26 Aralık 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C

ÇAĞDAŞ AVUKATLAR: TUTUKLAMA HUKUKA AYKIRI

MALATYA - Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Yusuf Sürücü, "Kaldı ki hakkında tutuklama kararı verilen ve kamu görevi ifa eden meslektaşımızın kaçma şüphesinin olmaması, tek delili

Çağdaş avukatlar: Tutuklama hukuka aykırı

MALATYA - Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Yusuf Sürücü, "Kaldı ki hakkında tutuklama kararı verilen ve kamu görevi ifa eden meslektaşımızın kaçma şüphesinin olmaması, tek delili bir tutanak olan suçlamada delilleri karartma durumu olmaması nedeniyle tutuklama kararı kanuna açıkça aykırıdır." dedi.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği üyesi avukatlar Malatya Adliye Sarayı önünde toplanarak Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı avukat Umut Kılıç'ın Adalet Bakanlığı'nda girdiği hâkimlik mülakat sınavında yaşanan tartışma sonrasında Cumhurbaşkanına ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulmasını protesto etti. Grup adına açıklama yapan Dernek Başkanı Yusuf Sürücü, "Bilindiği gibi CMK m.100'de tutuklama nedenleri arasında katalog suçlar içerisinde hakaret suçuna ya da nitelikli haline yer verilmemiştir. Kaldı ki hakkında tutuklama kararı verilen ve kamu görevi ifa eden meslektaşımızın avukatlık mesleğini ifa ettiği ve kaçma şüphesinin olmadığı bir gerçektir. Ayrıca olayın tek delilinin bir tutanak olarak belirtildiği bu kararda delilleri karartma durumunun mümkün olmadığı açıktır. O halde verilen tutuklama kararı kanuna açıkça aykırıdır. Tutuklama kararının hiçbir gerekçe içermemesi ise ayrı bir hukuka aykırılıktır" dedi.

"Bununla birlikte Türk Ceza Kanunumuzda Cumhurbaşkanına hakaret suçunun ayrıca ve ağırlaştırılmış olarak düzenlenmesini de hukuka aykırı bulmaktayız" diyen Sürücü, "Cumhurbaşkanı artık halkoyu ile seçildiği için siyasilerin tabi olduğu AİHM ölçütlerindeki tahammül sınırına çekilmeli ve Türkiye'ye yakışmayan bu madde derhal değiştirilmelidir. Literatürde gerek AİHS, gerek ulusal mevzuat ve içtihadımızda siyasetçilerin ve kamuya mal olmuş kişilerin normal insanlara nazaran daha fazla ve daha ağır şekilde eleştirilebileceği, bu durumun eleştiri sınırlarında dâhil olacağı, hakaret eylemine girmeyeceği kabul edilmiştir. Hatta AİHM kararlarında siyasetçilere karşı kullanılan çok daha ağır sözler, eleştiri sınırlarına dâhil edilmiş ve yıllarca Türkiye aleyhine tazminat kararları verilmiştir. Kaldı ki, tutuklanan meslektaşımız hakkında iddia edilen hakaret eyleminin sabit olup olmadığı hususu dahi yargılama sonunda belli olacaktır." diye konuştu.

Dernek olarak haksız tutuklanan avukat Kılıç'ın serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirten Sürücü, "Avukatlık mesleğine son zamanlarda ilgisiz nedenlerle yapılan saldırılar ve karalamalar, özünde hukuk devletine, yargı bağımsızlığına, demokrasiye ve insan haklarına yapılan saldırılardır. Avukat yargı sistemi içerisinde vatandaşı, onun hak ve hukukunu savunandır. Bu nedenle avukatlara yönelik bu uygulama ve kararları özü itibariyle halka yapılmış saldırılar olarak kabul ediyoruz. Hiçbir haklı gerekçe göstermeden tutuklanan meslektaşımıza bu uygulamayı yapan ve karar veren kişinin yargıç makamında olması, yapılan haksızlığın bağımsız yargıya yapıldığı gerçeğini ortadan kaldırmaz. Verilen karar siyasidir, hukuk dışıdır, kabul edilemez niteliktedir. Tüm hukuksuzluklara karşı, mesleğimizin verdiği onurla her zaman mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem