22 Kasım 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI OBEZİTE

Obezite’den ameliyatla kurtulabilirsiniz...

Çağımızın hastalığı obezite

08 Kasım 2021 Pazartesi 13:59

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ramazan Eryılmaz, obezite ameliyatı yani diğer adıyla mide küçültme ameliyatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çağımızın hastalığı obeziteden, ameliyat ile kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Eryılmaz, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan yani morbidobez olarak nitelendirilen hastaların obezite ameliyatı olabileceğini söyledi. Eryılmaz, ''Aynı zamanda vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, diz artrozu gibi yandaş hastalıklar varsa yine obezite cerrahisi olabilirler” dedi.

Obeziteden kurtulmak mümkün

Obezite, yani aşırı şişmanlık dünyada giderek yaygınlaşarak, en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen, önlenebilir bir sağlık problemi olarak bilinmektedir. En basit şekilde sağlığı bozacak ölçüde, vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisinde tecrübeli isimler arasında yer alan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Eryılmaz, Obeziteden ameliyat yoluyla kurtulmanın mümkün olabildiğini, öncelikle hastanın vücut kitle indeksinin baz alındığını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından standartları belirlenen Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplamasında kilonuzun, boy değerinizin karesine bölünmesiyle (kg/m²) obezitenin derecesi ölçülüyor.

Her hasta ameliyat edilemiyor

Aşırı kilolu olduğu gerekçesi ile gelen her hastanın ameliyat edilmediğini belirten Prof.Dr. Eryılmaz, bir insanın bu ameliyatı olabilmesi için Vücut kitle indeksinin 40 ‘ın üzerinde yani morbidobez kategorisinde yer alması ve 6 ay süre ile uzman denetiminde diyet, egzersiz ve medikal tedavi yöntemiyle zayıflayamaması gerektiğinin altını çiziyor.

Prof.Dr. Eryılmaz, izlenen yöntemi şu şekilde aktarıyor: “Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır onu açıklayalım. Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı ortaya koyar. Örneğin 100 kilo ve 1.80 boyundaki birini ele alalım. Boy ölçüsünü iki ile çarparız. 1.8 x 1.8 = 3.24 bu rakamı kiloya böleriz. 100 / 3.24 = 30.8  yani kişinin vücut kitle indeksi 30.8 olarak çıkar. Bu sonuca göre kişi obez kategorisinde yer alır. Yandaş hastalıklar oluşur​18, 5 kg/m.'nin altında olanlar: Zayıf; 18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu; 25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu; 30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez; 40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez(morbidobez), olarak görülür. Bizim ameliyatını yaptığımız grup MorbidObez grubu olarak adlandırılır. Bu grup hastalar,diyet yapsa bile diyetle 5-10 kg verir, daha sonra bu işlem durur ve verilen kilolar tekrar eskisinden daha fazla biçimde tekrar geri alınır. Diyet, rejim ve egzersiz bu grupta etkili değildir.Bu tip hastalarda çok sayıda yandaş hastalık olur. Bu hastalıklar, şeker hastalığı,kalp hastalığı, solunum apnesi,artroz dediğimiz vücudun yükünü taşımaya bağlı ayaklarda kireçlenme,karaciğer yağlanması,kolesterol yüksekliği,hipertansiyon olarak sıralanabilir''

Ameliyat risk oranı son derece düşük

Obezite ameliyatının teknolojik imkânlarla birlikte büyük bir karın kesisi olmadan, milimetrik deliklerden batın içine ulaşılarak gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Ramazan Eryılmaz, çok ağrının hissedildiği ve estetik sonuçların elde edildiği ameliyat sonrası hastaların aynı gün ayağa kalkıp birkaç gün içinde taburcu olabildiklerinin altını çizdi.

Ameliyatın risk oranının son derece düşük olduğunu paylaşan Eryılmaz, “Obezite ameliyatlarında ölümcül risk binde bir civarı. Morbidobez hastaların obezite nedeniyle karşılaştığı sağlık riskleri göz önüne alındığında, mide küçültme ameliyatı riski tıbbi olarak kabul edilebilir bir oran olarak görülüyor” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam