22 Kasım 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ÇAĞIMIZIN VEBASI BAĞIMLILIK!

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr.Özcan Akan: Gençlerimize sahip çıkmalıyız...

Çağımızın vebası bağımlılık!

26 Haziran 2019 Çarşamba 17:22

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında Bursa İl Sağlık Müdürü Dr.Özcan Akan açıklamalarda bulundu.

Bursa haber...

Uyuşturucu bağımlılığının toplumu tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Dr. Özcan Akan, “Gençlerimiz gerek merak duygusundan gerekse arkadaş ortamında bağımlılık tuzağına düşmektedirler. Bu konuda ailelerimize çok büyük rol düşüyor. Bizlerin madde bağımlılığıyla mücadelede önemsediği en önemli nokta gençlere sahip çıkılmasıdır” dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında Yıldırım Sağlıklı Hayat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararların kişinin sadece kendisine verdiği zarar olarak görülemeyeceğini vurgulayan Dr. Akan, “Uyuşturucu bağımlılığı, bunun yanında kişinin bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki ve ekonomik zararları da beraberinde getiren elim bir bağımlılıktır. Uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili küresel çapta yayınlanan raporlarda durumun ürkütücü boyutlara ulaştığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 100 bin yüksek riskli uyuşturucu bağımlısı olduğunu ifade eden Dr. Akan, “Gençlerimiz gerek merak duygusundan gerekse arkadaş ortamlarında bağımlılık tuzağına düşmektedirler. Bu konuda ailelerimize çok büyük rol düşüyor. Bizlerin madde bağımlılığıyla mücadele önemsediği en önemli nokta gençlere sahip çıkılmasıdır. ‘Bir kere denemekle bir şey olmaz, bir deneyeyim sonra bir daha yapmam’ düşünceleri ve merak ederek maddeye yönelen bir kişi, bu süreçte kontrolün kendisinde olduğunu ve isterse bırakabileceğini düşünse de maddeyi tekrar deneyimlemek için duyduğu arzu ile beraber tekrar maddeyi almaya yönelebilir. Kısa süre sonra bu durum kontrolden çıkarak, madde kullanım sıklığı ile kişi bağımlı olabilir” ifadelerini kullandı.

Önemli Olan Uzak Durmak

Bursa’da uyuşturucu ile mücadeleyi üç aşamada sürdürdüklerinin bilgisini veren Dr. Akan, “Birinci aşamada koruyucu yani farkındalık çalışmaları yer alıyor. Uyuşturucunun zararları hakkında toplumu bilgilendirmeye yönelik faaliyetler gerçekleştiriyoruz. İkinci aşamada ise bağımlılık söz konusu olduğunda kişinin tedavi görmesini sağlıyoruz. Üçüncü aşamada da tedavisi yapılmış hastanın rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle farkındalık çalışmalarının çok değerli olduğunu biliyoruz. Çünkü bağımlı olan bir bireyin tedavisi oldukça zorlaşmaktadır. Dünyadaki istatistiklere baktığımız zaman yüz kişiden ancak 11’inin tedavi olduğunu görüyoruz. Çok yönlü bir tedavi yaklaşımı gerektiren bir sorundan söz ediyoruz. Önemli olan gençlerimizin bağımlılığa bulaşmamasıdır. Bu yüzden farkındalık çalışmalarını oldukça önemsiyoruz” diye konuştu.

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Koruyucu Çalışmalar Yapılıyor

Farkındalık çalışmalarında sağlıklı hayat merkezlerinin önemine değinen Dr. Akan, “Sağlıklı hayat merkezlerimizde özellikle ergenlik çağındaki gençlerimiz, riskli gruptaki gençlerimizi alıyoruz. Psikologlarımızın desteği ile madde bağımlılığının zararlarını anlatıyoruz. Yaş gruplarına göre konuyla ilgili söylem dili de farklılık arz ediyor. Bu merkezlerimizde gençlerimize sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa