23 Kasım 2024
  • Bursa16°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

BURSALILAR NEDEN MUTSUZ?

Özgün Güneş

24 Mart 2016 Perşembe 22:16

Yaşam kalitesinin her geçen gün düştüğü kentimizde kimi gün nefes almakta bile zorlanıyoruz. İşin içine ekonomik kaygılar da girince, mutsuzluk kaçınılmaz oluyor.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), tüm illerde yaptığı mutluluk araştırmasına göre, Bursalıların çoğu mutsuz.
 
Sağlık hizmetlerinden tutun da, çöp toplama hizmetine kadar onlarca konuyu kapsayan araştırmada, Anadolu’nun en ücra kentleri bile memnuniyette birinci olurken, Bursa maalesef hep son sıralarda çıktı.
 
Bursalıların yüzde 78'i kendini mutsuz olarak ifade ediyor.
 
Bursalılar en mutlu zamanlarını gençlikte geçiriyor.
İş ve aile hayatı başlayınca da, sorunlar ve mutsuzluklar baş gösteriyor.
 
Bursa'nın işçi yoğunluklu olması, mutsuzluğu tetikleyen unsurlar arasında. Özellikle tüm bireylerinin çalıştığı ailelerde mutsuzluk had safhaya ulaşıyor. Karı koca, birbirini ancak haftasonu görebiliyor, çocuklar anne babayla zaman geçirmeyi mumla arıyor.
 
Kadınlar geçim sıkıntısı nedeniyle çalışma hayatına atılınca, problemler ve dolayısıyla stres de artıyor. Hayat enerjisi, yerini, ev geçindirme, kredi ve fatura ödeme gibi sorumluluklara bırakıyor. Evdeki yaşam ve iş hayatı arasında denge kurmak zorlaşıyor.
 
Erkeklere göre duygusal ve sezgisel yönü daha kuvvetli olan Bursalı kadınlar, kendisinin mutlu olması için öncelikle çocuklarının ve eşinin mutlu olması gerektiğini söylüyor. Sürekli bakımlı görünme zorunluluğu, özellikle plaza kadınlarının stres içinde yaşamasının en önemli sebeplerinden biri.
 
Araştırmaya göre; halihazırda aile ve iş hayatı arasında denge problemi yaşayan Bursalılar, özellikle gençlik arkadaşlarıyla vakit geçirdiği zamanlara özlem duyuyor
 
Yaş ilerledikçe sağlıklarını kaybettiğini düşünen Bursa halkı, sadece bu düşünceyle bile mutsuz olabiliyor. İş hayatında ilerleyememek, yerinde saymak, kentin ulaşım sorunları,güvenlik sorunları, bu kentte yaşayanları mutsuz eden diğer sebepler arasında.
 
Bursalıların büyük bir bölümü, sosyal hayatı da sanalda yaşıyor. Bursa’da hala hatırı sayıdaki nüfusun, kentin turistik ve kültürel varlıklarından habersiz olduğunu biliyoruz.
 
Maalesef, Uludağ'ı, Gölyazı'yı, Cumalıkızık'ı, İznik'i, Oylat'ı görmemiş yüzbinlerce Bursalı var.
 
Yeri gelmişken söyleyeyim: Yıldırım Belediyesi ilçenin her köşesinde ücretsiz kültür turlarının reklamını yapıyor. Bursalıları diğer iller yerine, Bursa'nın tarihi ve turistik yerlerine götürmesinde yarar var.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları