22 Kasım 2024
  • Bursa11°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

BURSA'DA ENDÜSTRİ 4.0 SEMİNERİ

"Küresel boyuttaki değişimler ülkeleri ve şirketleri dönüşüme zorluyor”

Bursa'da endüstri 4.0 semineri

24 Nisan 2019 Çarşamba 18:46

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) üyelerine yönelik ‘Endüstri 4.0 ve Robotik Süreç Otomasyonu’ semineri gerçekleştirdi.

BALKANTÜRK Akademi kapsamında BALKANTÜRKSİAD Genç Nesil Çalışma Grubunun organizasyonuyla BALKANTÜRKEVİ BEV Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, BUTEKOM Genel Müdürü ve BTSO Projeler Koordinatörü Mustafa Hatipoğlu, Model Fabrika Müdürü Engin Üçkardaş, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda BALKANTÜRKSİAD Üyesi ve firma temsilcisi katıldı.

Seminerin açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkan Yardımcısı Fatih Şakir, “Günümüzde her anlamda hızlı bir dönüşüm ve kıyasıya bir rekabet yaşamaktayız. Biliyoruz ki, küresel boyuttaki çevresel, ekonomik ve sosyal değişimler gerek ülkeleri gerekse de şirketleri dönüşüme ve bu dönüşüme ayak uydurmaya zorluyor. Bunlardan biri olan ve çağımızın yeni endüstriyel vizyonunu sembolize eden 4. Sanayi Devrimi, geleneksel sanayiden yüksek teknolojiyle donanımlı sanayiye geçiş projesidir” dedi.

Endüstri 4.0’ın, gelişmiş ekonomilerin rekabet üstünlüklerini, daha yüksek teknolojili ve kaliteli inovatif ürünleri daha düşük maliyetle pazara sunabilme hamlesi olduğunu söyleyen Şakir, “Türkiye olarak her şeye rağmen, dünyada en hızlı büyüyen 7’inci ülke olmamız ise taşıdığımız potansiyelin ve uymamız gerek dönüşümün en önemli göstergesidir. Bu anlamda düzenlediğimiz seminerin tüm üyelerimize faydalı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Yapılan işlerin yüzde 44’ü otomatize edilebilir”

Endüstri 4.0 ve robotik süreç otomasyonu konusunda katılımcılara bilgilendirmelerde bulunan BİLİG Operasyonel Mükemmellik Danışmanı H. Aykut Yeni ise, “Günümüzde çalışanların yüzde 65’i, yöneticilerin ise yüzde 25’i zamanını veri işlemek ve bilgiye ulaşmak için kullanıyor. Oysa yapılan işlerin yüzde 44’ü otomatize edilebilir. Dijital dönüşüm ile birlikte gelen Endüstri 4.0 bize bu noktada etkinlik, esneklik ve hız sağlıyor. Önemli olan bizim bu dönüşüme ayak uydurup, değişen iş odaklarının farkında olmamız. Çünkü yakın gelecekte üretilen data daha fazla artacak ve bizim bunları nasıl değerlendireceğimizin önemi yüksek olacak” diye konuştu.

“Devlet politikaları ile sanayicimize ve öğrencilerimize destek vermeliyiz”

Dünyadaki farklı ülkelerin Endüstri 4.0 uygulamaları hakkında örnekler anlatan Yeni, Türkiye’nin ise bu anlamda geri kaldığını belirtti. Yeni, “Türkiye’yi endüstri 2.0 ile 3.0 arasında konumlandırabiliriz. Fakat önümüzdeki süreci iyi yönetip, Endüstri 4.0’ı iyi anlayıp, ne yapacağımızı iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun için devlet politikaları ve teşviklerle sanayicimize ve öğrencilerimize destek vermeliyiz. Üreticiler, tüketicilerin isteklerini iyi anlamalı, bu gelişime uygun stratejiler geliştirmeli ve dijital dünyaya uygun olan organizasyon yapıları oluşturmalı” dedi.

Robotik süreç otomasyonu hakkında da konuşan Yeni, “Büyük hacimli manuel işlerin yapıldığı her alanda iş akışlarını otomatik hale getirmek için kullanılabilecek en efektif yöntemdir. Bu yöntemle, kod yazmaksızın mevcut uygulamalarda bir iş akışı oluşturmaya, verileri yakalayıp işlemeye ve farklı uygulamalar arasında veri alışverişi kurmaya olanak sağlar” şeklinde konuştu.

BALKANTÜRKSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan BİLİG Operasyonel Mükemmellik Danışmanı H. Aykut Yeni’ye, seminerin sonunda BALKANTÜRKSİAD Başkan Yardımcısı Süleyman İnan ve BALKANTÜRKSİAD Genç Nesil Çalışma Grubu Başkanı Dilara Arslan tarafından plaket takdim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi