgili kısma göre yerel yönetimlerin, bölgelere, illere, beldelere ayrılmasının önerildiğini hatırlatan Demirtaş, 25 bölge ile bölge meclislerinin önerildiğini ifade etti. Bu bölge meclislerine ayrı yetkilerin istendiğini dile getiren Demirtaş, "O dönem kimse vatan haini demedi. Bu öneri, bizim önerimizden biraz daha ileri öneri. Ben kendilerine gerçekten teşekkür ediyorum. Zaten hukuk dünyasından beklenen bu. Fakat kendi söylediklerine sahip çıkacak kadar cesaretli olmaları gerekiyor. Peki bizimle bunun arasında fark nedir? Birini Kürtler önerdiği için bölücü, diğerini Türkler önerdiği için demokrat oluyorsa; burada Kürtler bölücü değil. Bölücü, bu ithamı yapanlardır." eleştirisinde bulundu.
"BİR AN ÖNCE DEVRİLMİŞ OLAN MÜZAKERE MASASI DOĞRULTULMALI"
Türkiye'de bir rejim değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirten Demirtaş, diktatörlüğü, ayrılığı, federasyonu, özerkliği, otonom yapıları, eyalet sistemini ya da mevcut yönetim sistemini savunmak isteyenlerin bunu demokrasi içinde savunabileceklerine dikkat çekti. Bunun da yolunun bir an önce müzakereye dönülmesi olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bir an önce devrilmiş olan müzakere masasını doğrultmak ve öz yönetim, özerklik, başkanlık, parlamenter sistem tartışmalarını barikatta çatışarak, savaşarak değil masada konuşarak, birbirimizi ikna ederek tartışma sürecini başlatalım. Biz bunu söylüyoruz, siyaseten bu noktadayız." dedi.
"Hem bölücü değiliz hem de bölücü olmadığımızı anlatmak zorundayız." diyen Demirtaş, bölücü değil bu ülkenin asli unsurları olduklarına dikkat çekti. Demirtaş, şöyle konuştu: "Ülkemiz, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor. Anayasa toplumsal mutabakattır. Yeni anayasa tamam ama oraya giderken yollardaki mayınları temizlemeye de evet demeliyiz."
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye için mektup gönderdiğini hatırlatan Demirtaş, "Öz yönetim önermek suç; ne yapacaksın? Hakkımızda fezlekeler var. HDP, Anayasa masasında özerklik önerdi diyelim. Ne olacak? Başsavcılık harekete geçtiğinde ne olacak? O başkanlığı dile getirecek ancak bizim fikirlerimizi savunma özgürlüğümüz yok. Bu durumda nasıl toplumsal sözleşme yapacağız?" diye sordu.
"DEMOKRATİK REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise partilerinin yeni ve güçlü iddialarla her dönem ortaya çıktığına dikkat çekti. "Yarını, geleceğimizi bir diktatör zihniyetine teslim etmemiz mümkün değil. Bu yüzden yarını bugünden kuracağız." diyen Yüksekdağ, bugün kritik kavşakta olunduğunu kaydetti. Statükoya demir atmış bir iktidar ve muhalefet gerçekliği olduğunu dile getiren Yüksekdağ, iktidarın değişime direndiğini, muhalefetin ise değişim yapıyor gibi göründüğünü savundu.
Gerçek değişimin kendi görevleri olduğunu belirten Yüksekdağ, "Demokratik rejim değişikliğine ihtiyaç var. Demokratik bir kurucu güce ihtiyaç var. 100 yıl önce olduğu gibi halkların yönetimden dışlanmasına izin vermeyeceğiz; buna emin olsunlar. Cizre'de, Sur'da, Silopi'de, Dargeçit'te, tüm demokratik alanda bunun için direniliyor. Öz yönetim direnişleri işte bunun için. Ortak bir vatanda, eşitlik, demokratik hukuk içinde birlikte yaşayacağımız bir geleceği yarını inşa edeceğiz." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştuCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu.25 Mart 2025 Salı 14:44SİYASET
AK Parti'li isim "Devletin dini adalettir" diyerek istifa ettiAK Parti Tekirdağ Süleymanpaşa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Orhan Göçen, Hz. Ömer'in "Devletin dini adalettir" sözünü hatırlatarak, istifa etti.24 Mart 2025 Pazartesi 16:35SİYASET
Ömer Çelik'ten sert tepki: "CHP marjinal siyaset dili kullanıyor"AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:36SİYASET
CHP'nin olağanüstü kurultayı için iptal başvurusuCHP'nin olağanüstü kurultay kararının iptali için mahkemeye başvuru yapıldı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:34SİYASET
Kabine toplanıyor! Gündem İmamoğlu, ekonomi ve terörCumhurbaşkanlığı Kabinesi, Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplanacak. Kabinede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, İmralı süreci ve ekonomideki gelişmeler ele alınacak.24 Mart 2025 Pazartesi 08:26SİYASET
MHP'den Özel'e çağrı: "Yargıya saygı duy, partinde otur"MHP lideri Bahçeli, yaptığı açıklamada CHP lideri Özel'e çağrıda bulunarak, "Yargıya saygı duy, partinde otur" şeklinde konuştu21 Mart 2025 Cuma 16:31SİYASET
Bahçeli'den 18 Mart mesajı: "Başımızı öne eğecek açığımız yok"Bahçeli, 18 Mart Çanakkale Zaferi için yaptığı açıklamada, 'Terörsüz Türkiye inşa edilecek, ilerlediğimiz yoldan bizi geri döndüremeyecekler' dedi.18 Mart 2025 Salı 13:42SİYASET
İşte Çanakkale Zaferi'ni kutlamayan 4 bakanlık!18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili devlet adamlarından paylaşımlar geliyor. Bu önemli günü unutan Türk Bakanlar ise dikkat çekti.18 Mart 2025 Salı 13:23SİYASET
Erdoğan: "Terörsüz Türkiye girişimimizle cesur bir adım attık"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörsüz Türkiye girişimimizle, Türkiye’nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık" dedi.18 Mart 2025 Salı 08:01SİYASET
DEM Parti'den AKP'ye ziyaretDEM Parti İmralı Heyeti, bugün Meclis’te siyaset turu gerçekleştiriyor. Heyet ilk olarak MHP’yi ziyaret etti. Görüşme bir saat sürdü. DEM Parti'nin ikinci durağı ise AK Parti oldu. Görüşme, 14.00 itibarıyla başladı.17 Mart 2025 Pazartesi 14:56SİYASET
DEM Parti heyetinden MHP'ye ziyaretDEM Parti heyeti, bugün MHP heyeti ile Meclis'te görüştü.17 Mart 2025 Pazartesi 11:24SİYASET
Bahçeli'den neden bir kare fotoğraf gelmiyor?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumu hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre Bahçeli'nin tedavisinin kritik olduğu aktarılırken, neden fotoğraf vermediği de ortaya çıktı.17 Mart 2025 Pazartesi 11:19SİYASET
Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu görüşmesinin tarihi belli olduCHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir görüşme gerçekleştirecek.14 Mart 2025 Cuma 12:26SİYASET
DEM Parti Erdoğan'dan randevu isteyecekDEM Parti: Heyetimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için başvuru yapacak12 Mart 2025 Çarşamba 15:46SİYASET
Erdoğan: "İmralı heyeti randevu isterse veririm"Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti İmralı heyetine talep etmeleri halinde randevu vereceğini de söyledi.12 Mart 2025 Çarşamba 13:49SİYASET
Mansur Yavaş, isim vermeden Ekrem İmamoğlu'na yüklendiCHP'nin cumhurbaşkanlığı önseçimi adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmalarına devam ederken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan çok konuşulacak bir çıkış geldi.11 Mart 2025 Salı 15:09SİYASET
İmamoğlu'nun koltuğuna kim oturacak? İlk sırada sürpriz bir isim varEkrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası İstanbul BB başkanının kim olması gerektiğine dair yapılan ankette, en çok oyu Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık aldı.11 Mart 2025 Salı 14:32SİYASET
DEM Parti heyeti CHP'yi ziyaret etti! Görüşme sonrası açıklama...DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet, EMEP sonrası CHP'yi ziyaret etti.10 Mart 2025 Pazartesi 15:24SİYASET
Ekrem İmamoğlu'na 'ölüm' tehdidi! Suç duyurusunda bulunulduAvukat Kemal Polat, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ölümle tehdit eden şahıs hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.10 Mart 2025 Pazartesi 15:02SİYASET
'En çok beğenilen' genel başkanlar anketi! 3 puanlık fark...ORC Araştırma, siyasi parti genel başkanlarının toplumdaki beğeni düzeylerini araştırdı. Ankete göre, Erdoğan ile Özel arasında 3 puanlık fark bulunuyor.10 Mart 2025 Pazartesi 12:24SİYASET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış