BURSALI KADINLAR NOKTAYI KOYDU
"Gezen tavuk mu yoksa kontrollü tavuk mu"

24 Aralık 2019 Salı 14:47
"Gezen tavuk mu yoksa kontrollü tavuk mu" tartışmasına Bursa'da ev hanımları da dahil oldu.
Bursa haber...
Sosyal medya üzerinden organize olan 100 kadar ev hanımı Bursa merkezli dev tavuk firmasının üretim tesislerini gezip kontrollü üretilen tavuklar hakkında bilgi aldı. Kokusuna dayanamadığı için 30 yıldır tavuk yemediğini belirten bir ev hanımı üretim tesisindeki steril ortamı görünce mutluluktan mendil açıp halay çekmek istedi.
Hormondan, pişme süresine, rengine ve yağına kadar tavuk hakkında ne varsa soran kadınlar, firma yetkilileri tarafından bilgilendirildi. HasTavuk Genel Müdürü Müfit Yavuz, tavuk ve yumurtanın bilen bilmeyen herkesin yorum yapmaya çalıştığı bir konu olduğunu belirterek, "Tayland'da bile kişi başı yumurta tüketimi bizden fazla iken, bizim gezeni kafesi değil de neden yumurta tüketimimiz az bunun gibi konuları incelememiz gerekiyor" dedi.
Mutfağın sahibi kadınlar olunca o mutfaktan geçen gıdaları denetlemek de kadınlara düştü. Canan Karatay'ın başlattığı, ardından ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez'in de katıldığı "Gezen tavuk mu, kontrollü tavuk mu" tartışmasına Bursalı ev hanımları da katıldı.

Sosyal medyadan organize olan 100 kadar ev hanımı, HasTavuk firmasının üretim tesislerine giderek üretimi yerinde inceledi. Tesislere gelen kadınlar firma yetkililerinden üretim ile ilgili bilgi aldı. Kadınlar önce tavuklarda hormon kullanılıp kullanılmadığını sordu. Firma yetkilileri Türkiye'de hormon kullanımının Tarım Bakanlığı tarafından yasaklı olduğunu belirtip, "Hormon kullanılamaz, kullanılmış olsa bugün yediğiniz tavuğu en az iki-üç katı daha pahalıya almak zorunda kalırdınız" dedi.
Kadınlar daha sonra marketten alınan tavuklarda koku olduğunu, köy tavuğunun etinin daha kahverengi olduğunu ve geç piştiğini söyledi. Kadınları bu konu hakkında da bilgilendiren uzmanlar, kuzu etini örnek verip tavuğun pişme süresinin tavuğun yaşı ile alakalı olduğunu belirtti. "Kuzu eti koyun etine göre çabuk pişer, tavukta da bu geçerli piliç eti geç kesilen tavukların etlerine oranla daha çabuk pişer" dedi.
Türkiye'de kuru kesim yapan tek tesis olduklarını belirten firma uzmanları buharla yumuşatılıp kuru kesim yapılan tavukların suda kaynayan tavuklar gibi yağını salmadığını anlattı.
Gezen tavuk mu, kontrollü tavuk mu?
Kadınlar son günlerin moda tartışması "Gezen tavuk mu yoksa kontrollü tavuk mu" sorusunu da sormadan geçmedi. Kadınları bilgilendiren Halkla İlişkiler Müdürü Bircan Özkan, tavuğun yaradılışı gereği vahşi bir hayvan olduğunu belirterek, "Tavuk doğada bulduğu her şeyi yer. Solucanı da yer, böceği de yer, dışkıyı da yer, fare ölüsünü de yer. Ne yediğini bilmediğiniz, ne yediğini kontrol edemediğiniz bir hayvandır. Köyünde tavuk yetiştirenler bunu gayet iyi bilir. Biz ise burada vegan üretim yapıyoruz. Dışarıdan bu tür şeylere maruz kalmayan, göçmen kuşlarla teması olmayan, tamamen buğday, mısır ve ayçiçeğini harmanlayarak hazırlanan yemlerle beslenen tavuk üretimi yapıyoruz. Yurt dışından hiç bir şekilde GDO'lu mal ithal etmediğimiz gibi üretmiyoruz da" dedi.
Özkan, tavuklarda hastalık gibi durumlar dışında da kesinlikle antibiyotik kullanılmadığını, antibiyotiğe maruz kalan hayvanların kesilmediğini belirtti.

Kadınlar üretim tesisini gezdi
Bilgilendirme toplantısının ardından üzerlerine giydikleri özel kıyafetlerle tesislere giren kadınlar tavukların kesimden paketlenmeye kadar tüm üretim aşamalarını inceledi. Cebinden çıkardığı mendille halay çekmek isteyen bir ev hanımı 30 yıldır tavuk yemediğini, kontrollü tavuk üretimindeki temizliği görünce tavuk yiyeceği için içinden oynamak geldiğini söyledi. Kadınlar daha sonra firma tarafından hazırlanan öğle yemeğinde endüstriyel piliç etinin tadına bakıp tesislerden ayrıldı.
"Bilen bilmeyen herkesin yorum yapmaya çalıştığı bir konu"
Türkiye'de yaklaşık 110, 120 milyon kadar kontrollü bir tavuk popülasyonu olduğunu, bunların Avrupa şartlarında, uzman veteriner hekimler tarafından son derece sağlıklı ve kontrol altında üretildiğini belirten HasTavuk Genel Müdürü Müfit Yavuz, "Tavuk eti ve yumurta üzerinde çok fazla spekülasyon yapılan bir konu. Ülkemizde maalesef bilen bilmeyen herkesin yorum yapmaya çalıştığı bir konu. Doktorlarımızın yaptığı açıklamalarda esas dikkat edilmesi gereken konu yumurtanın insan sağlığındaki faydaları, kolin gibi insan gelişiminde beyin hücrelerinin gelişiminde son derece etkisi olan enerji ve protein değeri olarak çocuk sağlığında büyüme dönemlerinde faydası olan bir gıdayı barındırmasıdır" dedi.
"Ne yediği belli olmayan bir hayvanın etini ve yumurtasını tüketmenin insan sağlığı açısından çok da faydalı olduğu söylenemez"

Tavuğun beslenme alışkanlığı gereği topraktaki solucanlar ve kendi pisliği de dahil olmak üzere doğada bulduğu her şeyi tüketebildiğini belirten Yavuz şu şekilde konuştu:
"Maalesef köylerde yetiştirilen tavuklar çok da kontrollü değil. Hocalarımızın da söylediği gibi doğada buldukları her şeyi yiyebilen bunlarda insan sağlığı açısından çok faydalı olmayan faktörler. Tüketici gezen tavuk mu yoksa kafes tavuğu mu olduğunu bakanlık tarafından üzerine basılan özel numaralardan biliyor. Kontrolsüz şartlarda üretilen tavukların bir takım ağır metalleri bir takım zehirli atıkları bünyesinde barındıran mesela fare ölüsü gibi maddeleri yemesi önce kendi metabolizmasına sonra doğal olarak ürettiği yumurtasına ve etine yansıyacaktır. Yani kontrolsüz şartlar altında ne yediği belli olmayan bir hayvanın etini ya da yumurtasını tüketmek insan sağlığı açısında çok da faydalı olduğu söylenemez."
"Spekülasyona rağmen tavuk eti ve yumurta tüketimi artıyor"
Üzerinde bu kadar spekülasyon yapılmasına rağmen Türkiye'de tavuk eti ve yumurta tüketiminin her geçen gün arttığını ifade eden HasTavuk Genel Müdürü Müfit Yavuz, "Sonuç olarak yumurta faydalı bir üründür. Çocuklar ve büyükler tarafından tüketilmelidir. Tavuk eti aynı şekilde içerdiği protein değeri ile en sağlıklı gıdalardan biridir. Üzerinde bu kadar spekülasyon yapılmasına rağmen rakamlar gösteriyor ki ülkemiz insanları gittikçe yumurta ve tavuk eti tüketimini arttırıyor. Dolayısıyla esas vurgulanması gereken konu gezen mi olduğu, kafes mi olduğu, endüstri mi olduğu, sanayi mi olduğu falan değil, yumurta sağlıklı bir gıdadır, çocuklarımız özellikle tüketmelidir olgusu olmalıdır" dedi.

Yavuz, "Uzak Doğu'da, Tayland'da bile kişi başı yumurta tüketiminin bizden daha fazla olduğu yerde bizim gezeni kafesi değil de neden yumurta tüketimi az bunun gibi konuları incelememiz gerekiyor. Bana göre diğerleri tamamen pazarlama ve marketing taktiği. Selenyumlu yumurta, doğal tavuk, gezen tavuk vs. Esas önemli olan konu yumurta sağlıklı bir gıdadır. Tüketilmesi gerekmektedir ve Türkiye'de halen az tüketilmektedir" diye konuştu.
BTÜ daha uzun ömürlü asfalt için çalışacakBursa Teknik Üniversitesinde geliştirilecek yeni asfalt teknolojisi, yolların daha uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını hedefliyor.15 Haziran 2026 Pazartesi 10:22BURSA
Bursa'da kadınlar üretiyor, kent kazanıyorYıldırım Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen El Emekleri Festivali, 2 gün boyunca Bursa’ya renk kattı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:37BURSA
Engelli bireyler Bursa'yı gezdiBursa Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve etkin katılımını desteklemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.14 Haziran 2026 Pazar 15:56BURSA
İnegöl'ün üstyapısı yenileniyorBursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin 17 ilçesinde sürdürdüğü altyapı ve üstyapı yatırımları kapsamında İnegöl’de asfalt çalışmalarına hız verdi.14 Haziran 2026 Pazar 10:55BURSA
Bursa meydanlarında Dünya Kupası heyecanıA Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'nda Avustralya ile oynadığı maç için Bursa'daki meydanlara dev ekranlar kuruldu.14 Haziran 2026 Pazar 07:47BURSA
Özer Matlı serbest bırakıldı!Bursa iş dünyasının önemli isimlerinden Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.12 Haziran 2026 Cuma 21:42BURSA
Büyükşehir'de ‘Yaz Spor Okulları’ başlıyorBursa’da 7’den 70’e herkesin sporla buluşmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yaz Spor Okulları’nda çocukları ağırlamaya hazırlanıyor.12 Haziran 2026 Cuma 11:02BURSA
Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yılsonu proje şenliğiBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde geleneksel olarak düzenlenen "Yıl Sonu Proje Şenliği", öğrencilerin teorik kazanımlarını endüstriyel üretime ve yenilikçi teknolojilere dönüştürdüğü bir programla tamamlandı.12 Haziran 2026 Cuma 10:15BURSA
CHP Bursa milletvekili Kayışoğlu: 'Başımızı vereceğiz ama baş eğmeyeceğiz'CHP'den ihraç edilmesi gündemde olan milletvekilleri arasında yer alan Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Başımızı vereceğiz ama baş eğmeyeceğiz' dedi.12 Haziran 2026 Cuma 08:51BURSA
Bursalı öğrenciler dikkat! 12 gün boyunca ücretsizBursa Büyükşehir Belediyesi, 13-24 Haziran'da Görükle Gençlik Merkezi'nde sınava hazırlanan öğrencilere her akşam ücretsiz sıcak çorba dağıtacak. Uygulama, gece geç saatlere kadar ders çalışan gençlere destek olmayı amaçlıyor.11 Haziran 2026 Perşembe 10:53BURSA
Kuzeyin Ezgileri Merinos'ta Bursalılarla buluştuBursa'da kültürel mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan Türk Halk Müziği, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir konserle sanatseverlerle buluştu.11 Haziran 2026 Perşembe 10:39BURSA
Bursa'da ailecek enginar soyuyorlar! Sadece 10 saniye...Türkiye'de enginar üretiminde İzmir'in ardından ikinci sırada yer alan Bursa'da, hasat edilen ürünleri mutfağa hazır hale getiren "enginar soyucuları" yaklaşık 3 ay süren sezonda önemli bir gelir kapısı oluşturuyor.11 Haziran 2026 Perşembe 10:26BURSA
Bursa’da ormanlık alanda korkutan yangın!Bursa’nın Gemlik ilçesinde piknik alanı yakınlarında çıkan yangın, ekiplerin zamanında müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.11 Haziran 2026 Perşembe 10:12BURSA
Fabrika inşaatında iş kazası: 1 yaralıBursa'nın İnegöl ilçesinde yapımı devam eden fabrika inşaatında meydana gelen iş kazasında bir işçi yaralandı.11 Haziran 2026 Perşembe 09:17BURSA
Bursa Kültür Fabrikası’nın kış dönemine görkemli kapanışBursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentin kültür ve sanat hayatına katkı sunan projelerinden Kültür Fabrikası, kış dönemini başarıyla geride bıraktı.10 Haziran 2026 Çarşamba 10:50BURSA
Akçalar'ın içme suyu alt yapısı güçleniyorBursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer ilçesinin Akçalar Mahallesi'nde artan nüfusa bağlı olarak içme suyu altyapısını güçlendirmek amacıyla önemli bir yatırımı hayata geçiriyor.10 Haziran 2026 Çarşamba 10:45BURSA
Gemlik’te denizinde dip bucak temizlendiBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre Haftası kapsamında düzenlenen Gemlik Deniz Dibi Temizliği Etkinliği, çevre bilincini artırmak ve denizlerin korunmasına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi.09 Haziran 2026 Salı 10:53BURSA
Bursa'da küçük çocuk mangal ateşine düştüBursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen olayda, mangal için yakılan ateşe düşen 2 yaşındaki çocuk yaralandı.09 Haziran 2026 Salı 10:51BURSA
Bursa'da gençler sokak sporlarında buluşuyor!Bursa'da calisthenics (sokak antrenmanları) sporuyla ilgilenen gençler ve eğitmenler, hem sporun yaygınlaşması hem de gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için belediyelerden daha donanımlı parklar yapılmasını istedi.08 Haziran 2026 Pazartesi 10:54BURSA
Bursa'da eşinin doğum günü için 25 metrelik tırı kapladıBursa'da 1 yıldır evli olan Murat Fidan, eşi için sıra dışı bir doğum günü sürprizi hazırladı.08 Haziran 2026 Pazartesi 09:03BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.