BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMA DESTEK
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024-2029 Tarım Vizyonunu belirledi...

01 Şubat 2024 Perşembe 13:53
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘2024-2029 Tarım Vizyonu’, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.
Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla fide-fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024-2029 Tarım Vizyonunu da belirledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki toplantıda 5 yıllık sürecin tarım planlaması hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi. Şehrin sahip olduğu tarım potansiyelini en üst seviyeye çıkarma konusunda kararlı olduklarını belirten Başkan Aktaş, “Tarım konusunda gaza basmak zorundayız. Yeni dönemde şampiyonlar liginde olmak zorundayız” dedi. Toplantıya, Başkan Alinur Aktaş’ın yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Ziraat Odası başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile tüm tarım paydaşları katıldı.
“Muhteşem bir potansiyele sahibiz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarım konusunda genel durumu gösteren bir sunum yaptı. Yeni süreçte de desteklerin artarak devam edeceğini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, tarım konusundaki çalışmaları tam bir işbirliği içerisinde yürüttüklerini, şehre katma değer sağlamanın hesabında olduklarını belirtti. Tarım konusunda sahip oldukları potansiyeli daha iyi değerlendirmek istediklerini ifade eden Başkan Aktaş, Halk Ozanı Âşık Veysel’in, ‘Dileğin var ise iste Allah’tan, almak için uzak gitme topraktan, cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan, benim sadık yârim kara topraktır’ sözlerini hatırlattı. Yaşamın bereketi olan toprağı, çiftçilerin nakış nakış işleyerek bereketlendirdiğini anlatan Başkan Aktaş, “Toprağı ve çiftçiyi ihmal etmek, geleceği ihmal etmek demektir. Tarımı hayatın merkezine almak, sürdürülebilirliği için çabalamak son derece önemlidir. Bizler tarım ve çiftçiye yönelik daha fazla projeler geliştirerek teşvik edici hamleler yapma gayreti ieçrisindeyiz. Tarım potansiyelini en üst seviyeye çıkarma konusunda da kararlıyız. Tarım konusunda gaza basmak zorundayız. Tarım toprakları, bu şehrin yüzölçümünün yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bursa tarımı hem şehrimiz hem de ülke ekonomisi için önemli bir yere sahip. Birçok konuda Marmara bölgesinin tedarikçisi durumundayız. Armut, Gemlik siyah zeytini, şeftali, çilek ve kiraz gibi değerli ürünlerimiz var. AB’ye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin en kaliteli ve en lezzetli üzümlerini yetiştiriyoruz. Ahududu, böğürtlen ve bezelye üretiminde de birinci sıradayız. Özetle, şehir olarak muhteşem bir potansiyele sahibiz” dedi.
“Desteklerimiz devam edecek”
Tarım konusunda tüm paydaşlarla sürekli iletişim ve istişare halinde olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, tarım alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurulumu projesini hayata geçirdiklerini, hibeli fide-fidan desteği projesiyle Keles, İznik, İnegöl, Orhaneli, Yenişehir, Büyükorhan, Mustafakemalpaşa öncelikli olmak üzere tüm ilçelerde yüzde 60 hibeli fide-fidan dağıtımları yapıldığını anlatan Başkan Aktaş, bu sayede çiftçilere ekonomik anlamda ciddi destek sağlandığını söyledi. 1000 civarında çiftçi ailesini sürece dâhil ederek hem kendi bölgelerinde nitelikli üretim yapmalarını sağladıklarını hem de bunu ekonomik kazanca çevirdiklerine değinen Başkan Aktaş, “Projeleri, ekonomiye dönüştürecek, çiftçi kesiminin menfaatine dönüştürecek altyapıyı da hazırlıyoruz. Tarım Peyzaj A.Ş. yoluyla verdiğimiz desteklerimiz devam ediyor. 6 yıllık süreçte BESAŞ kanalıyla üreticilerimizden 25 milyon litreye yakın süt, 100 bin kilogramın üzerinde siyez buğdayı aldık. 2023 yılı sonu itibariyle BUSKİ tarafından gerçekleştirilen gölet, havuz ve sulama tesisleri aracılığıyla toplam 37 bin 900 hektarlık alanı tarımsal sulamaya açtık. Zor süreçleri geride bıraktık. Artık yatırımlarımız daha hızlı yürüyecek inşallah. Çiftçilerimize çilek, yaban mersini, aronya, ahududu başta olmak üzere 8 milyon adet fide-fidan ve 800 ton tohum desteği sağladık. Tüm bu desteklerimiz de devam edecek” diye konuştu.
“Dünya pazarına açılmak zorundayız”
Kooperatiflerin çok kıymetli olduğunu, özellikle kadın kooperatiflerinin üretimlerini her zaman desteklemeye özen gösterdiklerini anlatan Başkan Aktaş, 2023’te kadın kooperatiflerinden 97 bin adet salça, erişte, tarhana, bal, zeytin, sirke gibi el emeği ürünler satın alarak ekonomik anlamda onların güçlenmelerine katkı sağladıklarını söyledi. Bursa Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği’ne kayıtlı 148 teknede çalışan 310 tayfaya su geçirmez balıkçı tulumu ve çizme takımı dağıttıklarını belirten Başkan Aktaş, 250 zeytin üreticisine de 240 bin metrekare zeytin hasat örtüsü verdiklerini ifade etti. 2 bin 550 adet arı kovanı ile takımı desteği ve eğitimlerle arıcılığa da önem verdiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Tarım ürünlerini uluslararası arenada tanıtmak için her sene B2B organizasyonları gerçekleştirdik. Artık dünya pazarına açılmak zorundayız. Yeni dönemde şampiyonlar liginde olmak zorundayız. Mütevazi durmanın, ‘kendi yağımızda kavruluyoruz’ demenin gereği yok. 2018-2023 arasında süt soğutma tankı, salça makinası, ceviz soyma makinası, tohum selektör makinası başta olmak üzere toplam 650 tarım aleti ve makinası dağıttık. Ayrıca 58 bin 400 metrekare çilek malç malzemesi ve 402 bin 900 metre damla sulama borusu ile üreticilerimizi destekledik. 24 bin 700 metre tel çit hizmeti ile 9 bin dekarlık meranın korunmasını sağladık. Hayvancılık alanında da Bursa’da dokunmadık mera bırakmayacağız” dedi.
“İhracat yapmak zorundayız”
2024 yılı itibariyle hayata geçirecekleri ve şehri tarım alanında ihya edecek çok önemli projeleri olduğunu açıklayan Başkan Aktaş, arıcılıktan balıkçılığa, tohumdan fidana, salça makinasından süt soğutma tankına kadar pek çok noktada destekleri sürdüreceklerini belirtti. Yeni ürünler konusunda da açılımları olacağını ifade eden Başkan Aktaş, kestaneyi Bursa’ya yeniden kazandırmada kararlı olduklarını, gal arısı zararlısına dayanıklı kestane fidanı destekleme projesini 2024 yılında da devam ettireceklerini söyledi. Bursa tarımsal üretim yelpazesini genişletmek amacıyla 2024 yılında Tarım Peyzaj A.Ş. yoluyla yüzde 60 hibeli enginar fidesi desteği projesiyle bölgesel üretimi destekleyeceklerini ifade eden Başkan Aktaş, “2021-2024 yılları arasında yapılan siyah incirin ve ayvanın ihracatını engelleyen ‘Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı hasat sonrası karantina uygulamalarının araştırılması projemiz, başarılı bir şekilde sonuçlandı. 3 senedir süren projeyle çiftçimize Uzakdoğu ihracat kapılarının yeniden açılmasını sağlayacağız. İhracat yapmak zorundayız. İhracatla ürünümüzün katma değerini arttırmak zorundayız. Bu rant insanların cebine ulaştığında, hayatına dokunduğunda işin kıymetlendiğini hep birlikte göreceğiz. Çiftçilerimizin ürün verimliliğini arttırmalarına ve kuraklık dönemlerinde dahi sürdürülebilir tarım yapmalarına imkan sağlamak amacıyla 4'ünün yapımına devam edilen 22 sulama tesisi ve 4'ünün yapımına devam edilen 11 sulama göleti ile 1'inin yapımına devam edilen 2 ilaçlama deposunu da şehrimize kazandıracağız. Bir diğer önemli projemiz ise şehrimizde düzenleyeceğimiz ‘4. Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Buluşması’ olacak. Yurt içi ve yurt dışından 60’a yakın belediyeyi Bursa’mızda buluşturacağız. Tarımın gelişmesi yönünde atılabilecek adımları, yapılabilecek çalışmaları ele alacağız” diye konuştu.
“Tarım bizim için olmazsa olmazdır”
Çiftçilerin toprağı ve tarlası için gece gündüz demeden çalıştığını, yorulduğunu, emek sarf ettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Sabahtan akşama kadar güneşin altında ter dökmek kolay bir iş değil. Büyük fedakârlık, sevgi ve emek gerektirir. Koşturmacaları içerisinde çiftçimize hem bir nefes olmak, hem de işleriyle ilgili bilgi ve donanımlarını artırmak amacıyla ‘Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezi’ projemizin çalışmalarına başlayacağız. Bu merkez, üreticilerimizle doğrudan temasa geçebilecek. Yeni üretim tekniklerini göstermek, geleneksel ile yenilikçi üretim modellerini geliştirmek, akıllı tarım uygulamalarını tanıtmak ve Bursa’ya özgü tarımsal ürünleri sergilemek için kullanılacak. ‘Tam Donanımlı Çiftçi Eğitim Aracı’ ile bize gelemeyen çiftçilerimize biz gideceğiz. Onları bilgilendirmek ve yönlendirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Tarım, bizim için olmazsa olmazdır. Tarım paydaşlarımızın görüş ve önerilerine ve onlarla birlikte hareket etmeye önem veriyoruz. Bu toplantının da bu düşünceyle atılmış güçlü bir adım olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar ki destek ve emekleriniz için teşekkür ediyorum. Bu işin şehrimiz için çok kıymetli ve değerli olduğunu biliyorum” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, nüfus bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa’nın sanayi şehri olmasının yanında tarımsal anlamda da ülkenin en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Tarımsal alanların büyüklüğü olarak Türkiye’de 34’üncü sırada olan Bursa’nın bitkisel üretim miktarında 6’ncı sırada bulunduğunu hatırlatan Acar, tarımsal alanların en verimli şekilde kullanıldığını ifade etti. Hayvancılık, su ürünleri konularında da şehrin önemli konumda bulunduğunu anlatan Acar, tarıma verdiği ciddi desteklerden dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş tarafından ‘Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ ile ‘Çeltikçi Beldesi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne destek çeki takdim edildi. Program, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Bursa semalarında gökkuşağıBursa’nın Kestel ilçesi semalarında, herhangi bir yağış olmamasına rağmen oluşan gökkuşağı ilgiyle izlendi.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:56BURSA
Mudanya, 'örnek kıyı kenti' oluyorBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya’yı, Uludağ’dan denize kesintisiz, ulaşılabilir, çağdaş, sürdürülebilir ve örnek bir kıyı kentine dönüştüreceklerini söyledi.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:51BURSA
‘Mor Haritam’ uygulamasına ödülBursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı yenilikçi dijital uygulaması ‘Mor Haritam Bursa', ‘Kadınlar İçin Fayda Yaratanlar’ kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.12 Aralık 2025 Cuma 10:59BURSA
‘Bursa Sanatla Yeşeriyor’‘Bursa Sanatla Yeşeriyor’ başlığıyla düzenlenen ‘Kadın ve Edebiyat Söyleşileri’ programının konuğu yazar Melis Alphan oldu.12 Aralık 2025 Cuma 10:58BURSA
Amatör kalemler Osmangazi’de usta şairlere dönüşüyorOsmangazi Belediyesi, düzenlediği ‘Şiir Yazma Teknikleri ve Analizi’ atölyesiyle, şiire gönül vermiş amatör kalemleri profesyonel bir yolculuğa çıkarıyor.11 Aralık 2025 Perşembe 11:06BURSA
Bursa'da "Balkan ve Roman Gecesi" coşkusuBursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Çalgıcı Mektebi Orkestrası tarafından düzenlenen 'Roman ve Balkan Gecesi' ile vatandaşlar müzik dolu bir akşam geçirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 10:04BURSA
Bursa'nın o ilçesinde çeltik ekimi yasaklandıManyas Barajı ve Gölü'ndeki su çekilmeleri sebebiyle Bursa'nın Karacabey ilçesinde bol su isteyen çeltik ekimi yasaklandı.11 Aralık 2025 Perşembe 10:01BURSA
Kestane Bursa Büyükşehir'le filizleniyorBursa Büyükşehir Belediyesi, kentin yüzyıllardır süregelen tarım kültürünün ve gastronomi mirasının simgelerinden olan AB Coğrafi İşaretli Bursa kestanesine can vermek için seferberlik başlattı.10 Aralık 2025 Çarşamba 10:23BURSA
BUÜ ve Nilüfer Belediyesinden işbirliğiBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Nilüfer Belediyesi, toplumsal fayda odaklı yeni bir işbirliğine imza attı.10 Aralık 2025 Çarşamba 09:56BURSA
Bursa'nın yeni Milli Eğitim Müdürü göreve başladıBursa'nın yeni Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer göreve başladı.10 Aralık 2025 Çarşamba 09:02BURSA
Bursa'nın gururu Kübra Denizci Keskin'den çifte başarıDünyanın ilk ve tek engelli kadın ralli pilotu Kübra Denizci Keskin, Türkiye Ralli Şampiyonası'nın son ayağında co-pilotu Kerem Deveci ile podyumda çifte başarıya imza attı.09 Aralık 2025 Salı 10:01BURSA
Bursa'da depo yangını!Bursa'nın İnegöl ilçesinde meyve kasalarının bulunduğu 2 katlı apartmanın, 1'inci katındaki depo küle döndü.09 Aralık 2025 Salı 09:50BURSA
Bursa’da devrilen ağaç korku dolu anlar yaşattıBursa’da araçların üzerine devrilen ağaç korku dolu anlar yaşatırken, sadece maddi hasarın meydana gelmesi sevindirdi.09 Aralık 2025 Salı 09:49BURSA
Mudanya Üniversitesi öğrencileri sağlık için seferber olduHer dört kişiden biri, yaşamının bir döneminde ruh sağlığıyla ilgili bir sorun yaşadığına dikkat çeken Mudanya Üniversitesi öğrencileri, toplumun ruh sağlığını desteklemek hedefiyle Mudanya sahilinde konuyla ilgili stant çalışmaları başlattı.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:59BURSA
Bursa'da yağmur yağdı, fiyatı 300 liradan 100 liraya düştüBursa'nın dağ ilçelerinde yağmurdan sonra bollaşan kanlıca (melki) mantarının kilosu 100 liraya kadar geriledi.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:05BURSA
Bursa'da taksiciler şehitleri unutmadıBursa'da Taksiciler Grubu üyeleri, şehitler için düzenledikleri hayır etkinliği kapsamında üç gün boyunca kentin farklı noktalarında vatandaşlara lokma ikramında bulundu.08 Aralık 2025 Pazartesi 09:57BURSA
Bursa'da genç işçi iskelenin 5. katından düştüBursa'nın Gemlik ilçesinde dış cephe kaplaması yaparken iskelenin 5'inci katından düşen işçi ağır yaralandı.06 Aralık 2025 Cumartesi 09:25BURSA
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev değişikliğiBursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti. Eski müdür Edirne'ye tayin edilirken yeni Müdür ise Milli Eğitim Bakanlığı'nda Personel Genel Müdürlüğü'nde daire başkanı olan Gürhan Çokgezer atandı.06 Aralık 2025 Cumartesi 09:20BURSA
Göçmenlerin yolculuğu ‘Kimlik’le sergilendiBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Kültür, Zanaat ve Vatandaşlık’ projesi kapsamında hazırlanan ‘Kimlik’ sergisi ziyarete açıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 10:48BURSA
Bursa’ya yeni vergi dairesiBursa Defterdarlığı’na bağlı Büyükorhan, Harmancık ve Keles Malmüdürlüklerinin bünyesinde bulunan bağlı vergi daireleri yetki alanındaki mükelleflerin iş ve işlemleri İl merkezinde yeni kurulan Kozahan Vergi Dairesi Müdürlüğüne devredildi.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:42BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.