25 Kasım 2024
  • Bursa3°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara0°C

BURSA'DA MÜZE GİBİ EV!

40 bin parça ürünü evinin iki katında sergiliyor

Bursa'da müze gibi ev!

10 Mayıs 2016 Salı 18:37

Hurdacılık yapan dedesinin yanında antikaya merak salan Murat Seren, altı yaşından beri tek tek biriktirip depolarda topladığı 40 bin parça ürünü iki katlı evinde sergileyerek, Bursalıları anılarla yolculuğa çıkardı.

Antika kültürünün zayıf olmasından yakınarak, iki yıl evvel Bursa Antikacılar Derneği'ni kuran Seren, resmi yazışmalarını başlattığı Antika Pazarı ve Antika Sanat Sokağı projeleriyle payitahta başkentlik yapan Bursa'yı Türkiye'de hak ettiği noktaya taşımayı hedefliyor.

Minibüsçülük yapan babasından kalan eski Ford minibüslerle hem eski eşyaları toplayıp hem de antika severleri mekanına taşıyan Murat Sever'in hayallerinden bir tanesi de bu minibüslerle Bursa'daki tarihi mekanlara nostaljik turlar düzenlemek.

UNUTULMUŞLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARTTI

Çocukluğundan beri biriktirip 1994 yılından bu yana topladığı antikaları; 2004 yılında Bursa Abdal Simit Fırını yanı Ördekli Kültür Merkezi'nin karşısında aldığı tarihi iki katlı evinin odaları, tavanları, duvarları ve bahçesinde sergileyen Bursa Antikacılar Derneği Başkanı, "35 binin üzerinde eski, yeni, antika olmak üzere 40 bin parçaya yakın eşyam var. Kamalar, tüfekler, Osmanlı ürünleri, Osmanlı paraları, pullar, gramofonlar, pikaplar, fenerler, silahlar, kameralar, daktilolar, fotoğraf makineleri, heykel ve biblolar, televizyonlar, radyolar, süs eşyaları, tablolar, sehpalar, masalar, koltuklar, sandıklar kısacası eskiye ait ne varsa hemen hemen yok denilecek kadar her şey var bende. En eski olarak bugün 8 bin lira değerindeki nadir parçalardan bir tanesi olan Sultan Hamit'in berat nişanı var. Buradaki her bir ürünün yaşanmışlıkları var. Bana geldikleri zaman mutlak bir geçmişle geliyorlar. Gelen ürünlerin hepsi benim için manevi değeri yüksek ürünler. İki veya üç kuşak nesli taşımış ürünler var. Ben inançlarım gereği bunların insanlara manevi güç verdiğini düşünüyorum. Mesela takribi yüz yıllık gümüş taş aynalı konsülüm var. O aynaya her bakışımda sanki o dönemi yaşıyor ve yaşatıyorum. Burada insanlar gelip onun önünde oturup resim çektiriyorlar, üzerindeki gramofonla pikap dinliyorlar. Tarihi yad ediyoruz." dedi.

ANTİKA PAZARI VE SANAT SOKAĞI KURACAK

Derneği kendi imkanlarıyla yaklaşık iki yıl evvel kurduğunu anlatan Murat Seren; payitahta başkentlik yapan ve her yanı tarih kokan Bursa'da antika kültürünün zayıflığından yakınarak bu boşluğu doldurmak için hazırladığı iki projesini şöyle anlattı:

"Bireysel olarak hareket ettiğim için altyapıyı ancak oluşturabildim. Dernek bünyesinde herhangi bir gelir de söz konusu değil. Benim Bursa'daki yetkili büyüklerimden tek isteğim; sponsor olabilecek arkadaşlarla birlikte güzel mekanlar ve çevrelerde antika kermesleri yapıp, kaybolmuş el sanatları icra edilecek ortamlara zemin hazırlamaları. Ben bunları resmi olarak sundum. Zaten bulunduğum yerde bir sanat sokağı söz konusu eğer projeyi onaylarlarsa burası tüm antikacılara yeter. Bursa'da antika kültürüne sahip çıkan pek fazla dostumuz arkadaşımız yok. Büyüklerimizden elbette beklentilerim oldu. Onlar da tarihi mekanlara ağırlık verdiler ve çok güzel şeyler yaptılar ama halkın böyle bir talebi var. Bursalıların antika pazarı olsun, antika sanat sokağı olsun şeklindeki düşünceleri ve taleplerini ben bireysel olarak bir takım mercilerden yardım alarak bu sokağı canlandırdım. Şu anda pazar projem var. Bursa'da eksik olan bir antika pazarı kurmak için belediye ile resmi yazışma içerisindeyiz. Eğer onlar da uygun görürlerse Bursa Antikacılar Derneği olarak Bursa severlere, antika severlere Bursalılara sade antika üzerine bir pazar ortamı müracaatım var ve inşallah olur. Allah'ın izniyle bunu da başarırsam inanıyorum ki Bursa'ya renk ve ses getirecek."

"HERKES ECDADINDAN BİR PARÇA BULUYOR"

Onlarca yıl biriktirdikleriyle unutulmuş ürünleri gün yüzüne çıkartan Bursa Antikacılar Derneği Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya her gelen herkes annesinden, babasından, ecdadından bir parça bularak, memnuniyetini dile getiriyor. Geçmişte yaşadığı eşyalara dokunanlar, anıları canlanıp ağlayanlar bile oluyor. Parçalar, genelde müşteriler evlerindeki fazla bulup getirdikleri ürünlerle çoğalıyor. Ben ise araştırmacıyım. Gerek Bursa, gerek İstanbul, gerekse Türkiye'nin hemen hemen her yerine gidip özellikle parça topluyorum. Bursalılar gelip bu eşyalarla tanışsınlar istiyorum. Dinlenirken dinleyip resim çekinsinler, burada gün yüzüne çıkardığımız unutulmuş ürünlerle eskileri yaad etsinler. İnsanlar bir şeyi görürse heves ediyor, özellikle genç nesli görmedikleri bilmedikleri konusunda bilgilendirmek istiyorum. Buraya gelen insanlar çayını kahvesini içip huzur buluyor. Eski eşyalarla hemhal olanların mutlulukları yüzlerinden okunuyor. Gelip bulara şahit olsunlar ve herkes anılarla mutlu olsun."

HAYALİ; TARİHİ MEKANLARA NOSTALJİK TURLAR…

Antikalara merak saldığı yılları da anlatan Bursa Antikacılar Dernek Başkanı Murat Seren, "Benim dedem Bursa Müftülük Binası'nın arkasında hurdacıydı. Ben küçük yaşlarımda onların yanında yetiştiğimde dedemin hurda amaçlı aldığı eşyalardan beğendiklerimi ben gizli gizli saklıyordum. Antikaya merakım altılı yedili yaşlarda başladı. 1987 senesinde gerçek antikayla tanıştım. O yıldan sonra da toplayıcı olarak Hürriyet semtinde kendi ecdadımdan kalan yerlerde bisiklet, motosiklet, para, pul gibi ürünleri biriktirip topluyordum. Odalar, evler, depolar doluydu. Bir gün bunları insanlarla tanıştırmak istedim bedelsiz. Örneğin babadan kalma Ford minibüsler. Babam zamanında minibüsçülük yaptığı için onun zaman içinde ekonomik şartlardan dolayı sattığı yüzde ellisini geri topladım. İnsanların buraya getir götür işlerini de kolaylaştırarak Bursalıların hizmetine sundum. Eski nostalji minibüslerle buraya veya tarihi mekanlara turlar düzenlemek hayalim." diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa