21 Eylül 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

ÇOCUĞUNUZ DİLİNİ ÇIKARABİLİYOR MU?

Aileler fark edemiyor!

Çocuğunuz dilini çıkarabiliyor mu?

10 Nisan 2017 Pazartesi 11:48

ÇOCUĞUNUZ DİLİNİ ÇIKARABİLİYOR MU?
 
Özel Hayat Hastanesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman, dil bağı kısalığının çocuklarda bazı harflerin bozuk çıkmasına neden olduğunu belirterek tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
Halk arasında dil bağı olarak bilinen frenulum kısalığı; çocuklarda görülen önemli hastalıklardan biri. Aileler tarafından kimi zaman fark edilemeyen bu hastalık, çocuklar büyüdüklerinde konuşurken sanki aksanlı konuşuyorlarmış gibi, dil gelişimi kaynaklı harfleri farklı telaffuz edebiliyorlar. Özel Hayat Hastanesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman, dil bağı kısalığının ağız tabanıyla dil arasında bulunan bağın kısa veya kalın olması şeklinde ifade etti.
 
PSİKOLOJİK PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR
 
Frenulum bağının kısa veya kalın olması sonucu bebeğin beslenmesinde ve ileride konuşmasında sorunlara yol açtığına dikkat çeken Dr. Yalman, "Ayrıca dildeki işlev bozukluğu; ağız içi temizleme fonksiyonunda sorunlara, bu da diş problemlerine, ağız kokusu ve yeterli beslenememeden kaynaklı kilo kaybına neden olabilir. Tüm bu problemler, çocukta gelişen psikolojik problemlerin kaynağı olabilir" dedi.
 
AİLELER KİMİZ ZAMAN FARK EDEMİYOR
 
Dil bağındaki problemler aileler tarafından kimi zaman fark edilemediğini aktaran Dr. Yalman, "Aslında daha bebek doğar doğmaz meme ucunu kavrayamama, emerken aşırı terleme gibi sorunlarla kendini belli ediyor. Çocuk büyüdükçe konuşması sırasında artükilasyon bozuklukları, şiveli konuşma, bazı kelimeleri tam olarak söyleyememe gibi sorunlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.
 
BASİT BİR MUAYENE İLE TANI KONULABİLİR
 
Dil bağı sorununun çocukların yüzde 2-4 'ünde görülen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Dr. Yalman, şu bilgileri paylaştı: "Dil bağı sorunu basit bir muayene ile teşhis edilebilir. Teşhis için çocuğun dilini çıkarması, dilini yukarı kaldırarak damağına değdirmesi istenir. Çocuk dilini dudak hizasına kadar çıkarabiliyorsa sorun yok demektir. 3 yaşından sonra ise , ''l , r , s , t ,z'' gibi dilin ön tarafıyla çıkarılması gereken seslerin çıkarılamaması da dil bağı sorununun göstergesidir. Ayrıca dil ''V'' şeklini alır."
 
BASİT BİR OPEROSYONLA DİL BAĞI KISALIĞI ÇÖZÜLÜR
 
Dil bağı rahatsızlığı yaşayan bebeğin emzirilirken sorun yaşamıyorsa ameliyat için 2 yaşından gün alması beklendiğini kaydeden Dr. Yalman, çocukta kilo kaybı da meydana geliyorsa başka sebeplerin de araştırılması gerektiğini vurguladı. Araştırmalar sonunda sorun dil bağı kısalığı ise 2 yaşını beklemeden ameliyat edilmesinin uygun olduğunu söyleyen Dr. Yalman, "Herhangi bir beslenme sorunu olmadan 2 yıl beklenirse öncelikle çocuğun konuşma fonksiyonu değerlendirilir. Sorun çözülemeyecek gibiyse lokal anesteziyle sorun basit bir operasyonla çözülür" ifadelerini kullandı.
 
DUYAMAYAN ÇOCUK KONUŞAMAZ!
 
Dr. Yalman, dil bağı sorununun yalnızca bazı harflerin bozuk çıkmasına neden olduğunu vurgulayarak, "Konuşma bozukluğunun başka sebepleri de vardır. Duyamayan çocuk konuşamaz. Bu yüzden ameliyat öncesi sorun iyice araştırılmalıdır" hatırlatmasında bulundu.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet